تاثیر دو روش بسته بندی نانویی بر پایه کیتوزان بر شرایط میکروبی دو رقم زردآلو (58- شاهرود و چینکلاغی)
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذایی
1 - استادیار گروه مهندسی بسته بندی، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، کرج، ایران
کلید واژه: پوشش دهی, خواص میکروبی, زردآلو, ظرف نانویی کیتوزان (شانه), محلول نانو امولسیون کیتوزان,
چکیده مقاله :
مقدمه: زردآلو میوه ای نرم با ماندگاری کوتاه است که دارای مقاومت پایینی در برابر فشارهای مکانیکی و شرایط نامناسب حمل و نقل و نگهداری می باشد و در نتیجه از ضایعات قابل توجهی برخوردار است. بسته بندی مناسب یکی از روش هایی است که می تواند ضایعات این محصول باغی را در مراحل پس از برداشت و بازار رسانی تا حد زیادی کاهش دهد. مواد و روشها: در این مطالعه، تاثیر یک نوع واکس نانویی بر پایه کیتوزان و ظروف نانویی کیتوزانی (شانه) بر خواص میکروبی دو رقم چین کلاغی و 58- شاهرود میوه زردآلو بررسی شد. بخشی از دو رقم زردآلو بدون تیمار به عنوان شاهد، قسمتی با واکس فوق پوشش داده شده و بخشی نیز داخل شانه، در دمای oC0 و رطوبت نسبی (5±90%) قرار گرفتند. طی مدت نگهداری، هر هفته، شرایط نمونهها با انجام آزمون های میکروبی بررسی شد. برای اطمینان از وجود ذرات نانوامولسیون روی میوه، آزمون SEM نیز انجام گرفت. یافتهها: نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح 1% بین عوامل پوشش، رقم و زمان نگهداری از نظر شمارش کلی میکروبی و تعداد کولونی کپک ها و مخمرها وجود دارد. پوشش و شانه نسبت به شاهد نقش موثری در کاهش سرعت رشد میکروبی ایفا کردند. نتایج SEM نشان داد که نانو امولسیون به خوبی روی نمونه های پوشش دار هر دو رقم قرار گرفته است. نمونه های شاهد هر دو رقم دارای سطح تخریب شده هستند اما نمونه های دارای پوشش، از سطح یکدست و مناسبی برخوردار می باشند. نتیجهگیری: استفاده از کیتوزان به دلیل دارا بودن خواص ضد باکتریایی مناسب در کاهش سرعت آلودگی میکروبی و در نتیجه حفظ کیفیت زردآلو پیشنهاد می شود.
Introduction: Apricot is a soft fruit with a short storage life. A considerable quantities of thisfruit are wasted due to its poor resistance to impact, unsuitable transport and storageconditions. Appropriate packaging is a good policy to decrease the wastage of this product inthe post harvest and marketing stages.Materials and Methods: In this research, the effect of chitosan-based nano-emulsion andchitosan-based nano-containers on the microbial properties of two Iranian apricot cultivarsnamely the 58-Shahroud (526) and the ChinKalaghi (510) were studied. All the apricot fruitswere divided into three groups; without any treatments as the control, coated with theaforementioned wax and were packed in the chitosan nano-based containers. The treatedfruits were then stored at 0°C at relative humidity of %90± 5 for 8 weeks. During the coldstorage period, required microbial tests were performed every week. SEM test was alsocarried out.Results: The results showed that there are significant differences between the factors ofcoating, cultivar and storage time in terms of microbial tests. Chitosan nano-emulsion andchitosan nano-container have important roles in the prevention of the microbial growth ascompared to the control. SEM confirmed a nano-based coating on the skin of both cultivars.Conclusion: The application of chitosan as a coating film or chitosan based nano-containersmight be regarded as a suitable method to reduce antimicrobial contamination of apricots.
بی نام. (1390). نتایج طرح آمارگیری نمونهای محصولات باغی سال 1390. تهران: وزارت جهاد کشاورزی، معاونت امور برنامه ریزی و اقتصادی، دفتر آمار و فناوری اطلاعات.
قوچق، د. و موسوی، س. ا. (1380). بررسی شرایط مختلف فعالیت ضد باکتریایی چیتوزان روی اشریشیا کلی. نشریه پزشکی یاخته، سال سوم، شماره 12، 188-185.
مستوفی، ی.، دهستانی اردکانی، م. و رضوی، س. ه. (1390). اثر چیتوزان بر افزایش عمر پس از برداشت و ویژگیهای کیفی انگور رقم شاهرودی. فصلنامه علوم و صنایع غذایی، دوره 8، شماره 30.
Bautista-Banos S., Hernandez-Lauzardo, A. N., Velazquez-del Valle, M. G., Hernandez-Lo pez, M., Ait Barka, E., Bosquez-Molina, E. & Wilson, C. L. (2006). Chitosan as a potential natural compound to control pre and postharvest diseases of horticultural commodities. Crop Protection, 25, 108-118.
Dutta, P. K., Dutta, J. & Tripathi, V. S. (2004). Chitin and chitosan: chemistry, properties and applications. Journal of Seintific & Industrial Research, 63, 20-31.
Dutta, P. K., Tripathi, S. H., Mehrotra, G. K. & Dutta, J. (2009). Perspectives for chitosan based antimicrobial films in food applications. Food Chemistry, 114 (4), 1173-1182.
Flores, S., Haedo, S. & Campos, C. (2007). Antimicrobial performance of potassium sorbate supported in tapioca starch edible films. Food Res. Technol, 225, 375-384.
Franssen, L. R., Rumsey, T. R. & Krochta, J. M. (2004). Whey protein film composition effects on potassium sorbate and natamycin diffusion. J. of Food Sci., 69(5), 347-353.
Haciseferogullari, H., Ozcan, M., Sonmete, M. H. & Ozbek, O. (2005). Some physical and chemical parameters of wild medlar (Mespilus germanica L.) fruit grown in Turkey. J. of Food Eng., 69, 1-7.
Janick, J. & Paull, E. R. (2008). The Encyclopedia fruits and nuts. CABI.
Justino, G. C., Santos, M. R., Canário, S., Borges, C., Florêncio, M. & Mira, L. (2004). Plasma quercetin metabolites: structure-antioxidant activity relationships. Archives of Biochemistry and Biophysics, 432, 109-121.
Ozbek, S. (1978). Special Horticulture. C.U. Faculty of Agriculture no.128, Adana, Turkey.
Park, S. I., Daeschel, M. & Zhao, Y. (2004). Functional properties of antimicrobial lysozyme-chitosan composite films. J. of Food Sci, 69(8), 215-221.
Ricardo, D., Andrade, O. & Fernando, A. O. (2012). Atomizing Spray Systems for Application of Edible Coatings. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11 (3), 323–337.
Yildiz, F. (1994). New technologies in apricot processing. Journal standard, Apricot Special Issue, Ankara, 8, 67-69.
Yu, L., Dean, K. & Li, L. (2006). Polymer blends and composites from renewable resources. Progress in Polymer Science, 31, 576–602.