اثر رقم و تناوب زراعی بر بیماری ریشه سرخی پیاز در اصفهان
محورهای موضوعی : دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهیمهدی نصراصفهانی 1 , شهروز رفیع زاده 2
1 - دانشیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، بخش تحقیقات گیاه پزشکی
2 - کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، بخش تحقیقات گیاه پزشکی
کلید واژه: اصفهان, پیاز, ریشه سرخی, تناوب, رقم,
چکیده مقاله :
بیماری ریشه سرخی ناشی از قارچ (syn. Pyrenochaeta terrestris)Phoma terrestris، موجب وارد آمدن خسارات کمی و کیفی به محصول پیاز در اصفهان میگردد. در این مطالعه، ارزیابی اثر تناوب زراعی بر کاهش بیماری ریشه سرخی، در دو سال زراعی متوالی 88-1387 و در دو منطقهی مهم پیازکاری اصفهان شامل براآن و قهدریجان روی دو رقم غالب منطقه شامل تگزاس ارلی گرانو و یلو سوییت اسپانیش با بازدید از 441 مزرعهی پیاز با تعیین درصد آلودگی و شدت بیماری انجام گردید. تناوب غلات با کم ترین درصد آلودگی و شاخص بیماری نسبت به سایر تناوبها، از بهترین تناوبها در این پژوهش بشمار میرود. همچنین، باغاتی که اخیراً به زمین زراعی تبدیل گشتهاند، از شدت 83/2 درصدی برخوردار بودند. درصد آلودگی پیاز در تناوب با سبزی و صیفی، یونجه و هنگامی که پیاز در چهار سال اخیر بیش از یکبار کشت شده بود به ترتیب 66/17، 27 و 16/36% بود. همچنین نتایج حاصله از بررسی آلودگی ارقام مورد کشت به بیماری ریشه سرخی نشان داد که رقم تگزاس ارلی گرانو با شدت آلودگی 5/20% در مقایسه با رقم یلو سوییت اسپانیش با 78/24 درصد از شدت آلودگی کمتری برخوردار بود.
The pink root rot disease, Phoma terrestris (syn. Pyrenochaeta terrestris) causes
considerable losses in onion production of Isfahan, Iran. In this study, the effect of a suitable
crop rotation system on 441 onion fields in the two main onion growing areas, Baraan and
Ghahderijan for the two dominant cultivars, Texas-Early-Grano and Yellow-Sweet-Spanish
was evaluated during 2009-1010. The results indicated that, in the fields where onions were
grown in rotation with cereals, the disease severity and infection percentage were the least in
comparison with other rotation types. Also, the orchards that were recently converted into
field crops showed only 2.83 percent disease severity. Infection rate of onion in rotation with
vegetables, alfalfa, and when onion was planted more than one time in the last four years was
17.66, 27.00 and 36.16%, respectively. Between the cultivated varieties, Texas-Early-Grano
showed less infection and disease severity (20.5%) compared with Yellow-Sweet-Spanish
(24.78%).
10. Gonzales H, Garcia G and Luque M. 1994. Response of three onion varieties (Aliium cepa) in soil inoculated with P. terrestris (Hansen) and F. oxysporum f. sp. cepa (Schlecht). Plant Disease 74: 336–340.
11. Las Cruces, NM. 2009. Onion disease in New Mexico. New Mexico: New Mexico State University Press [cited 2011 Dec 21]. Available from: http://aces.nmsu.edu/pubs/_circulars/CR538/
12. Lindhout P. 2002. The perspectives of polygenic resistance in breeding for durable resistance. Euphytica 124: 217–226.
13. Lorbeer JW. 2008. Management of diseases in alliums. International Society for Horticultural Science 433: 122–130.
14. Mohammed Ali GH, Fregoon SO and El Hassan HS. 1984. Effect of frequency of irrigation and cultivar on the incidence of pink-root rot disease of onion. Acta Horticulture 143: 427–432.
15. Nasr Esfahani M. 1999. Studies on pink root rot disease of onion in Esfahan, Iran. Iranian Journal of Plant Pathology 35: 165–175.
16. Nasr Esfahani, M, and Ansaripour B. 2007. Differences in resistance in onion cultivars to pink root rot disease in Iran. Journal of General Plant Pathology 68: 32–41.
17. Nasr Esfahani M and Ansaripour B. 2008. Susceptibility assessment of Iranian onion clones to pink root-rot disease. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources 12: 251–262.
18. Palani Kumar L and Panneerselvam N. 2007. Cytogenetic studies of food preservative in Allium cepa root meristem cells. Medicine and Biology 14: 60–63.
19. Parlevliet JE. 1993. What is durable resistance, a general outline. pp. 23–39. In TH Jacobs and JE Parlevliet (eds) Durability of Disease Resistance. London: Kluwer Academic Publisher.
20. Schwartz HF and Mohan SK. 1995. Compendium of Onion and Garlic Diseases. St. Paul, Minnesota: American Phytopathological Society Press. 54 p.
21. Schwartz H. 2013. Pest management strategic plan for dry bulb storage onions in the United States. Nebraska: Nebraska University publishing. [cited 2013 Nov 06]. Available from: http://www.ipmcenters.org/pmsp/pdf/USonionPMSP.pdf.
22. Sutton A. 1993. Onions, Ciba-Geigy, Vegetables and Ornamentals in Switzerland. Phytopathology 44: 285–296.
23. Thornton MH and Mohan SK. 1996. Response of sweet Spanish onion cultivars and numbered hybrids to basal rot and pink root. Plant Diseases 80: 660–663.
_||_