فهرست مقالات Mojtaba Masoumi


  • مقاله

    1 - Investigating the Performance of Membrane PEEK/PVA Modified with ZnO Nanoparticles in the Permeability and Selectivity of CO2/N2
    Journal of Physical & Theoretical Chemistry , شماره 1 , سال 19 , زمستان 2022
    Membrane technology is applied in several industries due to the advantages of being environmentally friendly and energy efficient. An in-depth examination on the impact of membrane Polyetheretherketone/Polyvinylalcohol (PEEK/PVA) composite modified with nanoparticle zin چکیده کامل
    Membrane technology is applied in several industries due to the advantages of being environmentally friendly and energy efficient. An in-depth examination on the impact of membrane Polyetheretherketone/Polyvinylalcohol (PEEK/PVA) composite modified with nanoparticle zinc oxide (ZnO) on particle size, mechanical, and morphological properties. Scanning electron microscopy (SEM) was applied for studying the dispersion of ZnO particles in PEEK/PVA composite. The characterization of the obtained hybrids was done using Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), and X-ray diffraction (XRD) with an increase in the solubility of the gas molecules within the polymer matrix, an increase in the CO2 permeability is observed. The outcomes of the N2 permeability confirmed that the permeability of this agent undergo reduction with increasing pressure. Separation process at high pressures was proven since the selectivity of CO2/N2 boosted from 93.8 at 1 bar pressure to 43.6 at 8 bar pressure, with increasing feed pressure. The careful and detailed examination of the permeability and selectivity of CO2/N2 for membrane PEEK/PVA/ZnO nanoparticle modified with PEEK/PVA composite was performed. An increase in the CO2 permeability to the membrane PEEK/PVA from 19.6 to 87.7 upon modifying the surface area of the membrane PEEK/PVA/m-ZnO NPs (1.0 wt%, 2.0 wt% and 3.0 wt%), and increasing the percentage of this additive in the polymer matrix. Increase was due to the presence of cavities developed in the process of surface modification, and the increased of free volume and solubility of CO2/N2 inside the polymer membrane. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - Performance Investigation of the Membrane PEEK/PVA Modified with ZnO Nanoparticle for CO2 Separation
    Journal of Applied Chemical Research , شماره 2 , سال 17 , بهار 2023
    The characterization of morphological, particle size, mechanical, and thermal on the impactof membrane Polyetheretherketon/Polyvinylalcohol (PEEK/PVA) composite was modified with zinc oxide nanoparticles for Permeability and Selectivity of CO2 properties. Separation pro چکیده کامل
    The characterization of morphological, particle size, mechanical, and thermal on the impactof membrane Polyetheretherketon/Polyvinylalcohol (PEEK/PVA) composite was modified with zinc oxide nanoparticles for Permeability and Selectivity of CO2 properties. Separation process was done at high pressures since the selectivity of CO2 boosted from 94.0 at 1 bar with increasing feed pressure. Also, the permeability of CO2 for membrane PEEK/PVA/ZnO nanoparticle modified with PEEK/PVA composite was performed. The increase in CO2 permeability to the membrane PEEK/PVA from 26.4 to 82.6 occurred upon modifying the surface area of the membrane PEEK/PVA/m-ZnONPs (1.0 wt%, 2.0 wt%, and 3.0 wt%), and increasing the percentage of this additive in the polymer matrix. The increase was due to the presence of cavities developed in the process of surface modification, and the increased of free volume and solubility of CO2 inside the polymer membrane. پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - ارزیابی خصوصیات کیفی، فیزیکوشیمیایی و حسّی کره بادام زمینی غنی شده با خمیر خرما با روش سطح پاسخ (RSM)
    نوآوری در علوم و فناوری غذایی , شماره 5 , سال 16 , پاییز 1402
    امروزه تمایل مصرف کنندگان به طور روز افزون به دلیل دانستن نقش فعال مواد غذایی عملگرا در سلامت انسان افزایش یافته است، که این امر ضمن افزایش طول عمر و جلوگیری از بروز بیماری‌های گوارشی سبب گسترش زمان ماندگاری مواد غذایی می‌گردد. بر این اساس هدف از این پژوهش، بررسی محصول چکیده کامل
    امروزه تمایل مصرف کنندگان به طور روز افزون به دلیل دانستن نقش فعال مواد غذایی عملگرا در سلامت انسان افزایش یافته است، که این امر ضمن افزایش طول عمر و جلوگیری از بروز بیماری‌های گوارشی سبب گسترش زمان ماندگاری مواد غذایی می‌گردد. بر این اساس هدف از این پژوهش، بررسی محصول فراسودمند کره بادام زمینی غنی شده با خمیر خرما و ارزیابی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و حسّی آن تحت تاثیر سه متغیر مستقل مقدار خمیر بادام زمینی در محدوده 25- 75 درصد، خمیر خرما در محدوده 15- 25 درصد و در نهایت مقدار لیستین در محدوده 0-1 درصد در سه سطح مورد ارزیابی بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، مهمترین پارامتر در بین سایر تیمارها تاثیر درصد خمیر بادام زمینی برشته شده بود. نتایج حاصل از اندازه‌گیری اسید چرب غیر اشباع کره بادام زمینی تحت تاثیر متغیر مستقل مقادیر خمیر بادام زمینی به تنهایی بیشترین تاثیر را بر محتوی اولئیک اسید داشت. اثر متغیر مستقل خمیر بادام زمینی به تنهایی بر سفتی بافت کره و انسجام ساختاری آن در سطح 5% معنی‌دار بود در حالی که تاثیر سایر پارامترهای متغیر عملکرد معنی‌داری نداشتند. مدل درجه دوم برای ارزیابی محتوی ترکیبات فنولی کل از نظر آماری معنی‌دار بود (01/0P<)، در حالی که آزمون ضعف برازش عدم معنی‌داری (05/0P>) را نشان داد که نشانگر تناسب مدل برازش یافته است. در نهایت بیشترین و کمترین امتیاز ارزیابی حسّی به ترتیب مرتبط با نمونه‌های محتوی (75 درصد خمیر بادام زمینی، 20 درصد خمیر خرما و 5/0 درصد لستین) و (25 درصد خمیر بادام زمینی، 15 درصد خمیر خرما و عدم حضور لستین) بود. پرونده مقاله