" ارزیابی جوانهزنی و برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی گیاه کهورک (.Prosopis farcta (Banks & Sol در شرایط تنش شوری"
اعظم جمشیدی زاده
1
(
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان
)
معصومه فرزانه
2
(
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان
)
افراسیاب راهنما قهفرخی
3
(
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان
)
فاطمه ناصرنخعی
4
(
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان
)
کلید واژه: شاخص تحمل, محتوی نسبی آب برگ, واژههای کلیدی: انشعابات ریشه, مدل لجستیگ,
چکیده مقاله :
یکی از برنامههای مهم در مدیریت اراضی شور و بیابانی، احیای پوشش گیاهی توسط گونههای متحمل به شوری است. به این منظور صفات جوانهزنی و صفات رویشی گیاهچه کهورک تحت تنش شوری در دو آزمایش جداگانه بررسی گردید. آزمایش جوانهزنی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 9 سطح شوری شامل آب مقطر (شاهد)، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 دسیزیمنس بر متر با 4 تکرار در شرایط آزمایشگاهی و آزمایش گلدانی در 5 سطح شوری شامل آب شهری (شاهد)، 10، 20، 30 و 40 دسیزیمنس بر متر با سه تکرار در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا گردید. نتایج نشان داد که درصد جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه و وزن خشک گیاهچه با افزایش شوری تا سطح 20 دسیزیمنس بر متر نسبت به شاهد به 50 درصد کاهش یافت. طبق مدل لجستیگ برازش داده شده به صفات گیاه کهورک، در شرایط گلدانی، شوری بیش از 8/30 دسیزیمنس بر متر سبب کاهش 50 درصدی وزن خشک اندام هوایی گردید و 50 درصد وزن خشک و طول ریشه به ترتیب در شوری 37/20 و 53/27 دسیزیمنس بر متر بهدست آمد. حفظ 50 درصدی محتوای آب نسبی برگ و 78 درصدی انشعابات فرعی ریشه در سطوح بالای شوری (50 دسیزیمنس بر متر) بیانگر تحمل بالای این گیاه در غلظتهای شوری بالا میباشد و بهنظر میرسد حفظ آب نسبی برگ یکی از سازوکارهای تحمل به شوری در گیاه کهورک باشد.
چکیده انگلیسی :
In order to investigate the germination and growth characteristics of Prosopis farcta two experiments were conducted separately, under salinity stress. Germination experiment was done in a completely randomized design with 9 levels of salinity stresses (0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 dS/m-1 concentrations) with four replications in lab. Seedling experiment was performed in a random complete block design consisted of five levels of concentration (tap water, 10, 20, 30 and 40 dS/m-1) with three replications as pot in non-shade greenhouse of Agricultural College of Shahid Chamran University of Ahvaz. The results showed that by rising salt to 20 dS/m-1, declined percentage germination, Radicle length, Plumule length and seedling dry weight about 50%. Salinity stress data were fitted to a three-parameter logistic for seedling stage, showed salinity level more than 30.82 dS/m-1 led to 50 percent reduction of shoot dry weight. It found that 20.37 and 27.53 dS/m-1 caused a 50% decrease in dry weight and long of main root recpectively. Sustainment 50% of the relative water content of the leaf and 78% root branches in high salinity levels (50 dS/m-1) can be sign of high tolerance to this plant at high salinity concentrations.