بررسی خصوصیات ساختاری وآنتی اکسیدانی فیلم زیست تخریب پذیر هیدروکسی پروپیل متیل سلولز حاوی صمغ آلژینات و اسانس چوبک و تأثیرآن برمقاومت اکسیداتیو روغن کره محلی
محورهای موضوعی : پوشش های خوراکیرقیه اشرفی یورقانلو 1 , هاله همتی 2 , نغمه فعال همدانی 3
1 - استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی ،آموزشکده فنی دختران ارومیه، دانشگاه فنی وحرفه ای استان آذربایجان غربی، ارومیه، ایران
2 - مربی، گروه علوم و صنایع غذایی ،آموزشکده فنی دختران ارومیه، دانشگاه فنی وحرفه ای استان آذربایجان غربی، ارومیه، ایران
3 - استادیار،گروه شیمی معدنی، دانشکده ولیعصر (عج)، دانشگاه فنی و حرفهای، تهران، ایران.
کلید واژه: روغن کره, اکسیداسیون, اسانس چوبک, فیلم هیدروکسی پروپیل متیل سلولز,
چکیده مقاله :
در طی سالهای اخیر، فیلم های سنتزی و بیوپلیمری فعال مختلفی حاوی انواع آنتی اکسیدان های طبیعی و سنتزی طراحی شده و تأثیر آن ها بر روی افزایش پایداری اکسیداتیو محصولات غذایی مختلف به اثبات رسیده است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی برخی از خصوصیات ساختاری وفعالیت آنتی اکسیدانی فیلم زیست تخریب پذیرتهیه شده از هیدروکسی پروپیل متیل سلولز -حاوی ضمغ آلژینات(Alginate) و اسانس چوبک (Acanthophyllum) و تأثیرآن برمقاومت اکسیداتی وروغن کره محلی بود. به همین منظور فیلم های بیونانوکامپوزیتی هیدروکسی پروپیل متیل سلولز در سطوح(صفر،1و 5/1 % درصد) و اسانس چوبک در سطوح (1،3و 5 درصد) تهیه شدند. بطور کلی نتایج حاکی از تاثیر بیشتر صمغ آلژینات نسبت به اسانس چوبک بر خواص فیزیکی و مکانیکی فیلم ها بود. با افزودن آلژینات میزان انحلال پذیری در آب و نفوذپذیری به بخار آب (WVP) نسبت به فیلم خالص HPMC به طور معنی داری کاهش یافت(05/0>p) که کمترین میزان نفوذپذیری به بخارآب به فیلم کامپوزیتی HPMC-AL1.5%-EO5% تعلق داشت که برابر g/m.h.Pa10-10×38/3 بود. با افزودن آلژینات بر میزان ضخامت و کدورت فیلم ها افزوده شد. همچنین با افزایش غلظت اسانس، خاصیت آنتی اکسیدانی فیلم ها افزایش پیدا کرد به طوری که فیلمهای حاوی 1، 3 و 5 درصد اسانس گیاه چوبک به ترتیب برابر 40، 53 و 74 درصدخاصیت آنتی اکسیدانی بودند. ولی صمغ آلژینات اثر معنی داری بر روی خاصیت آنتی اکسیدانی فیلم ها نداشت. نتایج آزمون پایداری در برابر اکسیداسیون روغن کره محلی برپایه آزمون رنسیمت مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت .نتایج نشان داد تفاوت معنی داری % 5 (05/0 >P) بین فیلم HPMC حاوی اسانس با غلظت1درصد با نمونه حاوی آنتی اکسیدان سنتزی((TBHQ وجود ندارد .نمونه های فیلم حاوی اسانس چوبک به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی مناسب تأثیرمثبتی برکاهش روند اکسیداسیون روغن کره محلی داشته و می تواند جایگزین مناسبی برای استفاده از آنتی اکسیدان های سنتزی باشد.