فهرست مقالات فاطمه ملک پور


  • مقاله

    1 - Chemical composition and yield of essential oil from two Iranian species of basil (<i>Ocimum ciliatum</i> and <i>Ocimum basilicum</i>)
    Trends in Phytochemical Research , شماره 1 , سال 1 , زمستان 2017
    Basil belonging to the Lamiaceae family, is one of the most important aromatic andmedicinal plants, and is widely cultivated in many countries. Areal parts, especiallyleaves of sweet basil are widely used to enhance the flavour of food stuffs suchas salads, pasta, tomat چکیده کامل
    Basil belonging to the Lamiaceae family, is one of the most important aromatic andmedicinal plants, and is widely cultivated in many countries. Areal parts, especiallyleaves of sweet basil are widely used to enhance the flavour of food stuffs suchas salads, pasta, tomato products, vegetables, pizza, meat, soups, marine foods,confectioneries and other products. In this report, the yield and chemical componentsof essential oils of two species of basil (Ocimum ciliatum and Ocimum basilicum) grown in southwestern of Iran (Chaharmahal and Bakhtiary Province) were investigated. Thewater-distilled oils were analyzed by means of a GC-MS apparatus. The oil yieldsobtained from the aerial parts of Ocimum basilicum were found to be 0.285 mL/100 g and 0.71 mL/100 g when using the dry plant materials, respectively. The major constituents of the essential oil from the aerial parts of O. basilicum were methyl chavicol or estragol (49.7%), linalool (10.7%), &alpha;-cadinol (5.9%), (Z)-&beta;-farnesene (3.8%) and 1,8-cineole (3.5%). The main constituents of the essential oil from the aerial parts of O. ciliatum were methyl chavicol (38.1%), (E)-citral (14.6%), (Z)-citral (11.5%), (E)-caryophyllene (6.4%) and cis-&alpha;-bisabolene (4.0%). A simple comparison of our results with the previous reports suggests that differences in the essential oil compositions and oil yields of the studied plants could be mainly attributed to genetic diversity in two Iranian species of basil. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - بررسی اثر فراوانی آبیاری بر عملکرد کمی و کیفی ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه دارویی Salvia officinalis L
    اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 5 , سال 6 , زمستان 1397
    تنش خشکی به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل محدود کننده رشد در نظام‌های کشاورزی می‌تواند بر رشد، عملکرد و مواد مؤثر دارویی گیاهان دارویی و معطر خسارت وارد کند. آزمایشی به منظور بررسی اثر فراوانی‌ آبیاری شامل 4، 6 و 8 روز یک‌بار بر عملکرد کمی و کیفی اسانس گیاه مریم گلی (Salv چکیده کامل
    تنش خشکی به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل محدود کننده رشد در نظام‌های کشاورزی می‌تواند بر رشد، عملکرد و مواد مؤثر دارویی گیاهان دارویی و معطر خسارت وارد کند. آزمایشی به منظور بررسی اثر فراوانی‌ آبیاری شامل 4، 6 و 8 روز یک‌بار بر عملکرد کمی و کیفی اسانس گیاه مریم گلی (Salvia officinalis L.) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد در سال 1395 اجرا شد. اسانس‌ به روش تقطیر با آب با استفاده از کلونجر از برگ‌های خشک شده در سایه گیاه مریم گلی که در مرحله شروع گلدهی برداشت شده بودند، فرآیند استخراج انجام شد. اسانس های حاصل از تیمارهای مختلف با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه فیتوشیمیایی قرار گرفتند. اثرات سطوح مختلف آبیاری تأثیر معنی‌داری بر عملکرد اسانس، مقدار 1و8- سینئول به عنوان ترکیب اصلی و نیز ترکیبات لیمونن و آلفا- هومولن داشتند. بیشترین عملکرد اسانس و مقادیر ترکیبات 1و8- سینئول (05/11 درصد)، لیمونن (67/2 درصد) و آلفا- هومولن (32/1 درصد) از فراوانی آبیاری 8 روز حاصل گردید. احتمالاً چنین به نظر می‌رسد که افزایش فواصل آبیاری با القای تنش خفیف تا ملایم خشکی می‌تواند در افزایش عملکرد و ویژگی‌های کمی و کیفی اسانس گیاه دارویی مریم گلی مؤثر باشد. پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - بررسی اثر محلول پاشی کیتوزان بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی Hyssopus officinalis L. subsp. angustifolius Bieb. تحت رژیم‌های مختلف آبیاری
    اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 4 , سال 9 , پاییز 1400
    کیتوزان پلی ساکارید گلوسامین مشتق شده از کیتین است که به‌عنوان بیوالیسیتور برای بهبود بیوسنتز متابولیت‌های ثانویه از آن استفاده می شود. برای بررسی اثر الیسیتور کیتوزان بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی گیاه زوفاHyssopus officinalis L. subsp. angustifolius Bieb. از تیره چکیده کامل
    کیتوزان پلی ساکارید گلوسامین مشتق شده از کیتین است که به‌عنوان بیوالیسیتور برای بهبود بیوسنتز متابولیت‌های ثانویه از آن استفاده می شود. برای بررسی اثر الیسیتور کیتوزان بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی گیاه زوفاHyssopus officinalis L. subsp. angustifolius Bieb. از تیره نعناعیان تحت شرایط مختلف رطوبتی در مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد در سال زراعی 1397-1396، آزمایشی به صورت دو عامله در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل غلظت‌های مختلف کیتوزان در 3 سطـــح صفر و 25/0 و 50/0 گرم در لیتر و رژیم های آبیاری با فواصل 4، 6 و 10 روزه بودند. اسانس سرشاخه های گل دار گیاه با دستگاه کلونجر، به روش تقطیر با آب استخراج و توسط دستگاه GC/MS مورد آنالیز فیتوشیمیایی قرار گرفت. مهمترین ترکیبات اسانس زوفا در این تحقیق ترانس - پینوکامفون ، سیس- پینوکامفون، بتا-پینن، میرتنول و آلفا-پینن بودند. نتایج نشان داد که اثر غلظت های مختلف کیتوزان و رژیم های آبیاری بر میزان عملکرد اسانس زوفا معنی‌دار (P&lt;0.01) بود. غلظت های مختلف محلول پاشی کیتوزان اثر معنی‌داری(P&lt; 0.01) بر میزان ترکیبات مهم اسانس از جمله ترانس -پینوکامفون، سیس- پینوکامفون و میرتنول داشت. هم چنین رژیم های مختلف آبیاری اثر معنی داری بر میزان ترکیبات از جمله آلفاتوجن، دلتا-کارن، ترانس -پینوکامفون، سیس-پینوکامفون (P&lt;0.01) و سابینن، آلفا-پینن و بتا-پینن (P&lt;0.05) داشت. نتایج نشان می دهد بالاترین میزان عملکرد اسانس و ترکیب سیس- پینوکامفون، به عنوان مهم ترین ترکیب اسانس زوفا، از کیتوزان 5/0 گرم در لیتر و آبیاری 10 روز یک بار به دست آمده است. احتمالاً چنین به نظر می رسد که افزایش فواصل دوره آبیاری و استفاده از محلول پاشی کیتوزان می تواند در افزایش عملکرد و ویژگی های کمی و کیفی اسانس گیاه دارویی زوفا موثر باشد. پرونده مقاله

  • مقاله

    4 - مطالعه اثرات ضد میکروبی قطران دود پزشکی کلپوره (L Teucrium polium) بر میکروارگانیسم‌های غذازاد در شرایط آزمایشگاهی
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 4 , سال 9 , پاییز 1401
    استفاده از دودهای پزشکی در درمان بسیاری از بیماری‌ها ی ایجاد شده بوسیله باکتری‌ها در ایران و به خصوص استان چهارمحال و بختیاری رواج داشته است. هدف از این تحقیق، بررسی اثرات ضد میکروبی دود پزشکی کلپوره بر میکروارگانیسم‌های غذازاد در شرایط آزمایشگاهی بود. ترکیبات حاصل از ح چکیده کامل
    استفاده از دودهای پزشکی در درمان بسیاری از بیماری‌ها ی ایجاد شده بوسیله باکتری‌ها در ایران و به خصوص استان چهارمحال و بختیاری رواج داشته است. هدف از این تحقیق، بررسی اثرات ضد میکروبی دود پزشکی کلپوره بر میکروارگانیسم‌های غذازاد در شرایط آزمایشگاهی بود. ترکیبات حاصل از حرارت غیرمستقیم کلپوره به صورت دو فاز مایع آلی 1 و 2 استخراج شد. عصاره گیاه نیز با استفاده از حلال اتانول استخراج شد. سپس اثرات ضد میکروبی دو فاز آلی بر علیه باکتری‌های سودوموناس آئروژینوزا، کلبسیلا پنومونیه، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوسارزیابی شد. حداقل غلظت مهار کنندگی MIC)) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) با استفاده از روش رقت لوله‌ای تعیین گردید. اختلاف آماری معنادار (P &lt;0/05) بین اثرات ضد میکروبی فاز-های آلی دود و عصاره کلپوره روی باکتری‌های تست شده دیده شد. فاز آلی 1 دود در غلظت ppm 2000 بیشترین قطر هاله عدم رشد را بر باکتری‌های ارزیابی شده، داشت. فازهای آلی ارزیابی شده بیشترین اثرات ضد میکروبی را روی استافیلوکوکوس اورئوس داشتند. همچنین اثرات ضد میکروبی فازهای آلی روی باکتری‌های گرم مثبت بیشتر از گرم منفی بود. با توجه به ارزان، کم هزینه، پر بازده و ایمن بودن فرایند تولید دود از گیاه کلپوره و همچنین اثرات ضد میکروبی بالاتر آن نسبت به عصاره‌گیری، استفاده از فاز آلی 1 حاصل از قطران دود گیاه کلپوره به منظور حذف باکتری‌ های مضر و عامل فساد در محصولات غذایی و همچنین افزایش مدت زمان ماندگاری آن‌ها، پیشنهاد می‌شود. پرونده مقاله

  • مقاله

    5 - Effects of Jasmonic acid on essential oil yield and chemical compositions of two Iranian landraces of basil (Ocimum basilicum) under reduced irrigation
    journal of Medicinal Herbs (journal of herbal drugs) , شماره 2 , سال 6 , زمستان 2015
    Background &amp; Aim: Sweet basil (Ocimum basilicum), a plant that is extensively cultivated in some countries, is used to enhance the flavour of salads, sauces, pasta, confectioneries and other products as both a fresh and dried herb. The effect of foliar application o چکیده کامل
    Background &amp; Aim: Sweet basil (Ocimum basilicum), a plant that is extensively cultivated in some countries, is used to enhance the flavour of salads, sauces, pasta, confectioneries and other products as both a fresh and dried herb. The effect of foliar application of Jasmonic acid and reduced irrigation on essential oil yield and chemical components of two Iranian landrace of basil (Ocimum basilicum) were investigated. Experimental: Treatments comprised control, 0.0, 200 and 400 &micro;L Jasmonic acid applied to plants under normal irrigation and stressed conditions (30 and 60% F.C) based on a completely randomized design with three replications. The essential oils from the aerial parts of basil were analyzed by GC-FID and GC/MS. Results &amp; Discussion: Results indicated that the different levels of Jasmonic acid and irrigation had significant effects on oil yield and some main components of the essential oil. The highest value of oil content was obtained from application of 400 &micro;L JA. Percentage of some chemical constituents in the essential oil extracted from the plants under stress was higher than non-stressed plants. Foliar application of Jasmonic acid significantly improved methyl chavicol in the oils, but reduced Germacrene- D, &alpha;-Cadinol and &delta;-Cadinene amounts. Industrial and practical recommendations: Since, essential oil of basil, particularly methyl chavicol component, have many application in pharmaceutical and perfumery industry and has health benefits such as antiviral, antibacterial and antispasmodic activity, we can use Jasmonic acid elicitor to enhance the therapeutic properties of basil and also essential oil content and methyl chavicol of plant. پرونده مقاله

  • مقاله

    6 - Chemical composition and yield of essential oil from two sweet basil species (Ocimum ciliatum L. and O. basilicum L.) under different fertilizers
    journal of Medicinal Herbs (journal of herbal drugs) , شماره 2 , سال 12 , زمستان 2021
    Background &amp; Aim: Iranian sweet basil (Ocimum ciliatum L.) and great sweet basil (O. basilicum L.) belonging to the family Lamiaceae are the most important aromatic, culinary and medicinal herbs, which widely cultivated in many countries. The areal parts especially, چکیده کامل
    Background &amp; Aim: Iranian sweet basil (Ocimum ciliatum L.) and great sweet basil (O. basilicum L.) belonging to the family Lamiaceae are the most important aromatic, culinary and medicinal herbs, which widely cultivated in many countries. The areal parts especially, stem and leaves of sweet basil before flowering are widely used to enhance the flavor of foods such as salads, pasta, tomato products, vegetables, pizza, meat, soups, marine foods, confectioneries and other products.Experimental: Phytochemical response of two basil species to different fertilizers including C (control), CM (cow manure 20 ton ha&minus;1), CM + CF (cow manure 20 ton ha&minus;1 + chemical fertilizers N.P.K), CM + CF (cow manure 10 ton ha&minus;1+ chemical fertilizers N.P.K), CF (chemical fertilizers, N.P.K), and VC (vermicompost) was evaluated in a factorial experimental based RCBD at the field, Southwestern Iran. The hydro-distillated essential oils were analyzed using GC-FID and GC/MS.Results: Results indicated that interaction effects of fertilizers and basil species had significant influences on some main components such as methyl chavicol (estragole), neral, and geranial. The maximum percentage of methyl chavicol was achieved from the applied CM in green basil. The highest value for essential oil yield was observed from the applied CM + CF.Recommended applications/industries: The application of organic fertilizer can be a promising strategy in achieving sustainable production of medicinal and aromatic plants such as Iranian basil. پرونده مقاله

  • مقاله

    7 - Evaluation of Kelussia odoratissima Mozaff. extract on serum biochemical parameters and hepatica enzymes in the Persian Shepherd dogs
    journal of Medicinal Herbs (journal of herbal drugs) , شماره 2 , سال 10 , زمستان 2019
    Background &amp; Aim:Nowadays, attention has increasingly been directed toward the treatment of animal&rsquo;s disease using medicinal herbs. This research was conducted to evaluate the impact of Kelussia odoratissima Mozaff extract on dog serum biochemical parameters a چکیده کامل
    Background &amp; Aim:Nowadays, attention has increasingly been directed toward the treatment of animal&rsquo;s disease using medicinal herbs. This research was conducted to evaluate the impact of Kelussia odoratissima Mozaff extract on dog serum biochemical parameters and hepatica enzymes over time. Experimental: 32 adult dogs were randomly assigned to four groups. The first (control) group did not receive any pharmaceutical compound. The second group received 150 mg/kg of hydro-alcoholic extract of k.odoratissima. The third and the forth groups received 300 and 450 mg/kg of the extract, respectively. Finally, the blood samples were collected on days 0, 5, 10, and 15 for serum biochemical parameters analysis including the level of blood sugar, cholesterol, triglyceride, LDL and HDL, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferases, and alkaline phosphatase. Results: Comparing to the control group, the levels of fast blood sugar, low density lipoprotein, high density lipoprotein, trigliceride, cholesterol, Alanin aminotransferase and aspartate aminotransferase in treated groups were significantly different over time and at various doses of the extract (P&lt;0.05). However, the level of Alkaline-phosphatase (ALP) factor did not change throughout this study (P&gt;0.05). Recommended applications/industries: Considering the results of this study, anti-diabetic, anti-atherosclerotic and antioxidant effects of Kelussia odoratissima can be concluded. Then, the possibility of employing K. odoratissima extract in drugs for the treatment of mentioned diseases can be suggested. پرونده مقاله

  • مقاله

    8 - Phytochemical diversity of Rosa damascene Mill populations in the north of Chaharmahal and Bakhtiari province
    journal of Medicinal Herbs (journal of herbal drugs) , شماره 4 , سال 10 , بهار 2019
    مقدمه و هدف: یکی از گونه های ارزشمند ودارویی تیره ی گلسرخ(Rosaceae)، گل محمدی با نام علمی (RosadamasceneMill.) می باشد. اسانس این گیاه خاصیت ضدباکتریایی، ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی دارد. به منظور بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی این گونه در استان چهارمحال و بختیاری، تحقیق چکیده کامل
    مقدمه و هدف: یکی از گونه های ارزشمند ودارویی تیره ی گلسرخ(Rosaceae)، گل محمدی با نام علمی (RosadamasceneMill.) می باشد. اسانس این گیاه خاصیت ضدباکتریایی، ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی دارد. به منظور بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی این گونه در استان چهارمحال و بختیاری، تحقیق حاضر در رویشگاه های مختلف شمال استان چهارمحال و بختیاری در بهار سال 1396 انجام شد. روش تحقیق: این گیاه از پنج منطقه در استان، شامل شهرکرد، سامان، چمچنگ، چغاخور و منطقه بن در مرحله ی گلدهی کامل جمع آوری شد. از نمونه های گیاهی جمع آوری شده در سه تکرار با روش تقطیر با آب، اسانس گیری به عمل آمد. اسانس ها با استفاده از گازکروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی GC/MS تجزیه ی شیمیایی شدند. نتایج و بحث: با توجه به نتایج تجزیه فیتوشیمی اسانس، حدود 19 ترکیب شناسایی شد که تقریباً در حدود 100-80 درصد از کل اسانس را شامل می شود. مهمترین ترکیبات عبارت از: سیکلوهگزان، منتون، منتول، سیترونلول، تیمول، متیل استات، ایزوبوتیل فتالات، هپتادکان، نانودکان، هنیکوزان، تریکوزان بودند. نتایج تجزیه داد ه ها نشان داد که تفاوت معنی داری بین ترکیبات گیاه گل محمدی در مناطق مورد مطالعه وجود دارد. بهترین اکوتیپ به لحاظ داشتن هنیکوزان و هپتادکان جمعیت های جمع آوری شده از منطقه چمچنگ، به لحاظ داشتن تیمول، جمعیت جمع آوری شده از منطقه شهرکرد و بهترین جمعیت از لحاظ سیترونلول منطقه چغاخور و بهترین اکوتیپ از لحاظ منتول منطقه بن، بهترین منطقه از لحاظ منتون و سیکلوهگزان منطقه سامان می باشد. توصیه کاربردی/ صنعتی: می توان نتیجه گرفت علاوه بر عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی هم به عنوان عامل اصلی در میزان ترکیبات ثانویه گیاه نقش دارند و بر اساس ترکیبات دارویی مورد نیاز می توان اقدام به جمع آوری گل محمدی از مناطق مختلف نمود. پرونده مقاله

  • مقاله

    9 - An overview on genus Thymus
    journal of Medicinal Herbs (journal of herbal drugs) , شماره 4 , سال 6 , بهار 2015
    The genus Thymus L. belongs to the Lamiaceae family, consist of about 215 species of herbaceous perennials and small shrubs in the world. They originated from Mediterranean region. This genus is presented in Iranian flora by 14 species, including: T. daenensis,T. carman چکیده کامل
    The genus Thymus L. belongs to the Lamiaceae family, consist of about 215 species of herbaceous perennials and small shrubs in the world. They originated from Mediterranean region. This genus is presented in Iranian flora by 14 species, including: T. daenensis,T. carmanicus, T. fallax, T. persicus, T. trautvetteri, T. migricus, T. kotschyanus,T. pubesens, T. nummularius, T. transcaspicus, T. eriocalyx, T. caucasicus, T. transcaucasicus, and T. fedtschenkoi. Thyme is an aromatic and medicinal herb that has been widely used in folk medicine, food preservatives and pharmaceutical preparations. Overall, this genus is one of the most popular plants throughout the entire world due to its volatile constituents. Thymol and carvacrol are the major compounds in most of the Thymus essential oils. The therapeutic potential of thyme rests on contents of thymol, carvacrol, flavonoids, eugenol, aliphatic phenols as well as luteolin, saponins, and tetra methoxylated flavones. The essential oil of thyme has antibacterial, antiseptic, antifungal, anti-parasitic and antioxidant activity. پرونده مقاله

  • مقاله

    10 - Effect of different concentrations of L-phenylalanine on chemical compositions and yield of essential oil of lemon balm (Melissa officinalis)
    journal of Medicinal Herbs (journal of herbal drugs) , شماره 4 , سال 10 , پاییز 2019
    Background &amp; Aim: Melissa officinalis (lemon balm), belongs to the family Lamiaceae is a known herb that has long been used in traditional medicine to treat many disorders and give fragrance to different food and beverage products. In this study, the effects of the چکیده کامل
    Background &amp; Aim: Melissa officinalis (lemon balm), belongs to the family Lamiaceae is a known herb that has long been used in traditional medicine to treat many disorders and give fragrance to different food and beverage products. In this study, the effects of the foliar spray of L-phenylalanine on essential oil content and chemical composition of lemon balm (Melissa officinalis), at field condition in Horeh, Saman city of Chaharmahal and Bakhtiari Province, southwestern Iran, were investigated. Experimental: This study was conducted in randomized complete block design with three replications. Experimental treatments were including three levels of the foliar application of L-phenylalanine including 1000, 2000 and 4000 mg/L. Distilled water was used as a control. Results: The essential oil contents of the treatments ranged between 0.11 to 0.19% (v/w). Statistical analysis indicated that there were significant differences among treatments for essential oil contents of M. officinalis. Neral, Z-Citral, E-Citral, Geranial, Citronellal and &beta;-Caryophyllene were the six major compounds of M. officinalis essential oil. The results indicated that the foliar application of L-phenylalanine have significant impacts on main constitutes of the essential oil and generally the application of L-phenylalanine spraying have beneficial and effective role in improving the essential oil content and some of chemical composition of lemon balm. Recommended applications/industries: The plant biostimulants as environmentally friendly products can be effective for increasing the quantity and quality of lemon balm essential oil. Application of L-phenylalanine can be a promising strategy in achieving organic production of medicinal plants such as lemon balm. پرونده مقاله

  • مقاله

    11 - تأثیر محرک زیستی کیتوزان بر صفات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی ریحان بنفش (Ocimum basilicum L.) تحت تنش کم آبی
    اکوفیزیولوژی گیاهی , شماره 5 , سال 8 , زمستان 1395
    گیاهان دارویی واکنش‌های متفاوتی نسبت به تنش خشکی در عملکرد و مواد مؤثر تولیدی دارند. ریحان (Ocimum basilicum L.) به عنوان یک گیاه دارویی کاربرد زیادی در درمان بسیاری از بیماری‌ها دارد. کیتوزان از ترکیبات اصلی دیواره سلولی بسیاری از گونه‌های قارچی، باعث تغییرات فیزیولوژی چکیده کامل
    گیاهان دارویی واکنش‌های متفاوتی نسبت به تنش خشکی در عملکرد و مواد مؤثر تولیدی دارند. ریحان (Ocimum basilicum L.) به عنوان یک گیاه دارویی کاربرد زیادی در درمان بسیاری از بیماری‌ها دارد. کیتوزان از ترکیبات اصلی دیواره سلولی بسیاری از گونه‌های قارچی، باعث تغییرات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی در گیاهان می‌شود. این تحقیق به منظور بررسی اثر تنش کمبودآب (100، 60 و 30 درصدظرفیت زراعی) و محرک کیتوزان (0، 2/0 و 4/0 گرم در لیتر) بر روی ویژگیهای رشدونمو گیاه ریحان در مزرعه دانشگاه آزاداسلامی شهرکرد در سال 1393 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی، با سه تکرار اجرا گردید. پارامترهای مورفولوژیکی (طول ساقه، تعداد شاخه جانبی، سطح برگ، وزن تر وخشک) و فیزیولوژیکی (میزان کلروفیل، کارتنوئید، پرولین، قندهای محلول، فنل و فلاونوئید) اندازه‌گیری شد. تجزیه واریانس نشان داد سطوح مختلف خشکی و کیتوزان و اثرات متقابل آنها بر برخی پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه مؤثر بودند. تنش خشکی باعث کاهش در رنگیزه‌ها، سطح برگ، طول ساقه، وزن تر ریشه و اندام هوایی و افزایش در میزان پرولین، قندهای محلول و محتوی فنل و فلاونوئید گردید. تیمار با کیتوزان باعث افزایش وزن تر ریشه و ساقه، قندهای محلول، پرولین، فنل و فلاونوئید گیاهان در شرایط تنش و غیرتنش گردید. باتوجه به اینکه خشکی از ویژگی‌های بارز جغرافیایی کشور ایران می‌باشد و از این پدیده‌ی طبیعی و غیرقابل تغییر، گریزی نیست، بنابراین جهت مقابله و کاهش خسارت کمبود آب استفاده از پلیمرزیستی کیتوزان، به عنوان ماده طبیعی کاهش دهنده تنش خشکی در ریحان، حائز اهمیت می‌باشد. پرونده مقاله