بررسی پاسخ ارقام مختلف سویا به سطوح مختلف شوری در مرحله جوانه زنی
محورهای موضوعی : تنش های محیطی
محمد مهدی علیزاده
1
(بخش علوم باغبانی- گیاهان دارویی، موسسه آموزش عالی سنا ساری، ایران)
مهیار گرامی
2
(بخش زیست شناسی، موسسه آموزش عالی سنا ساری، ایران)
پرستو مجیدیان
3
(بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،)
حمیدرضا قربانی
4
(بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،)
کلید واژه: ارقام متحمل, تجزیه خوشهای, تنش شوری, سویا, همبستگی.,
چکیده مقاله :
بهمنظور بررسی اثر شوری بر جوانهزنی ارقام سویا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه بذر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران در سال 1400 اجرا شد. تیمارها شامل 11 رقم سویا (ویلیامز، صبا، تپور، ساری، امیر، کاسپین، کوثر، کتول، سحر، تلار، نکادر) و چهار سطح شوری (صفر، 20، 40 و 60 میلیمولار کلرید سدیم) بود. تجزیه واریانس نشان داد که اثر تیمارها و اثر متقابل آنها بر تمام صفات در سطح احتمال یک درصد معنیدار و با افزایش شوری، میزان صفات کاهش معنیداری یافت. مقایسه میانگین اثر رقم بر درصد جوانهزنی نشان داد که در بین ارقام، درصد جوانهزنی یکنواخت بوده و بیشترین میزان در رقم کتول (3/83 درصد) مشاهده شد. مقایسه میانگین اثرات متقابل شوری و رقم نشان داد که بیشترین مقادیر صفات در ترکیب تیماری ارقام و غلظت صفر میلیمولار مشاهده و با افزایش شوری، از میزان صفات کاسته و کمترین مقدار آنها در ترکیبات تیماری ارقام و سطح 60 میلیمولار بود. تجزیه خوشهای، ژنوتیپها را در سه گروه قرار داد. آنالیز همبستگی نشان داد که تمامی ضرایب همبستگی مثبت و معنیدار بوده و صفت سرعت جوانهزنی بیشترین همبستگی را با صفات درصد جوانهزنی (88/0) و وزن خشک کل (78/0) داشت. درصد جوانهزنی بهعنوان اولین صفت در مدل رگرسیونی صفت سرعت جوانهزنی وارد و سهم قابل توجهی (77/0) از تغییرات آن را توجیه نمود. در بین ارقام مختلف، ارقام امیر و صبا به عنوان ارقام متحمل و ارقام سحر و ویلیامز به عنوان ارقام حساس شناخته شدند.