فهرست مقالات حسین  خدابنده شهرکی


  • مقاله

    1 - بررسی میزان آلودگی به بروسلوزیس در نمونه خون های افراد سرولوژی مثبت بروسلا در شهرستان های شهرکرد و اصفهان به روش Real Time PCR
    رهیافت های نوین در علوم سلولی و مولکولی , شماره 1 , سال 1 , تابستان 1402
    چکیده بیماري بروسلوز جزء شایع ترین بیماري هاي باکتریایی مشترك انسان و دام است که در انسان ایجاد تب مالت نموده و خسارات اقتصادي بالایی را در حیوانات اهلی به بار می آورد. در این تحقیق با استفاده از روش Real Time PCR به بررسی فراوانی گونه های بروسلا آبورتوس و بروسلا ملی ت چکیده کامل
    چکیده بیماري بروسلوز جزء شایع ترین بیماري هاي باکتریایی مشترك انسان و دام است که در انسان ایجاد تب مالت نموده و خسارات اقتصادي بالایی را در حیوانات اهلی به بار می آورد. در این تحقیق با استفاده از روش Real Time PCR به بررسی فراوانی گونه های بروسلا آبورتوس و بروسلا ملی تنسیس در سرم افراد سرولوژی مثبت پرداختیم. نمونه های سرمی 30 نفر از افرادی که تست رایت آن ها مثبت شده بود (بالای 160/1)، از آزمایشگاهای تشخیص طبی شهرستان های شهرکرد و اصفهان جمع آوری و DNA ِنمونه ها با استفاده از کیت استخراج DNA سیناژن استخراج شد. به منظور تشخیص جنس و گونه های بروسلا آبورتوس و بروسلا ملی تنسیس واکنش Real Time PCR بر روی نمونه ها انجام شد. در این بررسی تمام 30 نمونه مورد بررسی با روش Real time PCR تأیید شدند. در جنس مونث پس از انجام آزمون Real Time PCR فقط باکتری بروسلا آبورتوس تشخیص داده شد در حالی که در جنس مذکر 22 مورد (33/73درصد) بروسلا آبورتوس و 3 مورد (10درصد) بروسلا ملی تنسیس شناسایی گردید. از 7 مورد آلودگی به بروسلوز در گروه سنی زیر 30 سال، 6 مورد (7/85درصد) بروسلا آبورتوس و 1 مورد (3/14درصد) بروسلا ملی تنسیس تشخیص داده شدند. در صورتی که از 23 مورد آلودگی به بروسلوز در گروه سنی بالای 30 سال، 21 مورد (3/91درصد) بروسلا آبورتوس و 2 مورد (7/8درصد) بروسلا ملی تنسیس تشخیص داده شدند. در سال هاي اخير روش هاي مولكولي زيادي براي تشخيص اين باكتري مورد استفاده قرار گرفته اند. روش Real Time PCR از اين نظر كه نيازمند صرف زمان كم و داراي حساسيت و اختصاصيت بالايي مي باشد، در تشخيص اين بيماري بسيار مفيد مي باشد. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - بررسی شیوع ژن هاي مقاومت در لیستریا مونوسیتوژنز جدا شده از نمونه هاي غذایی
    رهیافت های نوین در علوم سلولی و مولکولی , شماره 1 , سال 1 , تابستان 1402
    باکتری لیستریا مونوسیتوژنز (L.monocytogenes) گونه‌ای از باکتری‌های بیماری‌زاست که موجب عفونت لیستریوزیس می‌گردد. این باکتری بی‌هوازی اختیاری است و قادر به زنده ماندن در بود و نبود اکسیژن است . مصرف لبنیات، گوشت و سبزیجات آلوده مهم ترین منبع انتقال آلودگی بحساب می آید. م چکیده کامل
    باکتری لیستریا مونوسیتوژنز (L.monocytogenes) گونه‌ای از باکتری‌های بیماری‌زاست که موجب عفونت لیستریوزیس می‌گردد. این باکتری بی‌هوازی اختیاری است و قادر به زنده ماندن در بود و نبود اکسیژن است . مصرف لبنیات، گوشت و سبزیجات آلوده مهم ترین منبع انتقال آلودگی بحساب می آید. مطالعات محدودی از میزان مقاومت آنتی بیوتیکی گونه های لیستریا مونوسیتوژنز وجود دارد. لذا این مطالعه با هدف ارزیابی فراوانی و میزان مقاومت در نمونه های مورد ارزیابی دارد. در این مطالعه مقطعی توصیفی 150 نمونه مختلف به صورت تصادفی از مناطق مختلف استان اصفهان جمع آوری شد. نمونه ها شامل 60 نمونه گوشت، 40 نمونه از فراورده های لبنی (شامل شیر، پنیر و...) و 50 نمونه سبزیجات (شامل تره، شاهی، تربچه و ریحان) بودند. ســروتایپینگ سویه هـاي جـدا شـده بـا اسـتفاده از آنتـی سـرم هـاي تجـار ي O و H لیسـتریا مونوسـیتوژنز و مطابق با دسـتورالعمل کارخانـه سـازنده بـا روش آگلوتیناسـیون لامـی و ارزیابی مقاومت آنتی بیوتیکی انجـام شد. از روش PCR استاندارد به منظور تشخیص ژنهاي ermA, ermB, strA, tetS, tetA و ermC در سویه ها استفاده شد. بـر اسـاس واکـنش سـرولوژیکی، آنتی ژن های سوماتیک O و فلاژلی H لیستریا مونوسیتوژنز با آنتی سرم های متناظر، اغلب گونه های لیستریا (70درصد) متعلق به سروتیپ 1/2a و مابقی از سروتیپ 1/2b (19درصد) و 4b (11درصد) بودند. نتایج حاصل از بررسی میکروبی نشان داد که بیشترین مقاومت دارویی مربوط به استرپتومایسین (89درصد) و کمترین میزان مقاومت دارویی در ایزوله های مورد ارزیابی مرتبط با آمپی سیلین (14درصد) و کلرامفنیکل (13درصد) بود. بیشترین ژن هاي مورد ارزیابی مربوط به ژن strA و ژن ermA بترتیب با فراوانی 8/79درصد و 4/65درصد بود. شیوع سایر ژن هاي لیستریا مونوسیتوژنز در مورد ارزیابی در این مطالعه شامل tetA (17درصد)،tetS (5/2درصد)، ermB (7/10درصد) و ermC (1/2درصد) بود. پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - بررسی و شناسایی آلودگی ماهی و میگوهای پرورشی به ویبریو در استان خوزستان
    رهیافت های نوین در علوم سلولی و مولکولی , شماره 2 , سال 1 , پاییز 1402
    چکیده بیماری ویبریوزیس یکی از بیماری های مهم مشترک بین ماهیان پرورشی و انسان در صنعت آبزی پروری است . این باکتری از خانواده ویبریوناسه بوده و شامل باسیل های خمیده ، متحرک ، بی هوازی اختیاری شیمیوارگانوتروف ، کاتالاز و اکسیداز مثبت است. هدف از تحقیق حاضر بررسی حضور احت چکیده کامل
    چکیده بیماری ویبریوزیس یکی از بیماری های مهم مشترک بین ماهیان پرورشی و انسان در صنعت آبزی پروری است . این باکتری از خانواده ویبریوناسه بوده و شامل باسیل های خمیده ، متحرک ، بی هوازی اختیاری شیمیوارگانوتروف ، کاتالاز و اکسیداز مثبت است. هدف از تحقیق حاضر بررسی حضور احتمالی باکتری ویبریو در ماهیان قزل آلا، کپور و میگوی پرورشی است. برای این منظور 120 عدد ماهی قزل آلا، کپور و میگو از مزارع پرورشی استان خوزستان صید و در مجاورت یخ به آزمایشگاه مرکز تحقیقات موادغذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد منتقل گردید، سپس از قسمت کبد و محوطه بطنی نمونه های ذکر شده به شکل جداگانه نمونه برداری و پس از هموژنیزاسیون در محیط Trypticase Soy Broth (TSB) 24 ساعت در 30 درجه سانتی گراد گرم خانه گذاری شدند. بعد از آن بر روی محیط تیوسولفات سیترات بایل ساکارز آگار(TCBS) کشت داده شدند، محیط ها به مدت 48 الی 72 ساعت در دمای 25 درجه سانتی گراد گرمخانه گذاری شد و سپس بر اساس وجود یا عدم وجود پرگنه های رشد کرده ، 84/30 درصد از گوشت نمونه های مطالعه شده (37 قطعه) آلوده به ویبریو بودند که بسیار شایان توجه بود. با توجه به بررسی های عمل آمده قبلی و نتایج حاصل از این مطالعه ، نظارت و کنترل زنجیره تولید و تشخیص به موقع این ارگانیسم در طول این زنجیره می تواند در کاهش آلودگی فراورده های دریایی از جمله ماهی ها نقش به سزایی داشته باشد. این امر در نهایت باعث به حداقل رسیدن ابتلا به این بیماری در افراد جامعه می شود . پرونده مقاله

  • مقاله

    4 - بررسی آلودگی مواد غذایی نیمه آماده و فست فودها نسبت به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در استان چهارمحال و بختیاری
    رهیافت های نوین در علوم سلولی و مولکولی , شماره 2 , سال 1 , پاییز 1402
    غذاهای سریع و سرد به علت عدم نیاز به زمان پخت و نیز به دلیل تماس باد دست کارگران رستوران هنگام آماده سازی ، موجب افزایش خطر میکروبیولوژیکی مصرف کنندگان می‌شود. استافیلوکوکوس اورئوس، یکی از مهم‌ترین عوامل ایجادکننده بیماری‌های منتقله از راه مواد غذایی می‌باشد. هدف از انج چکیده کامل
    غذاهای سریع و سرد به علت عدم نیاز به زمان پخت و نیز به دلیل تماس باد دست کارگران رستوران هنگام آماده سازی ، موجب افزایش خطر میکروبیولوژیکی مصرف کنندگان می‌شود. استافیلوکوکوس اورئوس، یکی از مهم‌ترین عوامل ایجادکننده بیماری‌های منتقله از راه مواد غذایی می‌باشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس در غذاهای نیمه آماده و فست فودها و شناسایی به روش PCR است . در این تحقیق تعداد 100 نمونه از مواد غذایی (فرآورده‌های گوشتی، فلافل، پیتزا، مرغ) به شکل تصادفی از مراکز تهیه و ارائه این غذاها در شهرستان بروجن، شهرکرد و فارسان در یک بازه زمانی یک ماهه جمع آوری وجهت بررسی حضور استافیلوکوکوس اورئوس مورد آزمایش قرار گرفتند. درمجموع آلودگی به استافیلوکوکوس در نمونه‌های فرآورده‌های گوشتی(1/64درصد)، فلافل (2/21درصد)، پیتزا(20درصد)، مرغ(8/30درصد) مشاهده شد. میانگین باکتری‌های استافیلوکوکوس اورئوس درنمونه های مثبت (39درصد) گزارش گردید. بر اساس نتایج تحقیق حاضر می‌توان گفت از آنجا که نتایج مراحل و تهیه تولید فست فود و مواد غذایی نیمه آماده به صورت دستی است احتمال آلودگی مواد غذایی از طریق نیروی انسانی کاملاً وجود دارد. اگرچه درصد آلودگی نمونه‌ها زیاد بوده است ولی تعداد باکتری‌های موجود در نمونه پایین و خطر بالقوه ایی برای سلامت مصرف کننده ندارد. لذا آموزش بهداشت شخصی و محیطی به منظور کاهش میزان استافیلوکوکوس اورئوس در افرادی که در تهیه و تولید غذا نقش دارند از اهمیت بالایی برخوردار است. پرونده مقاله

  • مقاله

    5 - بررسی آلودگی سالمونلا انتریتیدیس در گوشت مرغ و بلدرچین عرضه‌شده در استان خوزستان
    رهیافت های نوین در علوم سلولی و مولکولی , شماره 3 , سال 1 , زمستان 1403
    سالمونلوز، توسط باکتری‌های جنس سالمونلا ایجادشده و یکی از شایع‌ترین بیماری‌های ناشی از مواد غذایی است که با اسهال، تب خفیف، تهوع، دردهای شکم و حتی مرگ، همراهی می‌شود. این مطالعه به‌منظور جداسازی و شناسایی سروتیپ های شایع سالمونلا در گوشت مرغ و بلدرچین انجام شد. به این م چکیده کامل
    سالمونلوز، توسط باکتری‌های جنس سالمونلا ایجادشده و یکی از شایع‌ترین بیماری‌های ناشی از مواد غذایی است که با اسهال، تب خفیف، تهوع، دردهای شکم و حتی مرگ، همراهی می‌شود. این مطالعه به‌منظور جداسازی و شناسایی سروتیپ های شایع سالمونلا در گوشت مرغ و بلدرچین انجام شد. به این منظور 100 نمونه گوشت شامل 50 نمونه گوشت مرغ و 50 نمونه گوشت بلدرچین از مراکز توزیع در سطح استان خوزستان جمع‌آوری و پس از کشت و جداسازی سالمونلا و استخراج ژنوم، با روش واکنش زنجیره‌ای پلی مراز موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 5 مورد از مجموع 100 نمونه به گونه‌ی سالمونلا انتریتیدیس آلوده بودند. با توجه به نتایج حاصل، اعمال نظارت‌ها و آزمون‌های میکروبی دوره‌ای و تدابیر بیشتر از سمت مسئولین اداره دامپزشکی استان به‌منظور کاهش میزان آلودگی میکروبی بسیار حائز اهمیت است پرونده مقاله

  • مقاله

    6 - بررسی فراوانی ژن های sul در سویه‌های اشریشیا کلی جدا شده از موارد عفونت ادراری در شهرستان شهرکرد
    رهیافت های نوین در علوم سلولی و مولکولی , شماره 3 , سال 1 , زمستان 1403
    عفونت‌های ادراری یکی از شایع‌ترین بیماری‌های عفونی محسوب می‌گردد و اشریشیاکلی به‌عنوان مهم‌ترین عامل عفونت‌های ادراری مطرح می‌باشد. این تحقیق باهدف بررسی فراوانی ژن‌های sul در باکتری اشریشیاکلی جدا شده از موارد عفونت‌های دستگاه ادراری در شهرکرد به‌صورت مقطعی - توصیفی در چکیده کامل
    عفونت‌های ادراری یکی از شایع‌ترین بیماری‌های عفونی محسوب می‌گردد و اشریشیاکلی به‌عنوان مهم‌ترین عامل عفونت‌های ادراری مطرح می‌باشد. این تحقیق باهدف بررسی فراوانی ژن‌های sul در باکتری اشریشیاکلی جدا شده از موارد عفونت‌های دستگاه ادراری در شهرکرد به‌صورت مقطعی - توصیفی در سال 1392 صورت گرفت. نمونه‌ها به‌صورت استریل تهیه شد و از لحاظ آزمایش‌های کامل ادرار، کشت و مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی حساسیت میکروبی با روش دیسک دیفیوژن انجام گرفت. همچنین به‌منظور ردیابی ژن‌های sul واکنش PCR در حضور پرایمرهای اختصاصی صورت گرفت و نتایج به‌دست‌آمده مورد تجزیه‌وتحلیل واقع شد. در این تحقیق از 130 ایزوله اشریشیاکلی مورد بررسی در 67 ایزوله (53/51درصد) مقاومت به کوتریموکسازول مشاهده گردید. فراوانی ژن‌های sul2, sul1 و sul3 به ترتیب 89/20درصد، 22/55درصد و 47/4درصد گزارش گردید. در تجزیه‌وتحلیل آماری با آزمون کای اسکوار بین مقاومت به سولفونامید و ژن‌های sul رابطه معنی‌دار آماری مشاهده گردید. نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که ایزوله‌های اشریشیاکلی نسبت به سولفونامیدها مقاومت بالایی دارند که علت آن می‌تواند مصرف بی‌رویه این آنتی‌بیوتیک‌ها باشد پرونده مقاله

  • مقاله

    7 - بررسی ارتباط بین ژن‌های sul و ژن اینتگرون کلاس I در سویه های کلبسیلا پنومونیه مقاوم به سولفونامیدها جدا شده از موارد کلینیکی در شهرستان شهرکرد
    رهیافت های نوین در علوم سلولی و مولکولی , شماره 3 , سال 1 , زمستان 1403
    مقاومت ضدمیکروبی به یک مشکل عمومی در سراسر جهان تبدیل شده است. کسب اینتگرون یکی از عوامل مهم چند مقاومتی در میکروارگانیسم‌های گرم منفی است. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی ژن‌های sul و بررسی ارتباط بین ژن‌های sul و اینتگرون کلاس I در ایزوله‌های کلبسیلا پنومونیه مقاوم به چکیده کامل
    مقاومت ضدمیکروبی به یک مشکل عمومی در سراسر جهان تبدیل شده است. کسب اینتگرون یکی از عوامل مهم چند مقاومتی در میکروارگانیسم‌های گرم منفی است. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی ژن‌های sul و بررسی ارتباط بین ژن‌های sul و اینتگرون کلاس I در ایزوله‌های کلبسیلا پنومونیه مقاوم به سولفانامیدها جدا شده از موارد کلینیکی در شهرکرد می¬باشد. در این مطالعه مقاومت آنتی بیوتیکی 90 ایزوله کلبسیلا پنومونیه جدا شده از موارد کلینیکی در شهرکرد، به روش انتشار دیسک مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی مقاومت به سولفانامیدها از آنتی بیوتیک کوتریموکسازول استفاده گردید. سپس با استفاده از پرایمرهای اختصاصی به ردیابی ژن‌های sul1، sul2 ،sul3 و intI پرداخته شد. پس از انجام آزمون PCR از 33 ایزوله مقاوم به کوتریموکسازول ژن sul1 در 15 ایزوله (45/45درصد)، ژن sul2 در 20 ایزوله (60/60درصد)، ژن Sul3 در 2 ایزوله (06/6درصد) و ژن intI در 27 ایزوله یافت شد. در تجزیه و تحلیل آماری بین ژن های intI و sul1 ارتباط آماری معنی داری مشاهده گردید. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که یک ارتباط قوی بین حمل اینتگرون و افزایش مقاومت به تعدادی از کلاس‌های مختلف آنتی بیوتیکی وجود دارد. پرونده مقاله