بررسی وضعیت پروفیل اسیدهای چرب، ارزش غذایی و فاکتورهای بیوشیمیایی در فیله فیلماهیان (Huso huso) پرورشی و دریایی استان مازندران
محورهای موضوعی : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
1 - گروه منابع طبیعی،واحدسوادکوه،دانشگاه آزاداسلامی، سوادکوه، ایران
کلید واژه: ارزش غذایی, ترکیب بیوشیمیایی, فیلماهیان, ماهیان پرورشی, ماهیان وحشی,
چکیده مقاله :
هدف از این تحقیق، بررسی مقایسهای ارزش غذایی، ترکیب بیوشیمیایی و پروفیل اسیدهای چرب فیله فیلماهیان (Huso huso) پرورشی و وحشی استان مازندران، بود. بدین منظور، 3 مزرعه در شهرهای ساری، بابلسر و بهنمیر، انتخاب شده و از هر کدام 10 عدد ماهی و همچنین از سه مرکز صید در دریای خزر نیز، 30 عدد فیلماهی صید شدند که مجموعاً با رعایت زنجیره سرد، به آزمایشگاه منتقل گردید. آزمونهای سنجش پروتئین خام، چربی کل، رطوبت و خاکستر، میزان انرژی فیله و پروفیل اسیدهای چرب، انجام شد و هر آزمایش 3 بار تکرار شد. تجزیهوتحلیل دادهها از ANOVA و با استفاده از آزمون دانکن تفاوت معنیدار بین دادهها، انجام شد. نتایج نشان داد که آناليز تركيبات بيوشيميايي لاشه فیلماهیان پرورشي و وحشي، ميزان رطوبت، چربي كل، پروتئين كل و خاكستر دارای اختلاف معنیداری نبودند (05/0p>). میزان کل اسیدچرب اشباع، میزان کل اسیدچرب تک غیر اشباع، میزان کل اسیدچرب چندغیراشباع و مقایسه کل اسیدچرب چندغیراشباع به کل اسیدهای چرب اشباع، در ماهیان وحشی بهطور معنیداری از ماهیان پرورشی، بیشتر بوده است (05/0p>). با توجه به یافتههای بهدستآمده، مشخص گردید که ارزشهای غذایی ماهی پرورشی با ماهیان وحشی برابر میباشد
The aim of this research was to compare the nutritional value, biochemical composition and fatty acid profile of farmed and wild Sturgeon fish (Huso huso) fillets in Mazandaran province. For this purpose, 3 farms were selected in the cities of Sari, Babolsar, and Behnemir, and 10 fish were caught from each, and 30 Sturgeon fish were caught from three fishing centers in the Caspian Sea, which were transferred to the laboratory following the cold chain. After preparing the samples, the tests of crude protein, total fat, moisture and ash, fatty acid profile were performed and each test was repeated 3 times. For data analysis, Anova and Duncan's test were used to identify significant differences between the data. The results of this research showed that the analysis of the biochemical composition of farmed and wild Sturgeon fish carcasses, moisture content, total fat, total protein and ash did not have any significant difference (p>0. 05). The amount of total saturated fatty acid (SFA), total amount of monounsaturated fatty acid, total amount of polyunsaturated fatty acid (PUFA) and the comparison of total polyunsaturated fatty acid to total saturated fatty acid (PUFA/SFA) in wild fish were significantly higher than farmed fish. (p>0.05). According to the results of this research, it was found that farmed fish is equal to wild fish in terms of nutritional value.