بررسی اثر بازدارندگی گونه های لاکتوباسیلوس جدا شده از مدفوع کودکان بر رشد برخی از باکتری های بیماریزای روده و معده
محورهای موضوعی : میکروب شناسی پزشکیکرامت اله دری 1 , وحید حمایت خواه جهرمی 2 , نجمه نامدار 3 , حسین کارگر جهرمی 4
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم،گروه میکروبیولوژی
2 - Department of Biology, Jahrom Branch, Islamic Azad University, Jahrom, Iran
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، باشگاه پژوهشگران جوان
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، باشگاه پژوهشگران جوان
کلید واژه: پروبیوتیک, هلیکوباکتر پیلوری, اشریشیا کلی, لاکتوباسیلوس, سالمونلا تیفی موریوم,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: باکتری های اسید لاکتیک گروهی از باکتری های گرم مثبت، غیر متحرک و بدون اسپور می باشند که با تولید محصولات تخمیری و اسید لاکتیک اثرات مفیدی بر سلامت میزبان ایجاد می کنند. هدف از این پژوهش، جداسازی سویه های لاکتوباسیلوس از نمونه های مدفوعی کودکان و بررسی خاصیت ضد میکروبی آن ها علیه برخی از باکتری های بیماری زای دستگاه گوارش از جمله اشریشیا کلی، سالمونلا تیفی موریوم و هلیکوباکتر پیلوری بود. مواد و روش ها: به منظور جداسازی لاکتوباسیلوس ها از محیط MRS Agar استفاده شد. شناسایی لاکتوباسیلوس ها بر اساس مرفولوژی، خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیک صورت گرفت. اثر بازدارندگی لاکتوباسیلوس های جدا شده بر رشد باکتری های بیماری زا با دو روش چاهک و دیسک صورت گرفت. سویه های لاکتوباسیلوس جدا شده پس از کشت در محیط MRS broth سانتریفیوژ گردید. در پلیت های MRS Agar پس از کشت چمنی باکتری های پاتوژن، مقدار 100 میکرولیتر از محلول رویی حاصل از رشد لاکتوباسیلوس ها به چاهک ها تلقیح و هاله عدم رشد پس از 48-24 ساعت بررسی گردید. یافته ها: از 40 نمونه لاکتوباسیلوس جداشده، 19مورد (50/47%) دارای اثر بازدارندگی رشد علیه باکتری های بیماری زا بود. بیشترین سویه های شناسایی شده دارای اثربازدارندگی، شامل لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس فرمنتوم و لاکتوباسیلوس رامنوسوس بود. بیشترین اثربازدارندگی جدایه های لاکتوباسیلوس علیه اشریشیاکلی و سالمونلا مشاهده گردید. در تمامی نمونه ها، لاکتوباسیلوس رامنوسوس و لاکتوباسیلوس فرمنتوم بیشترین اثربازدارندگی رشد را روی سویه های پاتوژن داشتند. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که سویه های لاکتوباسیلوس جدا شده از مدفوع برای درمان اسهال و سایر بیماری های گوارشی می تواند مناسب باشد. از اینرو به نظر می رسد که استفاده از این باکتری ها در محصولات لبنی می تواند در پیشگیری و درمان سودمند باشد.
Background and Objective: Lactic acid bacteria are characterized as gram positive, usually non motile, non-spore forming bacteria that affect the health conditions of their hosts due to production of lactic acid and other fermentative yields. The aim of this study was to isolate Lactobacillus strains from stool sample of children and to determine their antimicrobial activity against common pathogenic bacteria such as Escherichia coli, Salmonella typhimurium and Helicobacter pylori. Material and methods: The bacteria were isolated from the stool samples via cultivation on MRS agar media. Identification of the lactobacilli was performed based on their morphological, physiological and biochemical characteristics. Inhibitory effect of isolated lactobacilli on pathogenic bacteria was assessed by well diffusion and disk diffusion methods. After centrifuging the cultured bacteria and their sedimentation in the tubes, the pathogenic bacteria were plated on MRS agar. Following adding 100µl lactobacillus supernatant to the wells, the results were interpreted after 24-48 h. Result: 19 samples out of 40 samples (47.5 %) had inhibitory effect on the studied pathogenic bacteria. L. plantarum, L. fermentum and L. rhamnosus were isolated more than other species. Maximum inhibitory effects of lactobacilli were observed against Escherichia coli and Salmonella. The widest antimicrobial hollow were obtained when the pathogenic bacteria were exposed to the supernatants of L. rhamnosus and L.fermentum. Conclusion: In conclusion, the result showed that Lactobacillus strains are useful for treatment of persistent diarrhea and gastrointestinal disease and their consumption as dairy products would be effective for both prevention and treatment.
