بررسی اثرات نانو کلوئید نقره و هیومیک اسید برصفات زراعی چغندر علوفهای
رسول گلی کلان
1
(
دانشگاه ازاد واحد ورامین
)
کلید واژه: محلول پاشی, هیومیک اسید, چغندر علوفهای, نانو کلوئید نقره,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر نانو کلوئید نقره و هیومیک اسید بر عملکرد صفات زراعی چغندر علوفهای آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1398 انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل محلولپاشی نانو نقره در سه سطح بدون تیمار (شاهد)، 100 و 200 میلیلیتر در 300 لیتر آب به عنوان عامل اول و هیومیک اسید در سه سطح عدم کاربرد (شاهد)، 25 و 50 لیتر در هکتار به صورت کود آبیاری به عنوان عامل دوم بود. بالاترین عملکرد تر و خشک چغندر علوفهای به ترتیب به میزان 2/77 و 6/14 تن در هکتار در تیمار محلولپاشی ml 200 نانو کلوئید نقره و مصرف lit/ha 50 هیومیک اسید به دست آمد که البته از نظر آماری اختلاف معنی داری با کاربرد ml 100 نانو کلوئید و 25 لیتر هیومیک نداشت. بیشترین شاخص سطح برگ نیز در تیمار ml 200 نانو کلوئید نقره و کاربرد lit/ha 25 هیومیک اسید مشاهده شد. کاربرد نانوکلوئید نقره موجب افزایش پروتئین ، قابلیت هضم ماده خشک گردید. از طرفی بیشترین درصد قند در تیمار عدم مصرف هیومیک اسید ثبت گردید اما میزان درصد پروتئین ، قابلیت هضم با مصرف هیومیک اسید نسبت به تیمار شاهد افزایش معنیدار نشان دادند. بر اساس نتایج حاصله از آزمایش، به نظر میرسد کاربرد هیومیک اسید به میزان 25 لیتر در هکتار و محلولپاشی ml 100 نانوکلوئید نقره در افزایش عملکرد کمی و کیفی چغند علوفهای مؤثر باشد.
چکیده انگلیسی :
investigate the effect of silver Nanoparticle and humic acid on agronomic aspect of fodder beet, an experiment as factorial form in the complete randomized block design in three replications in 2019 was conducted experimented factors were included nano application at three levels without treatment.100 and 200 ml per 300 liters of water as a first factor and humic at three levels of control non-using, 25 and 50 liters per hectare as irrigation fertilizer as second factor were considered. The most wet and dry yield of forage beet were obtained in the amount of77.2 and14.6 tons per hectare, in the 200 ml of silver Nanoparticle foliar application treatment and using of 50 lit/ha of humic acid were obtained, however, a statistically significant difference with 100 ml Nanoparticle and 25 ml humic acid did not observed. most leaf area index and root diameter was observed in 200 ml of r nanoparticle treatment and the using of 25 humic The using of nanoparticle was increased the protein and raw fiber, ability to digest dry matter, and the amount of auxin. other hand, the most percent of sugar was recorded in the non-using of humic acid treatment, but the amount of root potassium, the protein percent and raw fiber, digestibility and the amount of auxin by humic using compared to control treatment that showed a significant increasing. Based the experiment results, the humic using in amount of 25and 100of nanoparticle application increasing of forage beet quantitative and qualitative performance are effective.