• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - اثر پیش تیمار سیلیسیوم بر جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه بذور خربزه در شرایط تنش شوری
        زکیه آذری محمد صادق صادقی حسن بیات حسین آرویی
        به منظور تعیین اثر پیش تیمار سیلسیوم بر جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه ارقام مختلف خربزه در شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل شوری کلرید سدیم در سه سطح 0، 75 و 150 میلی مولار و فاکتور دوم تیمار سی چکیده کامل
        به منظور تعیین اثر پیش تیمار سیلسیوم بر جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه ارقام مختلف خربزه در شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل شوری کلرید سدیم در سه سطح 0، 75 و 150 میلی مولار و فاکتور دوم تیمار سیلیسیوم در سه سطح شاهد، 1 و 2 میلی مولار بود. صفات مورد اندازه گیری شامل درصد و سرعت جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه، وزن تر ریشه چه و ساقه چه بود. تنش شوری (150 میلی مولار) درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه را به ترتیب 9، 35، 69 و 71% نسبت به شاهد کاهش داد. کاربرد سیلیسیوم 1 میلی مولار سرعت جوانه زنی و طول ریشه چه و ساقه چه را به ترتیب 20، 33 و 35% نسبت به شاهد افزایش داد. تحت شرایط تنش شوری بیشترین میزان درصد و سرعت جوانه زنی از تیمار 1 میلی مولار سیلیسیوم و 75 میلی مولار نمک سدیم حاصل شد. در مجموع، کاربرد سیلیسیوم باعث بهبود خصوصیات جوانه زنی و رشد گیاهچه های خربزه تحت شرایط تنش شوری شد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - اثر محلول پاشی سالیسیلیک اسید و کلرید کلسیم بر عمر پس از برداشت میوه گلابی رقم سردرود
        موسی ارشد
        در این بررسی اثر کلرید کلسیم و سالیسیلیک اسید در زمان های مختلف انبارداری به منظور افزایش ویژگی های کمی و کیفی گلابی رقم سردرود بعد از برداشت مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. کلرید کلسیم در سه سطح 5/0، 1 و 3% چکیده کامل
        در این بررسی اثر کلرید کلسیم و سالیسیلیک اسید در زمان های مختلف انبارداری به منظور افزایش ویژگی های کمی و کیفی گلابی رقم سردرود بعد از برداشت مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. کلرید کلسیم در سه سطح 5/0، 1 و 3%، سالیسیلیک اسید در دو سطح 1 و 5/1 میلی مولار بود. در این آزمایش پی اچ، اسیدهای آلی، اسیدیته قابل تیتراسیون، کیفیت ظاهری، شاخص قهوه ای شدن و میزان تولید اتیلن در سه نوبت 30، 210 و 240 روز پس از اعمال تیمارها مورد ارزیابی قرار گرفتند. با کاربرد 5/1 میلی مول بر لیتر سالیسیلیک اسید و کلرید کلسیم 3% در 210 روز پس از اعمال تیمار، غلظت اتیلن و پوسیدگی به طور معنی داری کاهش و در نتیجه کیفیت میوه افزایش یافت. بیشترین میزان پی اچ عصاره میوه در تیمار کلرید کلسیم 3% به همراه سالیسیلیک اسید 5/1 میلی‌مولار و در 240 روز مشاهده شد. در این تحقیق کمترین میزان مواد جامد قابل حل میوه گلابی در تیمار کلرید کلسیم ۳% به همراه سالیسیلیک اسید 5/1 میلی‌مولار در 30 روز به دست آمد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - اثر کاربرد کلرید کلسیم و اسانس آویشن بر برخی صفات پس از برداشت میوه توت فرنگی
        معصومه جنتی وحید عبدوسی مسعود مشهدی اکبر بوجار
        توت فرنگی میوه مورد پسند مشتری در سراسر دنیاست و عوامل مختلفی سبب از بین رفتن زود هنگام و کاهش عمر انباری آن می گردد. در این پژوهش اثر غلظت های 0، 100، 200 و 300 میکرولیتر بر لیتر اسانس آویشن باغی و کوهی و نیز محلول کلریدکلسیم بر برخی خصوصیات پس از برداشت میوه توت چکیده کامل
        توت فرنگی میوه مورد پسند مشتری در سراسر دنیاست و عوامل مختلفی سبب از بین رفتن زود هنگام و کاهش عمر انباری آن می گردد. در این پژوهش اثر غلظت های 0، 100، 200 و 300 میکرولیتر بر لیتر اسانس آویشن باغی و کوهی و نیز محلول کلریدکلسیم بر برخی خصوصیات پس از برداشت میوه توت فرنگی بررسی شد. صفات مورد ارزیابی شامل میزان مواد جامد محلول، آسکوربیک اسید، آنتوسیانین، قندهای محلول و فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز و آنزیم گلوتاتیون ردوکتاز مورد بررسی قرار گرفت. غلظت 300 میکرولیتر بر لیتر آویشن باغی نسبت به سایر تیمارهای آزمایش، برمیزان مواد جامد محلول، آسکوربیک اسید، میزان آنتوسیانین و مقدار قندهای محلول اثرات معنی داری در سطح 5% داشته و غلظت 200 میکرولیتر بر لیتر آویشن کوهی نسبت به سایر تیمارها میزان فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز را کاهش داده و میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون ردوکتاز را افزایش داد و اثر معنی داری در سطح 5% داشت. غلظت 300 میکرولیتر بر لیتر آویشن باغی در مقایسه با سایر غلظت ها صفات مورد اندازه گیری را بیشتر بهبود بخشید و ازآنجایی که اسانس های گیاهی به دلیل دارابودن مواد مؤثره مختلف و خاصیت ضدقارچی خود موجب کاهش فساد و افزایش عمر انباری محصول توت فرنگی می گردد، در نتیجه می تواند ماندگاری میوه ها را نسبت به میوه های شاهد افزایش دهد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - اثر ضدباکتریایی اسانس اسطوخودوس بر باکتری Xanthomonas campestris و Escherichia coli
        مریم ربانی رویا رضائیان دلویی مهدی جباری نوقابی
        استفاده از فرآورده های طبیعی به جای مواد شیمیایی و آنتی بیوتیک ها در مهار باکتری ها مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. این تحقیق با هدف تعیین اثر ضد باکتریایی اسانس اسطوخودوس بر دو باکتری Xanthomonas campestrisو Echerichia colis در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت. فعالیت ض چکیده کامل
        استفاده از فرآورده های طبیعی به جای مواد شیمیایی و آنتی بیوتیک ها در مهار باکتری ها مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. این تحقیق با هدف تعیین اثر ضد باکتریایی اسانس اسطوخودوس بر دو باکتری Xanthomonas campestrisو Echerichia colis در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت. فعالیت ضدباکتریایی اسانس در مقایسه با آنتی بیوتیک جنتامایسین با استفاده از روش نشر در آگار تعیین گردید. حداقل غلظت باکتری ایستایی اسانس با استفاده از روش سری دو برابر رقت لوله ای با تهیه غلظت های مختلف از 004/0 تا ۴% در محیط کشت آگار مغذی مشخص شد. حداقل غلظت کشندگی نیز با استفاده از روش کشت در محیط آگار مغذی تعیین گردید. همچنین ترکیبات شیمیایی اسانس اسطوخودوس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی شناسایی گردید. میانگین قطر هاله عدم رشد در باکتری X. campestris از ۳۵/۰ ± ۸۳/۳ تا ۷۷/۰ ± ۷/۱۸ میلی متر به ترتیب در غلظت های ۲۵/۰ تا ۴% و در باکتری E. coliدر غلظت های ۱۲۵/۰ تا ۴% از ۷/۰ ± ۵/۴ تا ۹/۰ ± ۶/۱۷ میلی متر متغیر بود. حداقل غلظت باکتری ایستایی و کشندگی اسانس اسطوخودوس علیه باکتری X. campestris به ترتیب معادل ۱ و ۲% و در مورد باکتری E. coliبه ترتیب معادل ۱۲۵/۰و ۲۵/۰% بود. بیشترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس اسطوخودوس شامل لینالول (۹۴/۴۴%) و ۸،۱- سینئول (۵/۲۱%) بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که می توان از اسانس اسطوخودوس به عنوان ترکیب ضدمیکروبی طبیعی در مبارزه با این دو باکتری بیماریزا استفاده نمود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - اثر محلول پاشی برگی با کلات کلسیم و اسیدهای آمینه بر وضعیت تغذیه ای، کلروفیل و سطح برگ سیب رقم گلدن دلیشز و گرانی اسمیت
        محمد عربلو علی ایمانی موسی رسولی مسعود شاهمرادی
        تغذیه متعادل عناصر غذایی و مواد آلی از مهمترین فاکتورهای مؤثر بر عملکرد و کیفیت محصول درختان سیب می باشد. تیمارها شامل محلول پاشی با کلات کلسیم و اسید آمینه با غلظت صفر و 2 و 4 در هزار و در سه مرحله (بعد از فندقی شدن تا قبل از برداشت ماهی یک بار) به صورت محلول پاشی روی چکیده کامل
        تغذیه متعادل عناصر غذایی و مواد آلی از مهمترین فاکتورهای مؤثر بر عملکرد و کیفیت محصول درختان سیب می باشد. تیمارها شامل محلول پاشی با کلات کلسیم و اسید آمینه با غلظت صفر و 2 و 4 در هزار و در سه مرحله (بعد از فندقی شدن تا قبل از برداشت ماهی یک بار) به صورت محلول پاشی روی درخت سیب اعمال شد. صفات مورد ارزیابی شامل میزان کلروفیل، میانگین سطح برگ و میزان عناصر غذایی نیتروژن میوه، فسفر میوه، پتاسیم میوه بودند. نوع پایه تأثیر معنی داری بر میزان عناصر غذایی، میزان کلروفیل و سطح برگ داشت و میزان تجمع عناصر غذایی و سطح برگ در رقم گرانی اسمیت و میزان کلروفیل در گلدن دلیشز بیشتر بود. کاربرد کلات کلسیم، سبب افزایش میزان فسفر، پتاسیم و کلسیم در میوه نسبت به شاهد شد. همچنین اثر اسیدهای آمینه بر کلروفیل برگ، میانگین سطح برگ و مقادیر نیتروژن، پتاسیم و کلسیم میوه در سطح احتمال 1% معنی دار بود. محلول پاشی کلات کلسیم به همراه اسیدهای آمینه بیشترین تأثیر را در رقم گرانی اسمیت نسبت به رقم گلدن دلیشیز از خود نشان داد. محلول پاشی کلات کلسیم و اسیدهای آمینه 4% بیشترین تاثیر را بر تجمع عناصر غذایی در میوه رقم گرانی اسمیت از خود نشان داد. با توجه به نقش مثبت کلات کلسیم و اسید آمینه در بهبود صفات اندازه گیری شده در مناطق با آب و هوا و خاک مشابه محل اجرای آزمایش برای سیب رقم گرانی اسمیت توصیه می شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - اثر هوادهی و پوشش‌دهی بر کمیت و کیفیت رشدی چمن لولیوم (Lolium perenne)
        محبوبه غزالی محمدرضا نوری امامزاده ای ابوذر رحمتی
        عبور و مرور و آبیاری بیش از حد منجر به فشرده شدن خاک در زمین های چمن می گردد. تراکم خاک به دلیل این که هدایت هیدرولیکی، نفوذپذیری را کاهش و تبخیر از سطح خاک را افزایش می دهد، پدیده نامطلوبی است. به منظور ارزیابی اثر هوادهی و پوشش‌دهی بر چمن لولیوم، آزمایشی به صورت فاکت چکیده کامل
        عبور و مرور و آبیاری بیش از حد منجر به فشرده شدن خاک در زمین های چمن می گردد. تراکم خاک به دلیل این که هدایت هیدرولیکی، نفوذپذیری را کاهش و تبخیر از سطح خاک را افزایش می دهد، پدیده نامطلوبی است. به منظور ارزیابی اثر هوادهی و پوشش‌دهی بر چمن لولیوم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی صورت گرفت. در سه سطح، هوادهی با ایجاد سوراخ هایی با قطر 1 سانتیمتر در یک شبکه منظم سطحی به فواصل 5 × 5، 10 × 5 سانتی متر و بدون هوادهی و پوشش‌دهی با استفاده از شن و کمپوست (و بدون پوشش) برای برآورد اثر آنها بر کمیت و کیفیت رشدی چمن در شهر اصفهان اجرا شد. ارتفاع و وزن چمن رشد کرده، نرخ رنگ و تراکم برگ، در سه زمان 10، 70 و 130 روز پس از هوادهی و پوشش‌دهی اندازه‌گیری شدند. ارتفاع، وزن و رنگ چمن به طور معنی داری در پوشش دهی نسبت به بقیه تیمارها افزایش پیدا کرد. تیماری که به فاصله 5 × 10 هوادهی و نیز پوشش دهی شده بود از بالاترین مقادیر نفوذ آب برخوردار بود. به علاوه ارتفاع،‌ وزن و نمره رنگ برگ چمن در آن نسبت به تیمار شاهد افزایش نشان داد. بنابراین پوشش دهی تنها برای حفظ قابل قبول وزن، طول و رنگ چمن کافی به نظر می رسد. هوادهی چمن تنها،‌ در نواحی سیل خیز برای مهار رواناب و نفوذ دادن آن توصیه می شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - اثر کاربرد توأم ورمی کمپوست و کود گاوی بر رشد و گلدهی اطلسی (Petunia hybrida)
        فرشته کامیاب ابوذر خورشیدی مژده حیدری صالح آباد
        اطلسی یکی از رایج ترین و مهمترین گل های مورد استفاده در فضای سبز می باشد. این تحقیق با هدف تعیین اثر ورمی کمپوست و کود گاوی بر رشد و گلدهی اطلسی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه صورت گرفت. در این تحقیق تأثیر کاربرد ت چکیده کامل
        اطلسی یکی از رایج ترین و مهمترین گل های مورد استفاده در فضای سبز می باشد. این تحقیق با هدف تعیین اثر ورمی کمپوست و کود گاوی بر رشد و گلدهی اطلسی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه صورت گرفت. در این تحقیق تأثیر کاربرد ترکیب ورمی کمپوست و تیمار کود گاوی در زمان کاشت و در سه سطح 15، 30 و 45% حجمی برای هر تیمار کودی بررسی شد. صفاتی مثل ارتفاع بوته، تعداد برگ، تعداد گل در بوته، قطر گل، وزن تر و خشک ساقه و ریشه سه ماه بعد از کاشت اندازه گیری شد ند. نتایج نشان دادند که کاربرد توأم کود گاوی و ورمی کمپوست زیر سطح 30% حجمی تأثیر معنی داری در افزایش صفات مورفولوژیکی مورد اندازه گیری نداشت. تیمارهای 30% و 45% از ورمی کمپوست در ترکیب با کود گاوی به میزان 45% به عنوان بهترین تیمار ها شناسایی شد و در تمام صفات مورد اندازه گیری به جز تعداد برگ بین این دو تیمار اختلاف معنی داری وجود نداشت. بنا بر این، با توجه به اهمیت کودهای آلی در نظام کشاورزی پایدار، کاربرد ترکیب توأم این دو کود به نسبت 30% حجمی ورمی کمپوست و 45% حجمی کود گاوی به منظور افزایش رشد رویشی و اندازه بوته و از طرف دیگر افزایش تعداد و اندازه گل ها پیشنهاد می شود تا شاید از مصرف بی رویه کودهای شیمیایی و اثرات سوء آن ها بر فضای سبز جلوگیری شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        8 - اثر سالیسیلیک اسید بر القای مقاومت نعناع فلفلی به تنش شوری در شرایط گلخانه
        حسن نورافکن
        نعناع فلفلی Mentha piperita L. یکی از مهم ترین گیاهان دارویی متعلق به خانواده نعناعیان می باشد. به منظور مطالعه اثر غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید بر القای مقاومت به تنش شوری نعناع فلفلی، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً‌تصادفی با چهار تکرار انجام شد. برای برر چکیده کامل
        نعناع فلفلی Mentha piperita L. یکی از مهم ترین گیاهان دارویی متعلق به خانواده نعناعیان می باشد. به منظور مطالعه اثر غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید بر القای مقاومت به تنش شوری نعناع فلفلی، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً‌تصادفی با چهار تکرار انجام شد. برای بررسی برهمکنش سالیسیلیک اسید و تنش شوری از چهار سطح کلریدسدیم (صفر، 50، 100 و 150 میلی مول در لیتر) و سالیسیلیک اسید (صفر، 1/0، 5/0 و یک میلی مول در لیتر) استفاده گردید. گیاهان در گلدان تا رسیدن به مرحله برداشت پرورش داده شدند. در پایان آزمایش، ویژگی هایی مانند ارتفاع گیاه، تعداد شاخساره جانبی، تعداد گره، تعداد برگ، قطر ساقه اصلی و قطر سایه انداز، وزن تر و خشک شاخساره، طول میانگره، طول ریشه و وزن تر ریشه اندازه گیری شد. تنش شوری روی تعداد شاخساره جانبی، تعداد گره، تعداد برگ، قطر ساقه اصلی، وزن تر و خشک شاخساره، طول میانگره، طول ریشه و وزن تر ریشه، سالیسیلیک اسید روی تعداد شاخساره جانبی و وزن خشک شاخساره و برهمکنش آن ها روی ارتفاع گیاه، قطر سایه انداز نعناع فلفلی اثر معنی داری داشت. بیشترین اثر بازدارندگی رشد در تنش شوری با غلظت 100 میلی مول در لیتر و موثرترین غلظت سالیسیلیک اسید در سطوح 1/0 و 5/ 0 میلی مول در لیتر به دست آمد. پرونده مقاله