• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - بررسی وضعیت عوامل غیرزیستی (سنجه های فیزیکوشیمیایی) در آب استخرهای پرورش میگوی وانامی (Litopeneus vannamei) مجتمع حله استان بوشهر
        فخریه امیدری سیدعباس حسینی رسول قربانی عباسعلی زنده بودی
        این تحقیق با هدف بررسی برخی از پارامتر‌های کیفیت آب استخر‌های پرورش میگوی وانامی در منطقه حله استان بوشهر و ارایه راهکارهایی، درجهت بهبود مدیریت کیفیت آب استخر‌های پرورش میگوی وانامی در این منطقه، در طول دوره پرورش 120 روزه، انجام گردید. این تحقیق، در 7 استخر یک هکتاری، چکیده کامل
        این تحقیق با هدف بررسی برخی از پارامتر‌های کیفیت آب استخر‌های پرورش میگوی وانامی در منطقه حله استان بوشهر و ارایه راهکارهایی، درجهت بهبود مدیریت کیفیت آب استخر‌های پرورش میگوی وانامی در این منطقه، در طول دوره پرورش 120 روزه، انجام گردید. این تحقیق، در 7 استخر یک هکتاری، با تراکم 22 قطعه میگو در هر متر مربع، در مجتمع پروشی حله استان بوشهردرسال 1392 به اجرا گذاشته شد. از پارامتر‌های اکسیژن، دمای آب، شوری، آمونیاک و نیتریت آب استخر‌ها، به صورت هر 15 روز یک بار، در دوره پرورش نمونه برداری انجام گردید. در پارامتر‌های مورد بررسی در طول دوره پرورش، روند منظمی مشاهده نشد. بیشترین تغییرات در پارامتر‌های مورد بررسی، از ماه دوم پرورش (اواسط تیرماه) تا اواخر دوره پرورش (شهریور ماه) مشاهده شد. طبق نتایج بدست آمده، میزان پارامتر‌های دما (٩٨/٢±٩٣/٣٠ درجه سانتی‌گراد)، شوری (١٦/٥±٦٨/٤٧ میلی‌گرم بر لیتر) و آمونیاک آب ( ٤٦/٠±٩١/١ میلی‌گرم بر لیتر) بالاتر از حد مجاز برای زیست میگو گزارش شدند و میزان پارامترهای اکسیژن (٧٧/٠±٦٢/٣ میلی‌گرم بر لیتر) و نیتریت (006/٠±٠٠٧/٠ میلی‌گرم بر لیتر)، در حد مجاز برای زیست میگوی وانامی مشاهده شدند. به همین خاطر جهت دستیابی به تولید مطلوب، تجدید نظر در زمینه کوددهی، غذادهی، تعویض آب و همچنین استفاده از هواده در استخر ها، بخصوص از ماه دوم پرورش(تیرماه)، ضروری بنظر می‌رسد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - بررسی اثرات غذای زنده و تجاری بر روی رشد و بقاء لارو ماهی آزاد دریای خزر (Salmotrutta caspius)
        محمد درجانی مهسا محمدی مهدی شمسایی یاسر عبداله تبار
        طی پژوهشی 30 روزه اثرات غذای زنده و تجاری پلت بر روی رشد و بقاء لارو ماهی آزاد دریای خزر و در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار غذایی و 3 تکرار بررسی گردید. تعداد لاروهای مورد استفاده در این آزمایش 120 عدد بود که تغییرات وزن، طول، نرخ رشد ویژه، درصد افزایش وزن روزانه چکیده کامل
        طی پژوهشی 30 روزه اثرات غذای زنده و تجاری پلت بر روی رشد و بقاء لارو ماهی آزاد دریای خزر و در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار غذایی و 3 تکرار بررسی گردید. تعداد لاروهای مورد استفاده در این آزمایش 120 عدد بود که تغییرات وزن، طول، نرخ رشد ویژه، درصد افزایش وزن روزانه و نرخ بقا آنها مورد مطالعه قرار گرفتند. میانگین وزن و طول اولیه لاروها به ترتیب 13±90 میلی گرم و 5/1±23 میلی متر بود. تیمارهای ششگانه غذایی شامل تیمار(1): ناپلیوس آرتمیا تازه تخم‌گشایی شده و گاماروس تازه آسیاب شده هر کدام به نسبت 50 درصد. تیمار(2): ناپلیوس آرتمیا تازه تخم‌گشایی شده و غذای تجاری پلت هر یک به نسبت 50 درصد. تیمار(3): گاماروس تازه آسیاب شده و غذای تجاری پلت هر کدام به نسبت50 درصد. تیمار(4): غذای تجاری پلت(100درصد) تیمار شاهد. تیمار(5): ناپلیوس آرتمیا تازه تخم‌گشایی شده(100درصد). تیمار(6): گاماروس تازه آسیاب شده(100درصد) بود. نتایج تجزیه واریانس فاکتورهای مورد بررسی در لاروها مبین آن بود که در پایان روز سی ام، رشد و بقای لاروها در تیمار3 نسبت به لاروها در تیمار 4 (شاهد) تفاوت معنی‌داری را نشان نداد(05/0P). از تیمارهای مورد بررسی، لاروهای تیمار 5 نسبت به سایر تیمارها بهترین رشد و بقا را داشت (05/>0P). پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - بررسی اثر مکمل میکروبی باکتوسل بر شاخص‌های رشد و بقا و فاکتورهای ایمنی در (Rutilus frisii kutum) بچه ماهی سفید
        الهام رستنده مهدی شمسایی شهرام بهمنش ژیلا نیک پور
        برای بررسی اثر مکمل میکروبی باکتوسل بر شاخص رشد و بقا و فاکتورهای ایمنی در بچه ماهی سفید(Rutilus frisii kutum) ، تحقیقی صورت گرفت که در آن اثر 4 تیمار آزمایشی حاوی سطوح صفر، 100، 200 و 300 میلی گرم پروبیوتیک باکتوسل برکیلوگرم غذای ماهی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش طی م چکیده کامل
        برای بررسی اثر مکمل میکروبی باکتوسل بر شاخص رشد و بقا و فاکتورهای ایمنی در بچه ماهی سفید(Rutilus frisii kutum) ، تحقیقی صورت گرفت که در آن اثر 4 تیمار آزمایشی حاوی سطوح صفر، 100، 200 و 300 میلی گرم پروبیوتیک باکتوسل برکیلوگرم غذای ماهی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش طی مهر تا آذر ماه 1392 در ایستگاه تحقیقات منابع طبیعی خجیر واقع در شرق تهران به اجرا در آمد و طی آن600 بچه ماهی سفید با میانگین وزن اولیه2/0 ± 3 گرم، طی یک دوره 60 روزه توسط جیره‌های آزمایشی که هر یک واجد سه تکرار بودند، مورد تغذیه قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از این مکمل میکروبی، تأثیر محسوسی بر رشد طولی و وزنی بچه ماهیان ایجاد نکرد (05/0(p> بررسی پارامترهای خونی بیانگر افزایش میزان هموگلوبین، هماتوکریت و تعداد گلبول‌های قرمز خون با استفاده از پروبیوتیک باکتوسل درجیره های غذایی بود. بررسی گلبول های سفید خون، بیانگر افزایش معنی‌دار تعداد آنها همزمان با استفاده از پروبیوتیک باکتوسل بود (01/0 .(p پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - بررسی پرورش توأم کپورماهیان با اردک
        اعظم محمدصالحی ابوالفضل عسکری محمد ولایت زاده
        این تحقیق در سال 1392 با هدف افزایش بهره وری در تولید و پرورش توأم کپور ماهیان با اردک انجام شد. این تحقیق با استفاده از طرح آماری تصادفی، 2 تیمار با سه تکرار در دو استخر 3 هکتاری انجام گرفت. در هر دو تیمار شاهد و تیمار یک 2650 قطعه بچه ماهی شامل 1200 قطعه فیتوفاگ، 250 چکیده کامل
        این تحقیق در سال 1392 با هدف افزایش بهره وری در تولید و پرورش توأم کپور ماهیان با اردک انجام شد. این تحقیق با استفاده از طرح آماری تصادفی، 2 تیمار با سه تکرار در دو استخر 3 هکتاری انجام گرفت. در هر دو تیمار شاهد و تیمار یک 2650 قطعه بچه ماهی شامل 1200 قطعه فیتوفاگ، 250 قطعه بیگ هد، 400 قطعه آمور و 800 قطعه کپور معمولی معرفی گردید. در استخر تیمار یک 450 قطعه اردک 15 روزه 300 گرمی‌در 3 مرحله طی دوره پرورش کپورماهیان معرفی شدند. میانگین میزان دما در استخر شاهد و تیمار یک 92/2±68/28 به دست آمد. همچنین میزان pH در استخر شاهد و تیمار یک 68/0±70/8 و 55/0±61/8 به دست آمد. میزان تولید کپور ماهیان در استخر شاهد در هر هکتار 5085 کیلوگرم و تولید در استخر تیمار یک 5385 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. در استخر تیمار یک که پرورش توام با اردک انجام شد وزن اولیه و وزن نهایی اردک‌ها به ترتیب 300 و 3400 گرم به دست آمد. بین میزان رشد در کپور ماهیان پرورشی دو استخر شاهد و تیمار یک اختلاف معنی‌داری وجود داشت (P پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - مطالعه فاکتورهای خونی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss) پس از اضافه‌کردن عصاره هیدروالکلی گیاه اسفرزه (Plantagoovata)
        محمدجواد محمدی مجتبی علیشاهی امیر آرامون رضا جهان تیغ
        در دهه اخیر پرورش ماهی توانسته بخشی از نیازهای پروتئینی بشر را فراهم کند. با توجه به اهمیت ماهی قزل‌آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss در آبزی پروری، افزایش بیماری‌های عفونی در مزارع پرورشی و همچنین عدم کارایی داروهای سنتزی، بر آن شدیم تا تأثیر عصاره گیاه اسفرزه Planta چکیده کامل
        در دهه اخیر پرورش ماهی توانسته بخشی از نیازهای پروتئینی بشر را فراهم کند. با توجه به اهمیت ماهی قزل‌آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss در آبزی پروری، افزایش بیماری‌های عفونی در مزارع پرورشی و همچنین عدم کارایی داروهای سنتزی، بر آن شدیم تا تأثیر عصاره گیاه اسفرزه Planta goovata بر فاکتورهای خونی که یکی از نشانه‌های سلامت ماهی می‌باشد را مورد بررسی قرار دهیم. این تحقیق در مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی یاسوج اجرا شد.360 قطعه ‌بچه‌ماهی ‌با وزن‌ متوسط 23/5±30 گرم به چهار تیماردر سه تکرار تقسیم گردیدند. تیمارها باغذای حاوی صفر(کنترل)، 1/0، 5/0 و 1 درصد عصاره به مدت 60 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد برخی فاکتورهای خونی تحت تأثیر عصاره قرار گرفتند بطوری‌که بین هماتوکریت، گلبول‌های قرمز، حجم متوسط گلبولی(MCV) در تیمار 1 درصد و کنترل افزایش معنی‌داری وجود دارد(05/0P). می‌توان نتیجه گرفت که عصاره هیدروالکلی اسفرزه بر فاکتورهای خونی مربوط به گلبول‌های قرمز ماهی قزل آلا تأثیر مثبتی دارد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - تأثیر سرعت جریان و میزان آب بازگردشی بر روی رشد ویژه و نرخ بازماندگی بچه ماهی قزل‌آلا
        مهسا محمدی زاده مهدی شمسایی یاسر عبداله تبار
        با توجه به عدم وجود منابع آب کافی برای آبزی‌پروری و آلوده‌شدن بسیاری از آب‌های پاک در فرآیند پرورش آبزیان، طی پژوهشی 15 روزه اثر افزایش سرعت آب بر پرورش قزل‌آلای رنگین‌کمان به وسیله کاربرد مجدد آب خروجی و در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 3 تکرار بررسی گردید که د چکیده کامل
        با توجه به عدم وجود منابع آب کافی برای آبزی‌پروری و آلوده‌شدن بسیاری از آب‌های پاک در فرآیند پرورش آبزیان، طی پژوهشی 15 روزه اثر افزایش سرعت آب بر پرورش قزل‌آلای رنگین‌کمان به وسیله کاربرد مجدد آب خروجی و در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 3 تکرار بررسی گردید که در آن فاکتورهای کیفی آب شامل: -2NO، -3NO، +4NH، 2O، 2CO،pH ، قلیائیت(Alk)، سختی کربناته(KH) و سختی عمومی(GH) مورد مطالعه قرار گرفتند. میانگین وزن و طول اولیه ماهی ها به ترتیب 9/0±5/5 گرم و 7/0±7/6 سانتی‌متر بود. تیمارها شامل سرعت‌های 5/3، 7 و 5/10 سانتی‌متر بر ثانیه و آب ساکن بود. نتایج همبستگی ساده فاکتورهای شیمیایی آب نشان داد که تیمارهای آزمایشی در سطح 01/0 همبستگی داشتند. با افزایش سرعت آب شدت همبستگی بین زمان و فاکتورهای 2NO، 2 O و pH افزایش یافت. همبستگی در مورد -2 NO منفی بود. اما در مورد فاکتورهای-3NO، +4NH و 2 CO با افزایش سرعت آب همبستگی کاهش یافت. در تیمار چهارم همبستگی -3 NO که سریعترین جریان آب را داشت، منفی بود. میزان 2 O و 2 CO با افزایش سرعت آب به ترتیب افزایش و کاهش و میزان 2 NO و 3 NO نیز با افزایش سرعت آب در طول زمان به تدریج کاهش یافت. در مورد فاکتورهای +4NH و pH علیرغم ثبت تغییرات بسیار جزیی در ضریب همبستگی(R) به طور کلی تغییرات آنها با افزایش سرعت آب قابل اغماض بود. نتایج در پایان آزمایش نشان داد که تیمار چهارم(سرعت 5/10 سانتی‌متر بر ثانیه) با کمترین نرخ افزایش آلودگی نسبت به سایر تیمارها بهترین عملکرد را داشت(05/0 پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - طراحی و ساخت دستگاه جداکننده تخم ماهی
        حامد منوچهری
        این بررسی به منظور ساخت دستگاه جداکننده تخم ماهی که قادر به جداسازی تخم‌های ناسالم از سالم باشد، انجام شد. اساس کار این دستگاه بر مبنای ویژگی فیزیولوژیک تخم قزل‌آلای رنگین‌کمان انجام شد. تخم های سالم خاصیت ارتجاعی بالاتری نسبت به تخم های ناسالم داشتند. بنابراین اگر با و چکیده کامل
        این بررسی به منظور ساخت دستگاه جداکننده تخم ماهی که قادر به جداسازی تخم‌های ناسالم از سالم باشد، انجام شد. اساس کار این دستگاه بر مبنای ویژگی فیزیولوژیک تخم قزل‌آلای رنگین‌کمان انجام شد. تخم های سالم خاصیت ارتجاعی بالاتری نسبت به تخم های ناسالم داشتند. بنابراین اگر با وسیله‌ای تخم ها به سمت یک سطح پرتاب می‌شدند بر مبنای برگشت آنها از دیواره می‌شد آنها را جداسازی کرد. در ساخت دستگاه پنج قسمت سیستم مکانیک، سیستم الکترونیک، سیستم گردش آب (هیدرولیک)، اسکلت و قاب دستگاه، سیستم گردش‌هوا (پنوماتیک) در نظر گرفته شد. پس از انجام مراحل طراحی صنعتی و تهیه نقشه و مواد و قطعات مورد نیاز، برش کاری و تراشکاری قطعات انجام و سرانجام دستگاه مونتاژ گردید. اساس کار این دستگاه بدین صورت است که ابتدا درام دوار (سیستم مکانیک) تخم‌ها را از توده تخم‌های ریخته شده به درون مخزن جدا کرده و فاصله‌ای زمانی و مکانی بین تخم‌ها بوجود می‌آورد. روی استوانه دوار 8 ردیف سوراخ تعبیه شده بود. اصلاح سیستم جریان آب، دمنده و مکانیک دستگاه، منجر به افزایش دقت دستگاه گردید. هزینه تمام شده برای ساخت نمونه 5/6 میلیون تومان برآورد گردید. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        8 - بررسی تأثیرات کشنده محلول ضدعفونی‌کننده کلردار خانگی در ماهی کپور سرگنده(Hypophthalmichthys nobilis) و کاراس طلایی (Carassius auratus)
        علی اکبر هدایتی حامد غفاری
        یکی از مواد آلوده‌کننده محیط‌های آبی، مواد شوینده است که با توجه به افزایش بی‌رویه‌ی جمعیت در جهان به میزان زیادی تولید می‌شود و از طرق مختلف به منابع آبی سطحی و زیرزمینی راه پیدا می‌کند. ورود این شوینده‌ها به اکوسیستم‌های آبی می‌تواند اثرات نامطلوبی بر حیات آبزیان داشت چکیده کامل
        یکی از مواد آلوده‌کننده محیط‌های آبی، مواد شوینده است که با توجه به افزایش بی‌رویه‌ی جمعیت در جهان به میزان زیادی تولید می‌شود و از طرق مختلف به منابع آبی سطحی و زیرزمینی راه پیدا می‌کند. ورود این شوینده‌ها به اکوسیستم‌های آبی می‌تواند اثرات نامطلوبی بر حیات آبزیان داشته باشد. از این رو در این تحقیق سمیت حاد کوتاه مدت مواد شوینده هیپوکلریت سدیم بر روی بچه ماهیان بیگ هد و ماهی حوض به ترتیب با میانگین وزنی 1±39 گرم و 1±11گرم به منظور تعیین غلظت کشنده 50 درصد از جمعیت ماهیان در 96 ساعت مطالعه گردید. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده‌های حاصل از آزمایش، از نرم‌افزارهای SPSS وپروبایت آنالایزر استفاده شد. آزمایشات به صورت ساکن (Static) و بر اساس روش استاندارد O.E.C.D به مدت 4 شبانه روز انجام شد. بر اساس نتایج بدست‌آمده سمیت حاد برای بچه ماهیان کپور سر گنده و ماهی حوض به ترتیب 25/34 و 79/41 میلی گرم در لیتر محاسبه گردید و در ادامه حداکثر غلظت مجاز (M.A.C Value) این سموم به ترتیب 425/3 و 179/4 میلی‌گرم در لیتر حوض محاسبه شد. بر اساس نتایج بدستآمده، ماهی بیگ هد درمقایسه با ماهی‌ حوض ازمقاومت کمترین سبت به هیپ وکلریت سدیم برخورداراست. پرونده مقاله