-
مقاله
1 - اثرات کوتاهمدت و بلندمدت شکاف تکنولوژی بر تجارت بخش کشاورزی ایران و کشورهای طرف تجاریفصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی , شماره 1 , سال 16 , بهار 1403چکیده
بخش کشاورزی در ایران، به دلایلی همچون ارزآوری، تأمین امنیت غذایی و غیره، در قیاس با سایر بخشهای اقتصادی کشور از نقشی بارز در عرصه اقتصادی برخوردار است. اما تولید در این بخش پیوسته در شرایط ناپایدار و دشواری قرار دارد. شکاف در پیشرفت تکنولوژیکی میتواند چکیده کاملچکیده
بخش کشاورزی در ایران، به دلایلی همچون ارزآوری، تأمین امنیت غذایی و غیره، در قیاس با سایر بخشهای اقتصادی کشور از نقشی بارز در عرصه اقتصادی برخوردار است. اما تولید در این بخش پیوسته در شرایط ناپایدار و دشواری قرار دارد. شکاف در پیشرفت تکنولوژیکی میتواند یکی از مهمترین عوامل تعیینکننده تجارت دوجانبه و رشد اقتصادی بین کشورها باشد و میتوان تکنولوژی را بهعنوان راهکاری برای کاهش مخاطرات بکار گرفت. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات کوتاهمدت و بلندمدت شکاف تکنولوژی بر تجارت بخش کشاورزی ایران و کشورهای طرف تجاری بوده است. برای این منظور بر اساس مدل جاذبه و با استفاده از روش ARDL در دادههای پنل مسئله پژوهش بررسی شد. در این راستا دادههای 57 کشور طرف تجاری ایران در بخش کشاورزی برای دوره 2001 تا 2018 جمعآوری شد. نتایج پژوهش بر اساس چهار شاخص شکاف تکنولوژی کل، هزینههای تحقیق و توسعه، برنامههای ثبت اختراع و محققان تحقیق و توسعه بیانگر آن است که شکاف تکنولوژی در بلندمدت بر تجارت بخش کشاورزی اثر مثبت و معنادار دارد. پرونده مقاله -
مقاله
2 - اثرات سوخت های زیستی بر امنیت غذایی در کشورهای خاورمیانه، با تأکید بر ایرانفصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی , شماره 4 , سال 15 , پاییز 1402مقدمه و هدف: در اغلب مطالعات، تولید سوختهای زیستی دلیل عمدهای برای افزایش گرسنگی و نا امنی غذایی شناخته می شود، این در حالی است که رابطهی بین سوختهای زیستی و امنیت غذایی در ایران ناشناخته است. این مطالعه باهدف بررسی اثرات سوختها چکیده کاملمقدمه و هدف: در اغلب مطالعات، تولید سوختهای زیستی دلیل عمدهای برای افزایش گرسنگی و نا امنی غذایی شناخته می شود، این در حالی است که رابطهی بین سوختهای زیستی و امنیت غذایی در ایران ناشناخته است. این مطالعه باهدف بررسی اثرات سوختهای زیستی بر امنیت غذایی در ایران انجام شد. مواد و روشها: برای بررسی رابطه بین امنیت غذایی و سوخت زیستی از روش پیشرفته و پویای دادههای تابلویی گشتاورهای تعمیمیافته استفاده شد. همچنین دادهها برای دوره 2000 تا 2019 برای کشورهای خاورمیانه از جمله ایران جمعآوری شد. یافتهها: افزایش سوختهای زیستی باعث کاهش 11/0 درصدی امنیت غذایی شد ولی ضریب معنیدار نبود. سوختهای زیستی اثرات منفی و معنیداری روی دسترسی غذایی و اثرات مثبتی روی موجود بودن غذا و استفاده از غذا داشتند. ضریب موردنظر 598/16 و در سطح احتمال 95 درصد معنادار بود. در واقع میتوان گفت که در ایران سوختهای زیستی باعث افزایش دسترسی به غذا میشود. بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد که سوختهای زیستی بر امنیت غذایی کشور ایران تأثیر معنیداری نداشتند، که این به علت وجود ذخایر بالای سوختهای فسیلی در کشور ایران است. پرونده مقاله