Effect of Various Levels of Protein in Diet Based on Total and Digestible Amino Acids on Performance of Cobb Strain Broilers
محورهای موضوعی : Camelح. قربانعلی 1 , زارعی ا. 2 , ح. نوروزیان 3
1 - Department of Animal Science, Karai Branch, Islamic Azad University, Karai, Iran
2 - Department of Animal Science, Karai Branch, Islamic Azad University, Karai, Iran
3 - Department of Animal Science, Karai Branch, Islamic Azad University, Karai, Iran
کلید واژه: Performance, Broiler, Cobb 500, digestible amino acids, protein levels, total amino acids,
چکیده مقاله :
In order to study the effects of various levels of protein in diet based on total and digestible amino acids on performance and carcass traits of broilers, an experiment was conducted as a completely randomized design with 288 broiler chicks from Cobb 500 strain in 6 treatments, each treatment consist of 3 replicates with 16 chicks per replicate. Treatments were the diets as follow: 1) diet formulated based on digestible amino acids which has 1% less crude protein (CP) than Cobb 500 recommendation (2006); 2) diet formulated based on digestible amino acids with CP similar to Cobb 500 recommendation; 3) diet formulated based on digestible amino acids with 1% higher CP than Cobb 500 recommendation; 4) diet formulated with total amino acids with one level lower than suggested protein level in Cobb 500 recommendation; 5) diet formulated with total amino acids with suggested protein level in Cobb 500 recommendation and 6) diet formulated with total amino acids with one level lower than suggested protein level in Cobb 500 recommendation. The metabolizable energy was considered constant and diets were fed to birds during 42 days of experiment. Daily weight gain, feed consumption, feed conversion ratio, breast meat yield and abdominal fat content were measured. At the end of experiment, 4 chickens (2 males and 2 females) from each treatment was randomly selected and killed and their carcasses were analyzed. Results indicated that formulating ration`s protein based on total amino acids for Cobb 500 broilers shows better performances than digestible amino acids.
به منظور بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف پروتئین در جیره غذایی تنظیم شده بر اساس اسیدهای آمینه کل و قابل هضم بر روی عملکرد و خصوصیات لاشه جوجههای گوشتی، آزمایشی با استفاده از 288 قطعه جوجه گوشتی سویه کاب 500 با وزن اولیه یکسان در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 3 تکرار 16 قطعهای انجام شد. تیماره شامل جیرههای غذایی زیر بودند: جیره با یک سطح پایینتر از سطح پروتئین توصیه شده در کاتالوگ سویه کاب500 و تنظیم شده بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم، جیره با سطح پروتئین توصیه شده در کاتالوگ سویه کاب 500 و تنظیم شده بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم، جیره با پروتئین یک سطح بالاتر از سطح پروتئین توصیه شده در کاتالوگ سویه کاب 500 و تنظیم شده بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم، جیره با پروتئین یک سطح پایینتر از سطح پروتئین توصیه شده در کاتالوگ سویه کاب 500 و تنظیم شده بر اساس اسیدهای آمینه کل، جیره با سطح پروتئین توصیه شده در کاتالوگ سویه کاب 500 و تنظیم شده بر اساس اسیدهای آمینه کل، جیره با پروتئین یک سطح بالاتر از سطح پروتئین توصیه شده در کاتالوگ سویه کاب 500 و تنظیم شده بر اساس اسیدهای آمینه کل. انرژی متابولیسمی جیرهها ثابت در نظر گرفته شد و جیرهها به مدت 42 روز به جوجهها داده شدند. در طول آزمایش صفات افزایش وزن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، میزان گوشت سینه و چربی محوطه بطنی اندازهگیری شدند. در پایان آزمایش از هر تکرار 4 جوجه (دو نر و دو ماده) به صورت تصادفی انتخاب و اجزاء لاشه آنها مورد تجزیه قرار گرفت. نتایج نشان داد که تنظیم سطح پروتئین اسیدهای آمینه کل برای جیره نویسی جوجههای گوشتی سویه کاب 500 عملکرد بهتری نسبت به اسیدهای آمینه قابل هضم دارد.
