• راهنمای نویسندگان

    راهنمای نگارش و شرایط پذیرش مقاله:
    فصلنامه علمی - تخصصی پژوهشنامه معارف اهل بیت علیهم السلام به نشر اندیشه ها و پژوهش های معارف نورانی قرآن کریم و سنت اهل بیت عصمت و طهارت (ع) می پردازد. هدف این مجله، اشاعه و ترویج روش های نوین پژوهشی در تحقیقات نخبگان با موضوع معارف اهل بیت علیهم السلام می باشد؛ هر مقاله ای که یک روش جدید در این زمینه ارائه نماید، مطابق با رسالت نشریه تشخیص داده خواهد شد و در اولویت نشر قرار می گیرد.
    دستورالعمل پذیرش ویرایش و نشر مقاله در فصلنامه علمی - تخصصی پژوهشنامه معارف اهل بیت علیهم السلام  به شرح ذیل می باشد:
    1. مقاله ها باید نتیجه تحقیقاتِ نویسندگان بوده و زمانی که برای داوران ارسال می شود مؤلف یا مؤلفان باید با نگارش نامه ای به سردبیر نشریه تعهد نمایند: 
    الف: مقاله خود را در جای دیگری چاپ ننمایند، برای داوری به مجلات دیگر ارسال ننموده اند از مجله دیگری پذیرش نگرفتند و مقاله ایشان در هیچ نشریه دیگری مردود و غیر قابل چاپ شناخته نشده باشد.
    ب: مقاله اصیل و دستاورد مطالعات مؤلف یا مؤلفان باشد و همه مولفان افزون بر ایفای نقش موثر در تحقیق، نسخه نهایی مقاله را نیز مطالعه کرده و تأیید کرده باشند. 
    ج: هر زمان و در هر مرحله ای از مراحل داوری، ویرایش نشر و پسانشر خلاف این موارد برای سردبیر فصلنامه علمی – تخصصی پژوهشنامه معارف اهل بیت علیهم السلام ثابت گردد؛ مدیران مجله حق دارند ضمن اعلام موضوع به مراجع ذیصلاح و درج خبر در سامانه اطلاع رسانی نشریه اجازه ورود هیچ مقاله دیگری از شخص متخلف یا متخلفین را هم به سیستم گردش کار نشریه ندهند و انتشار مقاله انتحالی و انتصاب آن به فصلنامه علمی – تخصصی پژوهشنامه معارف اهل بیت علیهم السلام را در هر مرحله ای رسماً انکار نموده و در این مورد اطلاع رسانی نمایند.

    2. رسالت آموزشی پژوهشنامه معارف اهل بیت(ع) همواره حائز اهمیت است بر این اساس زبان و شیوه ارائه مقالات باید چنان گویا و روان باشد که علاوه بر ارائه یک مطالعه علمی هدفمند و معطوف به حل مسائل، دانشجویان و دانشوران گرایش های علوم انسانی و سایر دانش ها بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند. بنابراین باید این شیوه همواره در ارائه بیان، کاربرد اصلاحات، مشخص نمودن حرکات اعرابی بر روی کلمات سخت خوان، ارائه منابع و هر چه از این دست منظور گردد. 
    3. شایسته است مقاله ها در محیط نرم افزار مایکروسافت وُرد با دبیره ای یونی کد نوشته شود و با هر دو فرمت پی دی اف و وُرد به سامانه الکترونیکی نشریه ارسال گردد.
    4. لازم است نام و نام خانوادگی، رتبه دانشگاهی، گروه آموزشی، نام دانشگاه یا موسسه پژوهشی محل خدمت، شماره تلفن، آدرس پستی دقیق منزل و محل کار به همراه کدپستی و نشانی الکترونیکی تک تک مولفان در مقاله درج شود.
    5. مقالات پژوهشنامه معارف اهل بیت علیهم السلام بیشتر دارای حجمی در حدود 6000 تا 8000 کلمه دارند؛ بهتر است مقالاتِ کوتاه تر به همایش های تخصصی ارسال شوند. با توجه به سیاست نظری مجله می طلبد مقالات و تحقیقات بنیادی که طولانی تر هستند کمتر بدان راه یابند (هرگز دستاوردهای پژوهشهای ارزشمند یک پژوهشگر به بهانه زیادی حجم اثر از انتشار بازداشته نمی شوند.) با این حال تلاش می شود اثر مبسوط چنان ویراستاری گردد که با رویکرد آموزشی نشریه همسو شود تا دانشجویان تازه کارِ علاقمند به تحقیقات علمی بتوانند به سادگی و بی سردرگمی با محتوای مقالات ارتباط برقرار نمایند.
    6. هر مقاله به ترتیب مشتمل می شود بر: عنوان، چکیده (حداکثر 170 کلمه)، کلید واژه هایی حاکی از موضوعات فرعی مطرح در مقاله که در عنوان و چکیده اشاره ای به آنها نشده باشد، درآمد (حاوی ضرورت های نظری مطالعه در آن و مفاهیم بنیادین بحث)، طرح مسأله (سئوالاتی از آن میان که در این مطالعه قرار است برای آنها پاسخ یافت)، بدنه مقاله ( سه یا چهار بخش با حجم های تقریباً مساوی که در هر یک، یکی از مراحل پیش گفته بازنمود می شود)، نتیجه گیری، منابع و چکیده انگلیسی.
    7. ارجاعات مقاله، همه داخل متن، بدون فاصله پس از نقل مطالب میان پرانتز قرار می گیرد و نام اشهر مؤلف، سال نشر، جلد و صفحه مورد نظر را بیان می کند. مثل: (کلینی، 1407 ق، 6/12). منابع مختلف در داخل متن با نقطه ویرگول از همدیگر جدا می گردند. 


    8.ارجاع به منابع دست دوم و کم اهمیت پذیرفته نیست، در فهرست پایانی منابع نیز تنها باید منابعی ذکر شود که در متن به آن استناد شده باشد. به ترتیب الفبا، نخست منابع فارسی و عربی و بلافاصله منابع تألیفی به سایر زبان ها قرار می گیرد. 
    9.ارجاع در منابع پایانی بدین شرح است: مشخصات مؤلف (نام اشهر مؤلف، نام مؤلف)، سال نشر( همراه با علامت «ش» برای شمسی، «ق» برای قمری و «م» برای میلادی)، مشخصات اثر ( نام کتاب با حرف درشت و کج یا نام مقاله داخل گیومه، ویرگول، نام کتاب یا مجله حاوی آن مقاله با حرف درشت و کج، مشخصات مترجم یا مصحح اثر ( مثلاً: ترجمه کوروش صفوی، یا به کوشش احمد محمد شاکر) و درپایان، مشخصات نشر( محل نشر و ناشر یا شماره سری و نوبت چاپ مجله).
    لازم به ذکر است منابع به ترتیب الفبایی پشت سر هم قرار می گیرند و در آخر هر یک از آنها نیز نقطه گذاشته می شود برای نمونه: 
    ابن ابی الحدید معتزلی، عبدالحمید بن هبه الله، (1404 ق) شرح نهج البلاغه، ناشر مکتب مرعشی نجفی 
    تفتازی، مسعود بن عمر، (1412ق)، شرح المقاصد فی علم الکلام، عبدالرحمن عمیره، قم: اشریف الرضی  
    10.نام اشهر مولفان و کتاب ها را باید مطابق شیوه یادکرد مولف در اغلب آثار یا مراجعه به کتب اعلام و دایره المعارف ها بازشناخت. لذا لزوماً عنوان پشت جلد اثر صحیح نمی باشد مثلاً نام اشعر محمد حسن نجفی«صاحب جواهر» است. اگر مؤلفی به چند نام شناخته شده است نامی را بر می گزینیم که با بی طرفی علمی سازگارتر باشد.
    11.اقتضای بی طرفی علمی، حذف القاب و عناوین است بنابراین هر چیز غیر از نام اشهر، نام و نام پدر فرد حذف می گردند؛ همچنین کنیه اشخاص نوعی لقب تلقی می گردد. لذا جای ذکر نامشان را نمی گیرد. برای نمونه: 
    صحیح: « عطار نیشابوری، محمد بن ابراهیم»         نادرست: «عطار نیشابوری، فرید الدین»
    شایان ذکر است در صورت تطابق نام اشهر فرد با نام کوچکش تکرار آن لازم نیست.
    12.علاوه بر ارسال چکیده انگلیسی، شایسته است عنوان مقاله، نام نویسندگان و کلید واژه ها نیز به انگلیسی ترجمه و با فونت تایمز نیو رومن تایپ و در صفحه چکیده انگلیسی درج و ارسال گردند. 
    13.ارسال مقاله به فصلنامه علمی - تخصصی پژوهشنامه معارف اهل بیت علیهم السلام  به معنای آن است که مؤلف یا مؤلفان اولاً: وارد کار جمعی شده اند و بنا دارند مقاله را تا آخرین مرحله نشر مطابق نظر جمع (داوران، ویراستاران، سردبیر و هیأت تحریریه) اصلاح و بهینه سازی نمایند؛ ثانیاً همه امتیازات نشر مقاله خود را به مجله واگذار نموده اند؛ ثالثاً: در فرایند آماده سازی مقالات همواره به تصمیمات جمعی اتخاذ شده در سیستم گردش کار مقالات پایبند بوده و تحت هیچ شرایطی نظر خویش را بر نظر مراجع فوق مقدم نمی دارند.
    14.برای نشر مقاله مراحل مختلفی طی می شود که اجمالش بدین شرح می باشد: هر مقاله به محض دریافت بر پایه رسالت فصلنامه علمی تخصصی پژوهشنامه معارف اهل بیت علیهم السلام سنجیده می شود هرگاه کارشناسان مجله حکم به هماهنگی مقاله با اهداف نشریه نمایند سردبیر مقاله را برای دو داور که تخصصی، مرتبط با موضوع مقاله دارند می فرستد. چنانچه مقاله با رسالت مجله تناسب نداشته باشد مولف بلافاصله مطلع می شود تا بتواند آن را برای سایر مجلات ارسال نماید. اگر پیکر بندی مقاله با شیوه نامه مجله هماهنگ نباشد پیش از وارد کردن مقاله به سیستم گردش کار و ارسال برای داوری اصلاح آن از مؤلف طلب می گردد. 
    15.فرایند داوری تقریباً دو هفته تا یک ماه به طول می انجامد. مگر در موارد خاص مثل وقتی که داور به هر دلیل، از داوری خودداری نماید ممکن است این زمان قدری طولانی تر می شود. پس از دریافت نظر داوران، سردبیر بر پایهء تشخیص غالب ایشان، ممکن است مقاله را رد نماید یا از مؤلف توضیح یا اصلاح بخواهد. چنانچه توضیحات یا اصلاحات مؤلف برای سردبیر قانع کننده بود، مقاله در این مرحله تأیید خواهد شد و به جلسه هیأت تحریریه راه خواهد یافت. نظر اعضای هیأت تحریریه تعیین کننده نهایی پذیرش مقاله می باشد و در پایان مقاله به ویراستاران سپرده می شود. ویراستاران ساختار کلی مقاله و انسجام منطقی مباحث را بازنگری می نمایند و همه ارجاعات آنرا نیز بازبینی نموده و مقاله را با رویکرد مجله و اهداف آن بومی سازی، هماهنگ و احیاناً آنرا خلاصه می کنند. لازم به ذکر است ویراستاران مجله در تلخیص و ویرایش مقاله آزاد خواهند بود. سرآخر مقاله ویراستاری شده به منظور اطمینان از کیفیت آن به مؤلف هم عرضه می شود.
    16.ارسال مقاله به مجله، به معنای پذیرش نقش داوران و ویراستاران در اصلاح و بهینه سازی مقاله است لذا هر گونه تلاشی از جانب داوران و ویراستاران مقاله به منزله کمک به عرضه هر چه بهتر نظریه مؤلف تلقی خواهد شد. در صورت بروز اختلاف میان مؤلف و ویراستاران و حل نشدن مشکل حتی با مذاکره، نظر سردبیر یا در صورت صلاحدید ایشان، نظر هیأت تحریریه تعیین کننده خواهد بود. در هر حال، نشر مقاله به نام یک مؤلف تنها با تأیید نهایی سردبیر ممکن است.
    17.هرگاه مؤلف به هر دلیلی پس از داوری مقاله از انتشار آن در فصلنامه علمی تخصصی پژوهشنامه معارف اهل بیت علیهم السلام انصراف دهد، باید براساس ضوابط پرداخت هزینه ها در دانشگاه آزاد اسلامی همه هزینه هایی را که از آغاز پذیرش مقاله تا زمان انصراف در مجله تحمیل شده است پرداخت نماید. هرگاه اعلام انصراف مؤلف یا مؤلفان پس از ویرایش مقاله و آماده سازی آن برای نشر باشد همه حقوق معنوی نسخه ویراستاری شده متعلق به مجله خواهد بود و مؤلف یا مؤلفین حتی پس از پرداخت هزینه ها نیز حق نشر کل یا بعضی از آن نسخه را بدون اجازه رسمی سردبیر را نخواهند داشت.
    18.مقالات ویراستاری شده به ترتیب تاریخ پذیرش در آخرین شماره در حال نشر مجله چاپ می گردند مگر آنکه سردبیر تشخیص دهد ایجاد چینش خاصی میان مقالات با اهداف نشریه متناسب تر است. مثلاٌ: وقتی چند مقاله به یک موضوع مربوطند و فهم بهتر برخی، در گروه فهم برخی دیگر باشد.
    19.تنها زمانی برای مؤلف گواهی یا مؤلفان گواهی پذیرش صادر می شود که علاوه بر تأیید داوران و هیأت تحریریه مقاله به تأیید ویراستار علمی نیز برسد و در سنجش های ویراستاران اصالت مقاله، انسجام مقاله، و اعتبار منابع آن تأیید شود. هر گاه سردبیر یا ویراستاران مجله جهت بررسی اعتبار ارجاعات احساس نیاز کنند، مؤلف یا مؤلفان باید اصل یا کپی منابع درخواستی را به دفتر نشریه ارسال نمایند.