• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - بررسی ترکیب اسیدهای چرب در دو گونه هامور معمولی(Epinephelus coioides) و صبیتی(Sparidentex hasta)(پرورشی و دریایی) در استان هرمزگان
        مجید افخمی امین مخلصی مازیار یحیوی مریم احسان پور آیدا خزاعلی علی جوادی
        مطالعه حاضر جهت بررسی ترکیب اسیدهای چرب در دو گونه ماهی هامور معمولی(Epinephelus coioides) و صبیتی(Sparidentex hasta) (پرورشی و دریایی)انجام گرفت. نمونه ها از استخرهای پرورشی و نمونه های دریایی از سواحل خلیج فارس جمع آوری گردیدند. استخراج چربی ها از بافت ماهیچه بر اساس چکیده کامل
        مطالعه حاضر جهت بررسی ترکیب اسیدهای چرب در دو گونه ماهی هامور معمولی(Epinephelus coioides) و صبیتی(Sparidentex hasta) (پرورشی و دریایی)انجام گرفت. نمونه ها از استخرهای پرورشی و نمونه های دریایی از سواحل خلیج فارس جمع آوری گردیدند. استخراج چربی ها از بافت ماهیچه بر اساس روش Bligh and Dyer, 1959 انجام گرفت، پس از استخراج چربی ترکیب اسیدهای چرب با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی(GC) انجام شد. نتایج نشان داد که DHA (C22:6n3)، EPA(C20:5n3)، پالمیتیک اسید(C16:0)، استئاریک اسید (C18:0)،مریستیک اسید(C14:0)، اولئیک اسید(C18:1n9c) و پالمیتولئیک اسید(C16:0) از مهمترین اسیدهای چرب در نمونه های ماهی ها بودند. غلظت کمی از لینولئیک اسید(ALA, C18:3n3) در تمام نمونه های آنالیز شده دیده شد. مقادیر بالا معنی داری از SFA در نمونه های پرورشی مشاهده گردید. اگرچه در نمونه های د ریایی مقادیر MUFA و به دنبال آن PUFA بالاتر بود. در نمونه های دریایی مقادیر PUFA و DHA به عنوان فراوانترین اسیدهای چرب و به دنبال آن EPA اندازه گیری شد. همچنین فراوان ترین اسید چرب در نمونه های پرورشی EPA و DHA بود. نسبت ω3/ω6 در ماهی های دریایی به مقدار معنی داری بالاتر بوده و بیشترین میزان اندازه گیری شده مربوط به گونه هامور معمولی دریایی( mg/ml04/13 )بود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - استفاده از پروتئین هیدرولیز شده ماهی کیلکا (Clupeonella cultiventris) به عنوان منبع پپتون در محیط کشت پایه باکتری های (Vibrio anguillarum, Bacillus licheniformis, Bacillus subtilis)
        زهرا درواج سید روح الله جوادیان محمودرضا اویسی پور ماهرخ نعمتی
        در تحقیق حاضر پروتئین هیدرولیز شده ماهی کیلکا (Clupeonella cultiventris) در زمان 90 دقیقه، با استفاده از آنزیم های تجاری پرومود و بروملاین در pH 7 ( pH بهینه فعالیت آنزیم پرومود و بروملاین) و به نسبت 1 درصد آنزیم به پروتئین نمونه اولیه، در درجه حرارت 55 درجه سانتی گراد چکیده کامل
        در تحقیق حاضر پروتئین هیدرولیز شده ماهی کیلکا (Clupeonella cultiventris) در زمان 90 دقیقه، با استفاده از آنزیم های تجاری پرومود و بروملاین در pH 7 ( pH بهینه فعالیت آنزیم پرومود و بروملاین) و به نسبت 1 درصد آنزیم به پروتئین نمونه اولیه، در درجه حرارت 55 درجه سانتی گراد تولید شد. نتایج نشان داد که پروتئین هیدرولیز شده توسط آنزیم پرومود به صورت معنی داری از لحاظ بازیافت نیتروژنی(15/86 درصد) و درجه هیدرولیزاسیون(89/21) بالاتر از پروتئین هیدرولیز شده توسط آنزیم بروملاین(به ترتیب 15/68، 35/13 درصد) بود (05/0>p) و همچنین طول زنجیره پپتیدی پروتئین هیدرولیز شده توسط آنزیم پرومود (58/4) به طور معنی داری کمتر از آنزیم بروملاین (53/7) بود(05/0>p). پپتون بدست آمده از هیدرولیز آنزیمی به جای پپتون استاندارد در محیط کشت تجاری استفاده شد و به عنوان محیط کشت برای رشد 3 سویه باکتری Bacillus subtilis، Bacillus licheniformis  و Vibrio anguillarum مورد بررسی قرار گرفتند، همه باکتری ها در محیط کشت تجاری استاندارد (شاهد) و در محیط کشت حاوی پپتون کیلکا رشد کردند و رشد آنها با هم مقایسه شد. نتایج نشان داد که محیط کشت حاوی پپتون کیلکا تاثیر بیشتری بر روی رشد باکتری ها نسبت به محیط  کشت تجاری (TSA) داشت (05/0>p). در حالی که پپتون تولیدی به وسیله آنزیم پرومود تاثیر بیشتری نسبت به آنزیم بروملاین داشت (05/0>p). با توجه به  نتایج می توان از پپتون ماهی کیلکا به عنوان  منبع نیتروژن در محیط کشت میکروارگانیزم ها مورد استفاده قرار داد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - بررسی اثرات مصرف توام کنجاله کانولا (Canola) و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنوسوس (Lactobacillus rhamnosus) بر رشد و زنده مانی لارو ماهی قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss)
        علی قربانی رنجبری زهرا قربانی رنجبری
        باکتریهای پروبیوتیک یا زیست یار، به عنوان مکمل های غذایی زنده ای هستند که از طریق بهبود تغییرات میکروبی روده میزبان، تاثیرات سودمندی را در جانور میزبان ایجاد می کنند؛ از طرفی کنجاله کانولا به عنوان ماده پروتئینی با ترکیبات اسیدآمینه ای شبیه به اسیدهای آمینه پروتئین آرد چکیده کامل
        باکتریهای پروبیوتیک یا زیست یار، به عنوان مکمل های غذایی زنده ای هستند که از طریق بهبود تغییرات میکروبی روده میزبان، تاثیرات سودمندی را در جانور میزبان ایجاد می کنند؛ از طرفی کنجاله کانولا به عنوان ماده پروتئینی با ترکیبات اسیدآمینه ای شبیه به اسیدهای آمینه پروتئین آرد ماهی می باشد، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات مصرف همزمان کنجاله کانولا و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنوسوسبر رشد و زنده مانی بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان بود. این آزمایش در 4گروه به تعداد265 عدد لاروماهی قزل آلای رنگین کمان با وزن اولیه 5±mg100 در هر بخش ازسینی (تیمار) انجام شد؛ تیمار(1) شامل گروه دریافت کننده g/kg 10/0 پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنوسوسو25 درصدکنجاله کانولا ، تیمار (2)گروه دریافت کننده g/kg 50/0 پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنوسوس و50درصد کنجاله کانولا ، تیمار(3) دریافت کنند g/kg 5/1 پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنوسوس و 100درصد کنجاله کانولا و تیمار(4) گروه شاهد که فقط غذای خشک فاقد پروبیوتیک و کنجاله کانولا رابه مدت 65روز دریافت نمودند. نتایج به دست آمده با نرم افزارSPSSدرسطح خطای(05/0P≤ ) ارزیابی شد. در مقادیر مختلف پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنوسوسوکنجاله کانولا، تیمار شماره 2 رشد بیشتری را نسبت به گروه شاهد و دیگرگروه های مورد آزمایش نشان داد((05/0P≤ ) همچنین زنده مانی لاروماهیان تغذیه شده با پروبیوتیک وکنجاله کانولا درمقایسه با گروه شاهد بیشتربود (05/0P≤ ). پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - مطالعه روند صید سه ساله ماهیان استخوانی سفید (Rutilus frisii kutum)، کفال (Liza spp.) و کپور (Cyprinus carpio) در استانهای گلستان، مازندران و گیلان (1390-1388)
        مجید محمدنژادشموشکی خدر دردی ئی علی رضایی شیرازی محسن یحیایی
        دریای خزر بزرگترین دریاچه بسته جهان است که دارای ارزش شیلاتی زیادی می باشد. ماهیان استخوانی دریای خزر از جمله مهمترین و با ارزشترین ماهیان این دریا می باشند که متاسفانه ذخایر آن درسال های اخیر به دلایل متعدد رو به کاهش نهاده است. در این تحقیق بررسی وضعیت صید ماهیان استخ چکیده کامل
        دریای خزر بزرگترین دریاچه بسته جهان است که دارای ارزش شیلاتی زیادی می باشد. ماهیان استخوانی دریای خزر از جمله مهمترین و با ارزشترین ماهیان این دریا می باشند که متاسفانه ذخایر آن درسال های اخیر به دلایل متعدد رو به کاهش نهاده است. در این تحقیق بررسی وضعیت صید ماهیان استخوانی در شرکتهای تعاونی صید پره در سواحل جنوبی دریای خزر (سه استان گلستان، مازندران و گیلان) در فصول صید سال های 88 الی90 مورد تجزبه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد صید ماهیان استخوانی از سال 1388 تا 1390 کاهش یافته است. بیشترین میزان کاهش صید از نظر میزان وزن صید مربوط به گونه ماهی سفید با 5/22 درصد) و بیشترین میزان کاهش صید ( 141781 کیلوگرم) از نظر درصد صید مربوط به گونه ماهی کپور با 67 درصد می باشد و تنها گونه ای که افزایش صید داشته است گونه ماهی کفال می باشد که حدود 9/33 درصد افزایش صید داشته است. بررسی مقدار صید بر واحد تلاش صیادی (CPUE) نشان می دهد سال 1390 نسبت به سال 1388 حدود 7/9 درصد برای ماهیان استخوانی افزایش یافته و از حدود 197 کیلوگرم به حدود 216 کیلوگرم رسیده است. با بررسی مقدار صید بر واحد تلاش صیادی مشخص گردید که تنها کفال ماهیان افزایش حدود 9/63 داشته است و گونه های ماهیان سفید و کپور و سایر ماهیان به ترتیب 2/5 و 60 و 9/6 درصد کاهش داشته اند. بطور کلی صید ماهیان استخوانی دریای خزر نوسانات زیادی را طی دهه های گذشته داشته و از ارقام موجود، در مجموع می توان چنین استنباط کرد که این ذخایر تحت بهره برداری بی رویه قرار داشته اند بطوریکه فشار صید بر روی برخی از گونه ها (مانند گونه کپور در استان گلستان) منجربه کاهش بسیار شدید جمعیت آنها در سواحل ایرانی دریای خزر شده است و پیشنهاد می گردد مدیریت شیلاتی برنامه های جامعی برای جلوگیری از انقراض نسل این ماهیان نماید. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - تاثیر متقابل ویتامین Cو اسید فولیک برفاکتورهای رشد بچه ماهی شیپ (Acipenser nudiventris)
        میثم نادری شعبانعلی نظامی محمد علی یزدانی ساداتی حسین خارا
        ماهی شیپ از جمله ماهیان خاویاری دریای خزر است که برای آبزی پروری مناسب است. در این بین تهیه غذای مناسب این ماهی بسیار مهم می باشد. ویتامین ها ازجمله مواد غذایی مورد نیاز ماهیا ن خاویاری هستند که مطالعه کمی درباره آنها صورت گرفته است. به همین دلیل، این مطالعه به منظور تع چکیده کامل
        ماهی شیپ از جمله ماهیان خاویاری دریای خزر است که برای آبزی پروری مناسب است. در این بین تهیه غذای مناسب این ماهی بسیار مهم می باشد. ویتامین ها ازجمله مواد غذایی مورد نیاز ماهیا ن خاویاری هستند که مطالعه کمی درباره آنها صورت گرفته است. به همین دلیل، این مطالعه به منظور تعیین تاثیر سطوح مختلف ویتامین های C و اسید فولیک بر روند رشد، بچه ماهی شیپ انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار(هریک با سه تکرار) شامل تیمار شاهد (فاقد مکملهای ویتامین C واسید فولیک) ، تیمار 1 (ویتامین C 200 + اسید فولیک 5/1)، تیمار 2 (ویتامین C 200 + اسید فولیک 5/3)، تیمار 3 (ویتامین C 200 + اسید فولیک 5/5)، تیمار 4 ( اسید فولیک 5/3) ، تیمار 5 (ویتامین C 200) و تیمار 6 (فاقد ویتامین C و اسید فولیک)بودند. این تحقیق به مدت 8 هفته انجام شد شد. پس از عادت دهی ماهیان با غذای دستی، تعداد 10 عدد ماهی شیپ( 66/1 ± 8/31 گرم) به هر یک از هجده تانک (به حجم آبی 500 لیتر) در نظر گرفته شده معرفی گردیدند. در پایان آزمایش در موارد میانگین وزن (WG)، میانگین طول کل، FCR، SGR، BWI، GR، CF، اختلاف معنی دار آماری مشاهده گردید (05/0P<). بطوریکه بیشترین میانگین WG، طول کل، SGR، BWI و GR در تیمار3 ( 5/5 FA +200 C) و کمترین میزان WG، SGR، BWI، GR و CF در تیمار 6 (شاهد) مشاهده شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مناسب ترین سطح پیشنهادی اسید فولیک در محدوده وزنی و دمایی مورد آزمایش 5/5 میلی گرم در کیلوگرم و ویتامین C 200 میلی گرم در کیلوگرم می باشد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - شناسایی و پراکنش صدف های خوراکی و تزئینی در خط ساحلی استان بوشهر، خلیج فارس
        نصیر نیامیمندی اردشیر یاراحمدی عبدالحسن تنگستانی
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - تنوع رژیم غذایی سالیانه ماهی گوازیم دم رشته‌ای (Nemipterus japonicus) در سواحل دیلم خلیج فارس
        مریم هدایتی‌راد محمد نوید فرصت‌کار سمانه شریف‌زاده لاله موسوی
        این مطالعه با هدف تعیین رژیم غذایی ماهی گوازیم دم رشته ای (Nemipterus japonicus) در سواحل بندر دیلم، استان بوشهر در طول یک سال انجام شد. نمونه برداری ها بصورت فصلی از پاییز 1389 آغاز و تا انتهای تابستان 1390 ادامه داشت. نمونه ماهیان دارای طول کل 5/18 تا 5/28 سانتیمتر، و چکیده کامل
        این مطالعه با هدف تعیین رژیم غذایی ماهی گوازیم دم رشته ای (Nemipterus japonicus) در سواحل بندر دیلم، استان بوشهر در طول یک سال انجام شد. نمونه برداری ها بصورت فصلی از پاییز 1389 آغاز و تا انتهای تابستان 1390 ادامه داشت. نمونه ماهیان دارای طول کل 5/18 تا 5/28 سانتیمتر، وزن 81/88 تا 18/231 گرم بوده و شاخص تهی بودن لوله گوارش آنها 4/19، میانگین طول نسبی روده 18/0 ± 07/1 و میانگین شدت تغذیه 97/16 ± 50/99 تعیین گردید. نتایج نشان داد که ترتیب شاخص اولویت غذایی ماهی گوازیم دم رشته ای به فصل تغذیه بستگی دارد و در فصول پاییز و زمستان، ماهی خوار و در فصل بهار بیشتر از شکم پایان تغذیه می کند. همچنین با افزایش طول ماهی گوازیم رژیم غذایی سخت پوستان در آن افزایش یافته است بطوریکه در گوازیم های 29-25 سانتیمتری رژیم سخت پوستان زیاد و در گوازیم های 25-22 سانتی متر، ماهیان بیشترین نوع رژیم غذایی و در ماهیان 22-18 سانتیمتری نیز ماهیان و شکم پایان بیشترین نوع اقلام غذایی را تشکیل داده بودند. براساس این مطالعه مشخص است که ماهی گوازیم دم رشته ای دارای ترجیح غذایی گوشتخواری است و ماهیان جزء اصلی رژیم غذایی آن را تشکیل می دهند. پرونده مقاله