• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - بررسی آنزیم لاکتوپراکسیداز، سیستم عملکردی و کاربرد آن در صنایع
        معصومه دلفانی مهناز هاشمی روان
        تولید مواد غذایی سالم و ایمن به عنوان یکی از مهم‌ترین اهداف صنعت غذا به شمار می‌رود و دستیابی به این مهم بدون استفاده از فرآیندها و مواد نگهدارنده مختلف غیر ممکن است. با این حال، اخیراً نگرانی‌ها در مورد استفاده از نگهدارنده های شیمیایی افزایش یافته است به طوریکه توجهات چکیده کامل
        تولید مواد غذایی سالم و ایمن به عنوان یکی از مهم‌ترین اهداف صنعت غذا به شمار می‌رود و دستیابی به این مهم بدون استفاده از فرآیندها و مواد نگهدارنده مختلف غیر ممکن است. با این حال، اخیراً نگرانی‌ها در مورد استفاده از نگهدارنده های شیمیایی افزایش یافته است به طوریکه توجهات به استفاده حداقلی و یا بدون نگهدارندههای شیمیایی در محصولات غذایی معطوف شده است. بنابراین، محققان و تولیدکنندگان مواد غذایی در صدد تولید محصول با استفاده از نگهدارنده‎های طبیعی مانند آنزیم‌های ضدمیکروبی برآمده‌اند. لاکتوپراکسیداز، به عنوان نمونه‌ای از آنزیم‌های ضد میکروبی، که از نظر فراوانی مقام دوم را در بین آنزیم‌های طبیعی موجود در شیر داراست. لاکتوپراکسیداز (LPO) عضوی از گروه بزرگی از هم پراکسیدازهای پستانداران است که شامل میلوپراکسیداز (MPO)، ائوزینوفیل پراکسیداز (EPO) و پراکسیداز تیروئید (TPO) است. LPO در ترشحات برون ریز از جمله شیر یافت می‌شود. این ماده مسئول غیرفعال کردن طیف وسیعی از میکروارگانیسم‌ها است و از این رو جزء مهم مکانیسم دفاعی بدن است. با کمک پراکسید هیدروژن، اکسیداسیون هالیدها، شبه هالیدها و مولکول‌های آروماتیک آلی را کاتالیز می‌کند. این بررسی جزئیات مختلفی از این پروتئین را از کشف آن تا درک ساختار، عملکرد ، کاربردهای و تاثیرات مثبت ضد میکروبی آن می‌پردازد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - مروری براستفاده از صمغ‌ها در تولید نانوکپسول‌های بر پایه‌ بیوپلیمر در تولید محصولات لبنی
        علیرضا سعیدگوهری لیلا ناطقی لادن رشیدی شیلا برنجی
        امروزه تولید و مصرف غذاهای فراسودمند در جهان رو به افزایش است. این افزایش ناشی از اثرات سلامتی بخش این موادغذایی است که می‌توانند در حفظ و ارتقاء وضعیت مطلوب جسمی و روحی انسان کمک کننده باشند. محصولات فراسودمند لبنی سهم مهمی از این بازار را تشکیل می دهد. این محصولات علا چکیده کامل
        امروزه تولید و مصرف غذاهای فراسودمند در جهان رو به افزایش است. این افزایش ناشی از اثرات سلامتی بخش این موادغذایی است که می‌توانند در حفظ و ارتقاء وضعیت مطلوب جسمی و روحی انسان کمک کننده باشند. محصولات فراسودمند لبنی سهم مهمی از این بازار را تشکیل می دهد. این محصولات علاوه بر اثر سلامتی بخش ذاتی، در تامین بعضی از مهمترین موادمغذی مورد نیاز بدن مانند کلسیم، پروتئین و ریبوفلاوین، می‌توانند به عنوان حامل مواد فراویژه و مغذی، در غذاهای غنی شده نیز به کار روند. ریزپوشانی فرایندی است که در آن مواد زیست فعال و فراویژه در یک سیستم دیواره‌ای به دام افتاده و در مقابل شرایط نامساعد محیطی محافظت می شود. به همین دلیل درحال حاضر استفاده از آن در تولید مواد فراسودمند به طور فزاینده‌ای درحال افزایش است. یکی از روش‌های ریزپوشانی استفاده از نانوکپسول‌های بر پایه بیوپلیمر با استفاده از پروتئین و پلی ساکاریدهاست. صمغ‌ها‌ پلی ساکاریدهایی با وزن مولکولی بالا و پلیمرهای هیدروفیل هستند که به شکل ترشحات درختان و بوته‌ها، عصاره‌ گیاهان و جلبک‌های دریایی، آرد دانه‌ها، موسیلاژ بذرها، لعاب‌های چسبناک حاصل از فرآیندهای تخمیر و بسیاری از فرآورده‌های طبیعی دیگر یافت می‌شوند و دارای کاربرد زیادی از جمله افزایش ویسکوزیته، اصلاح بافت، کنترل کریستالیزاسیون، جلوگیری از سینرسیس، تولید فیلم و غیره در صنعت غذا می باشند. یکی از کاربردهای نسبتاً جدید آنها تولید نانوکمپلکس‌های زیستی است که در آن از یک پروتئین جهت ایجاد کمپلکس و تشکیل نانوکپسول استفاده می شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - اثر گرادیان ولتاژ بر هدایت الکتریکی رب گوجه فرنگی تحت گرمایش اهمیک
        مهدی ترکیان بلداجی
        گرمایش اهمی روشی نوین در فرآوری محصولات کشاورزی می باشد که با عبور جریان متناوب از میان ماده غذایی تولید گرما در داخل محصول نموده و باعث گرم شدن آن می شود. هدایت الکتریکی محصول غذایی یکی از عوامل تاثیر گذار در راندمان این سیستم می باشد. در این مقاله به بررسی اثر گرادیان چکیده کامل
        گرمایش اهمی روشی نوین در فرآوری محصولات کشاورزی می باشد که با عبور جریان متناوب از میان ماده غذایی تولید گرما در داخل محصول نموده و باعث گرم شدن آن می شود. هدایت الکتریکی محصول غذایی یکی از عوامل تاثیر گذار در راندمان این سیستم می باشد. در این مقاله به بررسی اثر گرادیان ولتاژ بر هدایت الکتریکی رب گوجه فرنگی در فرآوری به روش گرمایش اهمیک پرداخته می شود. به این منظور چهار گرادیان ولتاژ 5، 7، 9 و V/cm11 در نظر گرفته شد. الکترود به کار رفته در این تحقیق از نوع استیل زنگ نزن و غلظت نمک طعام 2% وزنی می باشد. نتایج نشان داد اثر گرادیان ولتاژ بر شیب هدایت الکتریکی در سطح احتمال 1% معنی دار می باشد و با افزایش دما و گذشت زمان هدایت الکتریکی افزایش می یابد هرچند با افزایش گرادیان ولتاژ هدایت الکتریکی کاهش یافت. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - ویژگی‌ها و کاربرد دوغ کره در صنایع غذایی
        مروا حسینی رضوان پوراحمد
        در صنعت مواد غذایی، محصولات جانبی و دور ریزی تولید می‌شود که برخی از آن‌ها دارای موادمغذی و عملگرایی بوده و چنانچه به محیط زیست وارد شوند، بستر مناسبی برای رشد میکروارگانیسم‌ها و آلودگی محیط زیست فراهم می‌کنند، لذا امروزه سعی می‌شود تا از این محصولات جانبی استفاده مفید چکیده کامل
        در صنعت مواد غذایی، محصولات جانبی و دور ریزی تولید می‌شود که برخی از آن‌ها دارای موادمغذی و عملگرایی بوده و چنانچه به محیط زیست وارد شوند، بستر مناسبی برای رشد میکروارگانیسم‌ها و آلودگی محیط زیست فراهم می‌کنند، لذا امروزه سعی می‌شود تا از این محصولات جانبی استفاده مفید صورت گیرد. شیر و محصولات لبنی از مواد مغذی مورد نیاز برای بشر می‌باشند، یکی از صنایعی که محصولات جانبی آن مورد استفاده قرار می‌گیرد، صنعت لبنیات است. در تولید کره در مرحله زدن کره(چرنینگ)، دوغ کره تهیه می‌شود که به عنوان یک محصول جانبی و پساب محسوب می‌گردد. این ماده مایع، دارای تمامی مواد محلول در آب شیر نظیر پروتئین‌ها‌، لاکتوز، مواد معدنی و مواد مشتق شده از غشا گلبول‌های چربی شیر(MFGM) می‌باشد.MFGM دارای ترکیبات بیواکتیو با تاثیرات مثبت بر سلامتی انسان مثل ضد توموری و کاهش کلسترول خون می‌باشد، همچنین ممانعت کننده باکتری هلیکوباکترپیلوری و جلوگیری کننده از بیماری‌های عفونت معده و روده است. این محصول می تواند تحت تخمیر لاکتیکی توسط باکتری‌های اسیدلاکتیکی قرار گیرد و به دو صورت نوشیدنی تخمیری و غیر تخمیری استفاده گردد و یا توسط خشک‌کن‌هایی نظیر خشک‌کن‌های تصعیدی و پاششی، خشک شده و در فرمولاسیون مواد غذایی مختلف نظیر پنیر، ماست، محصولات بر پایه غلات استفاده گردد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بررسی شواهدی از برابری جنسیتی، توانمندسازی زنان و سیستم‌های کشاورزی و غذایی
        امیر معمارزاده‌کیانی الهام عموئی
        مقاله پیش رو در مورد توانمندسازی و برابری جنسیتی زنان در جهت نیل به اهداف مهمی همچون پایداری توسعه کشاورزی، تولید محصولات استراتژیک، امنیت غذایی و ایمنی غذایی می‌باشد و به مرور منابع خارجی و داخلی در این حوزه پرداخته شده تا مشخص گردد توانمندسازی و برابری جنسیتی در ایران چکیده کامل
        مقاله پیش رو در مورد توانمندسازی و برابری جنسیتی زنان در جهت نیل به اهداف مهمی همچون پایداری توسعه کشاورزی، تولید محصولات استراتژیک، امنیت غذایی و ایمنی غذایی می‌باشد و به مرور منابع خارجی و داخلی در این حوزه پرداخته شده تا مشخص گردد توانمندسازی و برابری جنسیتی در ایران به چه میزان با شاخص‌های جهانی در مورد زنان همگام می‌باشد. در این پژوهش مشخص گردید که زنان چه مقدار به توانایی کافی در شاخه‌های مختلف از جمله: ایفای نقش در تحقق کشاورزی پایدار و تساوی در هنجارهای جنسیتی در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی در ایران دست یافته‌اند. این تحقیق مشخص می‌نماید در چه نقاطی شکاف‌های عمیق در مورد برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان باقی‌مانده‌ است. نتایج، مواردی را در مورد دسترسی متفاوت زنان به منابع، شکل‌گیری، تقویت از طریق هنجارهای جنسیتی و تفاوت رژیم غذایی را نشان میدهد. تحقیق پیش رو به بررسی مسائلی مانند: ملاحظات جنسیتی در سیستم‌های غذایی زنان در مناطق شهری، شیوه‌های مشارکت دادن مردان در فرایند توانمندسازی زنان در سیستم‌های غذایی و نیز مسائل مربوط به مهاجرت، بحران‌ها و سیستم‌های غذایی بومی محدود می‌گردد، لیکن شواهد نشان‌ می‌دهد با ارزیابی جنسیتی و اثربخشی برنامه‌های کشاورزی حساس به جنسیت و تغذیه، زنان در حوزه توانمندسازی و دستیابی به برابری جنسیتی محدود مانده‌اند. به همین منظور، برنامه‌ریزی متناسب جهت مشارکت زنان در فرایند پایداری توسعه کشاورزی، تولید محصولات استراتژیک، امنیت غذایی و ایمنی غذایی در توازی با ترویج هنجارهای جنسیتی برابر و ارتقای دسترسی به منابع و تکیه بر شواهد تحقیقات بومی براساس جنسیت پبشنهاد می‌گردد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - بررسی استفاده از آنزیم پلی‌گالاکتوروناز و نارنجیناز در صنعت آبمیوه
        مروا حسینی مهناز هاشمی روان
        امروزه استفاده از آنزیم‌ها جهت بهبود ویژگی‌های ارگانولپتیکی مواد غذایی، مورد توجه می‌باشد. یکی از صنایع غذایی که از آنزیم‎ها جهت بهبود خواص حسی ماده غذایی، استفاده می‌کند صنعت تولید آبمیوه است. از جمله آنزیم‌های مورد استفاده، آنزیم پلی‎گالاکتوروناز است که جهت شف چکیده کامل
        امروزه استفاده از آنزیم‌ها جهت بهبود ویژگی‌های ارگانولپتیکی مواد غذایی، مورد توجه می‌باشد. یکی از صنایع غذایی که از آنزیم‎ها جهت بهبود خواص حسی ماده غذایی، استفاده می‌کند صنعت تولید آبمیوه است. از جمله آنزیم‌های مورد استفاده، آنزیم پلی‎گالاکتوروناز است که جهت شفاف‌سازی برخی آب میوه‌ها و بهبود ویژگی‎های رنگ و ظاهر از جمله آب سیب و آب انگور به کار برده می‎شود. پلی‎گالاکتورونازها(E.C.3.2.1.15) که به پکتیناز معروف می باشند به دو نوع پلی گالاکتورونازهای هیدرولیز کننده و پلی گالاکتورونات لیاز طبقه‌بندی می‌شوند و از جمله آنزیم‌های اولیه‌ای هستند که در صنعت آبمیوه مورد استفاده قرار می‎گرفته‎اند. این آنزیم پیوند گلیکوزیدی α-1→4بین واحدهای گالاکتورونیک اسید را در ساختار پکتین می‌شکند و بنابراین پکتین از ساختار سلول خارج شده رسوب می‎دهد و از طریق فیلتراسیون یا سانتریقوژ جداسازی می‌گردد و به این صورت آب میوه شفاف به دست می‌آید. تقریبا در صنعت برای شفاف سازی تمامی آب میوه‌ها به غیر از آب مرکبات از این آنزیم استفاده می‌شود. برخی از آب میوه ها نظیر آب پرتقال و آب گریپ فروت حاوی ترکیبات تلخی نظیر لیمونین و نارنجین می‌باشند که درصورت حضور در آب میوه روی طعم آن تاثیر منفی می‌گذارند و ایجاد طعم تلخ می نمایند. جهت رفع این مشکل می‌توان از آنزیم نارنجیناز استفاده کرد. نارنجیناز آنزیمی است که دارای دو فعالیت آنزیمی است شامل آلفا-ال-رامنوزیداز(E.C.3.2.1.40) و بتا-دی-گلوکوزیداز(E.C.3.2.1.21) که هیدرولیز نارنجین به رامنوز و پرونین و سپس گلوکز و نارنجینین را انجام می‌دهند، بدون آنکه طعم تلخی در آب میوه به جا بگذارد. پرونده مقاله