تحلیل دانش و نگرش نسبت به ایمنی غذایی در بین دانشجویان دانشگاههای شهر گرگان
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذایی
آمنه آورند
1
(
دانشجوی کارشناسی ارشد ترویج کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
)
احمد عابدی سروستانی
2
(
دانشیار ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
)
کلید واژه: دانشجویان, نگرش, ایمنی غذایی, دانش, شهر گرگان,
چکیده مقاله :
بهداشت محصولات و فرآورده های غذایی یکی از شاخص های سلامت جوامع محسوب می شود. به همین دلیل، مصرف کنندگان میباید پیرامون شیوه های ایمن تهیه، ذخیره سازی و آماده سازی مواد غذایی اطلاعات کافی داشته باشند. هدف این مطالعه بررسی دانش و نگرش دانشجویان نسبت به ایمنی غذایی است. برای این منظور و با استفاده از روش تحقیق پیمایشی، 400 نفر از دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاههای شهر گرگان در سال 1392 شامل دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشگاه علوم پزشکی گرگان و دانشگاه گلستان مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی آن از طریق مراجعه به متخصصان و پایایی آن با ضریب کرانباخ آلفا مورد تأیید قرار گرفت. نتایج نشان داد که مهم ترین منبع اطلاعاتی دانشجویان درباره ایمنی غذایی شامل خانواده و برنامههای تلویزیون می باشد. همچنین، سطح دانش و نگرش نسبت به ایمنی غذایی در بین جمعیت مورد مطالعه بهترتیب در حد نسبتاً مناسب و خوب قابل ارزیابی میباشد. در این بین، دانشجویان دختر در مقایسه با پسران، دارای دانش و همچنین نگرش مساعدتری نسبت به ایمنی غذایی هستند. بهعلاوه، دانش ایمنی غذایی با مقطع تحصیلی پاسخگویان و سطح تحصیلات و شغل والدین آنها دارای ارتباط معنی دار می باشد (05/0>p)، اما با سن، محل تولد و سکونت و همچنین نوع مسکن افراد ارتباط معنی داری نداشت. نگرش نسبت به ایمنی غذایی نیز فقط با محل تولد و مقطع تحصیلی در ارتباط میباشد. پیشنهاد مقاله حاضر در نظر گرفتن محتوای آموزشی مناسب درباره ایمنی غذایی در برنامه های تحصیلی دانشجویان و راهاندازی سیستم پایش بیماری های ناشی از غذا می باشد.
Food hygiene is considered as an indication of community health. For this reason, consumers need to have enough information about the safe methods of providing, storage and preparation of foods. This study aimed to assess the knowledge and attitude towards food safety among university students. The survey research was used to study 400 students at the four universities of Gorgan city during 2013. The universities included Gorgan Azad University, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan Medical University and Golestan University. The data collection instrument was a questionnaire which its validity and reliability were verified by face validity and Cronbach's alpha coefficient, respectively. The results showed that for the university students, families and TV programs are the main sources for gaining information about food safety. Furthermore, knowledge and attitude of students towards food safety was determined as "fairly good" and "good" respectively. Female students had more knowledge and favorable attitudes towards food safety than male students. Based on results, food safety knowledge was not related to age, place of birth and residence and the type of housing; however it is associated to the level of parents' education and occupation. Attitude towards food safety also was found to be associated with birthplace and studying degree. It was concluded that it is necessary to deliver the educational programs about food safety for the university students along with the installation of food borne disease surveillance system.
_||_