بررسی اثر سیلیکات سدیم بر عملکرد و اجزاء عملکرد نخود تحت تنش شوری
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرمهدی جلالی 1 , امین فتحی 2 , معصومه نمروری 3 , سمیه کرمی چمه 4 , صادق بهامین 5
1 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رامین اهواز، اهواز- ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، باشگاه پژوهشگران جوان، آمل – ایران
3 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رامین اهواز، اهواز- ایران.
4 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رامین اهواز، اهواز- ایران
5 - گروه اگرو– اکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد- ایران.
کلید واژه: سیلیکات سدیم, نخود, شوری, عملکرد و اجزای عملکرد, وزن صد دانه,
چکیده مقاله :
نخود دومین گیاه مهم ازگروه حبوبات است که دارای پروتئینی با کیفیت بالا و نقش عمده ای در افزایش نیتروژن خاک دارد این گیاه حساس به شوری است، در این راستا یکی از عناصری که می تواند با بهبود وضعیت آب گیاه، اثرات شوری را تعدیل نماید سیلیسیم است. به این منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملأ تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه در ایلام انجام شد. عوامل آزمایش شامل شـوری خاک با سه سطح دو، چهار و شش دسی زیمنس بر متر و سیلیکات سدیم با سه سطح صفر، یک و دو میلی مولار بودند. نتایج نشان داد که شوری تأثیر معنی داری بر تعداد غلاف در متر مربع، تعداد دانه در متر مربع، وزن صد دانه، عملکرد دانه و ماده خشک داشت، افزایش سطح شوری منجر به کاهش این صفات شد. کم ترین عملکرد دانه در حالت شوری شش دسی زیمنس بر متر به مقدار 4/41 گرم در متر مربع به دست آمد. سیلیسیم نیز تأثیر معنی داری بر تعداد غلاف در متر مربع، وزن صد دانه و عملکرد دانه داشت. بیش ترین عملکرد دانه در حالت مصرف دو میلی مولار سیلیکات سدیم به مقدار 7/99 گرم در متر مربع به دست آمد.
Peas are the second most important plant families with high quality protein and important role in increasing soil nitrogen. The plant is sensitive to salinity and given that a large part of our land and the passion necessary to make possible the necessary measures to be taken to prevent a decrease in performance. In this regard, one of the elements that can improve plant water status, the effects of salinity amend, is silicon. For this purpose, a factorial experiment in a completely randomized design with three replications was conducted. Treatments consisted of soil salinity at levels 2, 4 and 6 dS/m and sodium with levels of 0, 1 and 2 mM. The results showed that salinity had a significant effect on the number of pods per square meter, number of seeds per square meter, grain weight, grain yield and dry matter, so that increasing salinity level would be to reduce the amount of these traits. The yield on the EC 6 dS.m to the 41.4 grams per square meter, respectively. Silicon is also a significant effect on the number of pods per square meter, seed weight and seed yield. The highest grain yield in 2 mM sodium consumption to the amount of 99.7 grams per square meter.
_||_