اثر پیش تیمار اسید سالیسیلیک بر جوانهزنی و رشد گیاهچه ذرت شیرین (Sweet corn) در شرایط تنش شوری
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرپریسا سجودی 1 , میثم اویسی 2 , فرشاد قوشچی 3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، ایران
2 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین- ایران
3 - استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، ورامین، ایران.
کلید واژه: تنش شوری, جوانهزنی, سالیسیلیک اسید, ذرت شیرین, آنزیم آلفا آمیلاز,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر پیش تیمار سالیسیلیک اسید بر جوانه زنی و فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز، گیاهچه ذرت شیرین در تنش شوری، آزمایشی در آزمایشگاه فیزیولوژیکی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد ورامین– پیشوا طراحی شد. بذر های ذرت شیرین، رقم Saccharata پس از خیساندن در محلول های(صفر، 5/0 و یک میلی مولار) سالیسیلیک اسید به مدت 24 ساعت، جهت جوانه زنی در شرایط تنش شوری، به کاغذ های رولری آغشته به محلول NaCl با غلظت های(صفر، 25، 50، 100 و 200 میلی مولار) منتقل شده و در محیط کشت قرار گرفت. پس از جوانه زنی درصد جوانه زنی، فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز و وزن خشک گیاهچه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد تنش شوری باعث کاهش درصد جوانه زنی در بذر های ذرت شیرین شده، به طوری که غلظت 200میلی مولار نمک سبب کاهش 33/58 درصد جوانه زنی نسبت به تیمار شاهد می شود. همچنین مشاهده شد که سالیسیلیک اسید تاثیر مثبتی بر جوانه زنی داشته و هم در شاهد و هم در تیمار های تنش دیده سبب افزایش جوانه زنی می شود. استفاده از سالیسیلیک اسید موجب افزایش وزن خشک گیاهچه می گردد. سنجش فعالیت آنزیمی نشان داد که فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز در شرایط تنش شوری کاهش یافته و سالیسیلیک اسید سبب افزایش فعالیت این آنزیم یا به عبارتی کاهش اثر تنش شوری می شود. با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که پیش تیمار بذر ذرت شیرین با سالیسیلیک اسید یک میلی مولار اثر مثبتی بر جوانه زنی داشته و با تاثیر بر سیستم دفاع آنتی اکسیدانی گیاه سبب افزایش تحمل گیاهچه های ذرت شیرین تحت تنش شوری می گردد.
To study the effect of salicylic acid pretreatment on germination and alpha-amylase enzyme activity, sweet corn seedling in salinity, physiological testing Varamin Agricultural University - master design. Sweet corn seeds, varieties Saccharata after soaking in solution (0, 0.5 and 1 mM) of salicylic acid for 24 h for germination under salt stress conditions, the paper roller dipped in a solution of NaCl concentrations (0, 25, 50, 100 and 200 mM) were transferred and in vitro tests. After germination, germination percentage, seedling dry weight and alpha-amylase enzyme activity was measured. Results showed that salinity reduces germination in seeds of sweet corn, and 200 mM salt concentration decreases, so 33.58 is the control of germination. Salicylic acid also was found to have a positive impact on germination as well as control and stress treatments increased germination will occur. Salicylic acid is used to increase seedling dry weight. Enzyme activity assays showed that the alpha-amylase enzyme activity in terms of reduced salinity and salicylic acid increases the activity of this enzyme, ie to reduce the effects of salinity. According to the obtained results it can be concluded that pretreatment of sweet corn seeds with salicylic acid, 1 mM Had a positive effect on germination and affects the antioxidant defense system of the plant sweet corn seedlings under salt stress is increased resistance.
_||_