Presenting the model of structural equations of factors affecting the effectiveness of the problem-based curriculum in the preschool period
Subject Areas : curriculumhalimeh mirarabrazy 1 * , Hossein fakoorihajiar 2 , Kazem shariatnia 3 , Aliasghar bayani 4
1 - Islamic Azad university، Azadshahr، Iran
2 - Assistant Professor, Department of Educational Sciences, Azadshahr Branch, Islamic Azad University, Azadshahr, Iran
3 - Assistant Professor, Department of Educational Sciences, Azadshahr Branch, Islamic Azad University, Azadshahr, Iran
4 - Associate Professor, Department of Educational Sciences, Azadshahr Branch, Islamic Azad University, Azadshahr, Iran
Keywords: Curriculum, education, teaching activities, preschool teachers.,
Abstract :
The present study was conducted with the aim of providing a model of structural equations of factors affecting the effectiveness of the problem-based curriculum in the preschool period. The method of this study was descriptive-correlation. The statistical population of the research was made up of 30 experts in the field of preschool education and educational sciences, who were selected based on targeted and accessible sampling. In order to collect data, researcher-made questionnaires were used, whose validity was confirmed by academic experts and their reliability was also confirmed through Cronbach's alpha coefficient test. In order to analyze the data, structural equation technique was used using SmartPLS statistical software. Quantitative findings indicate that all the calculated variables, taking into account that the absolute value of the t statistic value for all relationships between variables is greater than the critical value of 1.96 and all the factor loadings in the standard state are greater than 0.3, therefore all Variables and relationships were confirmed. Based on the results of the research, the factors affecting the effectiveness of the problem-based curriculum in the preschool period lead to the improvement of the performance level of sustainable development categories in education.
| فصلنامه « پژوهشهاي برنامه ريزي درسي و آموزشی» واحد چالوس سال سیزدهم، شماره دوم، پاييز و زمستان 1402 – صفحات 12-1 |
Https://dorl.net/dor/20.1001.1.22517758.1402.13.1.1.3
اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر خردمندی و پایستگی تحصیلی دانشجویان دختر
دانشگاه فرهنگیان آمل
خدیجه موسوی1، شعبان حیدری2، سیده علیا عمادیان3
تاریخ دریافت: 23/02/1402 تاریخ پذیرش:31/06/1402
چکیده
پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر خردمندی و پایستگی تحصیلی دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان آمل انجام گردید. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با اجرای پیش آزمون، پس آزمون و کنترل در دو گروه آزمایش و کنترل بوده است. از میان جامعه آماری پژوهش حاضر، نمونه آماری از طریق نرمافزار g power به تعداد 30 نفر دانشجوی دختر در سال تحصیلی 1401-1400 انتخاب گردیدند. برای گردآوری دادهها، پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی بائر و همکاران (2006) و جهت سنجش خردمندي از پرسشنامه سه بعدي خردمندي آردلت و جهت سنجش پایستگی تحصیلی از پرسشنامه پایستگی تحصیلی مارتین و مارش استفاده گردید. آزمودنیهای هر دو گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو پرسشنامه خردمندی و پایستگی را تکمیل نمودند. پس از اجرای مرحله پیش آزمون گروه آزمایش تحت مداخله آموزشی مهارتهای ذهن آگاهی قرار گرفتند در حالی که در طول این مدت هیچگونه آموزشی به گروه کنترل داده نشد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد و دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل گردیدند. نتایج نشان داد بین میانگین نمرههای متغیرها در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، تفاوت معناداری وجود دارد و همچنین میتوان گفت میزان تغییرات این متغیرها در طی مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، در دو گروه کنترل و ذهن آگاهی یکسان نبوده است، لذا میتوان نتیجه گرفت آموزش ذهن آگاهی بر خردمندی و پایستگی تحصیلی مؤثر بوده است.
واژگانکلیدی: آموزش ذهن آگاهی، خردمندی، پایستگی تحصیلی، دانشجویان دانشگاه فرهنگیان.
1. دانشجوی دکتری روانشناسی تربیتی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران kh_mosavi20@yahoo.com
2. استادیار، گروه روانشناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران. نویسنده مسئول
3. استادیار، گروه روانشناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
مقدمه
بر کسی پوشیده نیست که تربیت و آماده ساختن نوجوانان و جوانان بهعنوان سازندگان کشور یکی از مهمترین هدفهای نظام آموزشی در جهان است، بهطوری که نمیتوان جامعهای را یافت که از جوانان و مسائل آنان سخن نگوید و از آنها همچون عناصری مهم و ارزشمند یاد نکند (ملکی،1398). بهزیستی جوانان، که نیروی کار، والدین و مدیران فردایند و آینده آنان در گروی فرصتهایی است که امروز برایشان خلق میشود بسیار حائز اهمیت است. لذا هرگاه در جامعهای نوجوانان و جوانان به خوبی شناخته شوند، از ظرفیتهای ذهنی و جسمی آنان به درستی بهره برداری گردد و مسائل ایشان در زمینههای مختلف به دقت بررسی و طرق مناسب و هوشمندانهای برای حل آنها ارائه گردد، بیتردید زمینه ارتقای اخلاقی، اعتقادی، فرهنگی، علمی و هنری آنان به نحو مطلوبی فراهم میشود و از هدر رفتن و نابودی این سرمایههای عظیم جلوگیری بعمل خواهد آمد (کرباسی و همکار، 1390). بنابراین همه ارکان نظام آموزشی باید در این وظیفه خطیر نقش خود را به درستی ایفا کنند و معلمان بهعنوان مهمترین رکن آموزش و پرورش، رسالت دستیابی به اهداف متعالی و رساندن دانشآموزان به منزل مقصود بر عهده دارند. در حقیقت آموزش حرفهای پیش از خدمت، آغاز یک سفر یادگیری است که مدارس، معلم راهنما و دانشجو معلم با مشارکت یکدیگر نقشه سفر، ملزومات و چگونگی پشت سر گذاشتن فراز و نشیبهای آن را تجربه میکنند. نکته حائز اهمیت این است که این سفر نه تنها یک سفر فیزیکی، بلکه سفری معنوی و شناختی است که در جریان آن و همزمان هویت معلمی در دانشجومعلم با توجه به ماهیت تجربیات کسب شده، در حال شکلگیری است. شکلگیری هویت معلمی تحت تأثیر عوامل زیادی از جمله تجربههای فردی و حرفهای قرار دارد (احمدی،1394).
ذهن آگاهی توجه عمدی به یک امر خاص در لحظه حال، بدون قضاوت است (کابات زین1،1994) دکتر جان کابات زین، کسی است که اولین بار از ذهن آگاهی با هدف روان درمانی استفاد نموده و در این باره میگوید: «توجه» در ذهن آگاهی معنای خاصی دارد، به معنای: توجه در زمان حال و تا حد امکان همراه با سعه صدر، بدون بروز واکنش خودکار و بدون جبههگیری. ذهن آگاهی، مشاهده محرکهاست همانگونه که اتفاق میافتد، بدون هیچگونه قضاوت و داوری و درواقع، مهارتی است که به فرد اجازه میدهد در زمان حال، حوادث را کمتر از آن میزان که ناراحت کننده است دریافت کنند (کریمزاده محمدآبادی، 1399). لذا این مهارت، توانایی فراتر عمل کردن از خودمحوری، آگاهسازی برای برقراری ارتباط بین دنیای درون و دنیای بیرون (رین وهمکاران2 ،2008)، ایجاد راههایی برای تنظیم هیجانها و بهبود عملکرد شناختی در افراد را بر عهده دارد (ودینگر و همکاران3، 2011). بنابراین ارتقای ذهن آگاهی راهی برای تحقق اصول اولیه نیازهای روانی است (رین و همکاران، 2008). در این راستا پژوهش چانگ و همکاران4(2014) نشان میدهد که بین ذهن آگاهی و تندرستی برای برآورده شدن نیازهای روانشناختی رابطه وجود دارد و ذهن آگاهی پایه نیازهای روانشناختی است و رابطه مثبت بین ذهن آگاهی و بهزیستی وجود دارد. علاوه بر این، زارعی (1398) نیز بر اساس پژوهش خود استفاده از ذهن آگاهی را بهعنوان یک روش آموزشی جهت کاهش استرس پیشنهاد داده است. چرا که این روش فرد را از حالت جنگ و جدال خارج میکند و به سمت آرامش همراه با شفافیت ذهن و آرامش کامل میبرد. متخصصان روانشناسی بالینی در غرب این روش را از آموزههای بودا که مبتنی بر تمرینهای ذهنی بود استخراج کردهاند (مور5،2003).
در این بین نقش خرد را نمیتوان نادیده گرفت. خردمندی یکی از ویژگیهای بارز توسعه بهینه انسانی است، یک منبع شخصی نادر که هم برای جامعه به معنای گسترده و هم برای افرادی که از آن بهرهمند میشود سودمند است (فراری و وست استرات6، 2013). تحقیقات روانشناسی مثبتگرا در دانشجویان با رشد شخصی بالا نشان از وجود خردمندی است (سلیگمن و سیکنزنت7، 2000). دانشجویانی که فاقد دانش و مهارت برای ایجاد تغییر مؤثر در زندگی خود هستند، از خرد بیبهرهاند و برای رشد فردی توانایی لازم را ندارند (لاورنس8، 2000). از میان مؤلفههای مهم روانشناختی، خردمندی را میتوان مشخصه افراد باهوش دانست به گونهای که باعث غنای مفهوم زندگی و عمق بخشیدن در آنان میگردد و بازتاب این توانمندی را میتوان در معناداری آن برای فرد و اطرافیانش به دست آورد (پلوسینک،2020) در این بین نقش دانشگاه بسیار مهم است (براون9، 2004). مهارتهای آموخته شده علاوه بر اینکه باعث ایجاد خردمندی دانشجویان میشود باید توانایی ایجاد پایستگی تحصیلی در افراد را نیز ایجاد میکند. پایسته شدن مؤلفه مهمی در سازگار شدن با چالشهای تحصیلی میباشد. توانایی یادگیرنده در غلبه بر مشکلات موانع و چالشهایی که در زندگی روزمره تحصیلی او بهطور معمول رخ میدهد (یوسفوند و همکاران، 1397). طبق تعریف مارتین10 (2009) واژهای است برای توصیف توانایی افراد در بازگشت موفق بعد از مشکلات و شکستهای تحصیلی که بهوسیله عواملی مانند خودکارآمدی، تعهد و کنترل بهبود مییابد و دانشجویان پایسته علیرغم وجود شرایط استرسزا که آنها را در مسیر عملکرد ضعیف در دانشگاه قرار میدهد، سطح بالایی از انگیزه، پیشرفت و عملکرد تحصیلی را حفظ میکنند (یوسفوند و همکاران،1397). در این راستا چین و همکاران(2017) دریافتند رابطه معناداری بین احساسات مثبت دانشجویان و عملکرد آنها وجود دارد. فعال کردن احساسات مثبت مانند: لذت، امید و غرور پیشبینی کننده مهمی جهت پیشرفت تحصیلی در فراگیران است. ذهن آگاهی، یکی از نیازهای روانشناختی زندگی برای دانشجویان است که با تحت تأثیر قرار دادن ادراک آنها از خود و خودکارآمدیشان در انجام وظایف و تکالیف و پیگیری اهداف زندگی آینده آنها را نیز تحت تأثیر قرار میدهد و انجام پژوهش با هدف اثربخش بودن بر آن بر عوامل مختلف اهمیت و ضرورت پژوهش حاضر میافزاید. از این جهت هدف پژوهش حاضر، آزمون فرضیههای زیر میباشد:
آموزش ذهن آگاهی بر خردمندی دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان آمل مؤثر است.
آموزش ذهن آگاهی بر پایستگی تحصیلی دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان آمل مؤثر است.
روش پژوهش
پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، کمی و برحسب گردآوری اطلاعات یک تحقیق نیمهآزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل میباشد برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (تحلیل واریانس اندازهگیری مکرر) استفاده میشود و دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل گردیدند. در ابتدای اجرای دورۀ آموزشی ذهن آگاهی و گردآوري دادههاي مورد نياز برای تجزیه و تحلیل آماری برنامهریزی به شرح ذیل انجام گردید: پس از مشخص شدن آزمودنیهای گروههای آزمایش و کنترل (گواه)، با رعایت دقیق نکات اخلاقی، با انجام پیش آزمون (توزیع و جمعآوری پرسشنامه خردمندی و پایستگی تحصیلی) در بین آزمودنیهای گروههای آزمایش و کنترل، طرح آغاز و به مدت دو ماه به طول انجامید. در این طرح، براي آزمودنيهاي گروههای آزمايش، جلسات آموزشی ذهن آگاهی، طي 8 جلسه، هر جلسه به مدت 90 دقيقه و در روزهای فرد (یکشنبه و سه شنبه) برگزار گردید، بهطوری که آزمودنیهای گروه کنترل سهمی از این آموزشها نداشتند. در پایان دوره، مجدداً از آزمودنیهای هر دو گروه، پس آزمون (اجرای مجدد پرسشنامۀ خردمندی و پایستگی تحصیلی) بعمل آمد و بعد از گذشت دو ماه مجدد برای انجام پیگیری، پرسشنامۀ خردمندی و پایستگی تحصیلی اجرا گردید و مجدداً اطلاعات مورد نیاز گردآوری شد. پس از پایان یافتن طرح و تکمیل پرسشنامهها در هر سه مرحله (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری)، مجموع دادههای خام گردآوری شده با استفاده از نرمافزار آماری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین در این پژوهش از پرسشنامههای زیر استفاده شده است:
پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی
مقیاس ذهن آگاهی پرسشنامۀ پنج عاملی ذهن آگاهی بائر و همکاران(2006) ابزاری است برای خودگزارشدهی، شامل 39 سؤال که پنج عامل ذهن آگاهی را میسنجد: مشاهده، توصیف، عمل با آگاهی، عدم قضاوت در مورد تجارب درونی و عدم واکنش به تجارب درونی (تمناییفر و همکاران،1395). مقیاسهای پنج عاملی از همسانی درونی بالایی (دامنه آلفای کرونباخ از 75/0 در عامل غیرواکنشی و تا 90/0 در عامل توصیف) برخوردار بوده و روایی آن 84/0 برآورد شده است (بایر و همکاران،2006). در مطالعهای که احمدوند (1391) روش بازآزمون بر روی روایی و پایایی این پرسشنامه در ایران انجام داد، ضرایب همبستگی بین 57/0r= مربوط به عامل غیرقضاوتی بودن و تا 84/0r= مربوط به عامل مشاهده به دست آمد.
پرسشنامه اقدام برای خردمندی
برای سنجش خردمندی از پرسشنامه سه بعدي خردمندي آردلت (2003) استفاده گردید. این پرسشنامه 39 گویه به همراه 3 خرده مقیاس شناختی، انعکاسی و عاطفی را در برمیگیرد. در واقع، سه بعد این پرسشنامه جدا از هم نبوده و میتوان گفت بعد انعکاسی بهعنوان پایه و اساس رشد دو بعد دیگر بسیار با اهمیت است. در پژوهش آردلت آلفای کرونباخ محاسبه شده برای ابعاد شناختی، انعکاسی و عاطفی در نمونه دانشجویی به ترتیب 71/0 ، 75/0 . 74/0و در نمونه سالمندی 78/0 و 75/0 و 74/0 به دست آمده است. آلفای کرونباخ محاسبه شده برای پایایی این پرسشنامه برای مؤلفه شناختی 64/0 ، برای مؤلفه انعکاسی 58/0 و برای مؤلفه عاطفی 62/0 و برای کل پرسشنامه 76/0 میباشد (ذبیحیحصاری و همکاران،1396). بررسی اعتبار مقیاس سه بعدی خردمندی همسانی رضایتبخش تا خوب را برای هر سه بعد بهصورت جداگانه برای بعد شناختی 80/0 انعکاسی 40/0 و عاطفی 60/0 و بهطور کلی 82/0 نشان داد (اسعدی و همکاران،1394).
پرسشنامه پایستگی تحصیلی
در این پژوهش برای سنجش پایستگی تحصیلی از پرسشنامه توسط مارتین و مارش (۲۰۰8 ) استفاده شده است. این پرسشنامه ۶ گویه دارد که در یک طیف پنج درجهای لیکرت از کاملاً موافقم ۵ تا کاملا مخالفم ۱ نمرهگذاری میشود حداقل و حداکثر نمره در این پرسشنامه به ترتیب ۵ و ۲۰ میباشد. پایایی پرسشنامه پایستگی تحصیلی با روش آلفای کرونباخ در پژوهش مارتین و مارش (۲۰۰۸) برابر با 80/0 گزارش شده است و روایی آن نیز از طریق تحلیل عاملی تأییدی برای هر کدام از گویهها ۱۴ به ترتیب ۶۶/67،۰/0، 73/0 و 75/0 محاسبه شد. همچنین در پژوهشی کریمیقرطمانی (۱۳۹۱) پایایی این پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ ۰/۸۷ و روایی آن را از طریق روایی ملاکی با استفاده از همبستگی پرسشنامه اشتیاق تحصیلی پنتریج (۲۰۱۳) ۰/۵۶ گزارش کرد. در پژوهش حاضر نیز ضریب پایایی پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ57/. به دست آمده است.
پس از انتخاب گروه نمونه و قراردادن بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل، ابزارهای مورد نظر بهعنوان پیش آزمون در مورد هر دو اجرا شد. سپس آزمودنیهای گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقهای با متغیر مستقل مهارتهای ذهن آگاهی تحت آموزش قرار گرفتند و آزمودنیهای گروه کنترل سهمی از این آموزشها نداشتند. در پایان دوره، مجدداً از آزمودنیهای هر دو گروه، پس آزمون (اجرای مجدد پرسشنامههای خردمندی و پایستگی تحصیلی) بعمل آمد. پس از دو ماه مجدداً برای پیگیری پرسشنامههای موردنظر اجرا گردید و مجددا اطلاعات مورد نیاز گردآوری شد. پس از پایان یافتن طرح و تکمیل پرسشنامهها در هر سه مرحله (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری)، مجموع دادههای خام گردآوری شده با استفاده از نرمافزار آماری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مباحث ارائه شده ذهن آگاهی که طی جلسات آموزشی کابات زین (2003) در جدول شماره 1 تنظیم شده است.
[1] .kabat zin.
[2] .Rin.et.al.
[3] .Vdinger.et.al.
[4] .Chang.et.al.
[5] .Mour.
[6] .frari and vest estart.
[7] . Seligman and Sikenzent.
[8] . Lawrence.
[9] .Braven.
[10] .Martin.
جدول شماره 1- جلسات و محتوای آموزشی ذهن آگاهی
تمرینهای مورد نظر | محتوای آموزشی ذهن آگاهی | جلسات |
توجه و مشاهده خود | معرفي افراد به يكديگر و تنظيم خطمشي كلي جلسات، اجراي پيش آزمون و تمرين ابتدايي خوردن كشمش، تنفس آگاهانه و وارسي بدن و تكليف خانگي تنفس آگاهانه و وارسي بدن به كمك فايل تصویری | اول |
تمرین تمرکز و توجه به صدای دانش آموزان در زنگ ورزش | تمرين وارسي بدن، تمرين مراقبه نشسته، توجه به تفسير ذهني بهعنوان شروع مسئوليت شخصي براي افكار و احساسات و تكليف خانگي تمرين آگاهي از وقايع خوشايند و فعاليتهاي معمول روزانه زندگی | دوم |
تمرین تعادل با در دست داشتن کتاب پای تخته | تمرين ديدن و شنيدن آگاهانه، بحث پيرامون بودن در لحظه حال و مشاهده و توجه به افكار، تنها بهعنوان افكار و نه بهعنوان حقايق يا حوادث و تكليف خانگي وارسي بدني، نشستن آگاهانه با تمركز بر تنفس، آگاهي از رويدادهاي ناخوشايند و آگاهي از فعاليتهاي معمول متفاوت. | سوم |
تمرین تمرکز بر روی نیمکت کلاس با توجه به رایحهای که در هوا احساس میشود. | انجام مراقبه نشسته با تأكيد بر ادراك احساس بدن (بهعنوان تفسير احساسات و افكار مخالف)، معرفي پيادهروي آگاهانه و تكليف خانگي وارسي بدني، نشستن آگاهانه و طولاني، راه رفتن آگاهانه و به آگاهي آوردن واكنشها در مقابل استرس و اضطراب. مراقبه نشستن طولاني مدت، آگاهي از تنفس، اصوات و سپس افكار، تمرين بازنگري تكليف خانگي، بحث پيرامون آماده شدن براي اتمام دوره و تكليف خانگي شناسايي و آگاهي از احساسات و نامگذاري آنها در طول هفته. | چهارم |
بیان ادراک درباره ساعت درس علوم و آگاهي از افکار و احساسات | صحبت در خصوص گذراندن نيمي از دوره آموزشي با بيان تجربيات، اثرات تعهد به انجام تكاليف خانگي، نشستن آگاهانه و گسترش آگاهي از افكار، بحث درباره نقش ذهن آگاهي در پاسخ به استرس در زندگي روزمره و تكليف خانگي وارسي بدني، راه رفتن، نشستن و تنفس آگاهانه و همچنين تمرين در خصوص آگاهي از تمايز بين واكنش روزمره (بدون انتخاب آگاهانه) و پاسخ (انتخاب آگاهانه) در ارتباط با ديگران. | پنجم |
توجه به تنفس و ذهن آگاهي افکار خوردن خوراکی | مراقبه نشستن، آگاهي از تنفس، بدن، صداها و سپس افكار و بازنگري تمرینها و تكاليف خانگي، تمرين مشاهده ارتباط بين فعاليت و خلق و تكاليف خانگي بر اساس تمرينات قبلي. بازنگري بدني، مراقبه نشسته، بحث و بررسي كوتاه در خصوص موانع موجود در بكارگيري روشها، علتیابي و رفع آن براي انجام مستمر تمرينات، بازنگري مطالب گذشته و در نهايت، جمع بندي و اجراي پس آزمون، اجرا شد. | ششم |
تقسیم و تعویض خوراکی ها کمک در حل تمرینهای سخت ریاضی | ادامه دادن به بسط ظرفیت پاسخدهی با قلب مهربان بجای ابراز عکسالعمل، معرفی مهربانی بهعنوان تمرینی ویژه برای رشد قلب مهربان، تمرینهای گوش سپاری و خوردن، تکانهها، مرور تکالیف منزل، تمرین پاسخ بجای عکسالعمل و گفتگو درباره آن، حرکت باران، همه با هم، مهربانی و گفتگو درباره آن، اشاره به اینکه جلسه آینده جلسه پایانی خواهد بود. | هفتم |
تمرین شاد کردن دوست کشیدن نقاشی | هدف از این جلسه ترویج و رشد دوست داشتن است، انجام تمرینهای گوشسپاری و خوردن، مرور تکالیف منزل، تمرینهای منتخب دانشجویان، نامه به یک دوست، گفتگوی نهایی دوره، گوشسپاری نهایی، ارائه تکالیف روزانه منزل و شرح چگونگی آن. | هشتم |
یافتههای پژوهش
یافتههای توصیفی:
جدول شماره 2 میانگین و انحراف استاندارد نمرههای پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری متغیرهای خردمندی و پایستگی تحصیلی را در دو گروه کنترل و ذهن آگاهی نشان میدهد.
جدول 2- میانگین و انحراف استاندارد نمرههای پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری متغیرهای پژوهش
|
| گروه کنترل | گروه ذهن آگاهی | |||||||
متغیر |
| میانگین | انحراف استاندارد | میانگین | انحراف استاندارد | |||||
خردمندی | پیش آزمون | 93/108 | 067/9 | 60/111 | 101/9 | |||||
پس آزمون | 20/107 | 173/7 | 67/122 | 295/8 | ||||||
پیگیری | 33/106 | 678/7 | 27/126 | 878/7 | ||||||
شناختی | پیش آزمون | 27/40 | 946/5 | 93/40 | 637/5 | |||||
پس آزمون | 53/39 | 604/5 | 87/44 | 868/4 | ||||||
پیگیری | 20/39 | 293/6 | 67/45 | 967/4 | ||||||
انعکاسی | پیش آزمون | 20/34 | 077/2 | 40/35 | 473/2 | |||||
پس آزمون | 53/33 | 031/2 | 13/38 | 167/2 | ||||||
پیگیری | 27/33 | 576/2 | 87/38 | 685/1 | ||||||
عاطفی | پیش آزمون | 47/34 | 289/7 | 27/35 | 017/6 | |||||
پس آزمون | 13/34 | 556/6 | 67/39 | 602/5 | ||||||
پیگیری | 87/33 | 140/6 | 73/41 | 612/5 | ||||||
پایستگی تحصیلی | پیش آزمون | 20/17 | 617/4 | 60/16 | 269/3 | |||||
پس آزمون | 73/16 | 992/4 | 27/21 | 826/3 | ||||||
پیگیری | 13/16 | 357/4 | 13/22 | 224/4 |
در این قسمت ابتدا پیشفرضهای آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر انجام میگیرد و سپس فرضیههای تحقیق با استفاده از آزمون مورد نظر مورد بررسی قرار میگیرد.
پیشفرضهای آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر
آزمون نرمال بودن توزیع متغیرها
جدول 3- آزمون کولموگروف- اسمیرنوف برای بررسی نرمال بودن توزیع متغیرهای پژوهش
|
| ذهن آگاهی | |
آماره آزمون | سطح معناداری | ||
خردمندی | پیش آزمون | 156/0 | 421/0 |
پس آزمون | 126/0 | 685/0 | |
پیگیری | 135/0 | 606/0 | |
شناختی | پیش آزمون | 105/0 | 861/0 |
پس آزمون | 121/0 | 729/0 | |
پیگیری | 109/0 | 832/0 | |
انعکاسی | پیش آزمون | 132/0 | 628/0 |
پس آزمون | 122/0 | 726/0 | |
پیگیری | 140/0 | 560/0 | |
عاطفی | پیش آزمون | 145/0 | 515/0 |
پس آزمون | 124/0 | 699/0 | |
پیگیری | 125/0 | 695/0 | |
پایستگی تحصیلی | پیش آزمون | 110/0 | 828/0 |
پس آزمون | 167/0 | 344/0 | |
پیگیری | 105/0 | 867/0 |
با توجه به جدول 3 چون سطوح معناداری به دست آمده بزرگتر از سطح خطای آزمون (05/0) است. پس ادعای نرمال بودن توزیع متغیرها پذیرفته میشود.
جدول4- آزمون باکس برای بررسی همگنی کوواریانسها
| ذهن آگاهی | |||
M باکس | سطح معناداری | |||
خردمندی | 785/2 | 873/0 | ||
شناختی | 111/4 | 727/0 | ||
انعکاسی | 914/8 | 248/0 | ||
عاطفی | 945/5 | 512/0 | ||
پایستگی تحصیلی | 253/6 | 479/0 |
با توجه به جدول 4 جهت بررسی فرض همگنی ماتریسهای واریانس – کوواریانس دادهها از آزمون باکس استفاده میکنیم. چون نتایج آزمون باکس معنادار نیست (سطوح معناداری به دست آمده بزرگتر از (05/0) است) شرط همگنی کوواریانسها به درستی رعایت شده است.
| ذهن آگاهی | |
W ماچلی | سطح معناداری | |
خردمندی | 831/0 | 083/0 |
شناختی | 907/0 | 268/0 |
انعکاسی | 733/0 | 015/0 |
عاطفی | 718/0 | 011/0 |
پایستگی تحصیلی | 803/0 | 052/0 |
بر طبق جدول 5 در مداخله ذهن آگاهی جهت تحلیل واریانس با مقادیر تکراری و اندازهگیری برابری واریانسها در بین گروهها از آزمون کرویت ماچلی استفاده میکنیم. چون سطح معناداری حاصل از آزمون کرویت ماچلی برای متغیرهای خردمندی، شناختی و پایستگی تحصیلی از 05/0 بیشتر میباشد، فرض کرویت ماچلی برای این متغیرها رعایت شده است، ولی سطح معناداری حاصل از آزمون، برای انعکاسی و عاطفی کمتر از 05/0 است، لذا در خروجی نتایج تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر برای این متغیرها، نتایج آزمون گرین هاوس- گیزر ارائه میگردد.
جدول 6- آزمون لوین برای بررسی برابری واریانسها
|
| ذهن آگاهی | |
F | سطح معناداری | ||
خردمندی | پیش آزمون | 094/0 | 762/0 |
پس آزمون | 581/0 | 452/0 | |
پیگیری | 149/0 | 702/0 | |
شناختی | پیش آزمون | 159/0 | 693/0 |
پس آزمون | 215/1 | 280/0 | |
پیگیری | 792/1 | 191/0 | |
انعکاسی | پیش آزمون | 666/0 | 421/0 |
پس آزمون | 161/0 | 691/0 | |
پیگیری | 505/2 | 125/0 | |
عاطفی | پیش آزمون | 789/0 | 382/0 |
پس آزمون | 235/1 | 276/0 | |
پیگیری | 533/0 | 472/0 | |
پایستگی تحصیلی | پیش آزمون | 056/4 | 054/0 |
پس آزمون | 153/2 | 153/0 | |
پیگیری | 019/0 | 890/0 |
بر طبق جدول 6 جهت ارزیابی برابری واریانسهای یک متغیر محاسبه شده برای دو یا چند گروه از آزمون لوین استفاده میکنیم. مقادیر سطح معناداری، بزرگتر از سطح خطای آزمون (05/0) است در نتیجه فرض برابر بودن واریانسها رعایت شده است.
آزمون فرضیههای پژوهش
آموزش ذهن آگاهی بر خردمندی دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان آمل تأثیر دارد.
جدول 7- خلاصه نتایج تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر اثر آموزش ذهن آگاهی بر خردمندی
متغیر | منبع | مجموع مربعات | درجه آزادی | میانگین مربعات | F
| سطح معناداری | مجذور اتا |
خردمندی | مرحله | 467/600 | 2 | 233/300 | 003/41 | 0001/0 | 594/0 |
مرحله * گروه | 822/1204 | 2 | 411/602 | 272/82 | 0001/0 | 746/0 | |
گروه | 678/3622 | 1 | 678/3622 | 217/19 | 0001/0 | 407/0 | |
شناختی | مرحله | 756/59 | 2 | 878/29 | 422/15 | 0001/0 | 355/0 |
مرحله * گروه | 756/141 | 2 | 878/70 | 586/36 | 0001/0 | 566/0 | |
گروه | 544/388 | 1 | 544/388 | 347/4 | 046/0 | 134/0 | |
انعکاسی | مرحله | 267/27 | 578/1 | 275/17 | 177/6 | 007/0 | 181/0 |
مرحله * گروه | 800/79 | 578/1 | 558/50 | 078/18 | 0001/0 | 392/0 | |
گروه | 900/324 | 1 | 900/324 | 661/32 | 0001/0 | 538/0 | |
عاطفی | مرحله | 489/135 | 560/1 | 869/86 | 858/25 | 0001/0 | 480/0 |
مرحله * گروه | 467/194 | 560/1 | 683/124 | 114/37 | 0001/0 | 570/0 | |
گروه | 100/504 | 1 | 100/504 | 533/4 | 042/0 | 139/0 |
بر طبق جدول 7، سطح معناداری مربوط به مرحله برای خردمندی و ابعاد آن (شناختی، انعکاسی و عاطفی) کمتر از 05/0 میباشد در نتیجه میتوان پذیرفت که بین میانگین نمرههای این متغیرها در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، تفاوت معناداری وجود دارد و همچنین با توجه به معناداری اثر متقابل مرحله * گروه و معناداری اثر گروه در این متغیرها نتیجه میشود که میزان تغییرات این متغیرها در طی مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، در دو گروه کنترل و ذهن آگاهی یکسان نبوده است، لذا میتوان نتیجه گرفت آموزش ذهن آگاهی بر خردمندی و ابعاد آن (شناختی، انعکاسی و عاطفی) مؤثر بوده است و با توجه به اختلاف میانگینها باعث افزایش خردمندی و ابعاد آن (شناختی، انعکاسی و عاطفی) مؤثر شده است.
با توجه به مقادیر مجذور اتا، 6/74 درصد تغییرات در نمرات خردمندی، 6/56 درصد تغییرات در نمرات شناختی، 2/39 درصد تغییرات در نمرات انعکاسی، 57 درصد تغییرات در نمرات عاطفی در طی مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، ناشی از آموزش ذهن آگاهی بوده است.
آموزش ذهن آگاهی بر پایستگی تحصیلی دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان آمل تأثیر دارد.
جدول9- خلاصه نتایج تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر اثر آموزش ذهن آگاهی بر پایستگی تحصیلی
منبع | مجموع مربعات | درجه آزادی | میانگین مربعات | F | سطح معناداری | مجذور اتا |
مرحله | 156/94 | 2 | 078/47 | 441/16 | 0001/0 | 370/0 |
مرحله * گروه | 156/180 | 2 | 078/90 | 457/31 | 0001/0 | 529/0 |
گروه | 678/246 | 1 | 678/246 | 090/5 | 032/0 | 154/0 |
بر طبق جدول 9 سطح معناداری مربوط به مرحله برای پایستگی تحصیلی کمتر از 05/0 میباشد، در نتیجه میتوان پذیرفت که بین میانگین نمرههای این متغیر در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، تفاوت معناداری وجود دارد و همچنین با توجه به معناداری اثر متقابل مرحله * گروه و معناداری اثر گروه، نتیجه میشود که میزان تغییرات این متغیر در طی مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، در دو گروه کنترل و ذهن آگاهی یکسان نبوده است، لذا میتوان نتیجه گرفت آموزش ذهن آگاهی بر پایستگی تحصیلی دانشجویان دختر مؤثر بوده است و با توجه به اختلاف میانگینها باعث افزایش پایستگی تحصیلی شده است.
با توجه به مقدار مجذور اتا، 9/52 درصد تغییرات در نمرات پایستگی تحصیلی در طی مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، ناشی از آموزش ذهن آگاهی بوده است.
بحث و نتیجهگیری
در تبیین یافتههای حاضر، میتوان گفت آموزش ذهن آگاهی باعث میشود دانشجویان نسبت به پدیدههای درونی و بیرونی، هوشیار و آگاه شوند. نگرشی غیرقضاوتگونه همراه با پذیرش نسبت به پدیدهها را در خود پرورش داده و بجای برخوردهای واکنشی و غیرسازگارانه به شیوهای سازگارانه و کنشگرانه در برابر اتفاقات زندگی و تحصیلی مقابله کنند؛ در نتیجه، سازگاری بیشتری در جنبههای مختلف زندگی بهویژه در امر تحصیل از خود نشان دهند (پورپاریزی و همکاران، 1397). از طرفی ذهنآگاهی در سطحی بنیادی بهعنوان کیفیتی از هوشیاری توصیف شده که ریشه در توجه و آگاهی دارد، در موقعیتهای پراسترس تحصیلی برای دانشجویان این امکان را مهیا میسازد که از نشخوارهای فکری مداوم خودداری کنند و با مشکلات انطباقی خود بهراحتی کنار آیند. افزایش توجه و آگاهی نسبت به افکار، هیجانها و تمایلات از وجوه مثبت ذهنآگاهی است که با هماهنگ کردن رفتارهای سازگارانه و حالتهای روانشناختی مثبت موجب بهبود قابلیت فردی برای فعالیتهای انفرادی، اجتماعی و علاقه به این فعالیتها میشود. بر طبق یافتههای آماری، میتوان پذیرفت که بین میانگین نمرههای این متغیرها در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، تفاوت معناداری وجود دارد و میتوان نتیجه گرفت آموزش ذهن آگاهی بر خردمندی و ابعاد آن (شناختی، انعکاسی و عاطفی) مؤثر بوده است و با توجه به اختلاف میانگینها باعث افزایش خردمندی و ابعاد آن (شناختی، انعکاسی و عاطفی) مؤثر شده است.
در تبیین نتایج میتوان گفت ذهنآگاهی از جمله مسائلی است که میتوان بر یادگیری آنها به دانشآموزان تأکید کرد؛ به نحوی که به آنها اجازه میدهد در زمان حال مسائل را درک کنند و بدون هیچگونه پیشداوری یا حتی قضاوتی به آنها بپردازند (رحیمپور و همکاران، 1400). همچنین، آموزش ذهنآگاهی به افراد یاد میدهد چگونه مهارتهای عادتی را از حالت انعطافناپذیر، خارج و با جهتدادن منابع پردازش اطلاعات، به سمت اهداف خنثای توجه، مانند تنفس یا حس لحظه، شرایط را برای تغییر آماده کنند. در این شیوه، تمرینهای بدنی باعث تغییر شکل مدل طرحواره میشوند. همچنین، داشتن نگرش معتدل نسبت به گذشته، حال و آینده حاکی از سلامت روان بوده است؛ در حالی که نگرشهای افراطی گویای تعصباتیاند که به شیوههای ناسالم زندگی منجر خواهند شد. هدف این است که افراد از دیروز پند گیرند، از امروز لذت برند و فردا را مدیریت کنند.
همچنین باید اذعان داشت آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی به دانشجویان کمک میکند تا با شناخت خود، هیجانات، احساسهای بدنی و رفتارها و توانمندیهای خود بتوانند از حداکثر ظرفیت خود برای افزايش خودکارآمدی و انگیزش تحصیلی بهره گیرند. بهرهگیری از جلسات ذهن آگاهی، باور انگیزشی ارزشگذاری را در دانشجویان افزايش میدهد. دانشجویان با مشخص کردن اهداف خود و دادن بار ارزشی و اولويتبندی آنها، انگیزه بیشتری برای رسیدن به اهداف خود پیش میگیرند و در نتیجه پایستگی تحصیلی دانشجویان افزایش مییابد. به واقع، دانشجویان پایسته علیرغم وجود شرایط استرسزا که آنها را در مسیر عملکرد ضعیف در دانشگاه قرار
میدهد، به یاری مهارتهای ذهن آگاهی و پذیرش استرسهای تحصیلی، سطح بالایی از انگیزه، پیشرفت و عملکرد تحصیلی را حفظ میکنند. این نتایج با یافتههای رحیمپور و همکاران (1400)، باباخانی (1398)، نصیری و همکاران (1394)، چانگ، هوانگ و لین (2014)، ویلیامز (2013)، بودهی (2012)، ادی و همکاران (2012)، گرتیز و رومر (2004) و سگال و همکاران (2002) همسو بود.
هر پژوهشی در بطن خود محدودیتهایی دارد. در پژوهش حاضر، از ابزار خودگزارشدهی استفاده شد که ممکن است نتایج پژوهش را تحت تأثیر قرار داده باشد؛ از اینرو، پیشنهاد میشود در پژوهشهای آتی از روشهای دیگر نظیر مصاحبه نیز استفاده شود. به مسئولان، و روانشناسان پیشنهاد میشود، آموزشهای همگانی را جهت ارتقای ذهن آگاهی برای دانشجویان برنامهریزی نمایند. آگاهی نسبت به خود و اهداف و فلسفه وجودی زندگی از جمله آموزشهایی است که معلمان باید به دانش آموزان خود بدهند. از این رو، توصیه میگردد دورههای آموزشی و بالندگی برای معلمان برنامهریزی شود تا راهگشای دانش آموزان شوند، چرا که آموزش مهارتهای سلامتی در کنار دانش میتواند روح را تعالی داده و باعث تقویت جسم شود.
منابع
زارعی، سلمان، (1398)، نقش واسطهای ذهن آگاهی در رابطه سرسختی روانشناختی و بخشودگی با سازگاری زناشویی زنان متأهل شهر تهران. رویش روانشناسی. سال 8 ؛ شماره 5،ص 179-186 .
کریمزادهمحمدآبادی، مژده، (1399)، بررسی اثربخشی ذهن آگاه بر پایستگی تحصیلی، تحصیلی فرسودگی و زورگویی سایبری، مجله پیشرفتهای نوین در روانشناسی، علوم تربیتی و آموزش و پرورش،سال سوم، شماره 24،ص 104-130.
باباخانی، وحیده، (1398)، اثربخشی آموزش مهارتهای ذهنآگاهی بر سازگاری و سلامت روان دانشآموزان. مجله رویش روانشناسی، سال هشتم، شماره پنجم، شماره پیاپی 38،ص 171-178.
پورپاریزی، معصومه، توحیدی، افسانه و خضریمقدم، انوشیروان، (1397)، تأثیر ذهن آگاهی بر پیشرفت تحصیلی: نقش واسطهای خودپنداره تحصیلی. پژوهشنامه روانشناسی مثبت. سال چهارم. شماره سوم، پیاپی 15،ص 29-43.
تمناییفر، شیما، اصغرنژاد، فرید، عالی، اصغر، میرزایی، مصلح و سلیمانی، مهدی، (1395)، ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه ذهن آگاهی. فصلنامه روانشناختی: روانشناسان ایرانی، 47(12)، ص321-329.
رحیمپور، شکوفه، عارفی، مژگان و منشئی، غلامرضا، (1400)، اثربخشی آموزش تلفیقی چشمانداز زمان و ذهن آگاهی بر تابآوری و خردمندی. پژوهشنامه روانشناسی مثبت. سال هفتم، شماره اول، شماره پیاپی 25،ص35-52.
کرباسی، منیژه و وکیلیان، منوچهر، (1390)، مسائل نوجوانان و جوانان در ایران معاصر، تهران: مرکز چاپ و انتشارات دانشگاه پیام نور.
ملکی، حسن، (1398)، برنامهریزی درسی در دوره تحصیلی متوسطه (ویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی). تهران: سمت.
نصیری، محمد؛ کارسازی، حسین؛ اسماعیلپور، فاروق؛ بیرامی، منصور، (1394)، تأثیر معنی در زندگی ذهن آگاهی و تابآوری در شکوفایی دانشجویان. پزوهشنامه روانشناسی مثبت. سال اول، شماره سوم، پیاپی 3، پاییز 1394.
یوسفوند، مهدی، قدمپور، عزتالله، صادقی، مسعود و غلامرضایی، سیمین، (1397)، نقش پایستگی آموزشی مکان کنترل و هیجانات تحصیلی در پیشبینی تابآوری تحصیلی. فصلنامه علمی پزوهشی تدریسپژوهی. سال ششم شماره 4،ص127-144.
Adie, J.W., Duda, J.I., and Ntoumanis, N.(2012). Perceived coach-antonomy support, basic need satisfaction and the well-and ill-being of elite youth soccer plsyers; a longitudinsl investigation. Psychology of sport and exarcise,13,51-59.
Bodhi,B.(2011).What does mindfulness really mean. A canonical perspective. Contemporary baddhism; an interdisciplinary. Journal ,12 (1),19-39.
Brown, s.c. (2004).learning across campus: how college facilitates the development of wisdom. Journal of college student development.45,134-148.
Chang,J.H., Huang, C.I., Lin,Y.C. (2014).Mindfulness, basic psychological needs fulfillment, and well-beiny. Journal of hoppiness studies.
Chin, E.C., Williams, M.W., Taylor, J.E., Harvey, S.T. (2017). The influence of negative affect on test auxiety and academic performance; an examination of the tripartite moodel of emotions. Learn individ differ.54,1-8.
Ferrari, M, Weststrate, NM. (2013)., editorsThe scientific study of personal wisdom: From contemplative traditions to neuroscience. Dordrecht, Netherlands: Springer; 2013.
Hasker, S. M. (2010). Evaluation of the mindfulness – acceptance commitment approach for enhancing athletic performance. Indiana University of Pennsylvania.
Gratz,k.l., Roemer,I. (2004).Multidimensional assessment of emotion regulation and dysregulation; development, factor structure, and initial validation of the difficulties in emotion regulation scale. Journal of psychopathology and behavioral assessment, 26,41-54.
Kabat-zinn,J.(1994).Wherever you go, the you are; mindfulness meditation in everyday life ps4 new York; hyperion.
Kabat-zinn,j. (2003).mindfulness-based interventions in context; past, preseat, and future. Clinical psychology; science and practice, 10;144-156.
Moor, p. (2003).introducing mindfulness to clinical psychology in training: an experieatial course of briwf of exercises. Incline psychos med settings, 15,331-337 .
Plociennik, e. (2020). searching wisdom in children s dialogues: a mixed approach in educational practice. Journal of creativity theories- research- application.7(1).
Rayan, R. M. Huta, V., and Deci, E. I. (2008) . Iiving well; a self determination theory perspective on eudaimonia. Journal of happiness studies, 9, 139-170.
Segal, Z.V., William, J.M.G., and Teasdale, J.D.(2002).Mindfulness-based cognitive therapy for depression; a new approach to relapse prevention. The Guildford press.
Seligman, M. E.P., and Csikszentmihalyi, M.(2000). Positive psychology; an introduction. American psychology, 55, 5-14.
William, P.B.(2013). The effect of compassion hased meditative practice on systems mediating cooperative behavior; evidence linking physiology to behavior.(doctoral dissertation).claremont graduate university, Claremont.
Wadinger, h. a., and isacowitz, d. m.(2011). fixing our focus; training to regulate emotion personality and social psychology review, 15, 75-105.