مطالعه تجربی اثر روشهای پخت کبابی، میکروفر و آبپز نمودن بر باقیمانده انروفلوکساسین در بافتهای خوراکی طیور
محورهای موضوعی :
آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
افشین جوادی
1
,
حمید میرزایی
2
,
سیدامین خطیبی
3
,
علی مناف حسینی
4
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی، تبریز، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی، تبریز، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، عضو باشگاه پژوهشگران جوان تبریز و دانشجوی دامپزشکی، تبریز، ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده کشاورزی، گروه علوم دامی، تبریز ایران
تاریخ دریافت : 1389/03/07
تاریخ پذیرش : 1389/07/10
تاریخ انتشار : 1390/09/01
کلید واژه:
طیور,
انروفلوکساسین,
روش های پخت,
باقی مانده آنتی بیوتیک,
چکیده مقاله :
هدف از این تحقیق، بررسی اثرات فرآیندهای مختلف پخت نظیر آبپز کردن، کبابکردن و میکروویو کردن بر باقی مانده انروفلوکساسین در عضلات، کبد و سنگدان جوجههای گوشتی بود. به هر یک از جوجهها، آنتیبیوتیک انروفلوکساسین به میزان 5/0 در هزار در آب آشامیدنی به مدت 5 روز تجویز گردید و آب و غذای مشابه گروه شاهد در اختیارشان قرار گرفت. سپس از هر لاشه به طور مجزا و در شرایط آسپتیک از بافتهای گوشت، کبد و سنگدان نمونهبرداری شد. باقیمانده انروفلوکساسین با استفاده از روش میکروبی و پلیت حاوی باکتری اشریشیا کولای بررسی شد. بعد از انجام مراحل مختلف آزمایش بر روی نمونههای خام و تأیید وجود بقایای آنتیبیوتیک، نمونههای مثبت خام با استفاده روشهای مختلف پخت، پخته شدند و پس از آن بار دیگر نمونههای پخته نیز با روش مشابه مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پس از انجام فرآیندهای مختلف پخت باقی مانده این دارو کاهش مییابد. بیشترین میزان کاهش در نمونههای گوشت و سنگدان پخته مربوط به فرآیندهای آبپز کردن و در نمونههای کبد پخته مربوط به فرآیند کبابی بود و بیشترین میزان باقی مانده قابل تشخیص مربوط به فرآیند میکروویو کردن در مورد تمامی نمونههای پخته بود. با توجه به نتایج این تحقیق میتوان این چنین نتیجهگیری کرد که فرآیندهای پخت مواد غذایی نمیتواند میزان کلی این آنتی بیوتیک ها را از بین ببرد بلکه فقط میتواند میزان آن را کاهش دهد و قسمت اعظم باقی ماندهها نیز در طی فرآیند آبپز کردن از بافت به مایع پخت تراوش میکند.
چکیده انگلیسی:
The purpose of this study was to determine the effects of different cooking processes such as boiling, roasting and microwaving on enrofloxacin residues in muscle, liver and gizzard tissues of broiler chickens. Each of chicks was fed by routine diet and water with %0.05 of enrofloxacine for consecutive 5 days .Then; three locations including breast muscle, liver and gizzard were sampled aseptically from each carcass. Enrofloxacin residue was analyzed using microbial method by plates seeded with Escherichia coli. After doing different phases of the test on raw samples, the positive raw samples cooked by various cooking procedures and we surveyed cooked samples with similar method again for present of residue. The results were show reduction in concentration of enrofloxacin residue after different cooking processes. The most reduction of the residue in cooked meat and gizzard samples related to boiling process and roasting process for cooked liver samples and the highest detectable amount of residue belonged to microwaving process in all cooked samples. Regarding to the results of this study, we can conclude that cooking processes can’t annihilate total amounts of these drug and it can only decrease their amounts and the most of residue in boiling process excreted from tissue to cooking fluid.
منابع و مأخذ:
Aerts M.M.L., Hogenboom A.C., Brinkman U.A. 1995. Analytical strategies for the screening of veterinary drugs and their residues in edible products. Journal of Chromatography B: Biomedical Sciences and Applications. 667(1): 1-40.
Al-Mustafa, Z.H., Al-Ghamdi, M.S. 2000. Use of norfloxacin in poultry production in the eastern province of Saudi Arabia and its possible impact on public health, International Journal of Environmental Health Research .10:291–299.
Cunha, BA. 2001. Antibiotic side effects. Medical Clinics of North America 85(1):149-185.
Dipeolu, M.A., Alonge D.O. 2002. Residue of streptomycin in meat sold for human consumption in some states of Sw Nigeria. Archivos De Zootecnia. 51: 477-480.
EEC 1990. European Union Council Regulation (EEC). No. 2377/90. Official Journal of the European Communities, L224
EMEA 1996. The European agency for evaluation of medicinal products, committee for veterinary medicines products, Enrofloxacin, No. 388/98.
Ferrini A.M., Mannoni V. and Aureli P. 2006. Combined plate microbial assay (CPMA): A 6 – plate method for simultaneous first and secound level screening of antibacterial residues in meat. Food Additives & Contaminants: Part A. 23 (1): 16-24.
Gaudin, V., Maris P., Fuselier R., Ribouchon J.L., Cadieu N. and Rault A. 2004. Validation of a microbiological method: the STAR protocol, a five-plate test, for the screening of antibiotic residues in milk , Food Additives & Contaminants: Part A. 21(5): 422 – 433.
Haasnoot, W., Stouten P., Cazemier G., Lommen A., Nouws F.M., Keukens H.J. 1999. Immunochemical detection of aminoglycosides in milk and kidney. Analyst. 124: 301-5.
Hussein, K. 2004. Experimental design for the microbiological four – plate test for the detection of sulphadimidine residues at the levels of concern, Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy. 48(4):403-407.
Kirbiš, A. 2006. Microbilogical 5-plate screening method for detection of tetracyclines, aminoglycosides ,cephalosporines and macrolides in milk. Slovenian Veterinary Research. 43 (4): 161-168.
Korsrud, G., MacNeil J.D. 1987. A comparison of three bioassay techniques and high performance liquid chromatography for the detection of chlortetracycline residues in swine tissues. Food Additives & Contaminants: Part A. 5:149-53.
Lolo, M., Pedreira S., Miranda J.M. , Vázquez B.I., Franco C.M., Cepeda A., Fente C. 2006. Effect of cooking on enrofloxacin residues in chicken tissue. Food Additives & Contaminants: Part A. 23(10): 988 – 993.
Maraschiello, C., Cusidó, E., Abellán, M., Vilageliu, J. 2001. Validation of an analytical procedure for the determination of the fluoroquinolone ofloxacin in chicken tissues. Journal of Chromatography B: Biomedical Sciences and Applications.754 (2):311-318.
Myllyniemi, A.L., Nuotio L., Lindfors E., Rannikko R., Niemi A., Backman C. 2001. A microbiological six-plate method for identification of certain antibiotic groups in incurred kidney and muscle samples. Analyst, No.126:641-646.
Okerman, L., Croubels, S., Cherlet, M., Wasch, K.De., Backer, P.D., van Hoof, J. 2004. Evaluation and establishing the performance of different screening tests for tetracycline residues in animal tissues. Food Additives & Contaminants: Part A. 21: 145-53.
Okerman, L., van Hoof, J., Debeuckelaere, W. 1998a. Evaluation of the European four-plate test as a tool for screening antibiotic residues in meat samples from retail outlets. Journal of AOAC International. 81: 51-6.
Okerman, L., Wasch, K.D., Van Hoof, J. 1998b. Detection of antibiotics in muscle tissue with microbiological inhibition tests: effects of the matrix. Analyst. 123(11):2361-5.
Posyniak, A., Zmudzki, J., Semeniuk, S. 2001. Effects of the matrix and sample preparation on the determination of fluoroquinolone residues in animal tissues. Journal of Chromatography A. 914(1-2): 89-94.
Rose M.D., et al, 1995.The effect of cooking on veterinary drug residues in food: 3. Sulphamethazine (sulphadimidine). Food Additive Contamination, vol.12, pp739-50.
Salehzadeh, F., Salehzadeh, A., Rokni, N., Madani, R., Golchinefar, F. 2007. Enrofloxacin residue in chicken tissues from Tehran slaughterhouses in Iran. Pakistan Journal of Nutrition. 6(4): 409-413
Van Egmond, H.J., Nouws, J.F.M., Schilt, R., Van Lankveld-Driessen W.D.M., Streutjens-van Neer E.P.M., Simons F.G.H. 2000. Stability of antibiotics in meat during a stimulated high temperature destruction process. Proceedings of The Euro Residue conference IV, May 08 - 10, Veldhoven (NL). Pp:430-438.
Xu W., Zhu X., Wang X., Deng L., Zhang G. 2006. Residues of Enrofloxacin, furazolidone and their metabolites in Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Aqua., 254: 1–8.