کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
,
شماره2,سال
3
,
تابستان
1402
به منظور بررسی تأثیر پوشش مرکب فعال بر پایه کربوکسیمتیل سلولز بر ماندگاری فیله ماهی قزلآلا رنگین کمان (Oncorhynchuus mykiss) طی دوره نگهداری در دمای یخچال، آزمایشی به مدت 12 روز با 5 تیمار شامل فیلههای فاقد پوشش (شاهد)، دارای پوشش کربوکسیمتیل سلولز 1 % ، پوشش کربوک چکیده کامل
به منظور بررسی تأثیر پوشش مرکب فعال بر پایه کربوکسیمتیل سلولز بر ماندگاری فیله ماهی قزلآلا رنگین کمان (Oncorhynchuus mykiss) طی دوره نگهداری در دمای یخچال، آزمایشی به مدت 12 روز با 5 تیمار شامل فیلههای فاقد پوشش (شاهد)، دارای پوشش کربوکسیمتیل سلولز 1 % ، پوشش کربوکسیمتیل سلولز- اسید اولئیک 1 % ، پوشش کربوکسیمتیل سلولز- اسید اولئیک- عصاره سرخارگل (5/0 % یا 1 % ) و 3 تکرار اجرا شد. در فواصل زمانی هر 3 روز آزمایشات شیمیایی (PV، TBARS و TVN) و میکروبی (TVC و PTC) بر روی فیلهها انجام شد. نتایج نشان داد اسید اولئیک اثر حفاظتی پوشش کربوکسیمتیل سلولز را بهبود بخشید. ضمن اینکه تأثیر ضداکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره سرخارگل وابسته به غلظت بود. در پایان دوره نگهداری، کمترین مقادیر PV ( meq/Kg11/90±0/3)،TBARS (mg MDA/Kg 27/24±0/1)،TVN (mg/100g 83/±1 90/21)،TVC (log cfu/g 10/±0 10/5) و PTC (log cfu/g 06/±0 23/5) در فیلههای حاوی پوشش مرکب فعال کربوکسیمتیل سلولز- اسید اولئیک- عصاره 1 % سرخارگل دیده شد (P<0.05). بنابراین میتوان از پوشش مرکب کربوکسیمتیل سلولز- اسید اولئیک- عصاره 1 % سرخارگل به-عنوان بستهبندی فعال جهت حفظ کیفیت و افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگین کمان طی نگهداری کوتاه مدت در دمای یخچال استفاده کرد.
پرونده مقاله
کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
,
شماره5,سال
2
,
زمستان
1401
در مطالعه حاضر، تأثیر پوشش فعال خوراکی کربوکسی متیل سلولز حاوی عصاره مریم گلی(Salvia officinalis) بر کیفیت و ماندگاری فیله ماهی کپور معمولی طی دورهی نگهداری در یخچال) 1ºϹ±٤( بررسی شد. فیلههای ماهی کپور معمولی در پنج گروه شاهد، پوشش کربوکسی متیل سلولز بدون چکیده کامل
در مطالعه حاضر، تأثیر پوشش فعال خوراکی کربوکسی متیل سلولز حاوی عصاره مریم گلی(Salvia officinalis) بر کیفیت و ماندگاری فیله ماهی کپور معمولی طی دورهی نگهداری در یخچال) 1ºϹ±٤( بررسی شد. فیلههای ماهی کپور معمولی در پنج گروه شاهد، پوشش کربوکسی متیل سلولز بدون عصاره و حاوی 5/0 و 1 درصد عصاره مریم گلی تیماربندی شده و بعد از مدت 12 روز ، شاخصهای شیمیایی (pH,TVN,PV,TBA) و میکروبی(بار باکتریایی کل و سرمادوست) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق عملکرد بهتر پوشش کربوکسی متیل سلولز حاوی 1 درصد عصاره مریم گلی را نسبت به سایر تیمارها تأیید میکند؛ بطوریکه شاخصهای شیمیایی و مقادیر باکتریهای کل و سرمادوست به عنوان شاخصهای میکروبی کنترل کیفیت، دارای نتایج بهتری نسبت به سایر تیمارها تا پایان دوره نگهداری بودند و توانستند از طریق کاهش مقادیر بار باکتریایی کلی و مقادیر باکتریهای سرمادوست در نمونهها، کیفیت قابل قبولی را ارائه نمایند. با توجه به نتایج ارزیابی شاخصهای شیمیایی مؤثر بر فساد، کاربرد پوشش کربوکسی متیل سلولز حاوی 1 درصد عصاره مریم گلی، میتواند از طریق کنترل و کاهش اکسیداسیون لیپیدها، نسبت به سایر تیمارها به طور مؤثرتری سبب حفظ کیفیت فیلههای ماهی کپور معمولی طی دوره نگهداری شود(05/0 (P<. بنابراین عصاره مریم گلی با دارا بودن خواص آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی به عنوان یک نگهدارنده زیستی طبیعی در ترکیب با پوشش خوراکی کربوکسی متیل سلولز، میتواند به عنوان یک روش در حفظ کیفیت و افزایش عمر ماندگاری فیله ماهی کپور معمولی طی نگهداری در یخچال به کار گرفته شود.
پرونده مقاله
کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
,
شماره3,سال
3
,
زمستان
1402
در این تحقیق تأثیر عصاره لیموترش (Citrus limonum) بر ماندگاری فیله فیلماهی (Huso huso)طی دوره نگهداری در شرایط سرد مورد بررسی قرار گرفت. تأثیر سطوح مختلف عصاره طی یک دوره نگهداری دوازده روز بر شاخصهای فساد اکسیداتیو و تعداد باکتریهای (کل و سرمادوست) فیله ماهی در قالب ی چکیده کامل
در این تحقیق تأثیر عصاره لیموترش (Citrus limonum) بر ماندگاری فیله فیلماهی (Huso huso)طی دوره نگهداری در شرایط سرد مورد بررسی قرار گرفت. تأثیر سطوح مختلف عصاره طی یک دوره نگهداری دوازده روز بر شاخصهای فساد اکسیداتیو و تعداد باکتریهای (کل و سرمادوست) فیله ماهی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و سه تکرار برای هر تیمار انجام شد.
طبق یافتههای پژوهش، روند تغییرات شاخصهای فساد اکسیداتیو در هر تیمار طی دوره نگهداری بیانگر آنست که اثر غلظتهای مختلف عصاره لیموترش و اثر زمان نگهداری بر روی فیلههای ماهی از نظر آماری معنیدار بود. در بازههای زمانی مورد بررسی، تیمارهای آزمایشی بطور معنیداری (P<0/05) موجب تغییر شاخص اسیدتیوباربیتوریک شدند و سرعت افزایش بار میکروبی در تیمار شاهد به مراتب بیش از تیمارهای آزمایشی بود و استفاده از عصاره در غلظت 5/0 درصد تاثیر معنیداری بر تعداد باکتریهای طی دوره نگهداری ندارد در حالیکه استفاده از سطح 1 درصد عصاره بطور معنیداری (05/0< P) موجب کاهش تعداد باکتریهای سرمادوست شده است. با توجه به نتایج حاصله، استفاده از عصاره و زمان نگهداری فیلهها به طور معنیداری بر اغلب شاخصهای فساد باکتریایی و اکسیداتیو مؤثر است. یافتههای این پژوهش نشان داد بکارگیری عصاره لیموترش در غلظتهای 1 و 5/1درصد، بهترین اثربخشی را در نگهداری فیله ماهی داشته است و دارای آثار ضداکسیداسیونی و ضدباکتریایی است و میتوان از آن بعنوان یک عصاره زیست تخریبپذیر استفاده کرد.
پرونده مقاله
سکوی نشر دانش
سند یا سکوی نشر دانش ،سامانه ای جهت مدیریت حوزه علمی و پژوهشی نشریات دانشگاه آزاد می باشد