• Home
  • علیرضا طلایی

    List of Articles علیرضا طلایی


  • Article

    1 - تاثیر کاربرد شاخساره ای اپی براسینولید و متیل جاسمونات بر تحمل به تنش شوری در دو رقم انگور
    Journal of Plant Ecophysiology , Issue 4 , Year , Winter 2016
    شوری یکی از فاکتورهای محدود کننده کشت و پرورش انگور در مناطق خشک و نیمه خشک است. از این رو پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با 4 تکرار طراحی گردید. در این آزمایش، دامنه تحمل دو رقم انگور(فلیم سیدلس و پرلت) در برابر سطوح مختلف شوری ایجاد شده توسط More
    شوری یکی از فاکتورهای محدود کننده کشت و پرورش انگور در مناطق خشک و نیمه خشک است. از این رو پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با 4 تکرار طراحی گردید. در این آزمایش، دامنه تحمل دو رقم انگور(فلیم سیدلس و پرلت) در برابر سطوح مختلف شوری ایجاد شده توسط کلرید سدیم (صفر، 25، 50، 75 و 100 میلی مولار) و تاثیر اپی براسینولید(EBR) در دو غلظت 3 و 6 میکرو مولار و متیل جاسمونات(MeJA) در دو غلظت 3 و 6 میلی مولار تحت این شرایط مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بیانگر تاثیر معنی دار سطوح شوری و تیمارهای هورمونی بر صفات مورد بررسی بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس، افزایش معنی داری را در میزان پراکسیداسیون لیپیدها، نفوذ پذیری غشا و محتوای پرولین و همچنین کاهش معنی داری را در میزان فتوسنتز و تعرق، محتوای نسبی آب برگ و سطح برگ با افزایش سطوح شوری در هر دو رقم نشان داد. تیمارهای هورمونی، بویژه تیمار 6 میلی مولار متیل جاسمونات به طور معنی داری در افزایش محتوای پرولین، سطح برگ و میزان فتوسنتز و تعرق و کاهش میزان نفوذ پذیری غشا و پراکسیداسیون لیپیدها (بجز در تنش شدید شوری) نسبت به نمونه های شاهد و در تعدیل اثرات منفی شوری در هر دو رقم مورد مطالعه موثر واقع گردیدند. به طور کلی رقم پرلت تحمل بیشتری را نسبت به رقم فلیم سیدلس در شرایط شوری از خود نشان داد. Manuscript profile

  • Article

    2 - Evaluation of Shelf Life of Walnut Kernels Treated by Antioxidants and Different Packaging under Two Temperatures
    Journal of Nuts , Issue 5 , Year , Spring 2019
    In this study, the effects of coatings made of chitosan (Chi) incorporating thyme essential oil (TEO) on lipid oxidation and changing color indexes of walnut kernels were investigated. Chi: pure, in accompany with TEO at concentrations of 500 and 1000 microliter per lit More
    In this study, the effects of coatings made of chitosan (Chi) incorporating thyme essential oil (TEO) on lipid oxidation and changing color indexes of walnut kernels were investigated. Chi: pure, in accompany with TEO at concentrations of 500 and 1000 microliter per liter, in an aqueous coating solution, with different packaging methods: Gunny sack, polypropylene and active packaging, compared with control walnut, were used and stored at 4ºC and 25ºC. The study was performed as factorial experiment based on a complete randomized design. The results showed that amounts of color indexes in treated samples decreased. The samples stored at 4°C contained minimum moisture fluctuations in all packaging methods. The peroxide values and conjugated diene values at 4°C were lower than those at 25°C. Treatments did not have positive effect on free fatty acids of walnut kernels. During the storage, shelf life of walnut kernels prolonged with active packaging and chitosan coating at 4ºC. Manuscript profile

  • Article

    3 - Genetic Diversity and Heritability of Fruit Traits and Oil Content in Selected Almond Progenies and their Parents
    Journal of Nuts , Issue 2 , Year , Spring 2021
    Diversity is an essential issue for fruit crop breeding programs and improving selection efficiency. This study was targeted to investigate the genetic diversity and heritability of fruit parameters and oil content in almond progenies and their parents. The results exhi More
    Diversity is an essential issue for fruit crop breeding programs and improving selection efficiency. This study was targeted to investigate the genetic diversity and heritability of fruit parameters and oil content in almond progenies and their parents. The results exhibited notable genetic variation among the studied progenies and their parents. The highest phenotypic and genotypic variance coefficients were 13.05 and 11.18 for fruit length in in different genotypes, respectively. Also the highest broad sense heritability belonged to nut weight of genotype (0 and 89%). The lowest phenotypic and genotypic variance coefficients was 0.19 and 0.15, respectively, which was observed in kernel weight and the lowest broad sense heritability belonged to fruit thickness (68%). For oil content, which is important for qualitative improvement in breeding programs, there was a significant difference between examined progenies and their parents. Finally, in this study, it was found that some of the progenies were high in oil, for example, the hybrid A11-18 had 63.97% of oil that could be used in almond development programs. Manuscript profile