فهرست مقالات یاسمین فیاض


  • مقاله

    1 - استفاده از ضایعات صنایع غذایی و کشاورزی جهت کشت انواع جلبک
    علوم غذایی و تغذیه , شماره 75 , سال 19 , تابستان 1401
    مقدمه: در سال های اخیر جلبک ها به عنوان منبع گسترده ای از عناصر تغذیه ای ارزشمند و ترکیبات متنوع زیست فعال شناخته شده و مورد توجه محققین قرار گرفته اند. تأمین منبع کربنی مناسب جهت کشت جلبک ها موجب گران قیمت شدن فرآیند تولید آن ها جهت استفاده برای مصارف تغذیه ای و دارویی چکیده کامل
    مقدمه: در سال های اخیر جلبک ها به عنوان منبع گسترده ای از عناصر تغذیه ای ارزشمند و ترکیبات متنوع زیست فعال شناخته شده و مورد توجه محققین قرار گرفته اند. تأمین منبع کربنی مناسب جهت کشت جلبک ها موجب گران قیمت شدن فرآیند تولید آن ها جهت استفاده برای مصارف تغذیه ای و دارویی شده است. مواد و روش ها: اخیرا تحقیقات مختلفی در خصوص تکنیک های کشت و تولید انواع مختلف جلبک ها، بر پایه استفاده از منابع جدید و ارزان قیمت کربن صورت گرفته است. ضایعات کشاورزی و صنایع غذایی از جمله منابع غنی ترکیبات کربنی محسوب میشوند. سالانه حدود 3/1 از حجم کل مواد غذایی در سطح جهان تبدیل به ضایعات میشود. لذا در سال های اخیر طی مطالعاتی به بررسی کاربرد این دست از ضایعات به عنوان بستری برای کشت جلبک ها پرداخته شده است. از جمله این تحقیقات میتوان به کاربرد انواع ضایعات و محصولات جانبی کارخانجات مواد خوراکی، مازاد محصولات و تولیدات کشاورزی و حتی فاضلاب صنایع غذایی، جهت کشت جلبک اشاره نمود. در مقاله حاضر به چند نمونه از تحقیقات انجام شده در این زمینه اشاره شده است. یافته ها: با توجه به وجود مقادیر قابل توجه ترکیبات قندی و کربن در ضایعات کشاورزی و صنایع غذایی، این ترکیبات میتوانند بستر مناسب جهت کشت انواع مختلف جلبک ها با هدف استفاده از آن ها جهت کاربردهای مختلف غذایی، دارویی و آرایشی-بهداشتی محسوب گردند. عدم وابستگی به نور در کشت میکسوتروف و هتروتروف به طور قابل توجهی هزینه ها و فضا را در مقایسه با کشت اوتوتروف کاهش داده است. نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده در تحقیقات مختلف انجام شده در این زمینه میتوان امیدوار بود که روش کشت هتروتروف جلبک با استفاده از ضایعات مواد غذایی برای تأمین نیازهای غذایی در آینده نقش اساسی داشته باشد. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - بهینه سازی استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی و فنولی از جلبک Caulerpa sertularioides با روش مایکروویو
    علوم غذایی و تغذیه , شماره 70 , سال 18 , بهار 1400
    مقدمه: گیاهان همواره یکی از مواد اولیه اصلی برای استفاده در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی- بهداشتی محسوب می‌شده‌اند. جلبک دریایی منبعی غنی از ترکیبات زیست فعال با خاصیت آنتی‌اکسیدانی است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه بهینه‌سازی استخراج ترکیبات آنتی‌اکسیدانی شامل کلروفیل چکیده کامل
    مقدمه: گیاهان همواره یکی از مواد اولیه اصلی برای استفاده در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی- بهداشتی محسوب می‌شده‌اند. جلبک دریایی منبعی غنی از ترکیبات زیست فعال با خاصیت آنتی‌اکسیدانی است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه بهینه‌سازی استخراج ترکیبات آنتی‌اکسیدانی شامل کلروفیل a و b، کاروتنوئید و محتوای فنول کل از جلبک Caulerpa sertularioides با روش مایکروویو و براساس متغیرهای مستقل شامل زمان استخراج، قدرت مایکروویو، نوع حلال و نسبت حلال به نمونه انجام شده است. طراحی آزمایش با استفاده از نرم‌افزار Design Expertبا 25 اجرا صورت گرفت و مقدار ترکیبات آنتی‌اکسیدانی آن مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. یافته‌ها: داده‌های حاصل از سنجش کلروفیل a و b حاکی از آن بود که از میان 4 متغیر تحت بررسی، تنها نوع حلال اثر معنی‌دار داشت (05/0>P). طبق نتایج بدست آمده شرایط بهینه برای استخراج کلروفیل a و b در این جلبک شامل حلال متانول، توان 180 وات، زمان 20 دقیقه و نسبت حلال به نمونه 5/12 بود. در رابطه با کاروتنوئید نیز حلال تنها فاکتور معنی‌دار بود (05/0>P) و شرایط بهینه استخراج این ترکیب شامل حلال متانول، توان 90 وات، زمان 10 دقیقه و نسبت حلال به نمونه 5 بود. در رابطه با محتوای فنول کل، هیچ یک از 4 پارامتر فرآیند استخراج اثر معنی داری بر استخراج آن نداشت (05/0<P). نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این تحقیق جلبک Caulerpa sertularioides منبع مهمی از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی است و با بررسی اثر فاکتورهای استخراج بر روی ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و فنولی آن و تعیین شرایط بهینه استخراج هر ترکیب، می‌توان بهره‌برداری مناسبی از این جلبک نمود. پرونده مقاله