بررسی عملکرد و صفات کیفی برخی ارقام یونجه در تاریخ های برداشت مختلف
فیض الله خلج
1
(
خ سیمتری نیروی هوایی 6/26
)
محمد نصری
2
(
دانشگاه
)
کلید واژه: چین, رقم, عملکرد علوفه, ویژگی های فیزیکی, واژگان کلیدی: یونجه,
چکیده مقاله :
چکیدهارقـام مختلـف یونجـه نسـبت بـه شرایط اقلیمـی و محیطـی پاسـخ هـای متفـاوتی مـی دهنـد. ارقامی که در طول چین ها و سال های مختلـف بتواننـد بـا منطقـه تحـت کشـت سـازگاری یافتـه و دارای عملکـرد کمی و کیفی بـالایی باشـند، مناسـب انتخـاب مـی باشـند. جهت بررسی تأثیر نوع رقم بر خصوصیات مختلف ارقام یونجه، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در مرکـز تحقیقـات کشـاورزی و منـابع طبیعـی ورامین اجـرا گردید. در این پروژه تعداد پنج رقم یونجه خارجی به نام های تیمبیل (Timbale) ، فاستا (Fasta)، ملیسا (Melissa)، ملدور (Meldor)، سوورانا (Sovrana) وارداتی از کشور فرانسه و رقم یونجه همدانی مجموعا شش رقم در تاریخ متداول کشت بهاره ) در دهه اول اردیبهشت ماه ( کشت شد. ویژگی های کیفی و عملکردی ارقام مورد مطالعه در سه چین (چین اول: برداشت در مرحله 10 درصد گلدهی، چین دوم: برداشت در مرحله 50 درصد گلدهی و چین سوم: برداشت در مرحله 100 درصد گلدهی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر متقابل نوع رقم و مراحل برداشت بر عملکرد علوفه تر و پروتئین در سطح یک درصد و بر عملکرد علوفه خشک در سطح پنج درصد معنی دار شد. بیشترین عملکرد علوفه تر و خشک در کل تیمارها مربوط به رقم همدانی در چین اول (به ترتیب 69/26 و 45/5 تن در هکتار) بود.
چکیده انگلیسی :
Different varieties of alfalfa respond differently to climatic and environmental conditions. Varieties that can be adapted to the area under cultivation and having high yield and quality performance during different crops and years are suitable. In order to study the effect of variety on different characteristics of alfalfa, an experiment was conducted based on randomized complete blocks design with four replications in Varamin Agricultural and Natural Resources Research Center. In this study, five foreign Varieties of alfalfa (Timbale), Fasta, Melissa, Meldor, Sovrana imported from France and Hamedani variety, a total of six cultivars of was cultivated in common cultivars Spring (first decade of May). Qualitative and yield characteristics of the studied varieties in three cut (First cut: harvest at 10% flowering stage, second cut: harvest at 50% flowering stage and third cut: harvest at 100% flowering stage). Results showed that interaction between variety type and harvesting stages was significant on yield of fresh forage and protein at 1% level and on dry forage yield at 5% level. The highest fresh and dry forage yield in all treatments was related to Hamedani variety in first cut (26.69 and 5.45 ton per hectare, respectively). As harvesting stages increased, forage yield decreased. The highest protein yield was related to Hamedani variety in the first cut (776.3 kg/hectare) and the lowest protein yield was in Melissa hectare in third cut (244.9 kg/hectare). Among the studied physical traits, the highest (3.48) and lowest (1.93) leaf area index were observed in Hamedani and Melissa varieties, respectively