فهرست مقالات محمدحسین موثق


  • مقاله

    1 - بررسی میزان سرب و کادمیوم در عسل‌های بهاره و پاییزه شهرستان دلفان لرستان
    بهداشت مواد غذایی , شماره 1 , سال 13 , بهار 1402
    در میان آلاینده‌های محیطی، فلزات سنگین برای سلامتی انسان خیلی خطرناک می‌باشند. هدف مطالعه حاضر تعیین میزان سرب وکادمیوم در عسل‌های پاییز 1396 و بهار 1397 در لرستان بود. 60 نمونه عسل از نواحی مرکزی، کاکاوند و خاوه شهرستان دلفان لرستان به صورت تصادفی جمع‌آوری و سپس توسط د چکیده کامل
    در میان آلاینده‌های محیطی، فلزات سنگین برای سلامتی انسان خیلی خطرناک می‌باشند. هدف مطالعه حاضر تعیین میزان سرب وکادمیوم در عسل‌های پاییز 1396 و بهار 1397 در لرستان بود. 60 نمونه عسل از نواحی مرکزی، کاکاوند و خاوه شهرستان دلفان لرستان به صورت تصادفی جمع‌آوری و سپس توسط دستگاه اسپکتوفتومتر جذب اتمی شعله آنالیز شدند. سرب وکادمیوم در تمامی نمونه‌ها تشخیص داده شد. بیشترین سطح سرب و کادمیوم در نمونه‌ها به ترتیب 2/32 و 32/0 میکروگرم بر کیلوگرم بود. میانگین غلظت سرب در عسل‌های بهاره و پاییزه به ترتیب دربخش مرکزی 84/2 ± 57/21 و47/2 ± 83/28، کاکاوند3/1± 8/10 و 89/1± 66/13 و خاوه76/1 ± 72/7 و 55/1 ± 44 /16میکروگرم بر کیلوگرم بود. میزان سرب درعسل‌های بهاره خاوه بطور معنی داری پایین تر از سایر نواحی بود ( 05/0 >p). میانگین غلظت کادمیوم در عسل بهاره و پاییزه در بخش مرکزی 02/0 ± 13/0 و03/0 ± 26/0 در کاکاوند014/0 ± 11/0 و02/0 ± 18/0 و در خاوه02/0 ± 04/0 و 01/0 ± 08/0 میکروگرم بر کیلوگرم به‌ترتیب بود. میزان کادمیوم درعسل‌های بهاره خاوه بطور معنی داری پایین‌تر از سایر نواحی بود ( 05/0 >p). با توجه به کمتر بودن متوسط مقادیر سرب وکامیوم در‌ نمونه‌های عسل پاییزه و بهاره در شهرستان دلفان نسبت به‌ حد استاندارد‌های بین‌المللی، می‌توان نتیجه‌گیری نمود که مصرف این عسل‌ها از لحاظ فلزات سنگین سرب وکادمیوم خطری درپی ندارد. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - مطالعه فصلی میزان آلودگی با کپک در جیره غذایی طیور تخم‌گذار مرغداری‌های اطراف شهر تهران
    آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی , شماره 5 , سال 16 , زمستان 1401
    آلودگی با کپک در جیره غذایی از مشکلات شایع در صنعت طیور می‌باشد. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسى آلودگی جیره غذایی با کپک در مرغدارى‌هاى تخم گذار اطراف شهر تهران (واقع در شهریار و ملارد) بود. بدین منظور از تعداد ۵ واحد مرغداری، نمونه‌های جیره غذایی به صورت تصادفی انتخاب چکیده کامل
    آلودگی با کپک در جیره غذایی از مشکلات شایع در صنعت طیور می‌باشد. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسى آلودگی جیره غذایی با کپک در مرغدارى‌هاى تخم گذار اطراف شهر تهران (واقع در شهریار و ملارد) بود. بدین منظور از تعداد ۵ واحد مرغداری، نمونه‌های جیره غذایی به صورت تصادفی انتخاب شد، به طوری که در کل ۶۰ نمونه از جیره غذایی مصرفی هر واحد در طول چهار فصل متوالی برداشت گردید. جهت شمارش و جداسازی کپک‌ها از روش کشت سطحی در محیط کشت استفاده شد. پس از رشد اولیه کپک‌ها، اسلایدکالچر تهیه شده و کپک‌ها با توجه به شاخص‌های ماکروسکوپی و میکروسکوپی مورد شناسایی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تعداد 7 نوع کپک جداسازی شدند. از نظر تعداد کل کپک‌ها، بین مرغداری ها در درون هر فصل، تفاوت آماری معنی‌داری مشاهده نشد ولی از نظر شاخص مذکور، بین فصول تفاوت آماری معنی داری مشاهده گردید (001/۰p<). به‌طوری‌که تعداد کپک‌های جداسازی شده در مرغداری ها در فصل پائیز Log CFU/g 1/±0 11/3 و در فصل زمستان Log CFU/g 1/±0 35/3 (بیش‌ترین میزان آلودگی) بود. همچنین تعداد کل کپک‌های جدا شده در فصول بهار و تابستان در تمام مرغداری ها، کم‌ترین آلودگی با کپک را نشان داد. در کل فصول‌ به ترتیب کپک های فوزاریوم، پنی‌سیلیوم، آسپرژیلوس فلاووس، موکور، آسپرژیلوس نایجر، آلترناریا و اولوکلادیوم بیش‌ترین فراوانی را داشتند. تحقیق حاضر مشخص کرد که میزان آلودگی به کپک‌ها با نوع فصل در ارتباط می باشد و در فصول پائیز و زمستان بیش‌ترین آلودگی با کپک مشاهده گردید. پرونده مقاله