کاربرد فناوری نانو در فرآوری، ایمنی و بستهبندی مواد غذایی
Subject Areas : Journal of Quality and Durability of Agricultural Products and Food Stuffs
1 - Department of Chemistry, Savadkooh Branch, Islamic Azad University, Savadkooh, Iran.
Keywords: نانوفناوری, مواد غذایی, فراوری, ایمنی, بسته بندی,
Abstract :
نانوتکنولوژی به عنوان یک فناوری جدید و امیدوارکننده در بسیاری از زمینهها از جمله پزشکی، کشاورزی و صنایع غذایی معرفی شده است. برای صنایع غذایی، فناوری نانو به عنوان یک فناوری نوظهور در زمینه فرآوری، ایمنی و بستهبندی مواد غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است. به عنوان مثال، نانوتکنولوژی در فرآوری مواد غذایی برای افزایش کیفیت کلی غذا از جمله طعم، مزه، قابلیت جذب و افزایش عمر مفید محصول کمک میکند. با افزایش زمان ماندگاری و افزایش کیفیت بستههای خوراکی با استفاده از فناوری لایه نازک، فاسد شدن مواد غذایی به تاخیر میافتد. با توجه به ایمنی مواد غذایی، نانوتکنولوژی برای شناسایی عوامل بیماریزا و سموم در محصولات غذایی استفاده میشود. از نظر بسته بندی، فناوری نانو با جلوگیری از تجزیه و از بین رفتن مواد مغذی، ایمنی و در نتیجه ماندگاری طولانیتر مواد غذایی را تضمین می کند. بسته بندی فعال علاوه بر محافظت در برابر شرایط محیطی، نقش مهمی در حفظ مواد غذایی دارد. علاوه بر این، فناوری نانو به طور گسترده در بستهبندی مواد غذایی به عنوان یک ضد میکروب و برای تولید بستهبندی هوشمند استفاده میشود. با این حال، نانوذرات ممکن است خطر سمیت بالقوه ای برای سلامت انسان داشته باشند. بنابراین، ایجاد یک سیستم نظارتی کافی برای مدیریت خطرات بالقوه مرتبط با کاربردهای فناوری نانو توصیه میشود. سازمان همکاری و توسعه اقتصادی توصیه میکند که از دستورالعملهای تست استاندارد برای ارزیابی خطر نانومواد برای ایمنی شیمیایی استفاده شود. این بررسی، استفاده از فناوری نانو در فراوری، ایمنی و بسته بندی مواد غذایی را پوشش میدهد.