تأثیر جاذبهای غذایی (بتائین و متیونین) در جیره بر رشد و بازماندگی بچه میگوی سفید هندی ((Fenneropenaeus indicus
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: رشد, میگوی سفید هندی, بازماندگی, بتائین, مواد جاذب, SGR, متیونین, FCR, Fenneropenaeus indicus,
چکیده مقاله :
تحقیق فوق در پائیز 1385 در ایستگاه تحقیقات بندرگاه وابسته به پژوهشکده میگوی بوشهر انجام شد، به منظور بررسی تاثیر مواد جاذب (بتائین و متیونین) بر رشد و بازماندگی میگوی سفید هندی (Fenneropenaeus indicus ) با ساخت هفت نوع جیره شامل جیره شاهد (بدون بتائین و متیونین)، جیرههای حاوی 5/0 و 5/1 درصد بتائین، 5/0 و 5/1 درصد متیونین، 5/0 و 5/1 درصد مخلوط بتائین و متیونین و غذای تجاری هوورراش، با سه تکرار به صورت طرح کاملا" تصادفی انجام پذیرفت. بچه میگوهای سفید هندی با میانگین وزن ( 05/0 ±95/0 گرم) به مدت 60 روز در مخازن 300 لیتری که با 200 لیتر آب پر شده بودند، با تراکم 15 قطعه در هر مخزن پرورش یافتند و شاخصهای رشد و بازماندگی بچه میگوهای تغذیه شده با جیرههای مختلف بررسی شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که نوع جیره بر شاخص FCR دارای اثر معنیدار بود (05/0 p< ). در بین جیره های ساخته شده بالاترین میانگین ضریب رشد ویژه (SGR )، کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی (FCR ) و کمترین شاخص قیمت در جیره حاوی 5/1 درصد متیونین بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده، جیره حاوی 5/1 درصد متیونین به عنوان مناسب ترین جیره حاوی مواد جاذب جهت تغذیه میگو معرفی می گردد.
This study was conducted for investigation of food attractants Betaine and Methionine in diet for growth, and survival of Indian White Shrimp (Fenneropenaeus indicus) in Bandargah fisheries research station in autumn 2003. Seven types of diets consisted of; control diet ( without Betaine and Methionine), diet with 0.5 and 1.5 percentage of Betaine, 0.5 and 1.5 percentage of Methionine, 0.5, and 1.5 percentage of Betaine and Methionine mixture and Havorash commercial diet, with three replications that were used in this trial. Indian White Shrimp juvenile with mean weight of 0.95 ± 0.05gr have been cultured for 60 days in 300 liter fiberglass tanks that were filled with 200 liters water and stocked with 15 shrimp juveniles. Results showed that type of diet was significantly (p < 0.05) effected on FCR index. The maximum SGR, lowest FCR, and lowest price index observed in diet with 1.5 percentage of Methionine. According to the obtained results, it can be suggested that the most suitable diet contains food attractants for feeding of Indian White shrimp is diet with 1.5 percentage of Methionine.
1- افشار مازندران، ن.، (1381): راهنمای عملی دارویی تغذیه و نهادههای غذایی و دارویی آبزیان در ایران، انتشارات نور بخش، 216 ص.
2- عابدیان، ع.، (1380): تاثیر سطوح مختلف پروتئین و انرژی جیره بر توان تولید میگوی سفید هندی (Penaeus indicus Milne Edwards) در شوریهای متفاوت آب. رساله دکترای رشته شیلات- گرایش تکثیر و پرورش آبزیان. دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی نور. دانشگاه تربیت مدرس. 132 ص.
3- Adron, J.W. , Mackie, A.M., (1978): Studies on the chemical nature of feeding stimulants for rainbow trout, Salmo gairdneri Richarson. J. Fish Bio, 12: 303 -310.
4- Coman, G. J. , Sarac, H. Z. , Fielder, D. Thorne, M. , (1996): Evaluation of 4 crystalline amino acid, betaine and AMP as food attractant of the Giant Tiger Prawn (Penaeus monodon). Bio. – Phy. Vol. 113. pp.247-253.
5- Dy-Penaflorida, V. , Virtanen, E. , (1996): Growth, survival and feed 5 conversion of juvenile shrimp (Penaeus monodon) feed a betaine/amino acid additive. The Israeli of J. Aqu. Vol. 48. pp.3-9.
6- Fast, A. W. , Lester, L. J. , (1992): Marine shrimp culture: principles and practices. Elsevier Seience. p. 18.
7- Felix, N. , Sudharsan, M. , (2004): Effect of glycine betaine, a feed attractant affecting growth and feed conversion of juvenile freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii. Aqu. Nut. Vol. 10. pp.193- 199.
8- Harpaz, S. , Kahan, D. , Galan, R. Moore, I. , (1987): Responses of freshwater prawn, Macrobrachium rosenbergii, to chemical attractants. Chen Ecol. Vol. 13. pp.1957 -1966.
9- Mackie, A. M. , Mitchella, A. I. , (1982): Further studies on the chemical control of the feeding behaviour in the Dover sole, Solea solea. Comp. Bio. Phy. , 73: 89 – 93.
10- Mackie, A.M. , Mitchella, A. I. , (1983): Studies on the chemical nature of feeding stimulants for the juvenile European eel, Anguilla anguilla ( L). J. Fish. Bio, 22 :425 - 430.
11- Meyer, S. P. , (1987): Aquaculture Feeds and chemo attractants. Aquaculture Infofish Marketing Digest, 87: 219-225.
12- Polat, A. , Beklevik, G., (2005):The importance of betaine and some attractive substances as fish feed add. http://www.google.com
13- Santiago, C.B. , (1996): Approches and design of fish nutrition experiments. Training course on fish nut. SEAFDEC.Philippines. Vol. 11. pp.1-7.
14- Ung, E. H. , Junilla, M. , (1989): Preliminary observations on the nutritional effects of a betaine / aminoacid mixture : survival, growth and food conversion of juvenile Penaeus monodon fed with FinnStim. Johore Bahru Malysia. Vol. 50. pp. 71 – 83.
_||_