ارزیابی عملکرد و اجزاء عملکرد ارقام مختلف گندم نان تحت شرایط تنش خشکی در منطقه سنندج
محورهای موضوعی : آبیاری و زهکشیعلی اصغر بابایی 1 , حیدرعلی کشکولی 2 , داود خدادادی دهکردی 3
1 - گروه علوم و مهندسی آب، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
2 - گروه علوم و مهندسی آب، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
3 - گروه علوم و مهندسی آب، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
کلید واژه: مرحله گلدهی, آبیاری نرمال, مرحله سنبلهدهی, مرحله شیری شدن,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر عملکرد و اجزاء عملکرد چهار رقم گندم نان، آزمایشی در قالب طرح کرتهای خرد شده در پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گریزه سنندج به اجرا در آمد. در این آزمایش قطع آبیاری به عنوان تیمار اصلی در چهار سطح، شامل قطع آبیاری در مرحله سنبلهدهی، قطع آبیاری در مرحله گلدهی، قطع آبیاری در مرحله شیری شدن و آبیاری نرمال و نیز ارقام گندم نان به عنوان تیمار فرعی در چهار سطح، شامل سایونز، گاسکوژن، زرین و الوند بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که تیمار قطع آبیاری، منجر به کاهش معنیدار صفاتی چون طول سنبله، وزن هزار دانه و عملکرد دانه گردید، اما صفاتی چون تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبلچه در سنبله و تعداد دانه در سنبلچه معنیدار نشدند. همچنین نتایج نشان داد که ارقام الوند و زرین به ترتیب مقاومترین ارقام نسبت به سطوح مختلف تنش بودند. بعلاوه آبیاری نرمال بهترین نتیجه را در افزایش عملکرد و اجزاء عملکرد ارقام گندم نان داشت.
In order to investigate the effect of drought stress on yield and yield components of four bread wheat cultivars, an experiment was conducted in the form of split plots based on randomized complete blocks in three replications at Sanandaj Grizzah Agricultural Research Station. In this experiment, irrigation cessation as the main treatment at four levels, including cessation of irrigation in the spike stage, cessation of irrigation in the flowering stage, cessation of irrigation in the milking stage and normal irrigation, and bread wheat cultivars as a sub-treatment in four levels, including Sions were Gascogen, Zarrin and Alvand. The results of this study showed that irrigation cut-off treatment led to a significant reduction in traits such as spike length, 1000-seed weight and grain yield, but traits such as number of seeds per spike, number of spikelets per spike and number of seeds per spike were not significant. The results also showed that Alvand and Zarrin cultivars were the most resistant cultivars to different levels of stress, respectively. In addition, normal irrigation had the best results in increasing the yield and yield components of bread wheat cultivars.
_||_