ارزیابی ویژگیهای آنتیاکسیدانی و عملکردی پروتئین هیدرولیزشده حاصل از جلبک کلرلا ولگاریس توسط هیدرولیزآنزیمی
محورهای موضوعی :
روشهای نوین آزمایشگاهی
شیما تقدیری
1
,
مژگان امتیازجو
2
,
محمد حسین عزیزی
3
,
پیمان آریایی
4
,
مرجانه صداقتی
5
1 - دانشجویدکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشیار، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3 - استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
4 - دانشیار،گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران.
5 - استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
تاریخ دریافت : 1400/12/14
تاریخ پذیرش : 1401/03/02
تاریخ انتشار : 1403/04/16
کلید واژه:
آنتیاکسیدان,
آنزیم آلکالاز و فلاورزایم,
هیدرولیزات پروتئینی,
جلبک کلرلا ولگاریس,
چکیده مقاله :
ریز جلبکها از قدیمیترین ساکنان اقیانوسها و آبهای شیرین هستند. یکی از مشهورترین آنها، جلبک دریایی سبز رنگی به نام کلرلا ولگاریس است. در این پژوهش خواص آنتیاکسیدانی و عملکردی پروتئین هیدرولیز شده جلبک کلرلا ولگاریس تعیین شد. بدین منظور هیدرولیزات پروتئینی جلبک کلرلا ولگاریس توسط آنزیمهای تجاری آلکالاز و فلاورزایم در بازههای زمانی 10، 20 و 30 دقیقه تولید شد. نتایج مربوط به ویژگیهای هیدرولیزات پروتئینی (درجه هیدرولیز و بازیافت پروتئین) نشان داد، هیدرولیزات پروتئینی توسط آلکالاز از درجه هیدرولیز بالاتری نسبت به آنزیم فلاورزایم برخوردار بود. همچنین افزایش زمان هیدرولیز، تاثیر مثبتی بر پارامترهای مذکور داشت (05/0>p). بهطوریکه بیشترین مقادیر درجه هیدرولیز و بازیافت پروتئین توسط آنزیم آلکالاز در زمان 30 دقیقه مشاهده شد (به ترتیب 63/37 درصد و 44/18 درصد). جلبک کلرلا ولگاریس از اسیدهای آمینه ضروری بالایی برخوردار بود. سپس خاصیت آنتیاکسیدانی و عملکردی پروتئینها (توسط هر دو آنزیم در زمان 30 دقیقه) با وزنهای مولکولی 3، 5 و 10 کیلودالتون سنجیده شد. نتایج نشان داد، پروتئین هیدرولیز شده توسط آنزیم آلکالاز با وزن مولکولی 3 کیلو دالتون بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی(05/0>p) را دارا بود و همچنین از خواص عملکردی مناسبی نیز برخوردار بود. بنابراین میتوان پروتئین هیدرولیز شده حاصل از جلبک کلرلا ولگاریس (توسط آنزیم آلکالاز) بعنوان جایگزین پروتئینهای حیوانی در رژیم غذایی و همچنین بعنوان ترکیبات عملگرا در فرمولاسیون مواد غذایی استفاده نمود.
منابع و مأخذ:
Abdel-Karim, O., Gheda, S., Ahmed Ismail, G. and Abo-Shady, A., 2020. Phytochemical Screening and antioxidant activity of Chlorella vulgaris. Delta Journal of Science, 41, pp. 81- 91.
Aderinola, T., Fagbemi, T., Enujiugha, V., Monisola Alashi, A. and Emmanuel Aluko, R., 2018. Amino acid composition and antioxidant properties of Moringa oleifera seed protein isolate and enzymatic hydrolysates. Heliyon, 4 (10), pp.870-887.
, 2005. Official Method of Analgsis (17th ed). Washington, DC: Association of Official Analytical chemists.
Bera, M.B. and Mukherjee, R.K., 1989. Solubility, emulsifying, and foaming properties of rice bran protein concentrates. Food Sci, 54(1).,142-145.
Bougatef, A., Hajji, M., Balti, R., Lassoued, I., Triki-Ellouz, Y. and Nasri, M., 2009. Antioxidant & free radical-scavenging activities of smooth hound (Mustelus mustelus) muscle protein hydrolysates obtained by gastrointestinal proteases. Food Chemistry, 114, pp.1198-1205.
Camila Da Costa, D., Karina Oliveira, L., Caio Hendrix, L., Fabíola Helena, D., Da Rocha, M. and Prentice, P., 2019. Evaluation of the Antioxidant and Antimicrobial Activity of Protein Hydrolysates and Peptide Fractions Derived from Colossomamacropomum and Their Effect on Ground Beef Lipid Oxidation. Journal of Aquatic Food Product Technology, 28(6), pp. 677-688.
Chi, C. F., Hu, F. Y., Wang, B., Li, T. and Ding, G. F., 2015. Antioxidant and anticancer peptides from the protein hydrolysate of blood clam (Tegillarca granosa) muscle. Journal of Functional Foods, 15, pp.301-313.
Chia, SR., Chew, KW., Zaid, HFM., Chu, D-T., Tao, Y. and Show, PL., 2019. Microalgal Protein Extraction From Chlorella vulgaris FSP-E Using Triphasic Partitioning Technique With Sonication. Front. Bioeng. Biotechnol, 7, p.396.
Elavarasan, K., Naveen Kumar, V. and Shamasundar, B. A., 2014. Antioxidant and Functional Properties of Fish Protein Hydrolysates from Fresh Water Carp (Catla catla) as Influenced by the Nature of Enzyme. Journal of Food Processing and Preservation, 38 (3), pp. 1207-1214.
FAO/WHO., 1990. Energy and protein requirements. Report of joint FAO/ WHO/UNU Expert Consultation Technical Report. FAO/WHO and United Nations University, Geneva, Series No. 724
Feyzi, S., Varidi, M., Zareb, F. and Varidi, M. J., 2015. Extraction Optimization of Fenugreek Seed Protein. science of food and agriculture, 15, pp. 3165–3176.
Fradique, M., Batista, A. P., Nunes, M. C., Gouveia, L., Bandarra, N. M. and Raymundo, A., 2010. Incorporation of Chlorella vulgaris and Spirulina maxima biomass in pasta Part 1: Preparation and evaluation. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90(10), pp. 1656-1664.
Hamzeh, A., Rezaei, M. and Khodabandeh, S., 2019. Antiproliferative and antioxidative activities of cuttlefish (Sepia pharaonis) protein hydrolysates as affected by degree of hydrolysis. Food Measure, 12, pp.721–727.
Irene Kai Ru, Tiong., Thilahgavani, Nagappan., Mohd Effendy, Abdul Wahid., Tengku Sifzizul Tengku, Muhammad., Toda, Tatsuki., Woro Hastuti, Satyantini., Gunanti, Mahasri., Patrick, Sorgeloos., Yeong Yik, Sung., 2020b. Antioxidant capacity of five microalgae species and their effect on heat shock protein 70 expression in the brine shrimp
Artemia, Aquaculture Reports, 18, pp.100433, ISSN 2352-5134,
Irene Tiong, Kai Ru., Yeong, Yik Sung., Malinna, Jusoh., Mohd Effendy Abdul Wahid. and Thilahgavani, , 2020a. Chlorella vulgaris: a perspective on its potential for combining high biomass with high value bioproducts, Applied Phycology, pp. 2- 11.
Jacob-Lopes, E., Ramírez Mérida, L. G., Queiroz, M. I., Zepka, L. Q., 2015. Microalgal biorefineries. In E. Jacob- Lopes & L. Q. Zepka (Eds.), Biomass production and uses. London: IntechOpen.
Jia, J., Ma, H., Zhao, W., Wang, Z., Tian, and Luo, L., 2010. The use of ultrasound for enzymatic preparation of ACE-inhibitory peptides from wheat germ protein. Food Chemistry, 119, pp. 336–42.
Liaset, B., Nortvedt, R., Lied, E. and Espe, M., 2002. Studies on the nitrogen recovery in enzymatichydrolysis of Atlantic salmon (Salmo salar) frames by Protamex™ protease. Process Biochemistry, 37, pp.1263–1269.
Mohamed, B. E., Abo-El-Khair, M., Samah, M. and Shalaby, G., 2013. Quality of Novel Healthy Processed Cheese Analogue Enhanced with Marine Microalgae Chlorella vulgaris Biomass. World Applied Sciences Journal, 23 (7), pp. 914-925
Nasir, S.N.A.M .and Sarbon, N.M., 2019. Angiotensin converting enzyme (ACE), antioxidant activity and functional properties of shortfin scad (Decapterus macrosoma) muscle protein hydrolysate at different molecular weight variations. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 20, pp.101254.
Nemati, M., Javadian, S. R., Ovissipour, M. and Keshavarz, M., 2012. A study on the properties of alosa (Alosa caspia) by-products protein hydrolysates using commercial enzymes. World Applied Sciences Journal,18 (7), pp. 950-956.
Ovissipour, M., Safari, R., Motamedzadegan, A. and Shabanpour, B., 2012. Chemical and biochemical hydrolysis of Persian sturgeon (Acipenser persicus) visceral protein. Food and Bioprocess Technology, 5 (2), pp. 460-465.
Pezeshk, S., Ojagh, S., Rezaei, M. and Shabanpour, B.,2019. Antioxidant and Antibacterial Effect of Protein Hydrolysis of Yellowfin Tuna Waste on Flesh Quality Parameters of Minced Silver Carp. Journal of Genetic Resources, 3(2), pp.103-112.
Phelan, M., Aherne, A., FitzGerald, R. and O'Brien, N., 2009. Caseinderived bioactive peptides: biological effects, uses, safety aspects and regulatory status. International Dairy Journal,19(11), pp. 643-654.
Prasad, K.N., Xie, H., Hao, J., Yang, B., Qiu, S., Wei, X., Chen, F. and Jiang, Y., 2010 .Antioxidant and anticancer activities of 8-hydroxypsoralen isolated from wampee [Clausena lansium (Lour.) Skeels] peel. Food Chemistry, 118, pp. 62-66.
Rajabzadeh, M., Pourashouri, P., Shabanpour, B. and Alishahi, A., 2017. Amino acid composition, antioxidant and functional properties of protein hydrolysates from the roe of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). International Journal of Food Science & Technology, 53(2), pp.313–319.
Razali, A.N., Amin, A.M. and Sarbon, N.M., 2015. Antioxidant activity and functional properties of fractionated cobia skin gelatin hydrolysate at different molecular weight. International Food R esearch Journal, 22(2), pp. 651–660.
Saallah, S., Ishak, N.H. and Sarbon, N.M., 2020. Effect of different molecular weight on the antioxidant activity and physicochemical properties of golden apple snail (Ampullariidae) protein hydrolysates. Food Research, 4 (4), pp. 1363–1370.
Safi, C., Zebib, B., Merah, O. and Pontalier, P., 2014. Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35, pp.265–278.
Shahi, Z., Sayyed-Alangi, S. Z. and Najafian, L., 2020. Effects of enzyme
type and process time on hydrolysis degree, electrophoresis bands and antioxidant properties of hydrolyzed proteins derived from defatted Bunium persicum Bioss. press cake. Heliyon, 6(2), pp. 256-270.
Shahidi, F. and Onodenalore, A., 1995. Water dispersions of Myofibrillar Proteins from Capelin (Mallotus villosus). Food Chemistry, 53, pp.51-54.
Sheng, L., Olsen, S.A., Hu, J., Yue, W., Means, J. and Zhu, M.J., 2016, Inhibitory effects of grape seed extract on growth, quorum sensing, and virulence factors of CDC “top-six” non-O157 Shiga toxin producing E. coli. International Journal of Food Microbiology. 229, pp. 24-32.
Slizyte, R., Mozuraitytė, R., Martínez-Alvarez, O., Falch, E., Fouchereau-Peron, M. and Rustad, T., 2009. Functional, bioactive and antioxidative properties of hydrolysates obtained from cod (gadus morhua) Backbones. Process Biochemistry, 44, pp. 668-677.
Taghavi Takyar, M.B., Khajavi, S. H. and Safari, R., 2019. Evaluation of antioxidant properties of Chlorella vulgaris and Spirulina platensis and their application in order to extend the shelf life of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets during refrigerated storage. LWT, 100, pp. 244- 249.
Taheri, A., Anvar, S., Ahari, H. and Fogliano, V., 2013. Comparison the functional properties of protein Hydrolysates from poultry byproducts and rainbow trout . IJFS, 12(1), pp. 154-169
Varedesara, M.S., Ariaii, P. and Hesari, J., 2021. The effect of grape seed protein hydrolysate on the properties of stirred yogurt and viability of Lactobacillus casei in it. Food Sci Nutr, 9, pp. 2180–2190.
Wouters, A. G. B., Rombouts, I., Fierens, E., Brijs, K. and Delcour, J.A., 2016. Relevance of the functional properties of enzymatic plant protein Hydrolysates in food systems. Compr Rev Food Sci Food Saf, 15, pp.786– 800.
Wu, W.U., Hettiarachchy, N.S. and Qi, M., 1998. Hydrophobicity, solubility, and emulsifying properties of soy protein peptides prepared by papain modification and ultrafiltration. Journal of American Oil Chemists' Society, 75(7), pp.845–850.
Yaghoubzadeh, Z., Peyravii Ghadikolaii, F., Kaboosi, H., Safari, R. and Fattahi, E., 2020. Antioxidant Activity and Anticancer Effect of Bioactive Peptides from Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Skin Hydrolysate. International Journal of Peptide Research and Therapeutics, 26, pp.625–632.
Ye, N., Hu, P., Xu, S., Chen, M., Wang, S., Hong, J. and Cai, T., 2018. Preparation and characterization of antioxidant peptides from carrot seed protein. Journal of Food Quality, 15 (2), pp. 1–9.
Zielinska, E., Kara´s, M. and Baraniak, B., 2018. Comparison of functional properties of edible insects and protein preparations thereof. LWT, 91, pp.168–174.