استان گلستان یکی از قطبهای مهم تولید گندم نان در کشور میباشد. بخش عمدهای از اراضی زراعی نواحی شمال این استان شور است، لذا دستیابی به ژنوتیپهای گندم متحمل به تنش شوری حائز اهمیت می باشد. به همین منظورجهت تعیین اثرات سطوح مختلف شوری بر جوانهزنی ارقام گندم، آزمایشی چکیده کامل
استان گلستان یکی از قطبهای مهم تولید گندم نان در کشور میباشد. بخش عمدهای از اراضی زراعی نواحی شمال این استان شور است، لذا دستیابی به ژنوتیپهای گندم متحمل به تنش شوری حائز اهمیت می باشد. به همین منظورجهت تعیین اثرات سطوح مختلف شوری بر جوانهزنی ارقام گندم، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار درسال 1391 در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان به اجرا در آمد. فاکتور اول آزمایش رقم شامل ارقام مروارید و N-87-20 و فاکتور دوم سطوح مختلف اسمزی شامل پتانسیل اسمزی صفر(شاهد) 4-، 8-، 12-، 16- بار بود.آزمایش در ظروف پتری دیش در دمای 2 25 درجه سانتیگراد انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری سرعت جوانهزنی، درصد جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه کاهش پیدا کرد. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش میزان شوری میزان پرولین در گیاهچههای گندم افزایش یافت بهطوری که اختلاف معنیداری بین سطوح مختلف شوری مشاهده شد. بهعلاوه بین صفات اندازهگیری شده همبستگی مثبت و معنیدار مشاهده گردید.
پرونده مقاله
بهمنظور بررسی اثرات اسموپرایمینگ و هیدروپرایمینگ بذر گندم در عصاره گیاهی و زمان خیساندن بذور بر جوانهزنی گندم در شرایط تنش شوری، آزمایشی در سال 1388 در آزمایشگاه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی بهصورت فاکتوریل 3 عاملی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در چکیده کامل
بهمنظور بررسی اثرات اسموپرایمینگ و هیدروپرایمینگ بذر گندم در عصاره گیاهی و زمان خیساندن بذور بر جوانهزنی گندم در شرایط تنش شوری، آزمایشی در سال 1388 در آزمایشگاه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی بهصورت فاکتوریل 3 عاملی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در 2 مرحله با 3 تکرار در شرایط کنترل شده (یکسان) انجام شد. نتایج نشان داد که اثر ساده پرایمینگ برای تمامی صفات مورد مطالعه به غیر از صفت نسبت وزن ریشه به ساقه و اثر ساده شوری برای صفات طول گیاهچه، تعداد برگ، نسبت ریشه به ساقه و وزنتر اندام هوایی در سطح احتمال 1 درصد معنیدار بود. اثر متقابل شوری در پرایمینگ بذر، برای صفت نسبت وزن ریشه به ساقه در سطح احتمال 5 درصد و اثر متقابل شوری در مدت زمان خیساندن بذر، فقط برای صفت سرعت سبز کردن در سطح احتمال 1 درصد از لحاظ آماری تفاوت معنیداری نشان داد. به طوری که مقایسه میانگین ها نشان داد که با افزایش سطوح شوری طول گیاهچه، تعداد برگ، نسبت وزن ریشه به ساقه و همچنین وزن تر اندام هوایی کاهش معنیداری داشته است. همچنین پرایمینگ بذور در آب مقطر و عصاره گیاهی 25 درصد چغندر قند افزایش تمامی صفات مورد مطالعه از جمله سرعت سبز کردن، درصد سبز کردن ودرصد گیاهچه نرمال را در پی داشته است.
پرونده مقاله
جوانهزنی یکنواخت و تسریع در مرحله جوانهزنی بذور تاجالملوک میتواند در تولید این گیاه داروئی بسیار حائز اهمیت باشد. این آزمایش با هدف شناسایی بهترین پاسخ شکلهای مختلف بذور چند شکل این گیاه به اجرا درآمد. بهاین منظور در ابتدا بذرهای سیاه و قهوهای رنگ بهصورت چشمی ا چکیده کامل
جوانهزنی یکنواخت و تسریع در مرحله جوانهزنی بذور تاجالملوک میتواند در تولید این گیاه داروئی بسیار حائز اهمیت باشد. این آزمایش با هدف شناسایی بهترین پاسخ شکلهای مختلف بذور چند شکل این گیاه به اجرا درآمد. بهاین منظور در ابتدا بذرهای سیاه و قهوهای رنگ بهصورت چشمی از یکدیگر جدا شدند و پس از آن با استفاده از روش بینایی ماشین از نظر اندازه به دو گروه تقسیم شدند. سپس برای تحریک جوانهزنی، بذور بهمدت 4 هفته در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شده و پس از آن تحت تیمارهای 4، 8، 12 و 24 هیدروپرایمینگ و تیمار شاهد قرار گرفتند. این آزمایش بهصورت فاکتوریل سه فاکتوره و در قالب طرح کاملاً تصادفی در آزمایشگاه علفهای هرز دانشگاه فردوسی مشهد طی سال 1392 به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایشی شامل رنگ بذر، اندازه بذر و تیمارهای هیدروپرایمینگ بودند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که بذور بزرگ در مقایسه با بذور کوچک بهجز در مورد صفت طول ساقهچه که تفاوت معنیداری مشاهده نشد، در سایر صفات مورد مطالعه شامل جوانهزنی، بنیه بذر و طول ریشهچه عملکرد بهتری داشتند. علاوه بر این بذور سیاه رنگ نیز در مقایسه با بذور قهوهای در ارتباط با صفات بیان شده تظاهرات بهتری را نشان دادند. همچنین بهترین خصوصیات مربوط به جوانهزنی در تیمارهای 12 و 24 ساعت هیدروپرایمینگ ثبت شد. در مجموع با توجه به الگوی غیر یکنواخت جوانهزنی این گیاه، استفاده از بذور سیاه رنگ درشت در شرایط هیدروپرایمینگ 12 ساعت میتواند جوانهزنی بهتری را بههمراه داشته و برای تولید با عملکرد بهتر تاجالملوک توصیه میشود.
پرونده مقاله
این پژوهش بهمنظور بررسی اثر اندازه بذر بر رشد و عملکرد سه رقم سویا Glycine max L. در تابستان سال 1390 در مزرعه دانشگاه آزاد اسلامی گرگان بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی، در چهار تکرار انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل دو فاکتور رقم و اندا چکیده کامل
این پژوهش بهمنظور بررسی اثر اندازه بذر بر رشد و عملکرد سه رقم سویا Glycine max L. در تابستان سال 1390 در مزرعه دانشگاه آزاد اسلامی گرگان بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی، در چهار تکرار انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل دو فاکتور رقم و اندازه بذر بود که فاکتور اول در سه سطح، شامل ارقام ویلیامز، کتول و سحر و فاکتور دوم، اندازه بذر در سه سطح کوچک، متوسط و درشت در نظر گرفته شد. تجزیه واریانس دادههای بهدست آمده نشان داد که بین تیمارها (اندازه بذر و ارقام سویا) از نظر ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، سرعت رشد گیاه، شاخص سطح برگ، سرعت جذب خالص و عملکرد اقتصادی و بیولوژیکی، اختلاف معنیداری وجود دارد. بهعلاوه در ارقام سویا، رقم کتول دارای بیشترین ارتفاع گیاه، سرعت رشد گیاه، شاخص سطح برگ و رقم سحر دارای بیشترین تعداد شاخه فرعی و رقم ویلیامز دارای بیشترین عملکرد اقتصادی و بیولوژیکی و سرعت جذب خالص بودهاند. همچنین اثرات متقابل رقم ویلیامز در اندازه بذرهای درشت و رقم سحر در اندازه بذرهای درشت، بیشترین تأثیر را در عملکرد دانه و رقم کتول در اندازه بذرهای درشت بیشترین تأثیر را در سرعت رشد گیاه، شاخص سطح برگ و سرعت جذب خالص نشان دادند.
پرونده مقاله