تاثیر کودهای آلی مختلف بر خصوصیات کمی و کیفی بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) تحت همزیستی میکوریزایی Glomus mosseae
محورهای موضوعی : ژنتیک
مصطفی کوزه گر کالجی
1
*
,
محمد رضا اردکانی
2
1 - گروه زراعت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
2 - گروه زراعت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
کلید واژه: کود زیستی, محلول پاشی, بادرنجبویه, چای کمپوست,
چکیده مقاله :
بهمنظور بررسی اثر کودهای آلی و زیستی بر خصوصیات کمی و کیفی بادرنجبویه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 4 تکرار در سال 1393 به شکل گلدانی در شرایط محیطی در شهرستان ساری اجرا شد. عوامل آزمایش شامل میکوریزا (صفر و 10 درصد حجم گلدان)، ورمی کمپوست (صفر و 10 درصد حجم گلدان) و چای کمپوست (صفر و 5/1 لیتر) بود. صفاتی از قبیل تعدادگل و میزان نیتروژن، فسفر و پتاسیم اندام های هوایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از کودهای آلی و همزیستی میکوریزایی تاثیر معنی دار بر تعدادگل و وزن تر داشتند و کلیه صفات مورد بررسی را در مقایسه با شاهد افزایش دادند. به طوری که بیشترین غلظت نیتروژن و قطر ساقه از تیمار همزیستی میکوریزا + چای کمپوست + ورمی کمپوست به دست آمد. مقایسه میانگین اثرات متقابل سه گانه نشان داد تیمار عدم کاربرد ورمی کمپوست × کاربرد چای کمپوست × همزیستی میکوریزایی عملکرد وزن تر بوته را نسبت به شاهد افزایش داد. نتایج نشان داد کاربرد ورمی کمپوست، چای کمپوست و همزیستی میکوریزایی از طریق در دسترس قرار دادن عناصر غذایی باعث افزایش خصوصیات کمی و کیفی بادرنجبویه گردید.
In order to evaluate the effect of organic and biological fertilizers on quantitative and qualitative characteristics of Melissa officinalis L. a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with 4 replications in the form of open air pot conditions in Sari, in 2015. The factors examined included Mycorrhizal fungi (Glomus mosseae) (0 and10% of the pot volume), vermicompost (0 and 10% the pot volume), and compost tea (0 and 1.5 liter). Some characteristics such as number of flower, nitrogen, phosphorous, and potassium contents of aerial parts. Results showed that application of organic and mycorrhizal fertilizers had a significant impact on all measured characteristics and increased the number of flowers and fresh weight when compared with those of the control group so that the highest nitrogen concentration and the stem diameter were obtained from the combined mycorrhizal symbiosis, compost tea, and vermicomposting treatment. The triple interaction effects showed that the absence of vermicompost with compost tea, and mycorrhizal symbiosis treatments increased the fresh weight compared to the control. Results also indicated that using vermicomposting, compost tea, and mycorrhizal symbiosis through the availability of nutrients increased the yield and improved qualitative and quantitative characteristics of Melissa officinalis L..