اثرات سوخت های زیستی بر امنیت غذایی در کشورهای خاورمیانه، با تأکید بر ایران
محورهای موضوعی : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی
ابراهیم باباخانی
1
(دانشجوی دکترا، گروه اقتصاد کشاورزی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.)
رضا رستمیان
2
(استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.)
مصطفی گودرزی
3
(استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.)
کلید واژه: ایران, امنیت غذایی, سوخت زیستی,
چکیده مقاله :
مقدمه و هدف: در اغلب مطالعات، تولید سوختهای زیستی دلیل عمدهای برای افزایش گرسنگی و نا امنی غذایی شناخته می شود، این در حالی است که رابطهی بین سوختهای زیستی و امنیت غذایی در ایران ناشناخته است. این مطالعه باهدف بررسی اثرات سوختهای زیستی بر امنیت غذایی در ایران انجام شد. مواد و روشها: برای بررسی رابطه بین امنیت غذایی و سوخت زیستی از روش پیشرفته و پویای دادههای تابلویی گشتاورهای تعمیمیافته استفاده شد. همچنین دادهها برای دوره 2000 تا 2019 برای کشورهای خاورمیانه از جمله ایران جمعآوری شد. یافتهها: افزایش سوختهای زیستی باعث کاهش 11/0 درصدی امنیت غذایی شد ولی ضریب معنیدار نبود. سوختهای زیستی اثرات منفی و معنیداری روی دسترسی غذایی و اثرات مثبتی روی موجود بودن غذا و استفاده از غذا داشتند. ضریب موردنظر 598/16 و در سطح احتمال 95 درصد معنادار بود. در واقع میتوان گفت که در ایران سوختهای زیستی باعث افزایش دسترسی به غذا میشود. بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد که سوختهای زیستی بر امنیت غذایی کشور ایران تأثیر معنیداری نداشتند، که این به علت وجود ذخایر بالای سوختهای فسیلی در کشور ایران است.
In most studies, the production of biofuel is a reason for increased hunger and food insecurity, while it is unknown relation between biofuels and food security in Iran. The current study aimed to investigate the relation between biofuel and food security in Iran country.
Method:
We also used panel estimation techniques for estimating the relation by using dynamic panel generalized method of moments technique. The data were collected for the Middle-East Countries and specially Iran.
Results:
The increased biofuels decreased 0.11 percentage food security and coefficient was not significant. Biofuels had negative and significant effects on food accessibility but they had positive and significant effects on food availability and food utilization (P<0.01). The determined coefficient was 16.598 that was significant (P<0.05).
Conclusion:
The results showed that biofuels did not have significant effects on food security in Iran country that could be attributed to a significant volume of fossil fuels and limited production of biofuels.
21.Hussain A, Thapa GB. Smallholders’ access to agricultural credit in Pakistan. Food Security. 2012:4(1):73-85.https://doi.org/10.1007/s12571-012-0167-2
25.Bank W. World development report 2018: Learning to realize education's promise: The World Bank; 2017.
_||_