بررسی ویژگیهای آنتیاکسیدانی عصاره هستههای انگور واریتههای ایرانی و ارزیابی تأثیر ضدمیکروبی بر روی پاتوژنهای بیماریزا جدا شده از طیور
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائیسید احمد نوربخش 1 , ابراهیم رحیمی 2
1 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
کلید واژه: انگور, آنتیاکسیدان, عصاره, ویژگی ضدمیکروبی,
چکیده مقاله :
هدف مطالعه حاضر بررسی خواص آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره هیدروالکلی و آبی هسته واریتههای انگور بر روی میکروارگانیسمهای گرم مثبت و گرم منفی جدا شده از گوشت طیور میباشد. 94 نمونه گوشت طیور شامل مرغ، بلدرچین، بوقلمون و شترمرغ از مراکز فروش شهرکرد بهصورت تصادفی جمعآوری شد. میکروارگانیسمها توسط تستهای بیوشیمیایی شناسایی شدند. عصاره آبی و هیدروالکلی هسته انگور واریتههای الفیسیاه، گوهری سیاه، شاهانی سیاه، ریشبابا، شصت عروس و دم خروس به روش خیساندن تهیه شد. خواص ضدمیکروبی عصاره هیدروالکلی و آبی هستهی انگورها به روش دیسک دیفیوژن و MIC (حداقل غلظت ممانعت کنندگی از رشد) بررسی شد. خاصیت آنتیاکسیدانی عصارهها به روش DPPH بررسی و مقدار IC50 محاسبه شد. ترکیبات فنلی موجود در عصاره آبی و هیدروالکلی هستههای انگور با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازهگیری شد. فراوانی آرکوباکتر بوتزلری، کمپیلوباکتر ژژونی، لیستریا مونوسیتوژنز و استافیلوکوکوس آرئوس بهترتیب 45/11، 70/17، 04/1 و 66/16 درصد به دست آمد. تأثیر ضدمیکروبی عصارههای آبی و الکلی هسته انگور در هر دو روش بر روی باکتریهای گرم مثبت بیشتر بود. عصارههای الکلی تأثیر ضدمیکروبی بیشتری نسبت به عصارههای آبی داشتند، انگور ریشبابا بیشترین تأثیر ضدمیکروبی را نشان داد. بالاترین درصد DPPH در عصارههای هیدروالکلی مربوط به عصاره هسته انگور الفی سیاه و ریشبابا و در عصارههای آبی هسته انگور مربوط به الفی سیاه و شاهانی سیاه میباشد. کمترین میزان IC50 در عصارههای هیدروالکلی مربوط به عصاره هسته انگور ریشبابا و در عصارههای آبی مربوط به الفی سیاه میباشد.
The aim of the present study is to investigate the antioxidant and antimicrobial properties of hydro alcoholic and aqueous extracts of grape seed varieties on Gram-positive and Gram-negative microorganisms isolated from poultry meat. 94 poultry meat samples including chicken, quail, turkey and ostrich were randomly collected from sales centers of Isfahan province. Microorganisms were identified by biochemical tests. Aqueous and hydro alcoholic extracts of grape seeds of black alfi, black gohari, black shahani, Rish-Baba, Shasat-arus and Rooster tail varieties were prepared by soaking method. Antimicrobial properties of hydro alcoholic and aqueous extracts of grape seeds were investigated by disk diffusion and MIC (minimum inhibitory concentration) methods. The antioxidant property of the extracts was evaluated by DPPH method and the IC50 value was calculated. The phenolic compounds present in aqueous and hydro alcoholic extracts of grape seeds were measured by high-performance liquid chromatography. The frequency of Arcobacter butzleri, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus was 11.45%, 17.70%, 1.04% and 16.66%, respectively. The antimicrobial effect of aqueous and alcoholic extracts of grape seed was higher on gram positive bacteria in both methods. Alcoholic extracts had more antimicrobial effect than aqueous extracts, Rish-Baba grape showed the most antimicrobial effect. The highest percentage of DPPH in hydro alcoholic extracts is related to black alfi and Rish-Baba grape seed extracts, and in aqueous extracts of black alfi and black shahani grape seeds.
_||_