بررسی اثرات سالسیلیک اسید بر جوانه زنی و رشد گیاهچه ارقام گندم نان در شرایط تنش شوری (Triticum aestivum L.)
محورهای موضوعی :
زراعت
تاریخ دریافت : 1392/02/10
تاریخ پذیرش : 1392/10/13
تاریخ انتشار : 1392/12/15
کلید واژه:
بنیه بذر,
شوری,
سالیسیلیک اسید,
وزن تر گیاهچه,
چکیده مقاله :
این آزمایش به منظوربررسیاثرپیشتیمارسالیسیلیکاسیدبرجوانه زنی و رشد گیاهچهارقام گندم ناندر شرایطتنششوری اجرا شد. صفات نظیر درصدجوانه زنی،طولریشه چه،طولساقه چه،وزنترگیاهچه، سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر ارزیابیشدند. داده های حاصل، بر اساس آزمایش فاکتوریل با سه تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی آنالیز شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس اثرات سالیسیلیک اسید و تنش شوری برای تمامی صفات مورد بررسی معنی دار بود و اثر رقم بر صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر بسیار معنی دار بود. باافزایششدتتنششوریدرصدجوانهزنی،سرعتجوانهزنی،طولریشهچهوساقهچه،وزن ترگیاهچه و بنیه بذرکاهشیافت. مقایسه میانگین اثرات اصلی نشان داد که دو رقم از نظر صفات درصد جوانه زنی، شاخص بنیه بذر و سرعت جوانه زنی متفاوت هستند. در تمام صفات مورد بررسی در شرایط نرمال (اعمال پیش تیمار آب مقطر) رقم چمران برتر از رقم سرداری بود. مصرفسالیسیلیکاسیددرمقایسهباعدممصرفآن سببافزایشطولریشه چهوساقه چهدرتیمارهایبدون تنششده است.امادرگیاهچه هایتنشدیدهغلظت 5/0 میلی مولارسالیسیلیکاسیدتنهادرتیمار80میلیمولار نمکبرصفات طولساقه چه و طول ریشه مانع کاهش و در وزن تر گیاهچه موجبافزایش صفتشده است. واکنش رقم چمران به غلظت بالاتر سالیسیلیک اسید در شرایط تنش شوری مناسب تر بود.
چکیده انگلیسی:
The experiments to determine the effect of salicylic acid on germination and seedling growth of bread wheat under salt stress was applied. Traits such as seed germination, root length, shoot length, seedling fresh weight, germination rate and seed vigor index were evaluated. The data obtained were analyzed in accordance factorial experiment based on completely randomized design with three replications. Analysis of variance on data showed effect of salicylic acid and salinity was significant for all traits and genotype effect on germination percentage, germination rate and seed vigor index were highly significant. With increasing salinity, germination percentage, germination rate, root length, shoot length, seedling fresh weight and seed vigor decreased. Comparison of means for main effects showed that the cultivars are different in traits such as, germination, vigor index and germination rate. In all of traits in normal conditions (distilled water pretreatment) Chamran cultivar was superior sardari cultivar. Consumption of salicylic acid in the without consumption increased the root and shoot length in the normal conditions. But there stresses plants Concentration 0/5 mM salicylic acid in 80 mM NaCl treatment not decreased the shoot length and root length and has been Increased in the seedling fresh weight trait. Chamran response to higher concentrations of salicylic acid was more favorable in the salt stress conditions.
منابع و مأخذ:
دولتآبادیان، آ.، مدرسثانوی، س.ع.م.واعتمادی، ف.، 1387. اثر پیش تیمار اسید سالیسیلیک بر جوانه زنی بذر گندم (Triticum aestivum L.) در شرایط تنش شوری. مجله زیست شناسی ایران جلد 21 ، شماره 4. صفحات 692-702.
شعاع، م. و میری، ح.، 1391. کاهش اثرات سوء تنش شوری بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک گندم از طریق کاربرد اسید سالیسیلیک. مجله الکترونیک تولید گیاهان زراعی. شماره پنجم. صفحات 88-71.
محمدی، س.، خوش خلق سیما، ن.، مجیدی، ا.، نورمحمدی، ق. و سعیدی، ع.، 1383. ارزیابی واکنش ژنوتیپ های گندم نان به تنش شوری در مرحله جوانه زنی. مجله دانش کشاورزی، دانشگاه تبریز. شماره 4، جلد 14.
مظاهری تیرانی، م.، منوچهری کلانتری، خ. و حسیبی، ن.، 1387. مطالعه اثر متقابل اتیلن و سالیسیلیک اسید بر القاء تنش اکسیداتیو و مکانیسمهای مقاومت (Brassica napus L.) به آن در گیاهان کلزا. مجله زیست شناسی ایران .جلد 21 ، شماره 3. 432-421.
معصومی، ع.، کافی، م. و خزاعی، ح. ر.، 1387. اثرات فیزیولوژیک تنش خشکی ناشی از پلی اتیلن گلایکول بر جوانه زنی ژنوتیپ های نخود. مجله پژوهشهای زراعی ایران، جلد 6، شماره 2، صفحات 470-453.
یارنیا، م.، 1387. ارزیابی تحمل به شوری پنج رقم سورگوم علوفه ای در مراحل جوانه زنی و رشد. مجله پژوهش در علوم زراعی، سال اول، شماره 1، صفحات 56-43.
Ashraf, M., and Ali, Q., 2008. Relative membrane permeability and activities of some antioxidant enzymes as the key determinants of salt tolerance in canola (Brassica napus L.). Environmental and Experimental Botany. 63:266–273.
Bai, L., and Sui, F., 2006. Effect of soil drought stress on leaf of maize. Pedosphere 16:326-332.
Dai, Q.L., Chen, C. and Feng, B. 2009. Effect of different NaCl concentration on the antioxidant enzyme in oilseed rape seedling. Plant Growth Regulation. Published Online.
De, F. and Kar, R. K., 1994. Seed germination and seedling growth of mung bean (Vigna radiate) under water stress induced by PEG-6000. Seed Science and Technology. 23:301-304.
Ellis, R.H. and Roberts, E.H., 1981. The quantification of ageing and survival in orthodox seeds. Seed Sci. Technol. 9, 373-409.
El-Tayeb, M.A., 2005. Response of barley grains to the interactive effect of salinity and salicylic acid. Plant Growth Regul., 45: 212–24
Fariduddin, Q., Hayat, S. and Ahmad, A., 2003. Salicylic acid influences net photosynthetic rate, carboxylation efficiency, nitrate reductase activity and seed yield in Brassica juncea. Photosynthetica. 41 (2): 281-284.
. Farhoudi, R., Sharifzadeh, F., Poustini, K. Makkizadeh, M.T. and Kochak pour, M., 2007. The effects of NaCl priming on salt tolerance in canola (Brassica napus L.) seedlings grown under saline conditions. Seed Science and Technology, 35: 754-759.
Ghoulam, C.F., Ahmed, F. and Khalid, F., 2001. Effects of salt stress on growth, inorganic ions and proline accumulation in relation to osmotic adjustment in five sugar beet cultivars. Environ. Expt. Bot., 47: 139–50.
Hamid, H.‚ Rehman, K. and Ashraf, Y., 2010. Salicylic acid–induced growth and biochemical changes in salt-stressed wheat. Common. Soil Sci. Plant Anal. 41:373-389.
Harper, J.P. and Balke, N.E., 1981. Characterization of the inhibition of K+ absorption in oat roots by salicylic acid. Plant Physiol. 68: 1349–1353.
Kaya, M. D. and Day, S., 2008. Relationship between seed size and NaCl on germination, seed vigor and early seedling growth of sunflower (Helianthus annuus L.). African Journal of Agricultural Research, 3(11), 787-791.
Khodarahmpour, Z., 2011. Screening maize (Zea mays L.) hybrids for salt stress tolerance at germination stage. Afr. J. Biotechnology. 10 (71): 15959-15965.
Khodary, S.E.A., 2004. Effect of salicylic acid on the growth, photosynthesis and carbohydrate metabolism in salt-stressed maize plants. Int. J. Agri. Biol., 6: 5–8.
Liu, D., Jiang, W. and Gao, X., 2003. Effect of cadmium on root growth, cell division and nucleoli in root tip cells of garlic. Biol. Plant., 47(1), 79-83.
Mensuh, J.K., Akomeah, P.A., Ikhajiagbe, B.E. and Ekpekurede, O., 2006. Effects of salinity on germination, growth and yield of five groundnut genotypes. Afr. J. Biotechnology. 5 (20): 1973-1979.
Munns, R., 2002. Comparative physiology of salt and water stress. Plant, Cell and Environment. 25:239-250.
Murillo-Amador, S., Yamada, T., Yamaguchi, E., Rueda-Puente, N.A., vila-Serrano, J.L., Garcı´a-Herna´ndez, R., Lo´pez-Aguilar, E. and Nieto-Garibay, A., 2007. Influence of Calcium Silicate on Growth, Physiological Parameters and Mineral Nutrition in Two Legume Species Under Salt Stress J. Agronomy & Crop Science 193, 413—421.
Okou, G., Kaya, M.D. and Atak, M., 2005. Effects of salt and drouth stresses on germination and seedling growth of pea(Pisum sativum L.). Turkish J. Agric. For. 29: 237-242.
Parida, A.K. and Das, A.B., 2005. Salt tolerance and salinity effects on plants: a review. Ecotoxicology and Environmental Safety 60: 324-349.
Rahman, M., Soomro, U.A., Zahoor-ul-Haq, M. and Gul, Sh., 2008. Effects of NaCl Salinity on Wheat (Triticum aestivum L.) Cultivars World Journal of Agricultural Sciences 4 (3): 398-403.
Rajasekaran, L.R., Stiles, A. and Caldwell, C.D., 2002. Stand establishment in processing carrots: Effects of various temperature regimes on germination and the role of salicylates in promoting germination at low temperatures. Canadian J. of Pl. Sci., 82: 443–50
Raskin, I., 1992. Role of salicylic acid in plants. Annu. Rev. Plant Physiol.. Plant Mol. Biol, 43: 439-46.
Sarin, M.N. and Narayanan, A., 1968. Effects of soil salinity and growth regulators on germination and seedling metabolism in wheat. Physiol. Pl., 21: 1201–9.
Scott, S.J., Jones, R.A. and Williams, W.A., 1984. Review of data analysis methods for seed germination. Crop Science. 24:1192-1199.
Senaranta, T., Teuchell, D., Bumm, E. and Dixon, K., 2002. Acetyl salicylic acid (asprin) and salicylic acid induce multiple stress tolerance in bean and tomato. Plant Growth Regulation 30: 157-161.
Shakirova, F.M. and Sahabutdinova, D.R., 2003. Changes in the hormonal status of wheat seedlings induced by salicylic aicd and salinity. Plant Sci. 164: 317-322.
_||_