تنوع رژیم غذایی سالیانه ماهی گوازیم دم رشتهای (Nemipterus japonicus) در سواحل دیلم خلیج فارس
محورهای موضوعی : ارزیابی محیط زیستمریم هدایتیراد 1 , محمد نوید فرصتکار 2 , سمانه شریفزاده 3 , لاله موسوی 4
1 - دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
2 - دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
3 - دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء
4 - دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء
کلید واژه: رژیم غذایی, گوازیم دم رشتهای, اولویت غذایی, شدت تغذیه,
چکیده مقاله :
این مطالعه با هدف تعیین رژیم غذایی ماهی گوازیم دم رشته ای (Nemipterus japonicus) در سواحل بندر دیلم، استان بوشهر در طول یک سال انجام شد. نمونه برداری ها بصورت فصلی از پاییز 1389 آغاز و تا انتهای تابستان 1390 ادامه داشت. نمونه ماهیان دارای طول کل 5/18 تا 5/28 سانتیمتر، وزن 81/88 تا 18/231 گرم بوده و شاخص تهی بودن لوله گوارش آنها 4/19، میانگین طول نسبی روده 18/0 ± 07/1 و میانگین شدت تغذیه 97/16 ± 50/99 تعیین گردید. نتایج نشان داد که ترتیب شاخص اولویت غذایی ماهی گوازیم دم رشته ای به فصل تغذیه بستگی دارد و در فصول پاییز و زمستان، ماهی خوار و در فصل بهار بیشتر از شکم پایان تغذیه می کند. همچنین با افزایش طول ماهی گوازیم رژیم غذایی سخت پوستان در آن افزایش یافته است بطوریکه در گوازیم های 29-25 سانتیمتری رژیم سخت پوستان زیاد و در گوازیم های 25-22 سانتی متر، ماهیان بیشترین نوع رژیم غذایی و در ماهیان 22-18 سانتیمتری نیز ماهیان و شکم پایان بیشترین نوع اقلام غذایی را تشکیل داده بودند. براساس این مطالعه مشخص است که ماهی گوازیم دم رشته ای دارای ترجیح غذایی گوشتخواری است و ماهیان جزء اصلی رژیم غذایی آن را تشکیل می دهند.