بررسی اثر ارتفاع بر مقدار و ترکیب اسانس آویشن کوهی در منطقه پلور، شهرستان آمل (مطالعه موردی)
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویربهزاد غلامحسینزاده 1 , یوسف نیکنژاد 2 , هرمز فلاح آملی 3 , جابر مهدینیا افرا 4
1 - گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل، ایران
2 - - گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل، ایران.
3 - گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل، ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت اله آملی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آمل - ایران
کلید واژه: اسانس, آویشن کوهی, تیمول, ارتفاع, کارواکرول,
چکیده مقاله :
ﻳﻜـﻲ از ﮔـﻮنـه ﻫـﺎی ﮔﻴﺎﻫـﻲ ارزﺷﻤﻨـﺪ ﻛـﻪ ﻋﻤﺪﺗﺎً در ارﺗﻔـﺎﻋـﺎت ﻛﻮﻫﺴﺘﺎﻧـﻲ روﻳـﺶ دارد ﮔﻴـﺎه آویـشـن اﺳﺖ ﺑا ﻧـﺎم علمـی KotschyanusThymusﻣﺘﻌﻠﻖ ﺑﻪ ﺧﺎﻧﻮاده ﻻﻣﻴﺎﺳﻪ، ﮔﻮﻧﻪ ﻫﺎی اﻳﻦ ﺗﻴﺮه ﺗﻘﺮﻳﺒﺎ در ﺳﺮاﺳﺮ ﺟﻬﺎن ﭘﺮاﻛﻨﺪه اﻧﺪ و ﺑﻪ ﻃﻮر ﺧﺎﺻﻲ در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻣﺪﻳﺘﺮاﻧﻪ ای ﺗﺠﻤﻊ دارﻧﺪ و آوﻳﺸﻦ ﻛﻮﻫﻲ از ﺟﻤﻠﻪ ﮔﻴﺎﻫﺎن اﺻﻠﻲ روﻳﺶ ﻫﺎی ﻣﺪﻳﺘﺮانه ای ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ. جهت بررسی تأثیر ارتفاع رویش و شرایط ژنتیکی و اکولوژیکی بر میزان اسانس این گیاه، نمونه هایی از گیاه مذکور در سه ناحیه ارتفاعی (2100، 2700 و 3300) در زمان 100 درصد گل دهی با ارتفاع 10 سانتی متر از سطح زمین برداشت و در شرایط آزمایشگاهی میزان اسانس با دستگاه کلونجر و نوع ترکیبات اسانس به دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج حاصله از تجزیه واریانس صفات بر روی ارتفاع نشان داد که صفت های وزن تر با (36/667) و میزان رطوبت با (39/118) و میزان اسانس با (71/1) و درصد اسانس با (26/0) در سطح یک درصد آماری معنی دار بودند. در بررسی اثر ارتفاع بر مقدار اسانس آویشن کوهی نشان داد که بیش تر اسانس ها از جمله تیمول، کارواکرول، آلفا ترپینن، پی سیمن، گاما ترپینن، بورنئول، کاریوفیلن، دلتاکادینن و کاریوفیلن اکسید و ... در سطح یک درصد آماری معنی دار شدند.
One of the valuable plant species that grows mainly in the mountains is called kotschyanus Thymus plant belongs to the family Lamiaceae, species of the family is scattered all over the world and particularly in Mediterranean areas including major crops growing accumulation and mountain thyme is Mediterranean. Including Btanyky characteristics of woody plant, short stature, bulk or herbaceous perennial with a woody base stomach tonic, Nyrvdhndh, anticonvulsants, carminative, anti tussive, sedative, anti-rheumatic, anti bacterial, anti-parasitic and fungal, anti-virus and prevent Cancer is known. Its essence is mainly in the food, pharmaceutical, cosmetic, apiculture and trade has been used and is a strong antimicrobial properties. To investigate the effect of genetic and ecological conditions on the growth height of the plant samples in the area of plant height (2100, 2700 and 3300) at 100% flowering with a height of 10 cm from the ground up and in vitro, the essential oil Klvnjrv with essential oil to gas chromatography connected to mass spectrometry (GC-MS) were examined. According to the results of analysis of variance showed that height on SftHay VznTr with (667.36) and the humidity with (118.39) and essential oils (1/71) and oil percentage (0.26) were statistically significant at the one percent level. The effect of height on the amount of essential oil of thyme showed that most of thymol, carvacrol, alpha-terpinene, followed by Seaman, terpinene, borneol, caryophyllene, and caryophyllene oxide Dltakadynn and statistically significant at the one percent level are.
_||_