اثر ضداکسایشی عصاره پوست مرکبات برکنترل اکسایش روغنکانولا
محورهای موضوعی : شیمی مواد غذایی-آنتی اکسیدان هاحسین عالی 1 , مریم عزیزخانی 2 , فهیمه توریان 3
1 - دانشجویکارشناسی ارشد، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوینآمل، آمل، ایران.
2 - دانشیار،گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوینآمل، آمل، ایران.
3 - دانشیار،گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوینآمل، آمل، ایران.
کلید واژه: مرکبات, آنتی اکسیدان, پایداری اکسایشی, عصاره, روغنکانولا,
چکیده مقاله :
هدف از این پژوهش مقایسه فعالیت ضداکسایشی عصاره پوست مرکبات (کشت شده در شمال و جنوب ایران) بر اکسایش روغن کانولا در شرایط تسریع شده طی 5 روز بود. عصارههای اتانولی پوست مرکبات تهیهشده با روش فراصوت (توان 150 وات، دمای 40 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه) در مقایسه با عصارههای تولید شده از طریق روش استخراج معمولی، راندمان استخراج و ترکیبات فنلی بالاتری را نشان دادند. پوست نارنج جنوبی بیشترین مقدار ترکیبات فنلی کل (78/1 میلی گرم اسید گالیک در گرم) را داشت و پس از آن پوست نارنج شمالی ( 46/1 میلی گرم اسید گالیک در گرم)، لیموی جنوبی (25/1 میلی گرم اسید گالیک در گرم)، لیموی شمالی (02/1 میلی گرم اسید گالیک در گرم)، پرتقال جنوبی ( 32/1 میلی گرم اسید گالیک در گرم) و پوست پرتقال شمالی (10/1 میلی گرم اسید گالیک در گرم) قرار گرفتند. ترکیبات فنلی عصاره پوست مرکبات جنوب ایران بیشتر از میزان ترکیبات فنلی در عصاره پوست مرکبات شمال بود. پایداری اکسایشی و نیز فعالیت جذب رادیکال آزاد (DPPH) عصاره پوست نارنج جنوبی از سایر تیمارها بالاتر بود و به دنبال آن عصاره نارنج شمالی، پرتقال جنوبی، پرتقال شمالی، لیموی جنوبی و لیموی شمالی قرار گرفتند. با توجه به نتایج، عصاره های پوست مرکبات حاوی مقدار قابل توجهی ترکیبات فنلی بوده و به عنوان آنتی اکسیدان های طبیعی پتانسیل واکنش با رادیکال های آزاد و جلوگیری از اکسایش چربیها را دارند.
Abstract
The aim of this work was to evaluate the effects of extracts of different citrus fruits peel on the oxidation of canola oil during 5-day accelerated condition and compare the antioxidant activity of the peel extracts from citrus fruits )cultivated in north and south of Iran(.The citrus peel ethanolic extracts prepared by ultrasound-assisted technique (150 w, 40 ◦C, and 30 min) showed significantly higher extraction efficiency and phenolic compounds in comparison to the extracts produced through the conventional extraction method. Southern Bitter orange peels had the highest amount of TPC (1.78 mg GAE/g) followed by northern bitter orange (1.46 mg GAE/g), southern lemon (1.25 mg GAE/g), northern lemon (1.02 mg GAE/g), southern orange (1.32 mg GAE/g), and northern orange (1.10 mg GAE/g)peels. TPCs of citrus peels of the south of Iran were higher than TPCs of north-cultivated citrus fruits. The oxidative stability and the free radical scavenging(DPPH) activity of southern bitter orange peel extract was the highest among the other treatments followed by northern bitter orange, southern orange, northern orange, southern lemon, and northern lemon extracts. According to the results, the peel extracts containing phenolic compounds as natural antioxidants have the potential of reacting with the free radicals produced from lipid oxidation.
