اثر برخی از تنظیمکنندههایرشد،کیتوزان و اسانسدارچین بر بهبودکیفیت تغذیه ای و عمرپساز برداشت پرتقالرقم تامسون ناول
محورهای موضوعی :
تکنولوژی پس از برداشت محصولات کشاورزی
بهروز علی جو
1
,
وحید عبدوسی
2
,
وحید زرین نیا
3
,
سپیده کلاته جاری
4
,
محمد چمنی
5
1 - دانشجوی دکتری، گروه علوم زراعی و باغی، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - استادیار،گروه علوم زراعی و باغی، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3 - استادیار، گروهگیاهپزشکی، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
4 - استادیار، گروهگیاهپزشکی، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
5 - استادیار، گروه علوم دامی، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
تاریخ دریافت : 1400/07/10
تاریخ پذیرش : 1400/09/02
تاریخ انتشار : 1403/01/01
کلید واژه:
آب میوه,
پرتقال,
ارزش غذایی,
متیل جاسمونات,
چکیده مقاله :
استفاده از ترکیبات طبیعی و سازگار با طبیعت و انسان در جهت تولید محصولات عاری از مواد شیمیایی و مضر و دارای ارزش غذایی بالاتر که همراه با کاهش ضایعات غذایی است، ضروری بنظر میرسد. هدف از این تحقیق بررسی تأثیر تیمارهای اسید جاسمونیک (40، 20، 10، 5 میکروگرم در لیتر)، اپیبراسینولید (10، 7، 4، 1 میکرومول در لیتر)، اسانس دارچین (750،1000، 500، 250 پی پی ام) و کیتوزان) 10، 5/7، 5، 5/2 گرم در لیتر( بر پرتقال تامسون ناول بود. ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی، حسی و میزان ماندگاری میوه های تیمار شده طی روزهای 0، 15، 30، 45 و 60 پس از برداشت، انجام گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که در مجموع موثرترین تیمار جهت حفظ خصوصیات کیفی میوه نظیر (اسیدیته عصاره میوه: 24/3، مواد جامد محلول: 39/16درجه بریکس، ویتامین ث: 94/48 میلیگرم بر 100 گرم وزن تر، کارتنویید: 61/10 میلیگرم بر 100 گرم وزن تر، درصد کاهش وزن: 72/6 درصد)، با تیمار اسید جاسمونیک در غلظت 40 میکرولیتر بر لیتر بود. تیمار کیتوزان با غلظت 10 گرم بر لیتر با مدت طولانی 6/57 روز بیشترین ماندگاری میوه را به خود اختصاص داد. با توجه به نتایج به دست آمده به نظر میرسد 40 میکرولیتر بر لیتر اسید جاسمونیک به منظور حفظ خواص ارزشمند تغذیه ای و 10 گرم بر لیتر کیتوزان جهت افزایش عمر انبارداری موثر باشند.
منابع و مأخذ:
آمارنامه کشاورزی. وزارت جهاد کشاورزی، معاونت برنامهریزی و اقتصادی، مرکز فناوری اطلاعاتو ارتباطات، جلد اول محصولات زراعی، چاپ اول، 123 صفحه.
غفوری، م.، سلیمانی، ع.، ربیعی، و. 1395. اثر کاربرد اسانسهایمیخکودارچین بر حفظ کیفیت پس از برداشت میوه انار رقم ’پوست قرمز طارم‘. نشریهبهزراعیکشاورزی. جلد 18، شماره2، 401-389.
قربانی، ب.1393. تیمارهای پسازبرداشت نیتریک اکسید و بر اسینواستروئید برای کاهش اثرات نامطلوب سرما روی میوه پرتقال واشنگتن ناول طیانبارمانی.پایاننامهکارشناسیارشد علوم باغبانی. دانشگاه شهید باهنر کرمان. 155 صفحه.
محمدرضاخانی، س. و ز.، پاککیش. ز. 1395 .نقشآبگرموبراسینواستروئیدبرمقدار آب اکسیژنه وپراکسیداسیونچربیهایمیوه لیموترش در شرایط تنش سرما. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. جلد 17، شماره1، 64-73.
مستوفی، ی.، نجفی، ف. 1384. روشهای آزمایشگاهی تجزیهای در علوم باغبانی. انتشارات دانشگاه تهران، 136 صفحه.
Abbasi, N. A., Iqbal, Z., Maqbool, M., Hafiz, I. A. Postharvest quality of mango (Mangifera indica L.) fruit as affected by chitosan coating. Pakistan Journal of Botany, 41(1): 343-357.
Abeysinghe, S. 2007. Bioactive compounds and antioxidant capacities in different edible tissues of citrus fruit of four species. Food Chemistry, 104(4):1338-1344·
Aghdam, M. S., Asghari, M., Farmani, B., Mohayeji, M. Moradbeygi, H. 2012
. Impact of postharvest brassinosteroids treatment on PAL activity in tomato fruit in response to chilling stress. Scientia Horticulturae, 144:116-120.
Ahmed, W., Ahmed, R., Liaquat, M., Khan, S. M., Farid, A., Ahmed, S. 2015. Pre-Harvest foliar application of methyl jasmonate on fruit quality and quality enzymes and phenolic compounds changes during storage of grapefruit. Pakistan Journal of Chemistry, 5(3):1-12.
Ali, A., Muhammad M. T. M., Sijam, K., Siddiqui, Y. 2011. Effect of chitosan coatings on the physicochemical characteristics of Eksotika II papaya (Carica papaya) fruit during cold storage. Food Chemistry, 124: 620–626.
Arriola, O.C., Rocha, M.O.C., Hernandez, A.B., Brauer, J.M.E., Jatomea, M.P. 2013. Controlled release matrices and micro/nanoparticles of chitosan with antimicrobial potential: development of new strategies for microbial control in agriculture. Journal of the Science of Food and Agriculture. 93(7): 1525–1536.
Ayala-Zavala, F., Wang, S. Y., Wang, C. Y., Gonzalez-Aguilar, G. A. 2005. Methyl jasmonate in conjunction with ethanol treatment increases antioxidant capacity. volatile compounds and postharvest life of strawberry fruit. European Food Research and Technology, 221:731–738.
Badawy, M. E., Rabea, E. I., AM El-Nouby, M., Ismail, R. I., Taktak, N. E. 2017. Strawberry shelf life, composition, and enzymes activity in response to edible chitosan coatings. International Journal of Fruit Science, 17(2):117-136.
Baroty, G. S. E., Baky, H. H. A. E., Farag, R. S., Saleh, M. A. 2010. Characterization of antioxidant and antimicrobial compounds of cinnamon and ginger essential oils. African Journal Biochemistry Research, 4:167–174.
Binduheva, U., Negi, P. 2014. Efficacy of cinnamon oil to prolong the shelf-life of pasteurised, acidified, and ambient stored papaya pulp. Acta Alimentaria, 43(3):378-386.
Bor, J. Y., Chen, H. Y., Yen G. C. 2006. Evaluation of antioxidant activity and inhibitory effect on nitric oxide production of some common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54: 1680-1686
Buck, R. P., Rondinini, D., Covington, A. K., Baucke, F. G. K. Brett., C. M. A., Camoes, M. F., Milton, T., Mussini, M. J. et al. 2002. Measurement of pH. definition, standards, and procedures. Pure Applied of Chemistry,74(11): 2169–2200
Burhan, O., Ebubekir, A., Kenan, Y., Yakup, O., Onur, S. 2013. Effect of methyl jasmonate treatments on the bioactive compounds and physicochemical quality of ‘Fuji’ apples. Ciencia e investigation agrarian, 40(1): 201-211.
Capitani, F., Biondi, S., Falasca, G., Ziosi, V. 2005. Methyl jasmonate disrupts shoot formation in tobacco thin cell lters by over-inducing miotic activity and cell expatsion. Planta, 22: 507-519
Chien, P. J., Sheu, F. Yang, F. H. 2007. Effects of edible chitosan coating on quality and shelf life of sliced mango fruit. Journal of Food Engineering, 78: 225–229.
Ding, Y., Zhu, Z., Zhao, J., Nie, Y., Zhang, Y., Sheng, J., Tang, X. 2016. Effects of Postharvest Brassinolide Treatment on the Metabolism of White Button Mushroom (Agaricus bisporus. Food and Bioprocess Technology, 9(8): 1327-1334
Dong, H., L. Cheng, J. Tan, K. Zheng., Jiang, Y. 2004. Effects of chitosan coating on quality and shelf life of peeled litchi fruit. Journal of Food Engineering, 64: 355–358.
Doreyappa, G., Huddar. A. G. 2001. Studies on ripening changes in mango fruits. Journal of Food Science and Technology, 38: 135-137.
Egert, M., Tevini, M. 2002. Influence of drought on some physiological parameters symptomatic for oxidative stress in leaves of chives (Allium schoenoprasum). Environmental and Experimental Botany, 48: 43-49.
El-Eleryan, E. E. 2015. Effect of chitosan and green tea on the quality of Washington Navel orange during cold storage. American Journal of Plant Physiology, 10(1): 43-54.
Gao, Y., Kan, C., Wan, C., Chen, C., Chen, M., Chen, J. 2018. Quality and biochemical changes of navel orange fruits during storage as affected by cinnamaldehyde-chitosan coating. Scientia Horticulturae, 239: 80-86.
Garcia, M. A., Martino, M. N., Zaritzky, N. E. Plasticized starch-based coatings to improve strawberry quality and stability. Journal of Agriculture Food and Chemistry, 46: 3758-3767.
Ge, Y. H., Li, C. Y., Tang, R. X., Sun, R. H., Li, J. R. 2016. Effects of postharvest brassinolide dipping on quality parameters and antioxidant activity in peach fruit. In III International Symposium on Postharvest Pathology: Using Science to Increase Food Availability. pp. 377-384.
Ghasemnezhad, M., Javaherdashti, M. 2008. Effect of methyl jasmonate treatment on antioxidant capacity, internal quality and postharvest life of raspberry fruit. Caspian Journal of Environmental Sciences, 6(1): 73-78.
Gonzalez-Aguilar, G., Buta J., Wang, C. Y. 2002. Methyl jasmonate reduces decay and maintains postharvest quality of papaya 'sunrise'. Postharvest Biology and Technology, 28: 361-370.
Hernández, M. S., Ruiz F., Cardona, J., Fernández-Trujillo, J. P. 2010. Postharvest behaviour of three cocona ecotypes during low temperature storage. Acta Horticulturae 928(928)
Jin, P., Zheng, Y. H., Cheng, C. M., Gao, H. Y., Chen, W. X., Chen, H. J. 2006. Effect of methyl jasmonate treatment on fruit decay and quality in peaches during storage at ambient temperature. Acta Horticulturae, 712: 711–716.
Kanatt, S. R., Chander, R., Sharma, A. 2008. Chitosan and mint mixture: A new preservative for meat and meat products. Food Chemistry, 107: 845–852
Karlidag, H., Yildirim, E. and Turan, M. 2011. Role of 24-epibrassinolide in mitigating the adverse effects of salt stress on stomatal conductance, membrane permeability, and leaf water content, ionic composition in salt stressed strawberry (Fragaria × ananassa). Scientia Horticultural, 130: 1. 133-140.
Kelebek, H., Selli, S., Canbas A., Cabaroglu, T. 2009. HPLC determination of organic acids, sugars, phenolic composition and antioxidant capacity of orange wine made from a Turkish cv. Kozan. Microchemical Journal, 91:187-192.
Khajehyar, R., Fallahi, E., Rahemi, M. 2016. Methyl jasmonate and polyamines reduce chilling injury symptoms of orange (Citrus sinensis) fruit during cold storage. Journal of Applied Horticulture, 18(2): 33-44
Liu, L., Jia, C., Zhang, M., Chen, D., Chen, S., Guo, R., Wang, Q. 2014. Ectopic expression of a BZR1‐1D transcription factor in brassinosteroid signaling enhances carotenoid accumulation and fruit quality attributes in tomato. Plant Biotechnology Journal, 12(1): 105-115.
Martínez-Romero, D., Alburquerque, N., Valverde, J. M., Guillén, F., Castillo, S., Valero, D., Serrano, M. 2006. Postharvest sweet cherry quality and safety maintenance by Aloe vera treatment: a new edible coating. Postharvest Biology and Technology, 39: 93-100.
Meighani, H., Ghasemnezhad, M., Bakhshi. D. 2015. Effect of different coatings on postharvest quality and bioactive compounds of pomegranate (Punica granatum) fruits. Journal of Food Science and Technology, 52(7): 4507-4514.
Mohammadi, S., Aminifard, M. H. 2012. Effect of essential oils on postharvest decay and some quality factors of peach (Prunus persica var. Redhaven). Journal of Biological and Environmental Sciences, 6(17): 44-53
Pasquariello, M. S., Di Patre, D., Mastrobuoni, F., Zampella, L., Scortichini, M., Petriccione, M. 2015. Influence of postharvest chitosan treatment on enzymatic browning and antioxidant enzyme activity in sweet cherry fruit. Postharvest Biology and Technology, 109: 45-56.
Plotto, A., Roberts, D. D., Roberts, R. G. 2002. Evaluation of plant essential oils as natural postharvest disease control of tomato (Lycopersicon esculentum). In XXVI International Horticultural Congress: Issues and Advances in Postharvest Horticulture. Pp.737-745.
Rehman, M., Singh, Z., Khurshid, T. (2018). Methyl jasmonate alleviates chilling injury and regulates fruit quality in “Midknight” Valencia orange. Postharvest Biology and Technology, 141:58–62.
Rudell, D. R., Fellman, J. 2005. Pre harvest application of methyl jasmonate to Funji apples enhances red coloration and affects fruit size, splitting, and bitter pit incidence. Horticultural Science, 40: 1760-1762.
Simões, A. D. N., Tudela, J. A., Allende, A., Puschmann, R., Gil, M. I. 2009. Edible coatings containing chitosan and moderate modified atmospheres maintain quality and enhance phytochemicals of carrot sticks. Postharvest Biology and Technology, 51: 364–370.
Shifeng, C., Yonghua, Z., Zhenfeng, Y., Kaituo, W., Huaijing R. 2009. Effect of methyl jasmonate on quality and antioxidant activity of postharvest loquat fruit. Journal of the Science of Food and Agriculture, 89: 2064–2070.
Shin, Y., R. H. Liu, J. Nock, D. Holliday C. B. 2007. Temperature and relative humidity effects on quality, total ascorbic acid, phenolics and flavonoid concentrations, and antioxidant activity of strawberry. Postharvest Biology and Technology, 45:349-35.
Wolucka, B. A., Goossens, A., Inzé, D. 2005. Methyl jasmonate stimulates the de novo biosynthesis of vitamin C in plant cell suspensions. Journal of experimental Botany, 56(419):2527-2538.
Zayas, A. A. 2012. Efect of Biobras-16 and Phytomas-E on some tomato growth indicators and yield (Solanum lycopersicum, Lin) “Vyta” variety. Revista granma ciencia, 16(1): 78-88
Zhang, Y. P., He, J., Yang, S. J., Chen, Y. Y. 2014. Exogenous 24-epibrassinolide ameliorates high temperature-induced inhibition of growth and photosynthesis in Cucumis melo. Biologia plantarum, 58(2):311-318.
_||_