بررسی امکان استفاده از کاه کمپوست حاصل از بقایای پرورش قارچ خوراکی (آگاریکوس بیسپوروس) در جیره غذائی گوسالههای پرواری
محورهای موضوعی : دانش و پژوهش علوم دامی
1 - بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران
کلید واژه: قارچ خوراکی, آگاریکوس بیسپوروس, کاه کمپوست, گوساله پرواری,
چکیده مقاله :
این آزمایش بهمنظور بررسی امکان استفاده از کاه کمپوست باقیمانده از بستر پرورش قارچ خوراکی آگاریکوس بیسپوروس در تغذیه گوسالههای پرواری اجرا گردید. ابتدا بستر باقیمانده پرورش قارچ از خاک پوششی جدا و کاه حاصله در آفتاب، خشک و ترکیبات شیمیایی آن شامل: ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، الیاف خام، دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی سلولز، کلسیم و فسفر تعیین شدند. تعداد 50 راس گوساله نر هلشتاین با میانگین وزن 18± 321 کیلوگرم در دو گروه شاهد و آزمایشی به صورت تصادفی تقسیم شدند. جیره های غذایی بر اساس میانگین وزن گوسالهها، و بر اساس جداول استاندارد احتیاجات غذایی انجمن ملی تحقیقات ایالات متحده تنظیم و در جیره غذایی گروه آزمایشی، 10درصد کاه کمپوست مورد استفاده قرار گرفت. مدت آزمایش 180 روز بود که طی آن، خوراک روزانه به شکل جیره کاملا مخلوط در سه نوبت و تا حد اشتها در اختیار دامها قرار داده شد و میزان خوراک مصرفی، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی و هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم افزایش وزن، تعیین و مورد مقایسه قرار گرفت. اثرات تغذیه با کاه کمپوست بر افزایش وزن روزانه ، میزان خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی گوساله های پرواری معنیدار نبود. میانگین افزایش وزن روزانه در گروههای شاهد و آزمایشی به ترتیب 1204 و 1150 گرم در روز، میانگین مصرف خوراک روزانه در دو گروه شاهد و آزمایشی به ترتیب 8/9 و 1/10 کیلوگرم در روز و میانگین ضریب تبدیل غذایی نیز برای گروه شاهد و آزمایشی به ترتیب 2/8 و 8/8 بود. استفاده از کاه کمپوست، قیمت تمام شده جیره را به مقدار جزئی افزایش داد. همچنین قیمت خوراک به ازای هر کیلوگرم افزایش وزن زنده در گروه آزمایشی افزایش یافت. با توجه به یافته های پژوهش حاضر، کاه کمپوست به میزان 10درصد در جیره گوساله های پرواری قابل استفاده می باشد لیکن مزیت اقتصادی آن تابع دسترسی و قیمت تمام شده آن می باشد.
This study was conducted to determine the effects of adding spent wheat straw compost from Agaricus bisporus mushroom in fattening calves diet. Spent compost was provided from a mushroom production farm and the remaining particles were separated from the straw after mushroom cultivation. Spent straw compost was sun dried and chemical composition analyzed for DM, OM, CP, CF, NDF, ADF, Ca and P. Fifty male Holstein calves with initial average weight of 321± 18 kg were randomly divided into experimental and control groups. Diets were adjusted based on the average weight of the calves and NRC recommendation. Spent straw compost was used in the experimental group at 10% of the diet. The experimental period was 180 days. The animals were fed three times daily with total mixed ration offered ad libitum. Feed intake, body weight changes, feed conversion ratio and feed cost per kg bodyweight were determined and compared. Results showed that feeding spent straw compost did not have any significant effects on daily weight gain, feed intake and feed conversion ratio of feedlot calves. Average daily gain in the control and experimental groups were 1204 and 1150 g, respectively. Average daily feed intake was 9.8 and 10.1 in control and experimental group respectively and feed conversion ratio of control and experimental group were 8.2 and 8.8 respectively. The use of spent compost slightly increased the cost of the diet as well as feed prices per kg increase in live weight in the experimental group. According to the findings of the present study, compost straw can be include up to 10 percent of the TMR form diet of finishing calves, but its economic advantage is dependent on access and cost.
_||_