اثر پودر ضایعات گوجه فرنگی روی عملکرد تخمگذاری، کیفیت تخم مرغ، محتوای پروفایل لیپید و کاروتن تخم مرغ در مرغان تخمگذار
Subject Areas : CamelM. Habanabashaka 1 , M. Sengabo 2 , I.O. Oladunjoye 3
1 - Department of Animal Production, National University of Rwanda, University Avenue, Butare, Rwanda
2 - Department of Pure and Applied Chemistry, National University of Rwanda, University Avenue, Butare, Rwanda
3 - Department of Animal Production, National University of Rwanda, University Avenue, Butare, Rwanda
Keywords: وزن تخممرغ, تولید روز مرغ, واحد هاو, کلسترول زرده, لیکوپن زرده,
Abstract :
این مطالعه در طی 8 هفته و برای بررسی اثرات استفاده از پودر ضایعات گوجه فرنگی در جیره مرغان تخمگذار روی عملکرد تخمگذاری، کیفیت تخم مرغ و پروفایل لیپید تخم مرغ و همچنین برای کاهش هزینه خوراک و تولید انجام شد. چهار جیره تخمگذاری حاوی پودر ضایعات گوجه فرنگی در چهار سطح 0، 3، 6 و 9 درصد به طور تصادفی به چهار گروه 40 قطعهای از مرغان در یک طرح کاملاً تصادفی اختصاص یافتند. هر تیمار شامل چهار تکرار و هر تکرار شامل 10 قطعه مرغ بود. دادههای جمعآوری شده توسط رویه GLM بسته نرمافزاری SASآنالیز شدند. نتایج تفاوت معنیداری برای سطوح 0، 3 و 6 درصد از پودر ضایعات در مورد تولید تخممرغ، پروفایل لیپید زرده و محتوای کاروتن آن نشان نداد (به ترتیب 30/68، 80/67 و 10/68 درصد) اما در سطح 9 درصد استفاده از پودر ضایعات کاهش معنیدار در این تولید (45/63 درصد تولید روز مرغ) مشاهده شد. ضریب تبدیل خوراک در سطح 9 درصد به طور معنیداری بالاتر بود. وزن تخممرغ، واحدهاو و شاخص زرده توسط تیمارهای جیرهای تأثیر نپذیرفتند. رنگ زرده به طور معنیداری با افزایش سطح ضایعات در جیرهها افزایش یافت. محتوای لیپیدزرده (از جمله کلسترول) در کمترین مقدار در سطوح 6 و 9 درصد بود. محتوای کاروتنوئید زرده (از جمله لیکوپن) در مرغان تغذیه شده با پودر ضایعات به طور معنیداری با افزایش محتوای ضایعات افزایش یافت. نتیجه اینکه، استفاده از پودر ضایعات گوجه فرنگی تا سطح 6 درصد میتواند بدون اثر سوء روی کیفیت تخم مرغ و میزان تولید تخم مرغ در جیره مرغان تخمگذار استفاده شود. این سطح از پودر ضایعات همچنین نشان داد که از طریق افزایش شاخص رنگ زرده و غلظلت لیکوپن و همچنین کاهش محتوای کلسترول زرده تخممرغ میتواند مفید نیز باشد.
A.O.A.C. (1990). Official methods of analysis 15th ed. Association of Official Analytical Chemist, Washington D.C.
Agah M.J., Nassiri-Moghaddam H., Tahmasbi A.M. and Lotfollahian H. (2010). Performance and fatty acid composition of yolk lipid from laying hens fed with locally produced canola seed (Brassica napus). Res. J. Biol. Sci. 5, 228-232.
Agarwal A., Shen H., Agarwal S. and Rao A.V. ( 2001). Lycopene content of tomato products: its stability, bioavailability and in vivo antioxidant properties. J. Med. Food. 4, 9-15.
Alvarado A., Pacheco-Delahaye E. and Hevia P. (2001). Value of a tomato by-product as a source of dietary fiber in rat. Plant Foods Hum. Nutr. 56, 335-348.
Barber N.J. and Barber J. (2002). Lycopene and prostate cancer. Prost.Cancer Prost. Dis.5,6-12.
FAOSTATA (2011). AFood and Agriculture Organization of the United Nations. Tomato production quantity. from: http://faostat3.fao.org/home/index.html. Accessed Sep. 2013.
Giovannucci E., Rimm E.B., Liu Y., Stampfer M.J. and Willett W.C. (2002). A prospective study of tomato byproducts, lycopene and prostate cancer risk. J. Natl. Cancer Inst. 94, 391-398.
Hart D.J. and Scott K.J. (1995). Development and evaluation of HPLC method for the analysis of carotenoids in foods and the measurement of the carotenoid content of vegetables and fruits commonly consumed in the UK. Food Chem. 54, 101-111.
Haugh R.R. (1937). The Haugh unit for measuring egg quality. US Egg. Poult. Mag.43, 522-555.
Ijarotimi O.S. and Olopade A.J. (2009). Determination of amino acid content and protein quality of complementary food produced from locally available food materials in Ondo State, Nigeria. Mal. J. Nutr. 15, 87-95.
Jenkins D., Wolever T., Rao A.V., Hegele R.A., Mitchell S.J., Ransom T., Boctor D.L., Spadafora P.J., Jenkins A.L., Mehling C., Relle L.K., Connelly P.W., Story J.A., Furumoto E., Corey J. and Wursch P. (1993). Effect of blood lipids of very high intakes of fiber in diets low in saturated fat and cholesterol. N. Engl. J. Med. 329, 21-26.
Kivini H., Jarvenpaa E.P., Aro H., Huopalahti R. and Ryhanen E.L. (2004). Qualitative and quantitative liquid chromatographic analysis methods for the determination of the effects of feed supplements on hen egg yolk phospholipids.J. Agric. Food Chem. 52, 4289-4295.
Knoblich M., Anderson B. and Latshaw D. (2005). Analyses of tomato peel and seed by-products and their use as a source of carotenoids. J. Sci. Food Agric. 85,1166-1170.
Li F., Zhang L.M., Wu X.H., Lic Y., Yang X.J., Dong Y., Lemme A., Han J.C. and Yao J.H. (2013). Effects of metabolizable energy and balanced protein on egg production, quality and components on Lohmann Brown laying hen. J. Appl. Poult. Res. 22, 36-46.
Lira R.C., Robello C.B., Ludke M.M.M., Ferreira P.V., Lana G.R.Q. and Lana S.R.V. (2010). Productive performance of broiler chicken fed tomato waste. R. Brasilian Zootec. 39, 1074-1081.
Liu L.Y., Yang M.H., Lin J.H. and Lee M.H. (2005). Lipid profile and oxidative stability of commercial egg products. J. Food Drug. Analysis.13, 78-83.
McNaughton J.L. (1978). Effect of dietary fiber on yolk, liver and plasma cholesterol concentrations of the laying hen.J. Nutr. 108, 1842-1848.
Monika K., Brandi A. and David L. (2005). Analyses of tomato peel and seed byproducts and their use as a source of carotenoids. J. Sci. Food Agric. 85, 1166-1170.
Oladunjoye I.O. and Ojebiyi O.O. (2010). Performance characteristics of broiler chicken (Gallus gallus) fed rice (Oriza sativa) bran with or without Roxazyme G2G. Int. J. Anim. Vet. Adv. 2, 135-140.
Pasin G., Smith G.M. and Mahony M.O. (1998). Rapid determination of total cholesterol in egg yolk using commercial diagnostic cholesterol reagent. Food Chem. 61, 255-259.
Rezaei M. and Hafezian M. (2007). Use of different levels of high fibre sunflower meal in commercial leghorn type layer diets. Int. J. Poult. Sci. 6, 431-433.
Rehman A., Bourne L.C. and Halliwell B. (1999).Tomato consumption modulates DNA damage in humans. Biochem. Biophys. Res. Commun. 262, 828-831.
Safamehr A., Malek H. and Nobakhat A. (2011). The effect of different levels of tomato pomace with without multi-enzyme on performance and egg traits of laying. Iranian J. Appl. Anim. Sci. 1, 39-47.
SAS Institute. (1996). SAS®/STAT Software, Release 6.11. SAS Institute, Inc., Cary, NC.