ارزیابی فعالیت ضدباکتریایی عصاره بخش های مختلف گیاه رازیانه
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)آذین غفاری زاده 1 , سید منصور سیدنژاد 2 , حسین معتمدی 3 , فاطمه شهبازی 4
1 - گروه زیست شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان، ایران؛
2 - گروه زیست شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان، ایران؛
3 - گروه زیست شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان، ایران؛
4 - گروه گیاهشناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران؛
Keywords: ترکیبات فنولی, ضدباکتریایی, رازیانه, پاتوژن,
Abstract :
مقدمه و هدف: رازیانه یک گیاه دارویی و آروماتیک است. آزمایشهای مختلف پزشکی در شرایط آزمایشگاهی و در شرایط زنده به طور متقاعدکنندهای توانایی ضد قارچی ، ضد باکتریایی، آنتی اکسیدانی، ضدترومبوز و فعالیت محافظتی در کبد را نشان داده است. هدف از این مطالعه بررسی فعالیت ضد باکتریایی عصاره های رازیانه بر روی باکتریهای بیماری-زا است. روش تحقیق: به این منظور عصارههای اتانولی، متانولی و استونی (از طریق روش خیساندن) بر روی بخشهای مختلف رازیانه (گل، برگ و میوه) آماده شد و فعالیت آنها بر روی برخی گونههای باکتریایی گرم مثبت (استافیلوکوکوس آرئوس، باسیلوس سرئوس) و گرم منفی (سودوموناس آئروژینوزا، اشرشیاکلای) از طریق روش استاندارد دیسک دیفوژن امتحان شدند. نتایج: یافتهها نشان میدهند که حساسترین باکتری نسبت به عصاره استافیلوکوکوس آرئوس و مقاومترین باکتری سودوموناس آئروژینوزا میباشد. نتایج نشان میدهد که در مورد گل رازیانه عصاره متانولی و استونی به ترتیب بیشترین و کمترین خاصیت ضد باکتریایی را دارند و عصاره اتانولی برگ رازیانه بیشترین خاصیت ضد باکتریایی را دارا هستند و در مورد میوه رازیانه عصاره متانولی و استونی به ترتیب حداکثر و حداقل فعالیت ضد باکتریایی را دارد. در کل نتیجه این مطالعه نشان میدهد که عصاره گل رازیانه نسبت به بقیه اجزا رازیانه خصوصیات ضد باکتریایی بیشتری دارد.توصیههای کاربردی/ صنعتی: مکانیسم عمل رازیانه به علت حضور ترکیبات فنولی و ترپنوئیدی است. این ترکیبات به طور بالقوه بر روی نفوذپذیری غشای باکتریها اثر میگذارد و در نتیجه باعث مرگ سلول میشود. بنابراین عصاره رازیانه میتواند برای کنترل باکتریهای مقاوم به چندین آنتیبیوتیک مورد استفاده قرار گیرد.
Akeel, R.A., Al-Sheikh, Y., Mateen, A., Syed, R., Janardhan, k. and Gupta, V.C. 2014. Evaluation of antibacterial activity of crude protein extracts from seeds of six different medical plants against standard bacterial strains. Saudi journal of biological sciences, 21(2): 147-151.
Brković, L.D., Ljiljana, Č. and Slavica, S. 2006. Antibacterial activity of some plants from family apiaceae in relation to selected phytopathogenic bacteria. Kragujevac Journal of Science, 28(1): 65-72.
Dua, A., Garg, G. andMahajan, R. 2013. Polyphenols, flavonoids and antimicrobial properties of methanolic extract of fennel (Foeniculum vulgare Miller). European Journal of Experimental Biology, 3(4): 203-208.
Gulfraz, M., Mehmood, S., Minhas, N., Jabeen, N., Kausar, R., Jabeen, K. and Arshad, G. 2008. Composition and antimicrobial properties of essential oil of Foeniculum vulgare. African Journal of Biotechnology, 7(24): 4364-4368.
Javadian, F., Mashhadi, M.A., Nasiri, A., Sepehri, Z., Kiani, Z. and Shahi, Z. 2014. Antimicrobial activity of Foeniculum vulgare Mill essential oil against antibiotic resistance human pathogen. Journal of Biodiversity and Environmental Sciences,5(1): 285-290.
Javed, S., Mushtaq, S., Khokhar, I., Ahmad, R. and Saleem, M. 2012. Comparative antimicrobial activity of clove and fennel essential oils against food borne pathogenic fungi and food spoilage bacteria. African Journal of Biotechnology, 11(94): 16065-16070.
Kooti, W., Moradi, M., Ali-Akbari, S., Sharafi-Ahvazi, N., Asadi-Samani, M. and Ashtary-Larky, D. 2015. Therapeutic and pharmacological potential of Foeniculum vulgare Mill: a review. Journal of HerbMed Pharmacology, 4(1): 1-9.
Manonmani, R. and Mohideen, V.A. 2011. Antibacterial Screening on Foeniculum vulgare Mill. International Journal of Pharma and Bio Sciences, 2(4): 390-394.
Manzoor, A.R., Bilal, A.D., Shahnawaz, N.S., Bilal, A.B. and Mushtaq, A.Q. 2012. Foeniculum vulgare: A comprehensive review of its traditional use, phytochemistry, pharmacology, and safety. Arabian Journal of Chemistry, 9(1): 1574-1583.
Patra, M., Shahi, S.K., Midgely, G. and Dikshit, A. 2002. Utilization of essential oil as natural antifungal against nail infective fungi. Flavour and fragrance journal, 17(2): 91–94.
Seenivasan, R., Indu, H., Archana, G. and Geetha, S. 2010. The Antibacterial Activity of Some Marine Algae from South East Coast of India.Journal of Pharmacy Research, 3(8): 1907-1912.
Seyyednejad, S.M, Motamedi, H., Vafei, M. and Bakhtiari, A. 2014. The Antibacterial Activity of Cassia fistula Organic Extracts. Jundishapur Journal of Microbiology, 7(1): e8921.
Shahat, A.A., Ibrahim, A.Y., Hendawy, S.F., Omer, E.A., Hammouda, F.M., Abdel-Rahman, F.H. and Saleh, M. A. 2011. Chemical composition, antimicrobial and antioxidant activities of essential oils from organically cultivated fennel cultivars. Molecules, 16(2): 1366-1377.
Shahid, W., Durrani, R., Iram, S., Durrani, M. and Khan, F.A. 2013. Antibacterial activity in Vitro of medicinal plants. Sky Journal of Microbiology Research, 1(2): 5-21.
Tringali, C. 2004. Bioactive Compounds from Natural Sources. 29 West 35th Street, New York, NY 10001, Taylor & Francis press 8.