تاثیر جلبک اسپیرولینا (Spirulina platensis) به عنوان جایگزین پروتئین سویا بر ویژگیهای فیزیکو شیمیایی و کیفی همبرگر
محورهای موضوعی : تکنولوژی مواد غذایی- فرآورده های گوشتی
فاطمه سادات هاشمی دولابی
1
,
داریوش خادمی شورمستی
2
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران.
2 - استادیار،گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
کلید واژه: سویا, همبرگر, اکسیداسیون, جلبک اسپیرولینا,
چکیده مقاله :
در این پژوهش تاثیر جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس (Spirulina platensis) (به عنوان جایگزین سویا) به منظور افزایش کیفیت و عمر ماندگاری همبرگر طی دوره نگهداری 12 روزه در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 4 تیمار شامل، تیمار 1: تیمار شاهد، تیمار 2: جلبک اسپیرولینا 1 درصد + سویا 9 درصد، تیمار3: جلبک اسپیرولینا 2درصد + سویا 8 درصد، تیمار 4: جلبک اسپیرولینا 3 درصد + سویا 7 درصد تهیه شد و شاخص های فیزیکوشیمیایی و میکروبی شامل چربی، پروتئین، رطوبت و خاکستر، ارزیابی حسی همبرگر در ابتدای دوره نگهداری و مقادیر کلی باکتری (TVC)، مقادیر باکتری سرما دوست (PTC)، پراکسید (PV)، تیوباربیوتیک اسید (TBA)، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVBN) و شاخصهای رنگی طی مدت 12 روز نگهداری تعیین شد. با توجه به نتایج با افزودن جلبک، رطوبت و چربی کاهش، پروتئین افزایش یافت(05/0>P). اما تمامی تیمارها از محدوده مجاز برخوردار بودند. نتایج تجزیه و تحلیل های شیمیایی و میکروبی نشان داد که به طور کلی جایگزینی جلبک با سویا سبب کند شدن روند افزایشی شاخص های فساد اکسیداسیونی و بار میکروبی نسبت به تیمار شاهد شد و با افزایش غلظت جلبک نتایج بهتری مشاهده شد(05/0>P). اما تنها تیمار 2 از لحاظ حسی مورد تایید ارزیابها بود. بنابراین با توجه به مطالب بیان شده، جایگزین سویا با جلبک تا سطح 1 درصد می تواند راه حلی مناسب برای افزایش کیفیت و ماندگاری همبرگر باشد.
- استاندارد ملی ایران.1382. روش آزمون تعیین رطوبت به روش مرجع گوشت و فرآوردههای گوشتی، شماره 745.
- استاندارد ملی ایران.. روش آزمون تعیین چربی گوشت و فرآوردههای گوشتی، شماره742.
- استاندارد ملی ایران. 1379. روش آزمون تعیین پروتئینگوشت و فرآوردههای گوشتی، شماره924.
- استاندارد ملی ایران. 1379. روش آزمون خاکستر کل گوشت و فرآوردههای گوشتی، شماره 744.
- استاندارد ملی ایران. 1379. همبرگر خام منجمد (ویژگیها). تجدید نظر سوم، شماره2304.
- استاندارد ملی ایران. 1396. فرآوردههای پروتئین سویا (ویژگیها و روشهای آزمون)، تجدید نظر اول، شماره3332.
- حسینی، ف.، میلانی، ا. و بلوریان، ش. 1390. تاثیرمیکروکریستالین سلولز به عنوان جایگزین چربی بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی همبرگرکم چرب. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، دوره21، شماره3، 378-371.
- دانشور قربانی، م.، حسینی شکرابی، س. پ. و حسینی، س. ا. 1397. اثرات آنتی اکسیدانی عصاره هیدروالکلی ماکروجلبک سبز Ulva intestinalis بر گوشت چرخ شده فیل ماهی پرورشی نگهداری شده در یخچال. نشریه علوم آبزی پروری، جلد6، شماره9، 74-60.
- سادات غفوری، ف.، شعبانی، ش. و آخوندزاده بستی، ا.1397 . مطالعه اثرات ضد باکتریایی و ضد اکسیداسیونی عصاره جلبک Chlorella vulgaris بر کیفیت ماهی Rainbow Trout در دمای4
درجه سلسیوس. علوم غذایی و تغذیه، دوره15، شماره3، 64-51.
- سبزی بلخکانلو، ا.، میرمقتدایی، ل.، حسینی، ه.، حسینی، م.، فردوسی، ر. و شجاعی علی ابادی، س. ۱۳۹۵. تأثیر آرد دانه آمارانت (Amaranthus hypochondriacus) به عنوان جایگزین پروتئین سویا و آرد سوخاری بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی همبرگر معمولی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، دوره11، شماره3، 122-115.
- سعیدی اصل، م. و صفری، ر.1388. مقدمه ای بر میکروب شناسی عمومی و غذایی آزمایشگاهی. انتشارات بیهق، ص406.
- شعبانپور، ب.، ذوالفقاری، م. و فلاح زاده، س. ۱۳۹۰. اثر عصاره آویشن شیرازی بر ماندگاری فیله قزل آلای رنگین کمان شور و بسته بندی شده در خلاء در شرایط یخچال. فصلنامه علوم و صنایع غذایی، جلد8، شماره34، 11-1.
- هاشم زادگان، م.، تفویضی، ف.، حسینی، ا. و بیات، م. 1393. بررسی تطابق مواد اولیه اصلی درج شده در برچسب همبرگرهای ممتازشهرتهران توسط آنالیزمولکولی. نشریهی نوآوری در علوم و فناوری غذایی، جلد6، شماره4، 56-49.
- 2005. Official Methods and Recommended Practices of the AOCS, 5thed., Champaign.
- Ashour, M.M.S., Moawad R. K. and Bareh. G.F. 2013. Quality Enhancement and Shelf-Life Extension of Raw Beef Patties Formulated with Lactate/Thyme Essential Oil during Refrigerated Storage. Journal of Applied Sciences Research, 9(13): 6699-6709.
- Belay, A. 2002. The potential application of Spirulina (Arthrospira) as a nutritional and therapeutic supplement in health management (review). JANA, 2:26-48.
- Bingöl. B., Bostan, K., Varlık, C., Uran, H., Üçok Alakavuk, D. and Sivri. N. 2015. Effects of Chitosan Treatment on the Quality Parameters of Shrimp (Parapenaeus longirostris) during Chilled Storage.Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 15: 821-831.
- Burt, S. 2004. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods-a review. Food Microbiology, 94: 223- 253.
- Campo, M. M., Nute, G.R., Hughes, S.I., Enser, M., Wood, J.D. and Richardson, R.I. 2006. Flavour perception of oxidation in beef. Meat Science, 72: 303–311.
- Choi, Y. S., Choi, J. H., Han, D. J., Kim, H. Y., Lee, M. A., Kim, H. W., Jeong, J. Y., Paik, H. D. and Kim, C. J. 2008. Effects of adding levels of rice bran fiber on the quality characteristics of ground pork meat product. Korean J Food Sci, 28: 319-326.
- Cofrades, S. 2016. A comprehensive approach to formulation of seaweed-enriched meat products: From technological development to assessment of healthy. Food Research International, 99 (3):1084-1094.
- Demirel, Z., Hatipoğlu, S.U., Nalbantsoy, A., Yılmaz, F.F., Erbaykent, B.T., Gürhan-Deliloğlu, I. and Dalay, M.C.2012. A comparative study on antioxidant and cytotoxic effects of Oscillatoria amphibia and Spirulina platensis C-phycocyanin and crude extracts. Ege J Fish Aqua Sci, 29(1): 1-7.
- Farasat M., Khavari-Nejad R.A., Nabavi S.M.B., Namjooyan F. 2013. Antioxidant properties of two edible green seaweeds from northern coasts of the Persian
Gulf. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products, 8(1): 47.
- Fernando, I.S., Kim, M., Son, K.T., Jeong, Y. and Jeon, Y.J. 2016. Antioxidant activity of marine algal polyphenolic compounds: a mechanistic approach. Journal of Medicinal Food, 19(7): 615-628.
- Gómez-Estaca, J., López de Lacey, A., López-Caballero, M. E., Gómez-Guillén, M.C. and Montero, P. 2010. Biodegradable gelatine-chitosan films incorporated withessential oils as antimicrobial agents for fish preservation. Food Microbiology, 27:889-896.
- Hayes, J., Stepanyan, V., Allen, P., O’Grady, M. and Kerry, J. 2010. Effect of lutein, sesamol, ellagic acid and olive leaf extract on the quality and shelf-life stability of packaged raw minced beef patties. Meat Science, 84: 613–620.
- Kim, J., Pyun, C. H., Hong, G., Ki Kim, S., Young Yang, CH. and Lee. Ch. 2014. Changes in physicochemical and microbiological properties of isoflavone-treated dry-cured sausage from sulfur-fed pork during storage. J Anim Sci Technol, 3: 56: 21.
- Lo´pez-Lo´pez, I., Cofrades, S. and Jime´nez-Colmenero. F .2009. Low-fatfrankfurters enriched with n-3 PUFA and edible seaweed: effectsof olive oil and chilled storage on physicochemical, sensory andmicrobial characteristics. Meat Sci, 83(1):148–154
- Lupatini, A. L., Colla, L. M., Canan, C. and Colla E .2017. Potential application of microalga Spirulina platensis as a protein source. J Sci Food Agric, 97(3):724–732
- Madeira, M. S., Cardoso, C., Lopes, P., Coelho, D., Afonso, C., Bandarra, N. M. and Prates, J. A. M.2017. Microalgae as feed ingredients for livestock production and meat quality: a review. Livest Sci,205:111–121.
- Marti‐Quijal, F. J., Zamuz, S., Galvez, F, et al. 2018. Replacement of soy protein with other legumes oralgaein turkey breast formulation: Changes in physicochemical andtechnological properties. J Food Process Preserv,42 (35): 1-9.
- Mexisa, S. F., Chouliara, E. and Kontominas, M. G. 2009. Combined effect of an oxygen absorber and oregano essential oil on shelf life extension of rainbow trout fillets stored at 4 ℃. Food Microbiology, 26: 598-605.
- Morais, M. G.,Vaz, B. S., Morais, E G., Costa, J. A. V. 2015.Biologically Active Metabolites Synthesized by Microalgae, Hindawi Publishing Corporation, Volume 2015, Article ID 835761, 15 pages.
- Nollet, L. 2011. Detection of adulterations, in the safety analysis of foods of animal origin in: Detection of adulteration, (Editors: L. Nollet and F. Toldra). Belgium,155-158.
- Ojagh, S. M., Rezaei, M., Razavi, S. H. and S. M. H. Hosseini. 2010. Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Journal of Food Chemistry, 120: 193-198.
- Parniakov, O., Toepfl, S. and Barba, F.J. et al.2018. Impact of the soy protein replacement by legumes and algae based proteins on the quality of chicken rotti. J Food Sci Technol, 55: 2552.
- Safari, R., Shahhoseini, S.R. and Javadian, S. R. 2018. Antibacterial and Antioxidant Effects of the Echinophora Cinerea Extract on Bighead Carp (Aristichthys nobilis) Fillet During Two Storage Conditions. Journal of Aquatic Caspian Sea, 3(2): 13-24.
- Shahhoseini, S.R. Safari, R. and Javadian, S. R. 2019. Evaluation effect of Carboxymethyl cellulose
coating with Anethum graveolens extract on quality of fried fillet fried fish (Anethum graveolens). Journal of Aquatic Caspian Sea, 4(2).
- Shalbaby, E. A. and Shanab, S. M. M., 2013. Comaprison of DPPH and ABTS assyas for determining antioxidant potential of water and methanol extract of Spirulina platensis, Geo-Marine Sciences. 42 (5): 556-564.
- Valipour Kootenaie, F., Ariaii, P., Khademi Shurmasti, D. and Nemati. M. 2017. Effect of chitosan edible coating enriched with eucalyptus essential oil and α-tocopherol on silver carp fillets quality during refrigerated storage, Journal of food safety. 37 (1): e12295.
- Yang, Y., Ye, Y., Wang, Y., Sun, Y., Pan, D. and Cao, J. 2018. Effect of high pressure treatment on metabolite profile of marinated meat in soy sauce. Food Chem, 240:662–669.
- Yanar, Y. 2007. Quality Changes of Hot Smoked Catfish (Clarias Gariepinus) During Refrigerated storage. Journal of Muscle Foods, 18: 391-400.
- Yuan, G., Lv, H., Tang, W., Zhang, X. and Sun, H. 2016. Effect of chitosan coating combined with pomegranate peel extract on the quality of Pacific white shrimp during iced storage. Food Control, 59: 818–823.
_||_