بررسی الگوی مقاومت دارویی در باکتریهای اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از پنیرهای سنتی شهرستان جلفا
محورهای موضوعی : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
زهرا نیکبخت
1
,
درنا رفیقی
2
,
جاوید تقی نژاد
3
*
1 - دانشجوی دکتری، گروه میکروبیولوژی، واحد علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشجوی دکتری، گروه میکروبیولوژی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - کارشناس ارشد، گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
کلید واژه: استافیلوکوکوس اورئوس, اشریشیاکلی, مقاومت دارویی, پنیر سنتی, جلفا,
چکیده مقاله :
پنیر سنتی از محبوبترین انواع پنیر در مناطق غربی ایران است. آلودگی پنیر به میکروارگانیسمهای بیماریزا میتواند سلامت انسان را به خطر انداخته و موجب ضررهای اقتصادی قابلتوجهی گردد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی حضور باکتریهای اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس و تعیین الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی آنها در پنیرهای سنتی تولید شده در شهرستان جلفا بود. 60 نمونه پنیر سنتی بهصورت تصادفی از مغازههای شهرستان جلفا، جمعآوری شد. برای بررسی حضور میکروارگانیسمهای موردنظر طبق استانداردهای ملی موادغذایی، از محیط گیولیتی کانتونی براث، بردپارکر، بلاد آگار و مولر هینتون آگار و همچنین برای تأیید گونه باکتری از تستهای تشخیصی و بیوشیمیایی استفاده شد. الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی نسبت به شش آنتیبیوتیک تعیین شد. نتایج نشان داد که تمامی نمونهها آلوده به استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیاکلی بودند. همچنین، در جدایههای استافیلوکوکوس اورئوس، بیشترین حساسیت آنتیبیوتیکی مربوط به آمیکاسین با 67/66 درصد و مقاومت دارویی به سفکسیم با 75 درصد بود. در مورد اشریشیاکلی، بیشترین حساسیت آنتیبیوتیکی مربوط به آمیکاسین با 100 درصد و بیشترین میزان فراوانی مقاومت در این باکتری به آزیترومایسین با 25 درصد، گزارش شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که وضعیت پنیرهای سنتی در شهرستان جلفا بسیار نامطلوب بوده و آگاهی صحیح در زمینه استفاده از فرآوردههای سنتی در پیشگیری از بروز مشکلات بهداشتی و درمانی ازجمله بیماریهای گوارشی بسیار ضروری میباشد.
Traditional cheese is one of the most popular types of cheese in the western regions of Iran. Contamination of cheese with pathogenic microorganisms can pose a risk to human health and result in significant economic losses. The aim of the present study was to investigate the presence of Escherichia coli and Staphylococcus aureus and to determine their antibiotic resistance patterns in traditional cheeses produced in Jolfa County. 60 samples of traditional cheese were randomly collected from shops in Jolfa County. To examine the presence of the targeted microorganisms according to national food standards, the study utilized Giolitti-Cantoni broth, Baird-Parker agar, blood agar, and Mueller-Hinton agar, as well as diagnostic and biochemical tests for bacterial species confirmation. The antibiotic resistance pattern against six antibiotics was determined. The results indicated that all samples were contaminated with Staphylococcus aureus and Escherichia coli. Additionally, among the Staphylococcus aureus isolates, the highest antibiotic sensitivity was to amikacin at 66.67%, while the highest resistance was to cefixime at 75%. In case of Escherichia coli, the highest antibiotic sensitivity was also to amikacin at 100%, and the highest resistance frequency for this bacterium was reported for azithromycin at 25%. The results of the present study showed that the condition of traditional cheeses in Jolfa County is highly undesirable, and awareness regarding the proper use of traditional products is essential in preventing health and treatment issues, including gastrointestinal diseases.