ارزیابی ویژگیهای پروبیوتیکی و ضدقارچی مخمر منتخب جدا شده از برنج سیاه تخمیر شده
محورهای موضوعی : میکروب شناسی صنعتی مواد غذائیفاطمه جعفری کوشکقاضی 1 , علیرضا صادقی 2 , مهران اعلمی 3 , هدی شهیری طبرستانی 4 , دل آسا رحیمی گلوگاهی 5
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2 - عضو هیات علمی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده صنایع غذایی
3 - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
4 - استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
5 - دانشجوی دکتری تخصصی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
کلید واژه: مخمر پروبیوتیک, برنج سیاه تخمیر شده, اثر ضدقارچی,
چکیده مقاله :
تاکنون خصوصیات پروبیوتیکی و ضد قارچی مخمر های جدا شده از بستره های تخمیری شبه غلات، کمتر مطالعه شده است. در این پژوهش، پس از جداسازی مخمر های عمده از برنج سیاه تخمیر شده، مخمر دارای بیشترین زنده مانی در شرایط شبیه سازی شده دستگاه گوارش برای مطالعات بعدی انتخاب شد. سپس جدایه مذکور به کمک واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) شناسایی گردید و در ادامه، سایر خصوصیات پروبیوتیکی آن شامل اثرات ضد باکتریایی، مقاومت آنتی بیوتیکی و مقاومت در برابر ترکیبات ضد قارچ، قابلیت اتصال، آبگریزی و همولیز خون بررسی شد. خاصیت ضد قارچی جدایه منتخب نیز در برابر برخی از شاخص های قارچی منتقله از غذا مورد ارزیابی قرار گرفت. توالی یابی محصولات PCR منجر به شناسایی Rhodotorula mucilaginosa به عنوان جدایه مخمری منتخب گردید. جدایه مذکور در تیمار متوالی اسید و صفرا، 39/84 درصد زنده مانی خود را حفظ نمود. همچنین تاثیر بازدارندگی جدایه مخمری بر روی Salmonella enterica به شکل معنی داری (05/0p<) از سایر عوامل باکتریایی منتقله از غذا بیشتر بود. جدایه مخمری قابلیت تجمعی و آبگریزی مناسبی داشت و در برابر آنتی بیوتیک های مورد ارزیابی مقاوم بود. علاوه بر این، بیشترین بازدارندگی از رشد جدایه مخمری مورد بررسی در حضور کتوکونازول مشاهده شد در حالیکه مخمر منتخب در برابر پروپیونات، سوربات، ایتروکونازول و فلوکونازول مقاوم بود. جدایه مخمری مورد مطالعه فاقد فعالیت همولیزی بود. همچنین اثر ضد قارچی R. mucilaginosa در برابر Aspergillus flavus تایید شد. بر اساس این نتایج، جدایه مخمری منتخب از قابلیت مناسبی جهت استفاده به عنوان کشت پروبیوتیک و یا محافظت کننده در فرآوری محصولات تخمیری برخوردار است.
Probiotic and antifungal properties of the yeasts isolated from fermented pseudo cereals have been rarely studied, yet. In the present study, after isolation of predominant yeasts isolated from fermented black rice, the yeast with the highest survival in simulated gastrointestinal conditions was selected for further studies. Then, the selected isolate was identified by PCR, and subsequently, its probiotic properties including antibacterial effects, antibiotic and antimycotic susceptibilities, aggregation, hydrophobicity and hemolytic potentials were also studied. Antifungal activity of the selected yeast was investigated against some of the foodborne fungi. Sequencing of the PCR products led to the identification of Rhodotorula mucilaginosa as the selected yeast isolate. The isolate maintained 84.39% of its survival in continues acid and bile treatment. Also, the inhibitory effect of the yeast isolate on Salmonella enterica was significantly (p<0.05) higher than the other foodborne bacteria. Yeast isolate had proper aggregation and hydrophobicity capabilities, and it was resistant to the antibiotics tested. Furthermore, the most inhibition of the yeast growth was observed in the presence of ketoconazole, while the selected yeast was resistant to propionate, sorbate, itroconazole and fluconazole. The studied yeast isolate had no hemolytic activity. The antifungal effect of the yeast isolate against Aspergillus flavus was also verified. In accordance with these results, the selected yeast isolate has a proper potential to use as a probiotic or protective culture in production of fermented foods.
_||_