ارزیابی فلزات سنگین در گوشت مرغ، بلدرچین و بوقلمون عرضهشده در شهرستان تهران
محورهای موضوعی : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییمهدی جعفری 1 , ابراهیم رحیمی 2
1 - -
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
کلید واژه: سرب, آرسنیک, گوشت, کادمیوم, مواد غذایی,
چکیده مقاله :
انتشار گسترده فلزات سنگین در مواد غذایی و تجمع در بدن انسان سبب بروز اختلالات جدی شده و ریسک ابتلا به سرطان و سایر بیماریها را فراهم میکند.گوشت از مواد غذایی است که برای سلامت انسان ضروری و مصرف آن برای حیات بشر اهمیت ویژهای دارد. مسمومیت با فلزات سنگین و متالوئیدها در محیط زیست و مواد غذایی توجه عموم را برانگیخته است. در همین راستا هدف از مطالعه حاضر ارزیابی فلزات سنگین در گوشت مرغ، بلدرچین و بوقلمون عرضه شده در شهرستان تهران میباشد. تعداد 45 نمونه گوشت شامل 15 نمونه گوشت مرغ، 15 نمونه گوشت بوقلمون و 15 نمونه گوشت بلدرچین به صورت تصادفی از مراکز عرضه این محصول در شهرستان تهران را جداسازی و پس از انتقال به آزمایشگاه توسط با دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی میزان فلزات سنگین آن اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که میانگین فلزات سنگین در 15 نمونه گوشت بلدرچین برای کادمیوم 04/00، آرسنیک 07/00 و سرب 108/0، در گوشت مرغ برای کادمیوم 748/00، آرسنیک 43/00و سرب 717/0 در گوشت گاو برای کادمیوم 569/00، آرسنیک 08/00 و سرب 184/1 بود. آنالیزهای آماری نشان داد که بین میزان فلزات سنگین با نوع ماده غذایی اختلاف معنیداری وجود دارد (05/0p<). نتایج نشان داد غلظت فلزات سنگین در هیچکدام از نمونهها از استاندارد ملی و بینالمللی فراتر نبود و لذا خطری متوجه مصرفکنندگان نیست.
انتشار گسترده فلزات سنگین در مواد غذایی و تجمع در بدن انسان سبب بروز اختلالات جدی شده و ریسک ابتلا به سرطان و سایر بیماریها را فراهم میکند.گوشت از مواد غذایی است که برای سلامت انسان ضروری و مصرف آن برای حیات بشر اهمیت ویژهای دارد. مسمومیت با فلزات سنگین و متالوئیدها در محیط زیست و مواد غذایی توجه عموم را برانگیخته است. در همین راستا هدف از مطالعه حاضر ارزیابی فلزات سنگین در گوشت مرغ، بلدرچین و بوقلمون عرضه شده در شهرستان تهران میباشد. تعداد 45 نمونه گوشت شامل 15 نمونه گوشت مرغ، 15 نمونه گوشت بوقلمون و 15 نمونه گوشت بلدرچین به صورت تصادفی از مراکز عرضه این محصول در شهرستان تهران را جداسازی و پس از انتقال به آزمایشگاه توسط با دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی میزان فلزات سنگین آن اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که میانگین فلزات سنگین در 15 نمونه گوشت بلدرچین برای کادمیوم 04/00، آرسنیک 07/00 و سرب 108/0، در گوشت مرغ برای کادمیوم 748/00، آرسنیک 43/00و سرب 717/0 در گوشت گاو برای کادمیوم 569/00، آرسنیک 08/00 و سرب 184/1 بود. آنالیزهای آماری نشان داد که بین میزان فلزات سنگین با نوع ماده غذایی اختلاف معنیداری وجود دارد (05/0p<). نتایج نشان داد غلظت فلزات سنگین در هیچکدام از نمونهها از استاندارد ملی و بینالمللی فراتر نبود و لذا خطری متوجه مصرفکنندگان نیست.