• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - تاثیر نوع محلول پیش تیمار، زمان خیساندن و شوری بر شاخص‌های مختلف جوانه‌زنی گندم
        رقیه شاکری عموقین احمد توبه شهزاد جماعتی ثمرین
        به منظور بررسی اثر محلول پیش تیمار و زمان خیساندن بذور بر جوانه‌زنی بذر گندم در شرایط تنش شوری، آزمایشی در سال 1388 در آزمایشگاه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل 3 عاملی و در 2 مرحله (انجام اعمال پیش تیمار و کشت در گلدان) انجام گرفت که شامل عا چکیده کامل
        به منظور بررسی اثر محلول پیش تیمار و زمان خیساندن بذور بر جوانه‌زنی بذر گندم در شرایط تنش شوری، آزمایشی در سال 1388 در آزمایشگاه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل 3 عاملی و در 2 مرحله (انجام اعمال پیش تیمار و کشت در گلدان) انجام گرفت که شامل عاملهای 1- انواع محلول‌های پیش تیمار (محلول کلرید سدیم 3%، مانیتول 5%، عصاره 25% چغندر قند و آب مقطر) 2- مدت زمان اعمال پرایمینگ (4، 8 و10 ساعت) 3- شوری با ECبرابر (0، 3- و6-) میلی‌موس بر سانتی‌متر در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در شرایط کنترل شده انجام گرفت. نتایج حاصل از تجزیه آماری نشان داد که اثر پرایمینگ برای تمامی صفات مورد مطالعه به غیر از صفت وزن خشک اندام هوایی و اثر شوری بر تمامی صفات مورد مطالعه در این آزمایش در سطح احتمال 1 درصد معنی‌دار بود. مدت زمان خیساندن بذور (4 ساعت) فقط بر طول کلئوپتیل معنی‌دار بود. بر همکنش شوری در پرایمینگ بذر، بر وزن خشک ریشه و طویلترین ریشه در سطح احتمال 5 درصد تفاوت معنی‌داری را نشان داد. وزن خشک اندام هوایی با طول برگ اول و دوم، تعداد ریشه و طویلترین ریشه همبستگی مثبت و معنی‌داری را در سطح احتمال 1 درصد نشان داد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - اثر کلرید سدیم بر جوانه‌زنی و رشد اولیه دانه رست‌های 60 رقم گندم
        حمیدرضا قاسمی اکبر مستاجران
        شوری یکی از تنش‌هایی است که از راه تاثیر بر بسیاری از فعالیت‌های فیزیولوژیک و مورفولوژیک، رشد و نمو گیاه و تولیدات کشاورزی را محدود می‌کند. مقاومت به شوری در طول جوانه‌زنی و رشد اولیه دانه رست‌ها در مورد 60 رقم گندم (Triticum aestivum L.) در سه سطح شوری کنترل (0/0)، 100 چکیده کامل
        شوری یکی از تنش‌هایی است که از راه تاثیر بر بسیاری از فعالیت‌های فیزیولوژیک و مورفولوژیک، رشد و نمو گیاه و تولیدات کشاورزی را محدود می‌کند. مقاومت به شوری در طول جوانه‌زنی و رشد اولیه دانه رست‌ها در مورد 60 رقم گندم (Triticum aestivum L.) در سه سطح شوری کنترل (0/0)، 100 و 200 میلی‌مولار کلرید سدیم مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کاملا تصادفی و با سه تکرار انجام شد. این ارقام از نظر مقاومت به شوری طبقه‌بندی شده و ارقام سرخ تخم، بزوستایا، توس، نیک نژاد، یاوروس و مروارید در گروه مقاوم و ارقام چمران، روشن، سیوند، شیرودی، سرداری و نیشابور در گروه حساس و پایین دندروگرام قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که تیمارهای مختلف شوری اثر قابل توجهی بر درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، طول گیاهچه، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه و همچنین نسبت طول ساقه‌چه به طول ریشه‌چه تمام ارقام مورد مطالعه داشته است و میزان کاهش طول ساقه‌چه بیشتر از ریشه‌چه بود. تمام متغیرهای اندازه‌گیری شده با افزایش سطح شوری کاهش معنی داری نشان دادند. بین ارقام مورد مطالعه و بر اساس دندروگرام رسم شده، رقم چمران حساس‌ترین در حالی که رقم سرخ تخم مقاوم‌تر از بقیه بود. بنابراین، از شاخص تحمل شوری (STI) که از مجموع صفات اندازه‌گیری شده به دست آمده است، می‌توان در تعیین میزان حساسیت یا مقاومت ارقام مختلف گندم استفاده کرد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - بررسی تاثیر پرایمینگ بذر در شرایط تنش شوری بر مؤلفه‌ها جوانه زنی و رشد رویشی گیاهچه رازیانه(Foeniculum vulgar)
        سوده نظریان سعید بختیاری رضا مجیدزاده هروی
        پرایمینگ یکی از تکنیک‌هایی است که باعث افزایش درصد و سرعت جوانه‌زنی، سبزشدن در تنش‌های محیطی از قبیل تنش شوری، دما وخشکی می شود.این پژوهش به‌منظور تاثیر پرایمینگ بذر بر مولفه‌های جوانه‌زنی و رشد رویشی گیاهچه رازیانه درشرایط تنش شوری دو آزمایش با 4 تکراردرآزمایشگاه تحقیق چکیده کامل
        پرایمینگ یکی از تکنیک‌هایی است که باعث افزایش درصد و سرعت جوانه‌زنی، سبزشدن در تنش‌های محیطی از قبیل تنش شوری، دما وخشکی می شود.این پژوهش به‌منظور تاثیر پرایمینگ بذر بر مولفه‌های جوانه‌زنی و رشد رویشی گیاهچه رازیانه درشرایط تنش شوری دو آزمایش با 4 تکراردرآزمایشگاه تحقیقات گیاهی دانشگاه آزاداسلامی نیشابور در تابستان 1392 انجام شد. آزمایش اول در شرایط آزمایشگاه بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد. تیمارها شامل 5 سطح شوری (0، 50، 100، 150 و 200 میلی‌مولارکلرید سدیم) و پرایمینگ (عدم پرایم، آب مقطر، KCL %2،KNO3 %1، KNO3 %3) است. نتایج صفات مورد مطالعه نشان داد با افزایش شوری، درصد و سرعت جوانه‌زنی، شاخص بنیه بذر، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه، وزن خشک ریشه‌چه و ساقه‌چه، نسبت وزن اندام هوایی به ریشه کاهش معنی‌داری یافت. نتایج آزمایشگاه نشان داد که پرایمینگ برکلیه صفات به‌جز سرعت جوانه‌زنی تاثیر معنی‌داری داشت. همچنین اثر متقابل شوری و پرایمینگ برکلیه صفات بجز سرعت جوانه‌زنی معنی‌دار بود.در بین تیمارها حداکثر بهبود جوانه‌زنی مربوط به تیمار‌هالوپرایمینگ KNO3 %1 وکمترین جوانه‌زنی مربوط به تیمارغیر پرایم KNO3 %3 بود. در شرایط کشت گلدانی شوری برکلیه صفات به جز طول ساقه چه و وزن خشک ساقه کاهش معنی داری یافت.پرایمینگ نیز بر کلیه صفات تاثیر معنی‌داری داشت. همچنین اثر متقابل شوری و پرایمینگ بر همه صفات به جز وزن خشک ساقه معنی‌دار بود. حداکثر رشد رویشی مربوط به تیمار‌ هالوپرایمینگ KNO3 %1 و حداقل رشد رویشی مربوط به تیمار غیر پرایم KNO3 %3 بود. به‌طورکلی می‌توان نتیجه گرفت پرایمینگ باعث تعدیل اثرات شوری، بهبود مولفه‌های جوانه‌زنی رازیانه در شرایط شوری می‌شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - تأثیر پیش تیمار بذر با باکترهای محرک رشد بر شاخص‌های جوانه‌زنی گیاه دارویی ریحان تحت تنش شوری
        مهدی عقیقی شاهوردی بهنام ممیوند حجت عطایی سماق
        به منظور بررسی تأثیر پیش تیمار بر جوانه‌زنی بذر گیاه دارویی ریحان (Ocimum basilicum L.) در شرایط تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در‌ 3 تکرار در آزمایشگاه بذر دانشگاه شاهد در سال 1393 انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل تنش شوری در پنج سطح، صفر چکیده کامل
        به منظور بررسی تأثیر پیش تیمار بر جوانه‌زنی بذر گیاه دارویی ریحان (Ocimum basilicum L.) در شرایط تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در‌ 3 تکرار در آزمایشگاه بذر دانشگاه شاهد در سال 1393 انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل تنش شوری در پنج سطح، صفر به عنوان شاهد، 5/2، 5، 5/7 و 10‌ دسی‌زیمنس بر متر و پیش تیمار با باکتری‌های محرک رشد در پنج سطح، عدم پیش تیمار به عنوان شاهد، ازتوباکتر (سویه Azeto-5)، سدوموناس فلوروسنس (سویه P-169)، سدوموناس پوتیدا (سویه P-168) و کود زیستی فسفر بارور 2 بود. اثر شوری و پیش تیمار با باکتری‌های محرک رشد بر صفات درصد و سرعت‌ جوانه‌زنی، متوسط جوانه‌زنی روزانه، شاخص طولی قدرت گیاهچه، طول ریشه‌چه، ساقه‌چه و گیاهچه و نسبت طول ریشه‌چه به ساقه‌چه معنی‌دار بود. بیشترین درصد جوانه‌زنی (66/86 درصد) در شوری 5 دسی‌زیمنس و پیش تیمار با ازتوباکتر و بیشترین سرعت جوانه‌زنی (36/10 بذر در روز) در شوری 5/2 دسی زیمنس بر متر و پیش تیمار با فسفر بارور2 بدست آمد. پیش تیمار بذر با ازتو‌باکتر و فسفر بارور 2، در سطوح شوری 5/2، 5 و 5/7 دسی‌زیمنس بر متر باعث کاهش اثرات منفی شوری بر درصد و سرعت جوانه‌زنی بذر ریحان گردید. نسبت طول ریشه‌چه به ساقه‌چه در شوری 5/7 دسی‌زیمنس بر متر در پیش تیمار با فسفر بارور 2 بیشترین مقدار شد. درصد و سرعت جوانه‌زنی بذر با صفات طول ریشه‌چه، ساقه‌چه و گیاهچه، شاخص طولی و وزنی قدرت گیاهچه همبستگی مثبت و معنی‌داری داشت. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - ارزیابی قدرت محموله‌های بذری گندم به وسیله آزمون تسریع پیری
        ریحانه ربانی محمدیه فرشید قادری فر حمید رضا صادقی پور
        آزمون تسریع پیری یکی از مهم ترین آزمون‌های قدرت بذر می‌باشد. این روش برای اندازه‌گیری قدرت بذر استفاده می‌شود و برای انجام آن بذرها در معرض دمای بالا و رطوبت نسبی بالا قرار می‌گیرد. در این تحقیق اثرات ترکیبی دما و دوره زمانی برای آزمون تسریع پیری در 9 محموله بذری گندم د چکیده کامل
        آزمون تسریع پیری یکی از مهم ترین آزمون‌های قدرت بذر می‌باشد. این روش برای اندازه‌گیری قدرت بذر استفاده می‌شود و برای انجام آن بذرها در معرض دمای بالا و رطوبت نسبی بالا قرار می‌گیرد. در این تحقیق اثرات ترکیبی دما و دوره زمانی برای آزمون تسریع پیری در 9 محموله بذری گندم در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بررسی شد. ‌محموله‌‌‌های بذری گندم که دارای درصد جوانه‌زنی بالای 93 درصد بودند در معرض آزمون تسریع پیری در دمای 41، 43 و 45 درجه به‌مدت 24، 48، 72 و 96 ساعت قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین آزمون جوانه‌زنی استاندارد و درصد سبز شدن همبستگی معنی داری وجود ندارد اما بین نتایج تیمارهای مختلف آزمون تسریع پیری و درصد سبز شدن همبستگی مثبت و معنی‌داری وجود دارد و ترکیب دمایی 41، 43 و 45 درجه‌سانتی‌گراد و دوره زمانی 48 و 72 ساعت همبستگی بالایی با درصد سبز شدن در مزرعه دارند. بنابراین به تولیدکنندگان بذر پیشنهاد می‌شود که به دلخواه از این ترکیب‌های دمایی و زمانی برای ارزیابی قدرت بذر و پیش‌بینی سبز شدن محموله‌های بذری گندم استفاده کنند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - بررسی اثر دما و شوری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه دو رقم ماشک Vicia sp.
        بتول مهدوی
        در این تحقیق مقاومت دو رقم ماشک (Vicia pannonica وVicia sativa) در مرحله جوانه‌زنی و رشد اولیه به شوری‌‌های صفر، 50، 100، 150، 200 و 250 میلی مولار در دماهای 5، 10، 15، 20، 25 و 30 درجه سانتی‌گراد مطالعه شد. آزمایش در شرایط محیطی کنترل شده به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح ک چکیده کامل
        در این تحقیق مقاومت دو رقم ماشک (Vicia pannonica وVicia sativa) در مرحله جوانه‌زنی و رشد اولیه به شوری‌‌های صفر، 50، 100، 150، 200 و 250 میلی مولار در دماهای 5، 10، 15، 20، 25 و 30 درجه سانتی‌گراد مطالعه شد. آزمایش در شرایط محیطی کنترل شده به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که دما و شوری و اثر متقابل آنها تأثیر معنی‌داری بر درصد و سرعت جوانه‌زنی، بنیه گیاهچه، طول ساقه‌چه، طول ریشه‌چه، وزن خشک ساقه‌چه و ریشه‌چه داشت. دو رقم تنها از نظر وزن خشک ریشه‌چه با هم تفاوت معنی‌داری داشتند. با افزایش سطوح شوری، در تمامی سطوح دمایی درصد جوانه‌زنی کاهش یافت. بالاترین درصد جوانه‌زنی در تمامی سطوح شوری در گستره دمایی 25-20 درجه سانتی‌گراد رخ داد. بیشترین سرعت جوانه‌زنی و بنیه گیاهچه در دمای 20 درجه سانتی‌گراد و تیمار شاهد مشاهده شد. همچنین بیشترین طول ساقه‌چه، طول ریشه‌چه و وزن خشک ساقه‌چه و ریشه‌چه از گیاهان شاهد در دمای 20 درجه سانتی‌گراد بدست آمد. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که در گیاهان شاهد و تنش دیده دو رقم ماشک، کاهش یا افزایش دما از 20 درجه سانتی‌گراد جوانه‌زنی و رشد گیاهچه را محدود می‌کند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - تاثیر پرایمینگ کلرید منیزیم بر مؤلفه‌های جوانه‌زنی و تغییرات فیزیولوژیک بذر کنجد (Sesamum indicum L.) در دماهای مختلف
        حوریه توکلی علی عبادی پیام تیزفهم نصیبه توکلی
        تیمارهای مختلف پرایمینگ منجر به افزایش سرعت و درصد جوانه‌زنی گیاهان می‌شوند. به منظور مطالعه اثر پرایمینگ بر تغییرات آنزیمی و جوانه‌زنی بذر کنجد تحت تاثیر دماهای مختلف، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق ا چکیده کامل
        تیمارهای مختلف پرایمینگ منجر به افزایش سرعت و درصد جوانه‌زنی گیاهان می‌شوند. به منظور مطالعه اثر پرایمینگ بر تغییرات آنزیمی و جوانه‌زنی بذر کنجد تحت تاثیر دماهای مختلف، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1393 اجرا شد. در این پژوهش، سه تیمار پرایمینگ منیزیم (0، 5 و 10 میلی‌مولار کلرید منیزیم) و سه سطح دما (15، 25 و 35 درجه سانتی‌گراد) مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر متقابل تیمار پرایمینگو دما بر سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه، پرولین، پروتئین، آنزیم‌های کاتالاز، پراکسیداز و پلی‌فنل اکسیداز معنی‌دار بود. همچنین دما تاثیر معنی‌دار بر درصد جوانه‌زنی داشت. در دمای 25 درجه کمترین میزان فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان و پرولین مشاهده شد و کاربرد منیزیم توانست اکثر صفات اندازه‌گیری را افزایش دهد. به‌طوری‌که سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه و فعالیت‌های آنزیمی در پرایمینگ10 میلی‌مولار منیزیم در تمامی دماها بیشتر از سایر تیمارها بود. به نظر می‌رسد کاربرد منیزیم به عنوان پرایمینگ بتواند منجر به افزایش سرعت جوانه‌زنی و بهبود استقرار گیاهچه شده و با افزایش فعالیت آنزیمی، پرولین و پروتئین تحمل تنش‌های محیطی را بیشتر کند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        8 - مطالعه اثر دگرآسیبی سه رقم گندم ( Triticum aestivum L.)بر خصوصیات جوانه زنی و رشد گیاهچه علف هرز خاکشیر(Descurainia Sophia L)
        سمیه طالبی سید محسن نبوی کلات
        به منظور بررسی اثرات دگرآسیبی ارقام گندم بر شاخصهای جوانهزنی علفهرز خاکشیر، آزمایشی در سال 2931 در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد مشهد، به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کام لا تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. عوامل آزمایش شامل ارقام گندم در سه سطح )فلت، چکیده کامل
        به منظور بررسی اثرات دگرآسیبی ارقام گندم بر شاخصهای جوانهزنی علفهرز خاکشیر، آزمایشی در سال 2931 در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد مشهد، به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کام لا تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. عوامل آزمایش شامل ارقام گندم در سه سطح )فلت، سایونز و کاسگوژن( و نوع عصاره در دو سطح )عصاره ریشه و ساقه گندم( و غلظت عصاره در چهار 25 و 255 درصد( بود. در این آزمایش درصد و سرعت جوانه زنی، طول ، سطح )صفر، 12 ساقهچه و ریشهچه، وزنتر گیاهچه و بنیه بذر اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که عصارهی آبی رقم سایونز و کاسگوژن نسبت به رقم فلت صفتهای فوق را به طور معنی داری کاهش دادند. نوع عصاره نیز اثر معنیداری بر صفتهای اندازهگیری شده داشت، بطوریکه عصارهی ساقه در مقایسه با ریشه تمام شاخصهای جوانهزنی را با شدت بیشتری کاهش داد. افزایش غلظت عصاره تا 12 % نیز تمام شاخصهای جوانهزنی را کاهش داد. نتایج آزمایش نشان داد که ارقام سایونز و کاسگوژن و همچنین عصارهی ساقه تأثیر بازدارندگی بیشتری بر جوانهزنی و رشد گیاهچههای خاکشیر داشته است. پرونده مقاله