آخرین اخبار نشریه
    پایداری، توسعه و محیط زیست ( علمی پژوهشی )
  • معرفي نشريه
    علمی

    نویسندگان محترم توجه نمایند

    به منظور پرداخت هزینه های مربوط به داوری مقالات (صد و پنجاه هزار تومان) می بایست از طریق لینک https://srb.iau.ir/pazhooheshi/fa/form/864    و همچنین به منظور پرداخت هزینه های مربوط به صدور پذیرش و چاپ مقالات (سیصد و پنجاه هزار تومان) از طریق لینک https://srb.iau.ir/pazhooheshi/fa/form/866  اقدام نمایند و تصویری از صفحه واریزی همچنین کد پیگیری را به همراه فایلهای مقاله برای مجله ارسال نمایند.

     

    • فصلنامه پایداری،توسعه و محیط زیست نشریه علمی انجمن متخصصان محیط زیست ایران با همکاری دانشکده محیط زیست و انرژی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه  آزاد اسلامی است.
    • هدف از انتشار این فصلنامه آشنا کردن متخصصان ، کارشناسان و دانشجویان محیط زیست با تحقیقات جدید در زمینه های مختلف مرتبط با محیط زیست است. این نشریه در زمینه های علوم، مهندسی و مدیریت محیط زیست "مقالات علمی" را منتشر می نماید.
    • نویسندگان محترم می بایست مقالات خود را بصورت الکترونیکی در صفحه "ارسال مقاله" ثبت نموده و روند داوری را پیگیری نمایند. 
    • مقالات واصله پس از داوری کامل و اصلاحات لازم در صورت تائید به چاپ می رسد.

    سیاست نشریه، انتخاب برترین مقالات و سرعت بخشیدن به فرآیند داوری است تا در اسرع زمان نتایج داوری به نویسندگان اعلام گردد.  

    • به اطلاع دانشجویان و اساتید گرامی می رساند این فصلنامه مورد تایید وزارت علوم به عنوان مجله علمی با درجه ی " ب" است.

    -نویسندگان باید فرم تعارض از منافع را تکمیل و امضا نمایند. برای دریافت فرم اینجا کلیک کنید.

     نشریه از قوانین Committee on Publication Ethics )COPE) پیروی می کند.

    توضیحات مربوط به «کپی رایت»، «تعارض منافع» و «مشابهت یابی مقالات» در بخش راهنمای نویسندگان به دقت مورد مطالعه قرار گرفته و ضمن مد نظر قرار دادن الزامات مذکور در این خصوص فرمهای مربوطه به طور دقیق تکمیل و در هنگام ارسال مقاله در سامانه نشریه بارگذاری گردد.

    مشابهت یابی:  نشریه پایداری ، توسعه و محیط زیست جهت جلوگیری از دریافت مقالات تکراری و تشخیص سرقت علمی مجهز به نرم افزار مشابهت یاب همیاب شرکت سیناوب می باشد. پیشنهاد می گردد نویسندگان محترم پیش از ارسال مقاله اقدام به مشابهت یابی از طریق نرم افزارهای مشابهت یاب و یا سامانه های معتبر مشابهت یاب نمایند. مقالات ارسالی بنا به تشخیص سردبیر و یا هیأت تحریریه مجله از طریق سامانه همیاب مشابهت یابی می گردند و مستندات مربوطه برای تصمیم گیری در اختیار داوران علمی، سردبیر و هیأت تحریریه قرار می گیرد.

    لینک مشابهت یاب سمیم نورhttps://www.samimnoor.ir/view/fa/default

     

    Creative Commons License
    http://creativecommons.org

    This Journal is an open access Journal Licensed under  the Creative Commons Attribution 4.0 International License.( CC BY 4.0)

    محورهای فصلنامه 

     1- برنامه ریزی،مدیریت و آموزش محیط زیست

    2- آلودگی های محیط زیست
    3- تنوع زیستی و اکوسیستم ها
    4- ارزیابی و آمایش محیط زیست
    5- طراحی محیط زیست
    6- مدیریت و مهندسی HSE
    7- اکوتوریسم
    8- توسعه پایدار و محیط زیست
    9- مهندسی محیط زیست
    10- حقوق محیط زیست

     انواع مقالات: مقاله پژوهشی، مقاله مروری، مستخرج از پایان نامه، روش شناسی، کاربردی  

    "درجه علمی: "ب

    نوع داوری: مخفی دو طرفه

     میانگین زمان داوری: حدودا 6 ماه

     درصد پذیرش:---        

    زبان نشریه: فارسی (چکیده: انگلیسی)

     نوع انتشار: الکترونیکی

     نوع دسترسی: رایگان (تمام متن)

     دسته بندی موضوعی: دارد

     تعداد صفحات مجاز: با احتساب صفحات مربوط به منابع حداکثر 15 صفحه در مقالات پژوهشی و  حداکثر 20 صفحه در مقالات مروری

     -یادآور می شود مقالات بعد از برگشت از ویراستاری و انجام اصلاحات پیشنهادی ویراستار در نوبت چاپ قرار خواهد گرفت.

    پژوهشگر گرامی

    براساس آیین‌نامه تعیین هزینه پردازش مقاله در نشریات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به شماره 40879مورخ 1401/02/24 مقرر گردید  بابت ارسال هر مقاله جهت داوری مبلغ 3/000/000 ریال و پس از تایید نهایی مبلغ 7/000/000 ریال جهت پذیرش و چاپ مقاله از مولفان محترم دریافت گردد. (لازم به ذکر است در صورتی که مقاله از طرف داوران محترم مردود اعلام شود مبلغ 3/000/000ریال اولیه قابل بازگشت به مولفان نمی‌باشد.) 

    توجه: پرداخت به صورت آنلاین و از طریق لینک (درگاه بانکی) فعال شده در صفحه شخصی نویسنده مسئول مقاله با  شناسه واریز 41920300000000371 بانک صادرات انجام می شود. 

    لطفا از مرورگر فایرفاکس جهت پرداخت استفاده نمائید.
    جهت استانداردسازی مجلات علمی کشور به توصیه وزارت کمیسون نشریات، موارد زیر در نگارش مقاله رعایت گردد.

    1- چکیده حداکثر 500 کلمه باشد.

    2-منابع فارسی به انگلیسی ترجمه گردد و مقابل آن (In Persian) نوشته شود.

    3- عنوان جداول، شکل ها و نمودارها به انگلیسی ترجمه و زیر عنوان فارسی نوشته شود.

    4- چکیده ی فارسی و انگلیسی بخش بندی شود و شامل زمینه و هدف، روش بررسی ، یافته ها، بحث و نتیجه گیری باشد. 

     


    آخرین مقالات منتشر شده

    • دسترسی آزاد مقاله

      1 - شناسایی خطر و تجزیه و تحلیل ریسک¬ با رویکرد مدیریت ایمنی فرآیند در مجتمع فولاد مبارکه (مطالعه موردی: واحد اکسیژن و هیدروژن)
      هانیه نیکومرام حسین مدرسی فر جواد کیانی محمد ده بزرگی
      شماره 1 , دوره 5 , بهار 1403
      زمینه و هدف: صنعت فولاد به ‌دلیل ماهیت ذوب فلزات و حرارت بالا، گازها و مواد شیمیایی خطرناک یکی از پرمخاطره¬ترین صنایع فرآیندی به¬‌شمار می‌رود. پتانسیل بالای بروز رویدادهای فرآیندی با پیامدهایی نظیر آتش¬سوزی، انفجار و انتشار مواد سمی در صنعت مذکور بر اهمیت شناسایی مخاطرا چکیده کامل
      زمینه و هدف: صنعت فولاد به ‌دلیل ماهیت ذوب فلزات و حرارت بالا، گازها و مواد شیمیایی خطرناک یکی از پرمخاطره¬ترین صنایع فرآیندی به¬‌شمار می‌رود. پتانسیل بالای بروز رویدادهای فرآیندی با پیامدهایی نظیر آتش¬سوزی، انفجار و انتشار مواد سمی در صنعت مذکور بر اهمیت شناسایی مخاطرات به عنوان اولین مرحله در مدیریت ریسک¬هاي¬ ایمنی فرآیند تاکید دارد. در پژوهش حاضر به منظور فراهم¬سازی زیرساخت¬های لازم شامل متدولوژی مدون اجرای مطالعات شناسایی خطر و تجزیه و تحلیل ریسک¬ به عنوان یکی از مهم¬ترین الزامات مدیریت ایمنی فرآیند (PSM) و در راستای پیاده¬سازی سیستم مذکور در مجتمع فولاد مبارکه، روش اجرایی مربوطه تدوین و جهت اطمینان از عملیاتی بودن آن، مخاطرات و رویدادهای ایمنی فرآیند در یکی از پرمخاطره¬ترین واحدها (واحد اکسیژن و هیدروژن) با بهره¬گیری از روش اجرایی مذکور، شناسایی و تحلیل گردید. روش بررسی: روش اجرایی شناسایی مخاطرات و تجزیه و تحلیل ریسک¬های ایمنی فرآیند در انطباق با الزامات مدیریت ایمنی فرآیند راهنماهای مرجع PSM و سایر اسناد فنی مرتبط، مشتمل بر کاربرگ شناسایی مخاطرات (HAZID)، فهرست کلمات راهنما، سطوح احتمال وقوع و شدت پیامد، ماتریس ریسک، متدولوژی اجرا و غیره تدوین گردید. جهت انجام مطالعه HAZID در واحد اکسیژن و هیدروژن، کارگروهی شامل افراد متخصص و با تجربه در حوزه شغلی مربوطه تشکیل و پس از آماده¬سازی مقدمات لازم از قبیل بررسی مستندات واحد، جلسات شناسایی مخاطرات طبق متدولوژی تنظیمی برگزار، کاربرگ¬های مربوطه به تفکیک Node¬های¬ مطالعاتی تکمیل و تحلیل و اقدامات اصلاحی مربوطه نیز پیشنهاد گردید. یافته¬ها: از مجموع 40 رویداد ایمنی فرآیند شناسايي شده در واحد اکسیژن و هیدروژن، 5 درصد داراي سطح ریسک کم، 65 درصد داراي ریسک متوسط، 15 درصد داراي ریسک زیاد و 15 درصد داراي ریسک حاد مي¬باشند. بدین¬ترتیب، اکثر ریسک¬های ایمنی فرآیند شناسایی شده دارای سطح ریسک متوسط (قابل تحمل) بودند. رویدادهای فرآیندی عمده با سطوح ریسک زیاد (غیرقابل قبول) و حاد (غیرقابل تحمل) نیز 30 درصد از کل رویدادها را تشکیل می¬دهند. پلنت¬های واحد اکسیژن بیشترین رویدادهای فرآیندی را از منظر تعداد به خود اختصاص ¬داده و مخازن گاز و مایع داراي بالاترين سطح ریسک رویدادهای ایمنی فرآیند می¬باشند. در مجموع، 12 رویداد فرآیندی عمده با سطوح ریسک زياد و حاد شناسایی گردید. بحث و نتیجه¬گیری: از دستاوردهای کلیدی پژوهش، تدوین روش اجرايي "شناسایی مخاطرات و تجزیه و تحلیل ریسک¬های ایمنی فرآیند" در مجتمع فولاد مبارکه به منظور شناسایی و تجزیه و تحلیل رویدادهای ایمنی فرآیند و ساير ویژگی¬های مربوطه از قبیل علل و پیامدهای وقوع رویدادها، کنترل¬های پیشگیرانه و کاهشی، احتمال وقوع و شدت پیامدها، سطح ریسک و غیره می¬باشد. همچنین روش اجرایی مذکور موجبات ارائه متدولوژی منسجم ارزیابی ریسک¬های ایمنی فرآیند، فراهم¬سازی بستری مناسب جهت اتخاذ اقدامات اصلاحی ریسک¬های عمده، اجرای مطالعات تکمیلی و تدوین و پیاده¬سازی سایر سازوکارهای مورد نیاز برآورد الزامات PSM را تامین می¬نماید. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      2 - راه¬كارهاي مقابله با تنش¬ شوری و اکسیداتیو در گیاهان زراعي
      اسماعیل قلی نژاد رضا درویش زاده عباس ابهری
      شماره 1 , دوره 5 , بهار 1403
      زمینه و هدف: یک چالش بزرگ در کشاورزی جهان تولید محصولات غذایی بیشتر برای 3/2 میلیارد نفر دیگر تا سال 2050 در سراسر جهان است. شوری تنش عمده¬ای است که عرضه محصولات غذایی را محدود می¬کند. مساحت كل زمین¬ها حدود 2/13 ميليارد هكتار است كه 7 ميليارد هكتار از آن قابـل كشت و 5/1 چکیده کامل
      زمینه و هدف: یک چالش بزرگ در کشاورزی جهان تولید محصولات غذایی بیشتر برای 3/2 میلیارد نفر دیگر تا سال 2050 در سراسر جهان است. شوری تنش عمده¬ای است که عرضه محصولات غذایی را محدود می¬کند. مساحت كل زمین¬ها حدود 2/13 ميليارد هكتار است كه 7 ميليارد هكتار از آن قابـل كشت و 5/1 ميليارد هكتار زیر كشت است و حدود 23 درصد از زمین¬های زیر کشت در سراسر جهان (حدود 345 میلیون هکتار) تحت تأثیر تنش شوری قرار دارد و روز به روز بر میزان آن افزوده می¬شود. گیاهان را می‌توان به دو نوع شورزی‌ها و گلیکوفیت‌ها طبقه‌بندی کرد و اکثر گونه¬های زراعی عمده به این دسته دوم تعلق دارند. مقاله حاضر با هدف بررسی پژوهش¬های علمی مرتبط با اثرات، سازوکار¬های تحمل، روش¬های پژوهش، صفات مهم قابل اندازه¬گیری، مدیریت و کنترل تنش شوری و اکسیداتیو در گیاهان زراعي ارائه می¬شود. روش بررسی: مقاله حاضر یک مقاله مروری می¬باشد که با جستجو در مقاله¬های مرتبط در پایگاه¬های معتبر (Google scholar, Web of Science, PubMed, Scopus, SID) بدست آمده است. یافته¬ها: شوری روی خصوصیات مختلف گیاهان مانند صفات فیزیولوژیک، متابولیک، رشد و نمو، جوانه¬زنی، کمیت و کیفیت گیاه تاثیرات نامطلوبی دارد. مهمترین صدمات ناشی از تنش شوري شامل برهم خوردن توازن یونی ناشی از کاهش جذب یون¬هاي ضـروري، انباشتگی یون¬هاي مضر و کم آبی ناشی از کاهش جذب آب می¬باشد که باعث کاهش سنتز پروتئین، تعرق، انتقال یـون و در نهایـت کـاهش عملکرد نهایی می¬شود. از سازوکار¬های تحمل به تنش شوری می¬توان به هوموستازی یونی، انباشت املاح سازگار و حفاظت اسمزی، تنظیم آنتی اکسیدانی، پلی آمین¬ها، اکسید نیتریک و تنظیم هورمونی تحمل به شوری اشاره کرد. در شرایط تنش گونه¬های فعال اکسیژن مانند رادیکال¬های سوپراکسید، اکسیژن منفرد و رادیکال هیدروکسیل تولید می¬شود که باعث صدمه به ساختار سلولی، پروتئین¬ها، غشاء سلولی، کربوهیدرات¬ها، اسیدهای نوکلوئیک و در نهایت مرگ سلول می¬شود. بحث و نتیجه¬گیری: آنتی اکسیدان¬های آنزیمی یا غیر آنزیمی نقش بسیار مهمی در حفاظت گیاهان در مقابله با آسیب¬های اکسیداتیو دارند. سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز، پروکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، گلوتاتیون ردوکتاز از آنتی¬اکسیدان¬های آنزیمی و اسید اسکوریک، گلوتاتیون، کاروتنوئیدها و توکوفرول¬ها از آنتی اکسیدان¬های غیرآنزیمی محسوب می¬شوند که می¬توانند صدمات ناشی از گونه¬های فعال اکسیژن را کاهش دهند. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      3 - مقایسه کارایی نانوذرات مگنتیت Fe3O4 و نانوذرات آهن صفر ظرفیتی در فرایند اکسیداسیون پیشرفته بر پایه دی پراکسی پرسولفات در تصفیه فاضلاب صنعت چرم سازی
      سید محسن بلادی رویا مافی غلامی علی  هاشمی زواره
      شماره 1 , دوره 5 , بهار 1403
      زمینه و هدف: تصفیه فاضلاب¬های صنعتی بدلیل حضور آلاینده¬های مختلف دشوارتر از فاضلاب های شهری است. فاضلاب تولیدی در صنعت چرم سازی به¬دلیل داشتن بار آلودگی و حضور یون کلرید بالا باید قبل از تخلیه به محیط زیست تصفیه گردد. فرایند اکسیداسیون پیشرفته بر پایه دی پراکسی پرسولفات چکیده کامل
      زمینه و هدف: تصفیه فاضلاب¬های صنعتی بدلیل حضور آلاینده¬های مختلف دشوارتر از فاضلاب های شهری است. فاضلاب تولیدی در صنعت چرم سازی به¬دلیل داشتن بار آلودگی و حضور یون کلرید بالا باید قبل از تخلیه به محیط زیست تصفیه گردد. فرایند اکسیداسیون پیشرفته بر پایه دی پراکسی پرسولفات در حضور عوامل فعال کننده یک فرایند نوین تلقی می‌شود. این فرایند قابلیت زیادی در تصفیه فاضلاب¬هایی با آلودگی بالا را دارد. در این مطالعه، از فرایند آنیون پرسولفات با فعال سازی آهن مغناطیسی (Fe3O4) و آهن صفر ظرفیتی در مقیاس آزمایشگاهی به‌منظور تصفیه و کاهش بار آلی (COD) فاضلاب صنعت چرم سازی استفاده شد. روش بررسی: در این فرایند، تاثیر متغیرهای pH اولیه فاضلاب (9-5)، زمان واکنش (60-0 دقیقه)، غلظت آنیون پرسولفات (200-50 میلی گرم در لیتر) و مقدار نانوذرات حاوی آهن (2-5/0 گرم در لیتر) مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها: بهترین شرایط فرایند اکسیداسیون پیشرفته در حضور آهن صفر ظرفیتی شامل pH برابر 3، مقدار نانوذرات آهن مغناطیسی برابر یک گرم در لیتر و مقدار دی پراکسی پرسولفات برابر 100 میلی‌گرم در لیتر بدست آمد. طی شرایط ذکر شده، کارایی فرایند 85 درصد حاصل شد. یافته‌ها مشخص کرد که فرآیند مذکور COD (COD اولیه برابر 3700 میلی¬گرم در لیتر) را به زیر 1000 میلی‌گرم در لیتر (COD نهایی برابر 555 میلی گرم در لیتر) کاهش داد. بحث و نتیجه گیری: فرایند اکسیداسیون پیشرفته بر پایه دی پراکسی پرسولفات در حضور ترکیبات آهن (آهن صفر ظرفیتی و آهن مغناطیسی) به¬ دلیل کارایی بالا (حذف 85 درصد از COD اولیه و کاهش آن به 555 میلی‌گرم در لیتر)، می‌تواند برای تجزیه و معدنی¬سازی آلاینده¬های محیط¬های آبی به ویژه فاضلاب‌های صنعتی مورد استفاده قرار بگیرد. پساب خروجی از این سیستم می‌تواند به تصفیه خانه فاضلاب شهری تخلیه شود، لذا با کاهش COD به 555 میلی‌گرم در لیتر نمی‌تواند به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      4 - بررسی مقایسه¬ای پایداری اجتماعی در روستاهای تحت پوشش شبکه آبیاری و زهکشی سد¬گاوشان
      فاطمه جوانبخت شیخ احمد فرحناز رستمی هادی ویسی فرزاد امیری
      شماره 1 , دوره 5 , بهار 1403
      زمینه و هدف: توسعه روستایی با تقویت معیارهای پایداری اجتماعی، بستری را برای توسعه کلان در سطح ملی فراهم می کند. عدم درک معیارهای پایداری اجتماعی، فرآیند برنامه ریزی و اجرای پروژه های توسعه روستایی را دشوارتر می کند. همین امر ضرورت مطالعه شاخص¬های پایداری اجتماعی را در ف چکیده کامل
      زمینه و هدف: توسعه روستایی با تقویت معیارهای پایداری اجتماعی، بستری را برای توسعه کلان در سطح ملی فراهم می کند. عدم درک معیارهای پایداری اجتماعی، فرآیند برنامه ریزی و اجرای پروژه های توسعه روستایی را دشوارتر می کند. همین امر ضرورت مطالعه شاخص¬های پایداری اجتماعی را در فرایند توسعه روستایی حائز اهمیت می¬سازد. طرح آبرسانی شبکه آبیاری سد گاوشان نمونه¬ای از پروژه¬های توسعه روستایی است که بدلیل عدم شناخت معیارهای پایداری اجتماعی مشکلات بسیاری را در روستاهای بالادست و پایین دست سد ایجاد کرده است. جهت رفع این شکاف، این پژوهش به بررسی شاخص¬های پایداری اجتماعی و مقایسه آن در روستاهای دو دشت بیله¬وار و میان¬دربند پرداخته است. روش بررسی: پژوهش حاضر 155 کشاورز را از روستاهای تحت پوشش شبکه آبیاری سد گاوشان که مساحت زمین زراعی¬شان بیشتر از نیم هکتار بود را بطور انتساب متناسب مورد پیمایش قرار داد. جهت تحلیل آماری و استنباطی در این پژوهش از ابزار پرسشنامه استفاده شد. آزمون¬¬های آماری t تک نمونه¬ای و آزمون t گروه¬های مستقل برای مقایسه شاخص¬های پایداری اجتماعی بین روستاهای دشت بیله¬وار و میان¬دربند صورت گرفت. یافته¬ها: نتایج نشان داد شاخص مسئولیت¬پذیری اجتماعی با بالاترین میانگین (۶۹/۳) در دشت بیله¬وار و شاخص امنیت اجتماعی با کمترین میانگین (۶۵/۲) در دشت میان¬دربند از جمله شاخص‌های تأثیرگذار در پایداری اجتماعی هستند. همچنین نتایج تحلیل واریانس نشان داد، شاخص¬های امنیت اجتماعی، کیفیت زندگی، مسئولیت¬پذیری اجتماعی و اعتماد اجتماعی با اختلاف معنی دار در سطح 95 درصد، میزان پایدار اجتماعی را تحت تاثیر قرار می¬دهند. بحث و نتیجه گیری: براساس نتایج، روستاهای دشت بیله¬وار در سطح مطلوبی از پایداری اجتماعی قرار دارند. در حالیکه، میانگین شاخص¬های پایداری اجتماعی در روستاهای دشت میان¬دربند در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. در واقع، توسعه نامتوازن در روستاهای ذکر شده ناشی از عدم دسترسی عادلانه به منابع آب است. لذا به برنامه¬ریزان و سیاست¬گذاران توصیه می¬شود جهت نیل به توسعه روستایی به تقویت کمی و کیفی شاخص¬های پایداری اجتماعی در روستاها توجه نمایند. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      5 - تحلیل میزان روشنایی طبیعی و تاثیر سلول های فوتوولتاییک در ساختمان های آموزشی سبز با بهره گیری از معماری بومی گیلان (مطالعه موردی: دبیرستان پسرانه امام علی(ع)، شهر رشت)
      سعید عظمتی کیمیا جمشیدزاده
      شماره 1 , دوره 5 , بهار 1403
      زمینه و هدف: بهره¬برداری از نور طبیعی در روز به عنوان وسیله¬ای مناسب برای کاهش نورپردازی مصنوعی در ساختمان¬های غیرمسکونی شناخته شده است. معماری سنتی ایرانی، یکی از سمبل¬های معماری پایدار است که به بهینه سازی مصرف انرژی، هم از لحاظ پایین بودن قیمت اولیه و هم به لحاظ پایی چکیده کامل
      زمینه و هدف: بهره¬برداری از نور طبیعی در روز به عنوان وسیله¬ای مناسب برای کاهش نورپردازی مصنوعی در ساختمان¬های غیرمسکونی شناخته شده است. معماری سنتی ایرانی، یکی از سمبل¬های معماری پایدار است که به بهینه سازی مصرف انرژی، هم از لحاظ پایین بودن قیمت اولیه و هم به لحاظ پایین بودن قیمت جاری و کارکردی بنا، پاسخگو بوده است. ﺷﺮاﻳﻂ آب و ﻫﻮاﻳﻰ و ﻣﺤﻴﻂ زﻳﺴﺖ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎي ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻬﻢ در ﻃﺮاﺣﻰ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫاﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺮاي اﻳﺠﺎد ﻳﻚ ﻓﻀﺎي ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮاي راﺣﺘﻰ اﻧﺴﺎن اراﺋﻪ ﺷﺪه اﻧﺪ. در این پژوهش هدف اصلی تأثیر عمق ایوان، ابعاد بازشوها و تاثیر سلول فتوولتاییک در میزان روشنایی طبیعی در کلاس درس است. روش بررسی: در ابتدا برای بررسی میزان تابش سالیانه شهر رشت از نرم افزار Climate Consultant استفاده شد. با کمک این نرم افزار و بااستفاده از داده های آب و هوایی شهر رشت، نمودار تابش سالیانه این شهر بررسی و در ادامه بر پایه مشخصات ساختمان شامل؛ ساختار فیزیکی، کاربران و همچنین داد¬ه¬های آب وهوایی سالانه ساعت به ساعت، محل استقرار ساختمان با در نظر گرفتن تمام شرایط، به¬ویژه صحت و اعتبار نتایج حاصل از الگوریتم های محاسباتی، دو نرم افزار Builder Design و DIALux برای شبیه¬سازی انتخاب شد. یافته ها: طبق بررسی ها دامنه حداکثری نور مورد نیاز در کلاس های درس بین ٢١٥٠-١٦١٤ لوکس است در حالی که نور دریافتی ساختمان مورد بررسی بیشتر از بازه حداکثری می باشد. بحث و نتیجه گیری: خروجی های نرم¬افزار نشان می¬دهد حضور یک ایوان با عمقی کم می¬تواند در ایجاد فیلتری برای جلوگیری از ورود شدت زیاد نور و ایجاد خیرگی در فضا بسیار موثر باشد. درصورتی که کلاس¬های کنونی به میزان قابل توجهی منبع نور مصنوعی نیاز دارند. همچنین آنالیزها نشان میدهد در طبقه اول باتوجه به استفاده از سلول¬های فتوولتاییک، نور رسانی بیشتری را شاهد هستیم. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      6 - تحلیل بازدارنده¬های زیست‌محیطی برای فعالیت مروجان در پهنه¬های تولیدی (مطالعه موردی: سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه)
      نرگس مرادی آهنگرانی سوسن لایی فرامرز ملکیان سحر محمدی
      شماره 1 , دوره 5 , بهار 1403
      زمینه و هدف: موضوع اصلی این پژوهش، تحلیل بازدارنده¬های زیست‌محیطی مروجان برای فعالیت در پهنه¬های تولیدی نظام نوین ترویج کشاورزی در سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه، می‌باشد. روش بررسی: این پژوهش در قالب رویکرد کیفی و با استفاده از روش داده بنیاد و در سال 1400 – 1401 چکیده کامل
      زمینه و هدف: موضوع اصلی این پژوهش، تحلیل بازدارنده¬های زیست‌محیطی مروجان برای فعالیت در پهنه¬های تولیدی نظام نوین ترویج کشاورزی در سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه، می‌باشد. روش بررسی: این پژوهش در قالب رویکرد کیفی و با استفاده از روش داده بنیاد و در سال 1400 – 1401 انجام شد. جامعه مورد مطالعه، 16 نفر از مدیران مراکز جهاد کشاورزی دهستان و 32 نفر از کارشناسان پهنه‌های تولیدی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه بودند که با استفاده از روش نمونه¬گیری هدفمند متواتر از نوع گلوله برفی انتخاب شدند. گردآوری داده¬ها با استفاده از فن مصاحبه انفرادی نیمه ساختارمند، گروه متمرکز، مشاهده و یادداشت¬برداری میدانی، صورت گرفت و جهت اعتبارسنجی یافته¬های پژوهش نیز از روش‌های تنوع در جامعه مورد مطالعه، جمع¬آوری داده¬ها در مکان¬های متنوع، حداکثر تنوع در انتخاب نمونه¬ها و کنترل توسط اعضا استفاده گردید. یافته¬ها: نتایج نشان داد عواملی از قبیل نقاط ضعف منابع انسانی شاغل در بخش ترویج کشاورزی، فراهم نبودن زیرساخت‌ها و کمبود امکانات آموزشی زیست¬محیطی، مشکلات و محدودیت‌های اجرایی، ساختاری و اداری، نبود ارزشیابی برنامه‌های آموزش زیست‌محیطی، عوامل فرهنگی و ارتباطی و مشکلات و محدودیت‌های مربوط به بخش تحقیقات زیست‌محیطی، باعث شده که مروجان از مهارت‌های لازم برخوردار نباشند و برای بهبود شرایط مهارتی مروجان و توسعه منطقه، راهبردهایی همچون تقویت صلاحیت‌های ارتباطی و ترویجی، برنامه‌ریزی ترویجی، نظارت و ارزیابی، مدیریتی، توانمندسازی و دانش‌افزایی، ارائه شده است. بحث و نتیجه¬گیری: از آنجاکه مشکلات زیست¬محیطی به دست بشر ایجاد شده است، مؤثرترین راه¬حل برای رفع این چالش¬ها، ارتقا دانش و آگاهی بهره¬بردارن بخش کشاورزی، ارتقای فرهنگ عمومی و وضع قوانین مناسب، می¬باشد و رسیدن به این مهم، خود مستلزم توسعه آموزش مجریان و کارشناسان مسئول پهنه¬های تولیدی و بهبود نقش، مهارت و افزایش دانش عمومی زیست‌محیطی آنان می¬باشد. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      7 - توسعه پایدار شهری¬ در نسبت به سنجش سطح زیست¬پذیری شهرها (مورد مطالعه: استان لرستان)
      محسن رضایی علی شیخ اعظمی مجید  ولی شریعت پناهی نصراله فلاح تبار
      شماره 1 , دوره 5 , بهار 1403
      زمینه هدف:¬ این پژوهش، توسعه پایدار شهری در نسبت و رابطه با مفهومی به نام سطح زیست¬پذیری شهرها با تاکید بر استان لرستان و سه شهر خرم اباد، الشتر،کوهدشت به بحث و تحلیل نشست.رویکرد اکتشافی تحقیق، به سوال تحقیق اکتفا کرده و به دنبال پاسخگویی به این سوال اصلی است: «آیا شهر چکیده کامل
      زمینه هدف:¬ این پژوهش، توسعه پایدار شهری در نسبت و رابطه با مفهومی به نام سطح زیست¬پذیری شهرها با تاکید بر استان لرستان و سه شهر خرم اباد، الشتر،کوهدشت به بحث و تحلیل نشست.رویکرد اکتشافی تحقیق، به سوال تحقیق اکتفا کرده و به دنبال پاسخگویی به این سوال اصلی است: «آیا شهر خرم آباد نسبت به شهرهای کوهدشت و الشتر در آینده به اهداف توسعه پایدار دست پیدا می¬ کند؟» روش بررسی: روش تحقیق در پژوهش حاضر، توصیفی – تحلیلی واکتشافی می باشد. تکنیک گردآوری آمار و اطلاعات، با استفاده از روش های کتابخانه¬ایی، استفاده از جداول آماری نتایج سرشماریها ی نفوس و مسکن و طرح جامع شهری، مطالعات میدانی انجام می گیرد. روش گردآوری اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ایی، شبکه های اینترنتی، مشاهده مستقيم استفاده از جداول آماری نتایج سرشماریها¬ی نفوس و مسکن و طرح جامع شهری و مطالعات میدانی (مصاحبه سازمان نیافته و تهیه پرسشنامه) است. جامعه آماری شامل شهروندان وکارشناسان مرتبط با موضوع تحقیق در سه شهر خرم آباد ، الشتر و کوهدشت است. یافته¬ها: تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل سلسله مراتبی (AHP)¬، مدلTOPSIS)¬( و سیستم اطلاعات جغرافیای ) Arc GIS ( و آزمون t انجام شده است. آنچه به عنوان نتیجه پژوهش استنتاج شد این بودکه مقدار ارزشی یا مقدار استاندارد شهرهای مورد مطالعه عبارت است از: خرم آباد: (تفاوت میانگین=456/0) کوهدشت :(تفاوت میانگین=638/0) الشتر: (تفاوت میانگین=181/0). بحث و نتیجه¬گیری: بنابراين در جواب به سوال اصلی پژوهش، می‌توان گفت که «سطح زیست¬پذیری شهر خرم آباد ، کوهدشت و الشتر برای دسترسی به اهداف توسعه پایدار در آینده بر اساس روش ارزیابی متوازن (BSC) در سطح بالایی استقرار یافته است. در نهایت برای مقایسه این سه شهر، با استفاده از آزمون لون به بررسی برابری واریانس‌ها پرداخته شد و مشاهده می شود که سه شهر خرم آباد، کوهدشت و الشتر، در گروه های متفاوتی قرار دارند. بنابراین در زیست پذیری بین هر سه شهر، تفاوت وجود دارد که با توجه به مقادیر گزارش شده، زیست پذیری شهر کوهدشت، بیشتر از شهرهای خرم آباد و الشتر است. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      8 - برآورد ظرفیت برد فیزیکی، واقعی و موثر گردشگری ورزشی در اکوسیستم‌های تفرجی کوهستانی (منطقه مطالعاتی:‌ دربند تهران)
      سپیده محبی سید مصطفی طیبی ثانی افشین جعفری باقر مرسل
      شماره 1 , دوره 5 , بهار 1403
      زمینه و هدف: هدف از این تحقیق، تعیین ظرفیت برد گردشگری ورزشی در مناطق کوهستانی از طریق تعیین سه نوع ظرفیت برد فیزیکی، واقعی و موثر است. روش بررسی: در ابتدا؛ با استفاده از ثبت نقاط زمینی و تهیه نقشه کاربری اراضی با استفاده از ابزار GIS، 102هکتار از منطقه دربند به عنوان چکیده کامل
      زمینه و هدف: هدف از این تحقیق، تعیین ظرفیت برد گردشگری ورزشی در مناطق کوهستانی از طریق تعیین سه نوع ظرفیت برد فیزیکی، واقعی و موثر است. روش بررسی: در ابتدا؛ با استفاده از ثبت نقاط زمینی و تهیه نقشه کاربری اراضی با استفاده از ابزار GIS، 102هکتار از منطقه دربند به عنوان عرصه‌های مفید و قابل استفاده انتخاب گردید. در گام بعد، از طریق بررسی پیشینه،‌ اخذ آرای کاربران و مبانی نظری تحقیق، پارامترهای مورد نیاز استخراج و محاسبه گردیدند. پنج عامل محدودکننده و ده پارامتر به عنوان ضریب در محاسبه ظرفیت برد واقعی سایت مطالعاتی استفاده شدند. از پرسشنامه محقق‌ساخته (طیفی لیکرت) به تعداد 384 نفر برای امتیازدهی به پارامترهای توانمندی مدیریتی سایت استفاده شد. یافته‌ها: بر این اساس کمترین امتیاز متعلق به "پارکینگ" و "سیستم امدادرسانی" منطقه (4/1) بوده است. در نهایت، ظرفیت برد فیزیکی، واقعی و موثر سایت مطالعاتی به ترتیب (379848، 72930 و 40111) نفر در روز برآورد گردید. بحث و نتیجه‌گیری: مدیریت منطقه باید برنامه‌ریزی را به نحوی انجام دهد تا علاوه بر استفاده از کاربری‌های موجود، تضمین بهره‌برداری پایدار نیز ایجاد شود. پرونده مقاله
    پربازدیدترین مقالات

    • دسترسی آزاد مقاله

      1 - سازوکارهای ترمیمی در قبال جرائم زیست‌محیطی در نظام عدالت کیفری ایران
      فاطمه دهدارزاده
      شماره 4 , دوره 4 , زمستان 1402
      جرائم زیست‌محیطی به عنوان یک پدیده مجرمانه، مستلزم پیش‌بینی تدابیر واکنشی از جانب متولیان نظام عدالت کیفری است. سازوکارهای ترمیمی به عنوان بخشی قابل اعتنا از تدابیر واکنشی و جایگاه آن‌ها در نظام عدالت کیفری، موضوعی است که کمتر از دیدگاه تحلیلی، به آن پرداخته شده است. د چکیده کامل
      جرائم زیست‌محیطی به عنوان یک پدیده مجرمانه، مستلزم پیش‌بینی تدابیر واکنشی از جانب متولیان نظام عدالت کیفری است. سازوکارهای ترمیمی به عنوان بخشی قابل اعتنا از تدابیر واکنشی و جایگاه آن‌ها در نظام عدالت کیفری، موضوعی است که کمتر از دیدگاه تحلیلی، به آن پرداخته شده است. در این پژوهش، با رویکرد توصیفی ـ تحلیلی و ضمن استفاده از داده‌های کتابخانه‌ای، به تبیین و ارزیابیِ سازوکارهای ترمیمی در قبال جرائم زیست‌محیطی در نظام عدالت کیفریِ حال حاضر ایران پرداخته شده است. یافته‌های پژوهش نشان‌دهنده آن است که اگرچه در نظام عدالت کیفریِ حال حاضرِ ایران و در قبال جرائم زیست‌محیطی، سازوکارهای ترمیمی، سهمی همچون سازوکارهای کیفری و سرکوبگر ندارند، لیکن این امر، به معنای عدم توجه مطلق قانونگذار کیفری به آن‌ها نبوده و مواردی همچون میانجی‌گریِ زیست‌محیطی، پیش‌بینی کارکرد ترمیمی برای سازمان‌های مردم‌نهاد، محکومیت به جبران خسارت در تکمیل مجازات‌های کیفری و همچنین امکان معاضدت حقوقی به بزه‌دیدگان جرائم زیست‌محیطی، در این راستا، قابل تبیین و ارزیابی است. علیرغم توجه نسبیِ قانونگذار کیفریِ ایران به سازوکارهای ترمیمی در قبال جرائم زیست‌محیطی، کاستی‌هایی در ارتباط با اِعمال بهینه سازوکارهای مورد اشاره به چشم می‌خورند که محدودبودن مداخله سازمان‌های مردم‌نهاد در فرآیند رسیدگی به اعلام جرم و شرکت در جلسات رسیدگی، تصویب اسامی سمن‌های مجاز به انجام وظیفه فوق توسط رییس قوه قضاییه، عدم اجباری‌نمودن بیمه مسئولیت محیط زیست برای مشاغل آلاینده و همچنین فقدان مقرره قانونی در خصوص صندوق‌های تأمین خسارتِ ویژه محیط زیست از جمله مهم‌ترین آن‌هاست. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      2 - منابع هیدروکربنی غیر متعارف: اثرات محیط زیستی‌ و چالشهای آینده
      لیلا مهاجری محمدعلی زاهد مرتضی پاکروان
      شماره 2 , دوره 2 , تابستان 1400
      با پیشرفت در فناوری های اکتشاف لرزه‌ای سه بعدی، حفاری افقی و شکاف زنی‌ هیدرولیکی، اکتشاف و تولید منابع غیر متعارف هیدرکربنی اقتصادی تر شده است. این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات محیط زیستی منابع نفتی غیرمتعارف از جمله سنگ نفتی (Oil shale)، ماسه نفتی (Oil sands)، و نفت خام چکیده کامل
      با پیشرفت در فناوری های اکتشاف لرزه‌ای سه بعدی، حفاری افقی و شکاف زنی‌ هیدرولیکی، اکتشاف و تولید منابع غیر متعارف هیدرکربنی اقتصادی تر شده است. این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات محیط زیستی منابع نفتی غیرمتعارف از جمله سنگ نفتی (Oil shale)، ماسه نفتی (Oil sands)، و نفت خام فوق سنگین (Extra heavy crude oil) انجام شده است.استفاده از منابع هیدروکربنی غیر متعارف، خطرات محیط زیستی قابل توجهی برای کره زمین دارد که باید به روشنی شناخته شوند. با این که این منابع از نظر اقتصادی و امنیت انرژی اهمیت زیادی دارند، مسائل محیط زیستی‌ مهمترین چالش آینده این صنعت به شمار میرود.ایــن پژوهــش پیمایشی توصیفــی - تحلیلــی بوده و در آن از داده های بانک های اطلاعاتی، منابــع دولت ایالات متحده آمریکا و سایر منابــع اســنادی- کتابخانــه ای استفاده شد.توسعه منابع انرژی غیر متعارف اثرات محیط زیستی قابل توجهی را به آب، هوا، زمین و جوامع وارد می سازد که باید به روشنی شناخته شوند. تخریب سرزمینی، تولید پسماند، مصرف آب و ایجاد پساب خطرناک، آلودگی‌ هوا، تولید گازهای گلخانه ای، تهدیدهای بوم شناختی‌ و آسیب به تنوع زیستی از جمله مهمترین معضلات هستند. توسعه پایدار در گرو مدیریت هزینه های محیط زیستی استوضع و اجرای قوانین کارامد محیط زیستی و تدوین استانداردهای مناسب می تواند در کاهش اثرات مخرب بر زیست بوم ها موثر و در راستای اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد باشد. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      3 - تشخیص تیپ اراضی کشاورزی دشت عباس با استفاده از تحلیل سری زمانی تصاویر ماهواره سنتینل 2
      مهدی رضایی حسین آقامحمدی زنجیر آباد زهرا عزیزی علیرضا وفایی نژاد سعید بهزادی
      شماره 4 , دوره 4 , زمستان 1402
      زمینه و هدف: یکی از مبادی مهم و پر مصرف آب شیرین، اراضی کشاورزی می باشند. محل تأمین آب مزارع آبی چاه های نیمه عمیق و عمیق می باشند. مدیریت و پایش اراضی آبی در بحث مصرف آب امری حیاتی است. از طرفی، چاه های غیرمجاز کشاورزی در بین چاه های دارای مجوز، وجود دارند اما شناسایی چکیده کامل
      زمینه و هدف: یکی از مبادی مهم و پر مصرف آب شیرین، اراضی کشاورزی می باشند. محل تأمین آب مزارع آبی چاه های نیمه عمیق و عمیق می باشند. مدیریت و پایش اراضی آبی در بحث مصرف آب امری حیاتی است. از طرفی، چاه های غیرمجاز کشاورزی در بین چاه های دارای مجوز، وجود دارند اما شناسایی آن‌ها به‌وسیله بازدید های میدانی، به دلایل مختلف ازجمله تعداد بالای اراضی، شرایط آب و هوایی و همچنین دسترسی سخت به اراضی دور از جاده، بسیار سخت و پیچیده است. روش بررسی: کشف و پایش این اراضی با استفاده از سنجش‌ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی بسیار سریع و با دقت بالا امکان پذیر است. در این پژوهش با استفاده از شاخص NDVI و مجموعه داده های سری زمانی تصاویر سنتینل 2 (باندهای 4 و 8) برای ماه های اسفند، فروردین و اردیبهشت، طبقه بندی به روش SVM رای بخشی از اراضی دشت عباس دهلران در سال آبی 2022 انجام‌شده است و با استفاده از داده های کاداستر، اعتبار سنجی نتایج، انجام شد. یافته ها: دقت طبقه بندی انجام شده بر اساس نقشه های کاداستر، برای اراضی آبی 98.4% و برای اراضی دیم مقدار 86.7% محاسبه‌شده است. نتایج نشان دهنده دقت بالا در تشخبص و تفکیک نوع اراضی کشاورزی می باشد. بحث و نتیجه گیری: با استفاده از الگوریتم های سری زمانی بر روی مجموعه تصاویر ماهواره ای و ارزیابی نتایج بر مبنی کاداسترهای اراضی کشلورزی موجود از منطقه امکان شناسایی اراضی آبی غیرقانونی و به تبع ان چاه‌های تامین کننده آب انها امکان پذیر است. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      4 - تحلیل نمای‌ دو پوسته‌ متحرک‌ در بهره‌وری‌ مصرف‌ انرژی‌ در پایداری ساختمانهای مسکونی شهر تبریز
      سیدمهدی قدوسی فر مهسا فرامرزی اصلی
      شماره 4 , دوره 3 , زمستان 1401
      زمینه و هدف: نماهای دو پوسته یک عنصر معماری جالب و مهم در ساختمان‌ها هستند زیرا از نظر بصری بسیار جذاب هستند و در عین حال می‌توانند عملکرد بهتری نسبت به نماهای تک پوسته داشته باشند. نماهای دو پوسته باید به درستی طراحی و اجرا شوند، در غیر این صورت ممکن است مزایای بالقوه چکیده کامل
      زمینه و هدف: نماهای دو پوسته یک عنصر معماری جالب و مهم در ساختمان‌ها هستند زیرا از نظر بصری بسیار جذاب هستند و در عین حال می‌توانند عملکرد بهتری نسبت به نماهای تک پوسته داشته باشند. نماهای دو پوسته باید به درستی طراحی و اجرا شوند، در غیر این صورت ممکن است مزایای بالقوه آنها از بین برود. به همین دلیل، فرآیندهای فیزیکی که در یک نمای دوپوسته رخ می‌دهند باید به خوبی درک و پیش‌بینی شوند. با این حال، آنها بسیار پویا و ثابت هستند. هدف تحقیق حاضر تحلیل نمای‌ دو پوسته‌ متحرک‌ در بهره‌وری‌ مصرف‌ انرژی‌ در ساختمانهای مسکونی شهر تبریز می‌باشد. روش بررسی: در این تحقیق از روش توصیفی تحلیلی و همچنین از معادلات عددی، نرم افزار دیزاین بیلدر، کانورج و آنالیز حساسیت استفاده شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که برای نمای دو پوسته در فصلهای سرد با مسدودکردن بالا و پایین نمای دو پوسته، هوای محبوس شده در بین دو پوسته به صورت عایق عملکرده و هدررفت انرژی کاهش می‌یابد. همچنین در فصلهای گرم از طریق باز گذاشتن بالا و پایین پوسته و ایجاد جریان هوا از بین دو پوسته انتقال حرارت از ساختمان افزایش یافته و در نتیجه دمای داخل آن کاهش می‌یابد. بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از حل عددی معادلات دینامیک سیالات محاسباتی در نرم افزار دیزاین بیلدر نشان داد که با استفاده از این روش در شهر تبریز میزان بار سرمایشی سالانه را 45 درصد و میزان بار گرمایشی سالانه را 5 درصد کاهش می‌‌دهد. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      5 - اجرای فرآیند تحلیل راف جهت تعیین مهمترین کارکرد رهبری تحول آفرین سبز براساس محورهای شایستگی پایداری منابع انسانی
      احسان شاه حسینی محمودرضا مستقیمی سامره شجاعی
      شماره 3 , دوره 3 , پاییز 1401
      هدف پژوهش: محیط زیست به عنوان یکی از پایه های پایداری در حوزه های مختلف ساختار شرکت ها امروزه فراتر از توصیه ها و پیشنهادهای نهادهای نظارتی، به یک راهبرد توسعه برای اثربخشی بدل شده است. منابع انسانی به عنوان بخش ناگسسته ی حوزه ی پایداری رفتارهای زیست محیطی در هر ساختاری چکیده کامل
      هدف پژوهش: محیط زیست به عنوان یکی از پایه های پایداری در حوزه های مختلف ساختار شرکت ها امروزه فراتر از توصیه ها و پیشنهادهای نهادهای نظارتی، به یک راهبرد توسعه برای اثربخشی بدل شده است. منابع انسانی به عنوان بخش ناگسسته ی حوزه ی پایداری رفتارهای زیست محیطی در هر ساختاری تلقی می شود که تمرکز بر کارکردهای رهبری تحول آفرین سبز می تواند شرکت را از مزیت های زیست محیطی در بسترهای اجتماعی برخوردار نماید. هدف این پژوهش اجرای فرآیند تحلیل راف جهت تعیین مهمترین کارکرد رهبری تحول آفرین سبز براساس محورهای شایستگی پایداری منابع انسانی می باشد. روش پژوهش: در این پژوهش که مبنای اصلی تحلیل، مجموعه الگوی راف بود، ابتدا تلاش شد تا طی چند مرحله غربالگری محتوایی نسبت به تعیین ابعاد پژوهش اقدام شود. سپس از طریق دو مرحله تحلیل دلفی تلاش گردید تا حد پایایی مولفه ها و گزاره ها به عنوان مبنای تحلیل مورد ارزیابی قرار گیرند تا در نهایت از طریق ویکورخاکستری و براساس نرخ سازگاری هریک از ابعاد شناسایی شده، مهمترین کارکرد رهبری تحول آفرین سبز براساس محورهای شایستگی پایداری منابع انسانی تعیین شود. یافته‌ها: نتایج پژوهش طی دو بخش نشان داد، اولاً گزاره‌ی شایستگی مشارکتی به عنوان معیاری اثرگذاری بر مکانیزم‌های رهبری تحول آفرین سبز می‌باشد. ثانیاً اثربخشی فرصت مهمترین مکانیزم رهبری تحول آفرین سبز مبتنی بر شایستگی پایدار منابع انسانی تلقی می‌شود که می‌تواند به پایداری رفتارهای محیط‌زیست منابع انسانی کمک نماید. نتیجه‌گیری: نتیجه کسب شده گویایی این موضوع است که که شایستگی مشارکتی منابع انسانی سطح تعامل‎پذیری و ارتباطات درون سازمانی در حوزه‌ی تصمیم‌گیری‌های مسائل و مشکلات زیست‌محیطی تقویت می‌نماید و باعث می‌گردد تا بُعدِ اثربخشی فرصت در رهبری تحول آفرین سبز فضای خلق ایده را در حوزه‌ی عملکردهای سبز در شرکت نفت بیش از پیش تقویت نماید. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      6 - تبیین مولفه های دستیابی به توسعه پایدار محیطی در ساختار مدیریت شهری کلانشهر تبریز
      علیرضا زبردست رسول درسخوان
      شماره 3 , دوره 2 , پاییز 1400
      زمینه و هدف: برای دستیابی به توسعه پایدار در ساختار مدیریت شهری شهرهای ایران بالاخص کلانشهرها، باید الگوی مشخصی برگرفته از ویژگی ها و ابعاد این مفهوم و کیفیات بستر هدف یعنی زمینه ایران ترسیم شود. هدف اصلی تحقیق حاضر تبیین مولفه های دستیابی به توسعه پایدار محیطی در ساختا چکیده کامل
      زمینه و هدف: برای دستیابی به توسعه پایدار در ساختار مدیریت شهری شهرهای ایران بالاخص کلانشهرها، باید الگوی مشخصی برگرفته از ویژگی ها و ابعاد این مفهوم و کیفیات بستر هدف یعنی زمینه ایران ترسیم شود. هدف اصلی تحقیق حاضر تبیین مولفه های دستیابی به توسعه پایدار محیطی در ساختار مدیریت شهری کلانشهر در تبریز می باشد.روش بررسی: در این تحقیق، با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی عرفی یا قراردادی: طبقه ها، طبقه های فرعی و زیرطبقه های ساختار الگوی مدیریت شهری توسعه پایدار-مبنا در کلانشهرهای ایرانی با تاکید بر کلانشهر تبریز تبیین شد. ابزار جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق و چهره به چهره نیمه ساختاریافته با 23 کارشناس مرتبط با هدف های تحقیق و با نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع تا زمان دستیابی به اشباع داده ها، بود.یافته ها: پس از تحلیل داده ها، 4 طبقه، 20 طبقه ی فرعی، 99 زیرطبقه، صورتبندی شد. ظرفیت های اقتصادی، فرهنگی-اجتماعی، نهادی و زیست محیطی-کالبدی به عنوان مولفه های دستیابی به توسعه پایدار برای اولین بار در ساختار مدیریت شهری کلانشهرهای ایران تبیین گردید.بحث و نتیجه گیری: در نتیجه برای رسیدن به توسعه پایدار باید به ساختار مدیریت شهری توجه بسیاری شود. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      7 - بررسی تاثیرکاربری کشاورزی بر میزان غلظت نیترات در منابع آب زیرزمینی با استفاده از مدلسازی ریاضی براساس معادلات رگرسیونی (مطالعه موردی: دشت ری)
      پگاه محمدپور رضا ارجمندی امیرحسام حسنی جمال قدوسی
      شماره 3 , دوره 3 , پاییز 1401
      زمینه و هدف: ارتباط تغیرات مساحت کاربری کشاورزی و میزان کود شیمیایی مصرفی با تغیرات غلظت نیترات منابع آب زیرزمینی یکی از روش های مستقیم تأثیرات کاربری کشاورزی بر وضعیت غلظت نیترات وآلودگی آب های زیرزمینی درهر منطقه ای است که می تواند مدیران را در مدیریت مناسب منابع آب ز چکیده کامل
      زمینه و هدف: ارتباط تغیرات مساحت کاربری کشاورزی و میزان کود شیمیایی مصرفی با تغیرات غلظت نیترات منابع آب زیرزمینی یکی از روش های مستقیم تأثیرات کاربری کشاورزی بر وضعیت غلظت نیترات وآلودگی آب های زیرزمینی درهر منطقه ای است که می تواند مدیران را در مدیریت مناسب منابع آب زیرزمینی یاری نماید. هدف از این پژوهش بررسی رابطه تغیرات مساحت کاربری کشاورزی وکودشیمیایی مصرفی بر میزان افزایش غلظت نیترات درمنابع آب زیرزمینی در دشت ری می باشد. روش بررسی: دراین مطالعه برای پایش تغییرات کاربری اراضی از تصاویر ماهواره ای لندست 5 و8 برای سال های 1387، 1390، 1393، 1396 و 1399 استفاده گردید. پس از پردازش تصاویر، مساحت اراضی کشاورزی مورد محاسبه قرارگرفت. با توجه به آمار بدست آمده ازمیزان کود شیمیایی مصرفی و نتایج کیفی آزمایشگاهی تغییرات غلظت نیترات، بررسی اثرات این عوامل برروی یکدیگر ویافتن روابط ریاضی بین متغیرها با روش همبستگی پیرسون ورگرسیون خطی موردآزمون قرارگرفت. یافته ها: نتایج نشان می دهد که طی دوره مورد بررسی اراضی با کاربری کشاورزی افزایش و اراضی بایرکاهش یافته است. میزان مصرف کود شیمیایی نیز روند افزایشی داشته است. میزان غلظت نیترات منابع آب زیرزمینی بیانگر این مطلب است که طی دوره مورد بررسی، غلظت نیترات درچاه های آب زیرزمینی افزایش یافته است. تحلیل ضریب همبستگی نیز نشان داد که در سطح خطای یک درصد (سطح اطمینان 99 درصد) رابطه معنی داری بین میزان غلظت نیترات آب زیرزمینی با مساحت اراضی کاربری کشاورزی وحجم کودمصرفی وجود دارد. بدین معنی که هر چقدر مساحت کاربری کشاورزی ومیزان کودشیمیایی افزایش یابد میزان غلظت نیترات منابع آب زیرزمینی نیز افزایش می یابد. درمدل رگرسیونی ارائه شده مقدار مربع (R2) پذیرفته شده برابربا 993/0 است و بیانگر ارتباط نسبتاً قوی بین متغیر وابسته (میزان غلظت نیترات آب در منابع آب زیرزمینی) با متغیرهای مستقل (مساحت کاربری کشاورزی و میزان کود شیمیایی مصرفی) می باشد. بحث و نتیجه گیری: نتایج حاکی از آن است که با افزایش وسعت اراضی کشاورزی میزان مصرف کودشیمیایی درمنطقه تحقیق افزایش یافته و به علت فرایندآبشویی نیترات ازسطح خاک، میزان غلظت نیترات در منابع آب زیرزمینی روند افزایشی داشته است، که این مساله یکی ازدلایل مهم افزایش غلظت نیترات در چاه های مطالعاتی می باشد. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      8 - یک مدل فیزیکی مقیاس پذیر مبتنی بر سنجش از دور در برآورد عملکرد محصول مزارع برنج
      احسان آسمار محمد حسن وحید نیا مجتبی رضایی ابراهیم امیری
      شماره 1 , دوره 4 , بهار 1402
      زمینه و هدف: گیاه برنج یکی از مهمترین محصولات استراتژیکی در کشور ایران محسوب می‌شود. از دیگر سو، کشاورزی طیف گسترده ای از امکانات و در عین حال مشکلات زیست محیطی را ایجاد می‌کند. درنتیجه، تحقیقاتی که به تولید و توسعه پایدار در این حیطه کمک ‌کنند، حائز اهمیت هستند. هدف اص چکیده کامل
      زمینه و هدف: گیاه برنج یکی از مهمترین محصولات استراتژیکی در کشور ایران محسوب می‌شود. از دیگر سو، کشاورزی طیف گسترده ای از امکانات و در عین حال مشکلات زیست محیطی را ایجاد می‌کند. درنتیجه، تحقیقاتی که به تولید و توسعه پایدار در این حیطه کمک ‌کنند، حائز اهمیت هستند. هدف اصلی از این پژوهش طراحی و توسعه مدل مقیاس پذیر عملکرد برنج مبتنی بر سنجش از دور و پردازش داده های ماهواره ای است.روش بررسی: در این مطالعه، از چندین تصویر مختلف، موجود در سامانه گوگل ارث انجین (Google Earth Engine) برای تخمین عملکرد برنج در مقیاس های مختلف زمانی (فصول رشد مختلف) و مکانی (وضوح 30 متر تا مقیاس های منطقه ای) استفاده شد. سپس یک مدل کارایی استفاده از نور (LUE) مبتنی بر سنجش از دور را اجرا نموده و در آن تنش‌های محیطی غیرزنده را وارد نمودیم. این مدل فیزیکی در برابر داده‌های عملکرد اندازه‌گیری شده زمینی، در سال‌های زراعی 1395، 1396 و 1398 در 691 مزرعه برنج در استان گیلان ارزیابی شد.یافته ها: نتایج، همبستگی مثبت و تطابق قابل توجهی بین مقادیر محاسباتی و مشاهداتی نشان داد، بطوریکه در سال‌های زراعی مورد مطالعه، میانگین ضریب همبستگی (R) و شاخص توافق (d) برابر با55/0 بدست آمد. میانگین RMSE برابر با 500 کیلوگرم در هکتار، میانگین MAE برابر با 440 کیلوگرم در هکتار، و میانگین NRMSE برابر با 0.12، حاکی از دقت مناسب مدل در برآورد عملکرد محصول در این مکان‌ها و سال‌هاست. مدل ارائه شده، تغییرپذیری مناسب مقادیر عملکرد را در مقیاس مزرعه نشان داد.بحث و نتیجه گیری: بهره‌گیری از سنجش از دور در محیط GEE به ‌عنوان ابزاری مفید جهت تخمین عملکرد محصول در مقیاس‌های مختلف زمانی و مکانی، مورد تایید قرار گرفت. مدل حاضر می‌تواند در طیف وسیعی از کاربردها مانند مدیریت کشاورزی و بیمه محصولات کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      9 - طراحی مدل جلب مشارکت براساس مولفه‌های تاثیرگذار و تاثیرپذیر آن در حوزه محیط‌زیست
      زهرا طهرائی نصرآبادی سعید مطهری مریم فراهانی بیتا آزادبخت
      شماره 2 , دوره 4 , تابستان 1402
      زمینه و هدف: مشارکت اجتماعی یکی از ارکان اساسی در تکامل به سوی شکل‌های سازگارانه حکمرانی خوب است و دستیابی به مشارکت موثر و آگاهانه در حوزه محیط‌زیست کار ساده‌ای نیست که یکی از دلایل اصلی آن، ممکن است این موضوع ‌باشد که مولفه‌های آن در سیاستگذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها به چکیده کامل
      زمینه و هدف: مشارکت اجتماعی یکی از ارکان اساسی در تکامل به سوی شکل‌های سازگارانه حکمرانی خوب است و دستیابی به مشارکت موثر و آگاهانه در حوزه محیط‌زیست کار ساده‌ای نیست که یکی از دلایل اصلی آن، ممکن است این موضوع ‌باشد که مولفه‌های آن در سیاستگذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها به درستی درک نشده است. پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل تعاملی و فرایندی و ترسیم ارتباطات ساختاری جلب مشارکت در حوزه محیط‌زیست با تاکید بر عوامل موثر و محدودیت‌های آن انجام شده است. روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با روش آمیخته انجام شد، همچنین ابزار گردآوری داده‌ها مصاحبه و پرسشنامه خبرگان می‌باشد. در این مطالعه از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری برای ساختاربندی و ترسیم روابط تعاملی استفاده شد. در نهایت بـا استفاده از تحلیلMICMAC ، شاخص‌ها با توجه به اثرگذاری و اثرپذیری بررسی شدند. یافته‌ها: برطبق یافته‌ها 13 مولفه شرایط حاکم بر جامعه، اعتماد اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، مسئولیت‌پذیری اجتماعی، عوامل فردی شخصیتی، زمینه و امکان مشارکت، انگیزه مشارکت، دانش و آگاهی، محدودیت اجتماعی - فرهنگی، محدودیت ساختاری- قانونی، محدودیت اقتصادی، محدودیت اجرایی، مشارکت اجتماعی در حفظ محیط‌زیست، شناسایی و در شش سطح طبقه‌بندی شدند، به گونه‌ای که شرایط حاکم بر جامعه در سطح ششم و مشارکت اجتماعی در حفظ محیط‌زیست در سطح اول قرار گرفتند. بحث و نتیجه‌گیری: شناخت مولفه‌های موثر بر مشارکت و روابط علی بین آنها به مدیران و تصمیم‌گیران کمک می‌کند که با هزینه‌های کمتر و اثربخشی بیشتر بتواند در جهت کاهش معضلات و چالش‌های محیط‌زیستی، ایجاد سیاست‌های یکپارچه، تصمیمات راهبردی و ... تلاش نمایند. پرونده مقاله

    • دسترسی آزاد مقاله

      10 - برآورد پتانسیل کاهش گازهای گلخانه ای از طریق بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان اداری در شهر تهران با استفاده از نرم افزار انرژی پلاس
      سعید شجری آزیتا بهبهانی نیا اشکان عبدالی سوسن
      شماره 1 , دوره 3 , بهار 1401
      زمینه و هدف : مصرف انرژی در ساختمان های کشور در حدود دو تا چهار برابر متوسط مصرف انرژی در سایرکشورهای جهان می باشد . در بخش ساختمان، ساختمان های عمومی و دولتی هفتاد درصد مصرف این بخش از انرژی را به خود اختصاص می دهند. محدود بودن منابع انرژی وآثار زیان آور بر مصرف بی روی چکیده کامل
      زمینه و هدف : مصرف انرژی در ساختمان های کشور در حدود دو تا چهار برابر متوسط مصرف انرژی در سایرکشورهای جهان می باشد . در بخش ساختمان، ساختمان های عمومی و دولتی هفتاد درصد مصرف این بخش از انرژی را به خود اختصاص می دهند. محدود بودن منابع انرژی وآثار زیان آور بر مصرف بی رویه آن، طرحی مناسب و بهینه را از دیدگاه مصرف انرژی ضروری می سازد. هدف از انجام این پژوهش بررسی و تغییر الگوی مصرف انرژی در ساختمان های اداری در راستای کاهش گازهای گلخانه ای می باشد.روش بررسی: جهت انجام بهینه سازی در ساختمان مورد مطالعه میزان انرژی مصرفی و جزئیات مربوط به سیستم های گرمایشی، سرمایشی و روشنایی ساختمان منتخب از طریق بازدید های میدانی و به کمک لوکس متر اندازه گیری، برداشت و سنجیده شد. با استفاده از نرم افزار انرژی پلاس مصرف انرژی برای ساختمان مورد نظر که با توجه به بررسی های انجام شده درگروه ساختمان های با مصرف انرژی زیاد قرار دارد، شیبه سازی شد. مقادیر مربوط به میزان هدررفت انرژی، سطح آسایش و شاخص های مصرف انرژی در ساختمان منتخب نیز محاسبه گردید.یافته ها: نتایج نشان می دهد که با اقدامات بهینه سازی موثر در ساختمان مورد نظر میتوان به کاهش کربن دی اکسید تولیدی و کاهش مصرف انرژی بین 14تا 20درصد بصورت سالیانه دست یافت.نتیجه گیری: بر طبق محاسبات انجام شده بطور میانگین 50 درصد از مصرف انرژی سالیانه هدر می رود که میتوان این میزان را با انجام اقدامات ممیزی تا 30 درصد کاهش داد و آسایش حرارتی که در برخی فصول خاص در ساختمان تا بیش از 60 درصد محاسبه شده است را افزایش داد. پرونده مقاله
    مقالات در انتظار انتشار

    ابر واژگان

  • پست الکترونیک
    نشانی
     دفتر   نشانی: تهران - انتهای بزرگراه شهید ستاری - میدان دانشگاه - بلوار شهدای حصارک - دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات - پس از پارکینگ طبقاتی - بلوک ۲ آموزشی شماره های  ۴۴۸۶۱۷۸۴ - ۴۴۸۶۱۷۰۹ - ۴۴۸۶۷۱۷۰ - ۴۴۸۶۷۱۷۱داخلی ۲۷۰۹-۲۷۱۰شماره فکس 44861709 داخلی 2710 کدپستی 1477893855
    تلفن

    جستجو

    بانک ها و نمایه ها

    آمار مقالات

    تعداد دوره‌ها 5
    تعداد شماره ها 21
    مقالات چاپ شده 104
    تعداد نویسندگان 878
    تعداد مشاهده مقاله 8649
    تعداد دانلود مقاله 2834
    تعداد مقالات ارسال شده 390
    تعداد مقالات رد شده 103
    تعداد مقالات پذیرفته شده 165
    درصد پذیرش 35 %
    زمان پذیرش(روز) 165
    تعداد داوران 259
    آخرین به روزرسانی 16/04/1403